ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Κορυφώνονται οι αμερικανικές πιέσεις

Από την προχτεσινή αντιπολεμική διαδήλωση στην Τουρκία

Associated Press

Από την προχτεσινή αντιπολεμική διαδήλωση στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η πρωθυπουργοποίηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την εκλογή του ως βουλευτή την Κυριακή και την παραίτηση του Αμπντουλά Γκιουλ, και η ανάθεση της εντολής χτες σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ στον ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης --βαρύνουσας σημασίας πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία-- ολοκληρώθηκε με ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα. Το γεγονός ασφαλώς συνδέεται με την προσπάθεια της τουρκικής κυβερνώσας ελίτ να «προλάβει» να συμμετάσχει στα αμερικανικά πολεμικά σχέδια, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του τουρκικού λαού.

Την Κυριακή, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Μπους μετά την εκλογή του πρώτου στις επαναληπτικές εκλογές της περιοχής Σίιρτ, ασκήθηκαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο «πιέσεις να ανοίξει το τουρκικό έδαφος στα αμερικανικά στρατεύματα το συντομότερο», σύμφωνα με το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Χουριέτ». Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Ρόμπερτ Πίρσον, που φέρεται να «εξειδίκευσε» τα αμερικανικά αιτήματα σε συνάντησή του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, τον κάλεσε να εγκρίνει τη διέλευση «ως την 17η Μάρτη», κατά τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας. Ο Ερντογάν, που αναμενόταν να υποβάλει στον Πρόεδρο Σεζέρ τη σύνθεση της 59ης τουρκικής κυβέρνησης «το συντομότερο δυνατόν», φέρεται να είναι έτοιμος να ξαναφέρει προς ψήφιση «τροποποιημένο» σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Οπως το έθεσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκιουλ, «η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει στη θέση του θεατή στην περίπτωση πολέμου. Μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, είμαι σίγουρος ότι θα επανεξετάσει το θέμα». Ωστόσο, η επαναφορά μιας πολεμικής «συμφωνίας» ΗΠΑ -Τουρκίας για το Ιράκ (που προβλέπει παροχή δανείων 6-8,5 δισ. δολαρίων στην Αγκυρα), «σκοντάφτει» στο θέμα των Κούρδων, καθώς η Αγκυρα απαιτεί από την Ουάσιγκτον να μην επιτρέψει τη σύσταση κουρδικού κράτους. Πέραν αυτού, δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρο --ακόμη και μετά την εκλογή Ερντογάν αλλά και την ανοιχτή παρέμβαση του επιτελάρχη στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ υπέρ μιας κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης της συμμετοχής στον πόλεμο-- ότι η Βουλή θα το εγκρίνει.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι τα αμερικανικά μεταγωγικά στο Ισκέντερουν (Αλεξανδρέτα) κατά πληροφορίες «ξεφορτώνουν» υλικό και στρατεύματα, τα οποία «προωθούνται» σε ενδιάμεσους σταθμούς, το ότι οι ΗΠΑ ήδη ζητούν, σύμφωνα με το «Ρόιτερ», να ανοίξει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας αμέσως για κινηθούν μαχητικά των ΗΠΑ προς το Ιράκ, όπως και το ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προωθούν μηχανοκίνητα στο Ιράκ (500 οχήματα της 20ής Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, κατά τη «Μιλιέτ») προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τη συντηρητική αντιπολίτευση: ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωνε χτες ότι «η Τουρκία δεν είναι μπανανία» λέγοντας ότι θα φέρει το ζήτημα της άτυπης διέλευσης, που παραβιάζει το άρθρο 92 του Συντάγματος, στη Βουλή «για να διαλευκανθεί πλήρως το ζήτημα».

Αμερικανοί στρατιωτικοί φέρονταν χτες να «προετοιμάζουν» αεροδρόμια και βάσεις εκστρατείας σε τρία στρατηγικής σημασίας σημεία στον κουρδικό θύλακα στο Βόρειο Ιράκ (Ντοχούκ, Ιρμπίλ, Σουλεϊμανίγια) για να αντισταθμίσουν ενδεχομένως τουρκική άρνηση...

ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δεύτερος γύρος παραιτήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΔΝΕΫ.--

Ενα ακόμη εσωτερικό «πλήγμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της πολεμικής φρενίτιδας της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα από την παραίτηση του Τζον Μπ. Κίσλινγκ, ένας ακόμη Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε από τα κυβερνητικά του καθήκοντα, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Πρόκειται για τον Τζον Μπράουν, ο οποίος εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα το 1981, και είχε υπηρετήσει στο Λονδίνο, στην Πράγα, στην Κρακοβία, στο Κίεβο, στο Βελιγράδι, και στη Μόσχα, που με την επιστολή του προς τον προϊστάμενό του, υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δηλώνει πως δεν «μπορεί έχοντας καθαρή τη συνείδησή του να υπηρετεί τα σχέδια του Προέδρου Μπους κατά του Ιράκ» και συνεχίζει ότι «σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υδρογείου οι ΗΠΑ αρχίζουν να συσχετίζονται με την άδικη χρήση της βίας. Η αδιαφορία του Προέδρου για τις απόψεις των άλλων κρατών, που πηγάζει από την αμέλειά του για τη δημόσια διπλωματία, γεννά έναν αντιαμερικανικό αιώνα».

Αντιστοίχως και στην Αυστραλία παραιτήθηκε χτες ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης Χάουαρντ στο Ιράκ. Πρόκειται για τον Αντριου Γουίλκι, αναλυτή της Υπηρεσίας Εθνικής Αξιολόγησης (ONA), που ήταν αρμόδιος σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ για τις διεθνείς υποθέσεις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «Nine». Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο Γουίλκι χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης της Αυστραλίας «ηλίθια», προσθέτοντας ότι «δεν εκτιμά τους κινδύνους ενός πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της ανάληψης δράσης κατά της Βαγδάτης και έχει στείλει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου περίπου 2.000 στρατιώτες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Από παραιτήσεις, ανταρσίες κλυδωνίζεται το Εργατικό Κόμμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι αντάρτες εντός του Εργατικού Κόμματος δείχνουν τα δόντια τους και ελπίζουν ότι η απειλή που διατύπωσε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, διακεκριμένο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του Υπουργικού Συμβουλίου, να παραιτηθεί εάν η χώρα της προχωρήσει σε πολεμικές ενέργειες κατά του Ιράκ χωρίς τη ρητή υποστήριξη του ΟΗΕ, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι δηλώσεις της Σορτ έρχονται να συμπληρώσουν το «χαοτικό σκηνικό» που επικρατείς στους κόλπους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που συνίσταται από την παραίτηση του Αντι Ριντ, του πρώτου μέλους της κυβέρνησης Μπλερ, που παραιτήθηκε εξαιτίας της πολιτικής υποστήριξης του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά και την ανοιχτή αμφισβήτηση της ηγεσίας, που εκδηλώνεται ευρύτατα πια στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με το BBC, απλοί βουλευτές μέλη του Εργατικού Κόμματος και συνδικαλιστές, σκοπεύουν να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτης συνδιάσκεψης των Εργατικών, αμφισβητώντας τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού στην ιρακινή κρίση.

Η εν δυνάμει αυτή πρωτοβουλία εκδηλώνεται μετά τη δημοσιοποίηση σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ μόνον εάν αυτή είχε την έγκριση του ΟΗΕ.

Παράλληλα, άλλη μία δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου «Channel 4», καταδεικνύει ότι οι Βρετανοί θεωρούν τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, μεγαλύτερη απειλή (45%) για τη διεθνή ειρήνη από τον Σαντάμ Χουσεΐν (38%). Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ακόμη ότι για όσο διάστημα οι επιθεωρητές των Ηνωμένων ΕΘνών μπορούν να προσφέρουν χρήσιμο έργο στο Ιράκ θα ήταν λάθος για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να επιτεθούν. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι θα ήταν λάθος να γίνει επίθεση κατά του Ιράκ, ενώ οι επιθεωρητές πιστεύεται ότι έχουν ακόμη να προσφέρουν χρήσιμο έργο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Αμερικανικά αιτήματα απέλασης Ιρακινών διπλωματών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ρουμανική κυβέρνηση απέλασε πέντε Ιρακινούς διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για ενέργειες «ασυμβίβαστες με τα καθήκοντα τους», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Την είδηση επιβεβαίωσε χτες και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Αντριαν Ναστάζε, ο οποίος πρόλαβε να αρνηθεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε μετά από παράκληση της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιοάν Ρους, διαμήνυσε ότι θα ακολουθήσουν απελάσεις και Ιρακινών πολιτών τις επόμενες ημέρες για «λόγους ασφαλείας».

Πάντως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απέλαση ακόμη 300 Ιρακινών διπλωματών σε 60 διαφορετικές χώρες, τους οποίους έχουν ήδη «εντοπίσει», με την κατηγορία ότι μπορεί να «επιτεθούν σε αμερικανικούς στόχους».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία έχει ήδη κλείσει την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, ενώ επίσης «φιλοξενεί» περίπου 4.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο λιμάνι της Κοστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή η βελγική κυβέρνηση αρνήθηκε να απελάσει Ιρακινό διπλωμάτη, έπειτα από ανάλογο αίτημα των ΗΠΑ, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν μέλος της ιρακινής πρεσβείας για κατασκοπία, αλλά σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές «δεν υπήρχαν στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ