Στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση για επιμνημόσυνη δέηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύστη (οδός Χρ. Λαδά). Στις 11.30 μετάβαση στην Πλατεία Κοραή (πεζόδρομος), όπου θα γίνει Πολιτικό Μνημόσυνο. Αμέσως μετά, στις 12 το μεσημέρι, οργανώνεται επίσκεψη και κατάθεση στέφανου στα υπόγεια της «Κομαντατούρ» (Κοραή 4), όπου εκείνη την ημέρα, αλλά και στις άλλες διαδηλώσεις του ίδιου χρόνου μα και καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής, γέμιζαν από πατριώτες.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, υπενθυμίζεται ότι, με την πολιτική επιστράτευση χιλιάδες Ελληνες θα προστίθονταν στα 8 εκατομμύρια που είχαν επιστρατευτεί στην υπόλοιπη κατακτημένη Ευρώπη και που αντικαθιστούσαν ισάριθμους Γερμανούς στα γερμανικά εργοστάσια. Ετσι, για την αποτροπή κάτι τέτοιου, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, στις 5 Μάρτη 1943, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης μαχητική διαδήλωση, με συμμετοχή 200.000 και πλέον λαού, ο οποίος κατέκλυσε το χώρο από Σύνταγμα μέχρι Ομόνοια, κατέλαβε το υπουργείο Εργασίας, όπου κατέστρεψε τους καταλόγους των επιστράτων. Αψηφώντας τα φονικά πυρά των Ιταλο-Γερμανών και με τη θυσία δεκάδων πατριωτών, εκατοντάδων τραυματιών και συλληφθέντων, πέτυχε, με τον ανεπανάληπτο και αιματηρό αγώνα του, τη ματαίωση της επιστράτευσης, σώζοντας χιλιάδες Ελληνες.
Με το σύνθημα «Τιμή και δόξα στο ΕΑΜ - Τιμή και δόξα στους νεκρούς» η ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς, τους φίλους της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης και τους πολίτες, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Καλεί επίσης τα Παραρτήματά της να παραβρεθούν με τα λάβαρά τους.
Στις 23 Φλεβάρη έπαψε να χτυπά η φλογερή καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του Αταλάντευτου Κομμουνιστή Τσαβδαρίδη Αθανάσιου που κηδεύτηκε στο Τυχερό Εβρου, τόπο όπου είχε εγκατασταθεί με την οικογένειά του, πρόσφυγας από την Αν. Θράκη.
Το 1940 παίρνει μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο ως έφεδρος αξιωματικός και στη συνέχεια εντάσσεται στο αντιστασιακό κίνημα. Ηταν από τους πρωταγωνιστές της ίδρυσης του ΕΑΜ στο νομό Εβρου. Κατατάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και παίρνει μέρος στις μάχες κατά των κατακτητών για την απελευθέρωση των Φερών, Σουφλίου και ολόκληρου του νομού Εβρου.
Μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Γερμανοβουλγάρους κατακτητές, ωστόσο, αντί για τιμές και δόξες, ο Μπάρμπα Θανάσης, όπως και άλλες χιλιάδες αγωνιστών, υπέστη τις γνωστές διώξεις και φυλακίσεις του μισαλλόδοξου κράτους των κουίσλιγκ. Δεν υποτάχτηκε, όμως. Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ με τον οποίο πήρε μέρος σε αρκετές μάχες.
Στη σκληρή Μάχη των Μεταξάδων αιχμαλωτίστηκε βαριά τραυματισμένη η αδερφή του Βασιλική και αντί να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο την κακοποίησαν βάρβαρα και την εκτέλεσαν. Αυτό έκανε το μπάρμπα Θανάση να μισήσει ακόμα περισσότερο την Αγγλοαμερικανική κατοχή.
Μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου ο Μπάρμπα Θανάσης πήρε το δρόμο της αναγκαστικής πολιτικής προσφυγιάς και έτσι βρέθηκε στην πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας, όπου και δραστηριοποιήθηκε ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ και του ΚΣ των Πολιτικών Προσφύγων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Μέλος του ΚΚΕ από το 1940, αταλάντευτα σταθερός στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, υπηρέτησε το κόμμα από διάφορες στελεχικές θέσεις.
Ο Μπάρμπα - Θανάσης, ήταν άνθρωπος απλός, σεμνός, με μεγάλη καρδιά και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από όλους. Αφουγκραζόταν τον πόνο και τα βάσανα όλων των ανθρώπων και τους βοηθούσε με όλες τις δυνάμεις του. Η βοήθειά του, ιδιαίτερα, στους πολιτικούς πρόσφυγες ήταν πολύ μεγάλη.
Η φωτεινή του μορφή θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένη σε όλους τους συντρόφους και όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.
Αιωνία του η μνήμη.
H ιστορία του Μπαγκλαντέζου Μοχάμετ Αβδούλ Χαλίμ, θα μπορούσε να είναι η ιστορία του κάθε μετανάστη, που φτάνει στη χώρα μας - αφού πρώτα έχει ξεπουλήσει τα πάντα πίσω του - με την ελπίδα πως θα μπορέσει να φτιάξει τη ζωή του καλύτερη. Μόνο, που, αντί για ελπίδα, οι άνθρωποι αυτοί συναντούν τη σκληρότητα του ελληνικού κράτους, την κυβερνητική κοροϊδία κι αδιαφορία, αλλά ευτυχώς πολλές φορές και την αλληλεγγύη κάποιων συνανθρώπων τους, που αισθάνονται πόσο δύσκολο είναι να 'ναι κανείς μόνος και κυνηγημένος σ' έναν ξένο τόπο.
Ο Μοχάμετ, λοιπόν, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1992, προσφέροντας στους δουλεμπόρους που τον μετέφεραν πολύ περισσότερα απ' όσα είχε: Σχεδόν 7.000 δολάρια! Συλλαμβάνεται στην Αλεξανδρούπολη, καταδικάζεται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας και διατάζεται η απέλασή του. Ο Μοχάμετ δε λέει να εγκαταλείψει το όνειρο, ξανάρχεται στην Ελλάδα και απ' το 1998 μέχρι σήμερα μένει και εργάζεται στη Βάρη, έχοντας κάρτα παραμονής, άδεια εργασίας και ασφάλιση στο ΙΚΑ. Μόνο, που στις αρχές του Φλεβάρη φτάνει στα χέρια του ένα χαρτί, σύμφωνα με το οποίο ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής ανακαλεί την άδεια παραμονής του, με το αιτιολογικό ότι είναι γραμμένος στον κατάλογο ανεπιθύμητων της Συνθήκης Σένγκεν.
Ο Μπαγκλαντέζος φτάνει στις 3 Φλεβάρη στα γραφεία του Δήμου Βάρης, για να ζητήσει εξηγήσεις. Οι υπάλληλοι τηλεφωνούν στην Αστυνομία και συλλαμβάνεται. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Μοχάμετ παραμένει κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρης, κάτω από άθλιες συνθήκες, και απειλείται με νέα απέλαση. Η δικηγόρος Αννα Μαντέλου, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, καθώς και οι μαγαζάτορες της Βάρης, που τον γνωρίζουν χρόνια ως εργαζόμενο και τον αγαπούν, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το περιστατικό και δημοσίως να ζητήσουν απ' τον υπουργό Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικο, να μεριμνήσει για την τύχη «του δικού μας Χασάν»...
Την Κυριακή 2 Μάρτη πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Την Μονάδα Εφήβων Αθήνας «Ατραπός» του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που λειτουργεί από τον Μάιο του 2002, εγκαινίασε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής.
Οι Μονάδες Εφήβων του ΟΚΑΝΑ απευθύνονται σε έφηβους έως 20 ετών, που κάνουν πειραματική, περιοδική ή συστηματική χρήση νόμιμων ή παράνομων ουσιών. Επίσης, απευθύνονται σε οικογένειες εφήβων που κάνουν χρήση ουσιών και στο ευρύτερο περιβάλλον τους, καθώς και σε φορείς της ευρύτερης κοινότητας (π.χ. σχολεία, αθλητικοί χώροι κλπ.) που εμπλέκονται με εφήβους και αντιμετωπίζουν περιστατικά χρήσης ουσιών, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας
Η Μονάδα Εφήβων «Ατραπός» βρίσκεται στην οδό Βαρβάκη 9, στην περιοχή του Γκύζη και δέχεται από Δευτέρα έως και Πέμπτη από 09.00 έως 19.00 και Παρασκευή από 09.00 έως 15.00.