Και δεν είχαμε, βέβαια, την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτά και όποια άλλα βρώμικα μέσα χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά η επιβεβαίωση του γεγονότος από μια βρετανική εφημερίδα και, μάλιστα, με συγκεκριμένα ντοκουμέντα, έχει τη σημασία της.
Η μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 20 ετών είναι άνεργη, αλλά και όσες εργάζονται αντιμετωπίζουν μεγάλες ανισότητες σε σχέση με τους άνδρες. Είναι τα κύρια συμπεράσματα των στοιχείων που παρουσίασε προχτές ο πρόεδρος του ΔΣ της ΓΣΕΕ με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη). Εδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα αρκετά ακόμη σχετικά στοιχεία, αλλά... ξέχασε να αναφερθεί στις βαθύτερες αιτίες των σοβαρότατων αυτών προβλημάτων. Δεν είπε τίποτε για την κυβερνητική πολιτική, θεωρώντας την προφανώς αθώα και, βέβαια, δεν είπε τι (δεν) έχει κάνει η ΓΣΕΕ για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Και μη μας φέρουν, ως παράδειγμα... αγωνιστικής αντιμετώπισης, τη σημερινή πικετοφορία στην αμερικάνικη πρεσβεία, την οποία συνδιοργανώνουν με την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ. Από επετειακές ασκήσεις δημοσίων σχέσεων και «επικοινωνιολογίας» έχουν χορτάσει ακόμη και τα ΜΜΕ...
«Δεν πιστεύουμε στο μέλλον των μικρών μαγαζιών. Πιστεύουμε στα μεγάλα μαγαζιά για μείωση του κόστους και αύξηση του τζίρου». Αυτά είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «ομίλου εταιριών Φουρλής» Β. Φουρλής, κατά τη διάρκεια προχτεσινής συνέντευξης Τύπου, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του ομίλου για τα επόμενα χρόνια. Σ' αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ο όμιλος προχωράει στο κλείσιμο μικρών σημείων πώλησης και στον πολλαπλασιασμό των καταστημάτων - μεγαθηρίων, με χώρους πάνω από 3.000 τ.μ. και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση της επίθεσης στα μικρά μαγαζιά των αυτοαπασχολούμενων ή εκείνων με 1 - 2 υπαλλήλους. Οσο για τους εργαζόμενους στα καταστήματα που θα κλείσουν μέσα στους επόμενους μήνες, μπορεί ο Β. Φουρλής να υποστηρίζει σήμερα ότι θα μεταφερθούν σε άλλα καταστήματα του ομίλου, αλλά - σύμφωνα με τον ίδιο - το 2002, «δυστυχώς», υπήρξαν απολύσεις με το κλείσιμο των «ασύμφορων» καταστημάτων του.
Η είδηση αποτελείται από μερικές μόνο γραμμές, αλλά φανερώνει τόσα πολλά. Ας γράψουμε, όμως, πρώτα την είδηση. Η τελευταία λέει τα εξής: Είκοσι χιλιάδες (20.000) υποψήφιοι, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, έκαναν αίτηση για την κάλυψη 391 θέσεων προσωπικού στον ΟΤΕ. Ο τρόπος επιλογής θα γίνει με προφορική συνέντευξη από επιτροπή, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο τρόπος συγκρότησής της, αλλά και η μοριοδότηση προσόντων.
Τι να πρωτοπούμε; Για την ανεργία, που όλο πέφτει -σύμφωνα με τους αρμοδίους- κι από την άλλη, δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέοι, αναζητούν εναγωνίως μια θέση αξιοπρεπούς εργασίας και επιβίωσης στην «ισχυρή Ελλάδα»; Για τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έχουν γίνει πτυχία ανεργίας και η μόνη τους αξία και χρήση, πλέον, είναι το κορνιζάρισμα και το κρέμασμα σε κάποιο τοίχο; 'Η, για το ολοφάνερο και προκλητικότατο δουλεμπόριο ελπίδων και προσδοκιών και, ταυτόχρονα, το καθεστώς αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, που προεξοφλείται από τον τρόπο πρόσληψης και πραγματοποιείται με τις ευλογίες της διοίκησης του ΟΤΕ και της κυβέρνησης;
Είναι φανερό πάντως πως... ελάχιστος χώρος υπάρχει για πολλές πολλές αντιρρήσεις και διαφωνίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και αμερικανικής πρεσβείας. όταν οι στόχοι συμπίπτουν, οι λεπτομέρειες περισσεύουν.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ «δουλευόμαστε» όταν μιλάμε για «λογιστικούς ελέγχους» της κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ. Είναι σαφές. Ως γνωστόν, αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δυο είδη δαπανών: Αυτές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κάνει τις πονηροδουλιές της και αυτές που πάνε στους κάθε λογής μεγαλοσυνεργάτες του δημόσιου.
Υπάρχει εχέφρων Ελληνας πολίτης που πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση να ελέγξει μια υπηρεσία του δημόσιου τέτοιου είδους έξοδα και μάλιστα αποτελεσματικά; Η απάντηση είναι αυτονόητη.
ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΗ από άλλες η ελληνική οικονομία και ικανή να αντέξει τους κραδασμούς ενός πολέμου στο Ιράκ, σύμφωνα με τον Χρήστο Πρωτόπαππα. Να του θυμίσουμε ίσως ότι τους τελευταίους 10 μήνες έχει πάθει διάφορα «πατατράκ», χωρίς να έχει υπάρξει κανένας πόλεμος;
Κι όταν βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει «οικονομία», να καταλαβαίνετε τα κέρδη εκείνων που η κυβέρνηση ταΐζει πλουσιοπάροχα. Οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτής της χώρας δε συμπεριλαμβάνονται στην έννοια.
ΚΑΙ ΓΕΥΜΑ κάνανε, και με τις ώρες μιλάγανε χτες Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Οπως είπαν, το θέμα ήταν το Κυπριακό. Προφανώς, τα μπερδέματα είναι πολλά, οι πιέσεις ακόμα περισσότερες και μάλλον δεν το απόλαυσαν το φαγητό τους.
Η γραμμή πάντως παραμένει μια: Ο,τι πουν οι ΗΠΑ...
Αναρωτιόμαστε, όμως, αν κουβέντιασαν και όσα έγραφε ο υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» και τα οποία δε συμφωνούν ούτε με τις επίσημες αποφάσεις της κυβέρνησης, ούτε με αυτές της ΕΕ. Τα κουβέντιασαν ή όχι κι αν ναι, σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν;