ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Στα «άκρα» το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο κατακόρυφο, πλέον, έχει φτάσει η ένταση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με τα δύο «αντιμαχόμενα» στρατόπεδα να εντείνουν στο έπακρο τις προσπάθειές τους για διασφάλιση υποστήριξης στις θέσεις τους. Σε μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος, τα 6 μη μόνιμα και αναποφάσιστα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέθεσαν τη δική τους πρόταση, που ζητά παράταση των επιθεωρήσεων μέχρι τις 17 Απρίλη. Ενώ χτες άρχισε μια δεύτερη διήμερη ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους όσες χώρες το επιθυμούν, δεν είχε ακόμη καταστεί σαφές μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις και πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία μια νέα απόφαση.

Να δοθεί μια 45ήμερη διορία στο Ιράκ προκειμένου να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι αφοπλίζεται, ζητούν με την κοινή τους πρόταση οι Αγκόλα, Χιλή, Γουινέα, Καμερούν, Πακιστάν και Μεξικό. Οι 6 χώρες, μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν γίνει αποδέκτες ασφυκτικών πιέσεων και από τα δύο «αντιμαχόμενα στρατόπεδα». Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι μετά από τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο και από τον Γάλλο ΥΠΕΞ, στις Αγκόλα, Χιλή και Γουινέα σπεύδει και Βρετανίδα διπλωμάτης.

Ενώ οι υπόλοιπες «αναποφάσιστες» χώρες αποφεύγουν να τοποθετηθούν σαφώς, το Πακιστάν, διά στόματος του πρωθυπουργού του Ζαφαρουλάχ Τζαμάλι, άφησε να εννοηθεί ότι θα απέχει σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η πρόταση των «6» και τεθεί προς ψήφιση το αμερικανο-βρετανικο-ισπανικό σχέδιο ψηφίσματος. Οπως, άλλωστε, έλεγαν και πολλοί αξιωματούχοι, το Πακιστάν «νιώθει εντόνως» ότι πιθανώς θα είναι ανάμεσα στους στρατιωτικούς στόχους που θα ακολουθήσουν το Ιράκ.

Πιέσεις εκατέρωθεν

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, δήλωνε «έτοιμος για τροποποιήσεις τέτοιου είδους που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Οπως τόνισε ο Γκρίνστοουκ, το Λονδίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί να συμπληρωθεί το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος με ορισμένες «συγκεκριμένες προτάσεις που θα δίνουν την ευκαιρία στο Ιράκ να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με σαφή αιτήματα». Παρ' όλα αυτά, απέκλεισε το ενδεχόμενο η οποιαδήποτε χρονική διορία δοθεί στο Ιράκ να ξεπερνά τα τέλη Μάρτη.

Πολύ πιεστικότερος εμφανίζεται ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπός του, Αρι Φλάισερ, ξεκαθάριζε ότι «δεν μπορεί να είναι βάση διαλόγου η παράταση κατά 45 ημέρες» και υποστήριζε ότι η ψηφοφορία για τη λήψη τελικής απόφασης για το θέμα του Ιράκ θα διεξαχθεί μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Η δήλωσή του αυτή διέψευσε, ουσιαστικά, διαρροές προερχόμενες από τους Βρετανούς συμμάχους, οι οποίες υποστήριζαν ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει και την επόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, Γαλλία και Ρωσία επανέλαβαν το δικαίωμα προσφυγής τους στο βέτο και καθιστούσαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία απόφαση που θα δρομολογεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, στην παρούσα φάση. Ουδεμία αναγκαιότητα λήψης νέας απόφασης δε βλέπει ούτε το Πεκίνο, όπως έγινε γνωστό. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα εξετάζει σοβαρά τη γαλλική πρόταση να πραγματοποιηθεί το επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Εντείνουν οι επιθεωρητές, προειδοποιεί ο Ανάν

«Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ, δε θα είναι νόμιμη και είναι εκτός της Χάρτας του ΟΗΕ» προειδοποίησε ο ΓΓ του Οργανισμού. Επίσης, ο Κόφι Ανάν, αν και επανέλαβε την ανάγκη ενότητας, τόνισε ότι το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου δε θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση του ΟΗΕ, ούτε θα σημάνει το τέλος του.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την επόμενη εβδομάδα, και όχι στις 27 Μάρτη, όπως είχε προγραμματιστεί. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας καλούσε το Ιράκ να «κάνει περισσότερα» και εκτιμούσε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Στη Βαγδάτη, οι επιθεωρήσεις συνεχίστηκαν, και όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των επιθεωρητών, Χίρο Ουέκι, θα συνεχιστούν και οι επιθεωρήσεις με τα αεροσκάφη τύπου «U2», παρά το χτεσινό επεισόδιο που δημιουργήθηκε, όταν ιρακινά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να «εμποδίσουν παράλληλη επιθεώρηση από δύο "U2"». Ο Ουέκι επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκαν, επίσης, και 3 ιρακινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βιολογικά και χημικά όπλα και τόνισε ότι αναμένονται οι ιρακινές εξηγήσεις, όπως άλλωστε αναμένονται επιπλέον στοιχεία και για το βιοπαραλυτικό αέριο, όπως και για το βάκιλο του άνθρακα.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο κατά του πολέμου

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις από ηθοποιούς στο Μπρόντγουεϊ

Associated Press

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις από ηθοποιούς στο Μπρόντγουεϊ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΡΩΜΗ - ΛΕΓΚΧΟΡΝ - ΣΑΡΑΦΟΒΟ.- -

«Κώδικας ροζ». Ετσι ονόμασαν οι γυναίκες την «αντιπολεμική επιχείρηση περικύκλωσης» του Λευκού Οίκου την ημέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη.

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών των ΗΠΑ και άλλων οργανώσεων, ξεχύθηκαν στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας και διαδήλωσαν κατά του επικείμενου πολέμου που θέλει να εξαπολύσει η ίδια τους η χώρα κατά του Ιράκ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γυναίκες, έστω και θεωρούμενες ως αδύνατο φύλλο, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί περιφερειακά του Λευκού Οίκου προκειμένου να αποτρέψουν τη διαδήλωση κατά του πολέμου να περικυκλώσει την έδρα της αμερικανικής κυβέρνησης. Τελικά, οι γυναίκες κατόρθωσαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με απώλειες, βέβαια, μερικές δεκάδες συλλήψεις.

Αντίστοιχο θέμα είχαν και τα συλλαλητήρια που έγιναν στο Μπουένος Αϊρες, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και το Σαντιάγο της Χιλής, όπου οι γυναίκες δήλωσαν όχι μόνο την αντίθεσή τους στον πόλεμο, αλλά και να πιέσουν την κυβέρνησή τους, να ψηφίσει «όχι» στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η Χιλή είναι μία χώρα εκ των μη μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δε θεωρείται αναποφάσιστη.

Πολύμορφες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Ιταλοί διαδηλωτές έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι»

Associated Press

Ιταλοί διαδηλωτές έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι»
Σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρά την καταρρακτώδη βροχή χιλιάδες Βρετανοί πήραν μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που έγινε στην εργατούπολη του Μάντσεστερ.

Χτες το πρωί διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού σε πλοία στο λιμάνι Λέγκχορν στα δυτικά της Ιταλίας. Οι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο δρόμο προκειμένου να αποτρέψουν την άφιξη του υλικού από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι». Τελικά η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές και η μεταφορά ολοκληρώθηκε.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικανική βάση «Καμπ Ντάρμπι», με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 60.00 διαδηλωτών. Παρών έδωσαν τα εργατικά συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς, ενώ μετείχε και αντιπροσωπεία από τις «Μητέρες της πλατείας Μαΐου» της Αργεντινής. Μάλιστα, εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο εσωτερικό της βάσης, οπότε και ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στη Βουλγαρία το Σάββατο γυναίκες από την περιοχή του Σαράφοβο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ομώνυμη αεροπορική βάση, στην οποία βρίσκονται ήδη αμερικανικά αεροπλάνα ενόψει της επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ, ενώ στην ισπανική πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκε συναυλία κατά του πολέμου.

«Οι λαοί κυβερνούν, όχι το Συμβούλιο Ασφαλείας», ήταν ένα εκ των δεκάδων συνθημάτων που ακούστηκαν από τους χιλιάδες Τούρκους που πήραν μέρος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα κ.ά.

Μαζική η αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον

Associated Press

Μαζική η αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον
Τέλος, μία ακόμη νίκη του αντιπολεμικού κινήματος. Οι 3 από τις 4 υπεύθυνες εταιρίες για τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας, αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του για «λόγους ασφαλείας». Αιτία; Οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των Ιρλανδών, άλλοτε με μαζικές διαδηλώσεις και πρόσφατα και με πρόκληση δολιοφθορών στα «σταθμευμένα» πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι το αεροδρόμιο Σάνον ένα πολυσύχναστο πολιτικό αεροδρόμιο στη δυτική Ιρλανδία, χρησιμοποιούνταν από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σαν ενδιάμεσος σταθμός για τα πολεμικά αεροπλάνα που κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή και αλλού, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ιρλανδίας.

Διπλωματικός «πόλεμος»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΤΟΚΙΟ.-

Οξύνονται οι λεκτικές «επιθέσεις» ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα», που έχουν σχηματιστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ όλοι, γενικώς, μοιάζουν να έχουν αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών πιέσεων.

«Τουλάχιστον περίεργη», χαρακτήρισε τη στάση του Γάλλου Προέδρου ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος, αν και τόνισε ότι «είναι δικαίωμά του να διαλέγει όποιες λέξεις επιθυμεί και όποια πολιτική επιθυμεί για τη χώρα του», αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να απειλεί με βέτο ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση, όταν παραδέχεται ότι ο Σαντάμ δε συνεργάζεται επαρκώς». Ο Τόνι Μπλερ, για άλλη μια φορά, εκτίμησε ως «εξαιρετικά επικίνδυνη την προοπτική διαχωρισμού της στενής ιστορικής συμμαχίας Ευρώπης - ΗΠΑ, με αφορμή την αρνητική στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» και κάλεσε τις χώρες που έχουν απειλήσει με βέτο να μην το ασκήσουν, γιατί θα «δώσουν στον Σαντάμ το μήνυμα ότι μπορεί να τη γλιτώσει».

Επίθεση εναντίον των Γαλλίας - Ρωσίας - Κίνας εξαπέλυσε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην αμερικανο-βρετανική πρόταση, τόνισε ότι οι χώρες που τάσσονται κατά του πολέμου, το πράττουν «επειδή έχουν υλικά συμφέροντα στο Ιράκ, κάτι που δε συμβαίνει με όσους θέλουν απλώς να τελειώνουν με την ιρακινή απειλή». Στο πλευρό των ΗΠΑ, έσπευσαν να τοποθετηθούν και οι Δανία - Πορτογαλία, ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, φάνηκε να «τείνει» προς την αμερικανική θέση, αν και τόνισε την αναγκαιότητα απόφασης του ΟΗΕ.

Για το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης «εργάζεται», όμως, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ομολόγους του, των 6 μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εμφανίζονται «αναποφάσιστοι». Ο Κοϊζούμι πίεσε τους ομολόγους του από Μεξικό, Γουινέα, Καμερούν, Χιλή, Πακιστάν, Αγκόλα, να υποστηρίξουν την αμερικανική πρόταση.

Στην αντίπερα όχθη, ο Γάλλος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του, κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία θα ασκήσει βέτο σε μια πρόταση απόφασης που θα λειτουργεί ως στρατιωτικό τελεσίγραφο. Ο Σιράκ ξεκαθάρισε ότι αν οι ΗΠΑ «προχωρήσουν στο επικίνδυνο προηγούμενο της μονομερούς ανάληψης δράσης», η Γαλλία δε θα συμμετάσχει «με στρατιωτικά μέσα», και εκτίμησε ότι αυτός ο πόλεμος «θα διαλύσει τη συμμαχία κατά της τρομοκρατίας και θα ευνοήσει όποιον μιλά για σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών».

Στην προοπτική του βέτο αναφέρθηκε, εκ νέου, και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ. Στη μη αναγκαιότητα μιας νέας απόφασης και στη χρησιμότητα της παράτασης των επιθεωρήσεων, αναφέρθηκε και ο Κινέζος Πρόεδρος, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικώς, τόσο με τον Γάλλο, όσο και με τον Κινέζο ομόλογό του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αδιαμφισβήτητες οι διευκολύνσεις

Η ελληνική κυβέρνηση πελαγοδρομεί ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Αμερικανών και των «αντιπολεμικών» θέσεων των ισχυρών, Γαλλογερμανών, εταίρων, σχετικά με την υπόθεση του Ιράκ. Παρά την «αντιπολεμική» της ρητορική, πάντως, η κυβέρνηση δε σκέπτεται να σταματήσει να παρέχει διευκολύνσεις στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι θέση της Αθήνας, όπως έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό, είναι «ότι όποια εξέλιξη υπάρξει πρέπει να γίνει μόνο μέσω του ΟΗΕ». Σύμφωνα με το Χρ. Πρωτόπαππα, μάλιστα, «δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για ειρηνική επίλυση της διαφοράς».

Ο υπουργός Τύπου, σε άλλο σημείο της συζήτησής του με τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων του πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος από τη Χάγη δήλωσε την περασμένη Δευτέρα, ότι όποια κίνηση κατά του Ιράκ εκτός πλαισίων του ΟΗΕ είναι έκνομη.

Παρ' όλα αυτά, όταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει διευκολύνσεις για μια παράνομη στρατιωτική επιχείρηση, είπε: «Το γεγονός ότι θα έχουμε ανοιχτή διαφωνία σε μια τέτοια εξέλιξη, δε σημαίνει ότι δεν κινούμαστε σε κάποιες συμφωνίες και συμμαχίες. Δε θα μετέχουμε στον πόλεμο. Είναι σαφές. Από κει και πέρα, εάν κάποιος θέλει να κάνει χρήση των συμφωνιών που υπάρχουν, δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε. Αλλά, αυτές οι συμφωνίες δεν αφορούν συμμετοχή της Ελλάδας».

Καθησυχαστικός ο ΟΠΕΚ

BIENNH.-

Δεν αποφάσισε καμία αύξηση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής ο ΟΠΕΚ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης άτυπης συνόδου του, που πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα, με θέμα τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ και την ενδεχόμενη πρόκληση ενεργειακής κρίσης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου», διαβεβαίωνε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών τόνισε ότι «αν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα, αυτομάτως θα αποφασιστεί η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σπένσερ Αμπραχαμ, ανακοίνωνε ότι οι ΗΠΑ, «σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου, θα καταφύγουν άμεσα στη χρήση των στρατηγικών τους αποθεμάτων».

Και νέου τύπου υπερβόμβα κατά του Ιράκ;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, έκανε δοκιμή της νέας υπερβόμβας, που ήδη χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη συμβατική βόμβα (μεγαλύτερη των 10 τόνων), και θεωρείται ότι θα παίξει δραματικό ρόλο στις επιχειρήσεις στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τσέριλ Ιργουϊν, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Εγκλιν στην πολιτεία της Φλόριντα, ερρίφθη από ένα «C-130» και δε δήλωσε εάν ήταν επιτυχημένη. Η νέα υπερβόμβα που είναι γνωστή με το όνομα «Massive Ordnance Air Blast» (ή MOAB), κατευθύνεται στο στόχο της μέσω σημάτων που δίνονται από δορυφόρους, ενώ η εκπυρσοκρότησή της δημιουργεί μανιτάρι ορατό σε απόσταση μιλίων!

Ερωτώμενος ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αρνήθηκε να αποκαλύψει τις δυνατότητες της νέας υπερβόμβας ούτε εάν θα χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Σημειώνεται πάντως, ότι η νέα υπερβόμβα παρότι θεωρείται από τους Αμερικανούς, συμβατικό όπλο, είναι τριπλάσια σε ισχύ από τις υπερβόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ