Το γνωστό «χιλιάρικο», που ισχύει απ' το 1991, αναπροσάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε 3 ευρώ, χωρίς να εξαιρεί απόρους, μετανάστες και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, όπως ίσχυε μέχρι τώρα
Σε μια πρωτοφανή και ανεκδιήγητη απόφαση προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αναπροσαρμογή των εξέταστρων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Πρόκειται για το γνωστό χιλιάρικο, που θέσπισε η ΝΔ το 1991 (ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β΄) με την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Π. Δελημήτσου, της υπουργού Υγείας- Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Γιαννάκου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Γ. Σούρλα.
Εκείνη η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση, καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».
Εκείνη την απόφαση η κυβέρνηση την αναπροσάρμοσε στην τιμή των 3 ευρώ με απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομίας Γ. Φλωρίδης, Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, Υγείας Εκτ. Νασιώκας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 53/23.1.2003.
Πέρα απ' την αύξηση κατά 2,22%, στην απόφαση αυτή δεν υπάρχει η εξαίρεση για τους οικονομικά αδύνατους, τους ανασφάλιστους, τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και όσους μεταφέρονται επειγόντως στο νοσοκομείο. Είχε βέβαια προηγηθεί η ετσιθελική επιβολή - κυρίως από το ΙΚΑ - της πληρωμής στα επείγοντα περιστατικά και η είσπραξη μετά απ' το Ταμείο.
Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν υπογράψει κοινή απόφαση - με κάποιες εξαιρέσεις - για την αμοιβή τριών ευρώ στα Κέντρα Υγείας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1223/20.9.2003.
Ομως, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε - και λόγω των προεκλογικών αναγκών - ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας έστειλε εγκύκλιο με ημερομηνία 1.10.2002, στην οποία ανέφερε ότι η υπουργική απόφαση «δεν έχει τεθεί σε ισχύ» αλλά ότι «θα τεθεί σε ισχύ μόλις τα Κέντρα Υγείας αποκτήσουν οργανωτική αυτοτέλεια και υπηρεσία είσπραξης των εξέταστρων».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παίρνει αυτές τις απάνθρωπες αποφάσεις - και βγάζει απ' τη μύγα ξίγκι - εμφανίζεται απλόχερη προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Ετσι, κατ' εφαρμογή του νόμου 2889/91 και σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Εκτ. Νασιώκα στο «Βήμα», η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τις ασφαλιστικές εταιρίες για να τους εκχωρηθούν το 20% των κλινών στα μεγάλα νοσοκομεία με ειδικό νοσήλιο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έτσι -τάχα μου - θα μειώσει τις λίστες και ότι θα έχουν έσοδα τα νοσοκομεία. Η αλήθεια βρίσκεται στο γεγονός ότι σπεύδει να εξυπηρετήσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που «δεν τα βρήκαν» με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και δε φτάνει που δημιουργεί - μετά την εφαρμογή των ιδιωτικών ιατρείων - μια ακόμα κατηγορία νοσηλευομένων, εμφανίζεται και ως ...υπηρέτης της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας.
Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης κατήγγειλε χτες η Λ. Μεθωνιού, μέλος του νεοεκλεγέντος Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πατησίων. «Πρόκειται, τόνισε, για συνεισφορά της κυβέρνησης στην κερδοφορία του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας».
Ξανά στο προσκήνιο η διαδικασία των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, που προβλέπει ο νόμος 2889/2001
«Πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι πόρτα - πόρτα στις πολυκατοικίες της περιοχής, να ενημερώσουμε τους κατοίκους για να είναι σε ετοιμότητα για το νοσοκομείο».
Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν από μια εργαζόμενη μόλις τελείωσε χτες η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Πατησίων. Θέμα της συνέλευσης ήταν η τύχη του νοσοκομείου, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η συμπληρωματική λειτουργία ή η συλλειτουργία του με το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Ηδη γίνεται μια «ακτινογράφηση» των δύο νοσοκομείων από τον καθηγητή Δ. Νιάκα, ενώ για τις γενικές σκέψεις περί της συλλειτουργίας των νοσοκομείων ενημέρωσε το σωματείο των εργαζομένων ο Λ. Λιαρόπουλος.
Οπως πληροφόρησε τη συνέλευση, η πρόεδρος του σωματείου Ουρ. Τόλη, ο Λ. Λιαρόπουλος υποστήριξε ότι το νοσοκομείο είναι φτωχό και μίζερο και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως γενικό αλλά ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή να έχει και μια Μονάδα Αποκατάστασης. Οι τελικές αποφάσεις, όπως μετέφερε το σωματείο, θα παρθούν μετά τη συλλογή των στοιχείων και σε 4-5 μήνες από τώρα. Οι επιλογές αυτές δεν καθορίζονται από τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, αλλά απ' τις ανάγκες στα ευρύτερα πλαίσια του Α' ΠεΣΥ.
Οι εργαζόμενοι αντέκρουσαν το χαρακτηρισμό του μίζερου νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας ότι οι ανεπάρκειες οφείλονται στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης, ενώ παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ανοδική πορεία στην προσφορά του: Ετσι το 2002 νοσηλεύτηκαν 6.118 ασθενείς έναντι 3.500 το 1996. Απ' αυτούς το 10% είναι άποροι ή μετανάστες.
Η φιλολογία για τη συγχώνευση είχε εμφανιστεί και πριν ακριβώς ένα χρόνο. Τότε (1.2.2002) ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Π. Παπαθανασίου με έγγραφό του προς τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και το σωματείο των εργαζομένων έλεγε ότι είχε τη διαβεβαίωση του προέδρου του Α' ΠεΣΥ, Λ. Λιαρόπουλου, ότι το νοσοκομείο «δεν κινδυνεύει να κλείσει ή να αλλάξει μορφή». Ωστόσο, όμως, στις 18.4.2002 ο πρώην διοικητής, παρουσιάζοντας το λεγόμενο «επιχειρησιακό σχέδιο», ανέφερε ότι θα συλλειτουργήσει με το νοσοκομείο «Παμμακάριστος».
Το σχέδιο εκείνο πάγωσε προσωρινά μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Στη χτεσινή συνέλευση παραβρέθηκε και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Δ. Μαντζουράτος - που εκτελεί και χρέη διοικητή. «Το θέμα, είπε, είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι τροποποιήσεις. Αν, δηλαδή, θα γίνουν προς την κατεύθυνση που θα έχει κέρδος ο ασθενής ή όχι».
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν η Λ. Μεθωνιού και ο Τ. Αντωνόπουλος, μέλος του νεοεκλεγέντος Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, που τάχτηκαν στο πλευρό των εργαζομένων. «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που υλοποιείται και περιέχει συγχωνεύσεις, οι οποίες υπακούουν στη λογική των περικοπών των δαπανών και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λαϊκές ανάγκες της περιοχής. Το τι τελικά θα γίνει, θα εξαρτηθεί απ' την πάλη του λαού μας», τόνισε η Λ. Μεθωνιού.
«Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και σε διαρκή επικοινωνία με τους δημάρχους και τους φορείς της περιοχής, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τα δικαιώματά μας», έκλεισε τις εργασίες της συνέλευσης η Ουρ. Τόλη.
Την αποχή από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και από κάθε άλλη προγραμματισμένη δουλιά από τη Δευτέρα 24/4, αποφάσισαν με γενική τους συνέλευση οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Οπως σημειώνουν στην απόφασή τους, η κινητοποίηση αυτή θα είναι αόριστης διάρκειας μέχρι να γίνουν δεκτά τα χρονίζοντα αιτήματά τους. Στο χρονικό αυτό διάστημα τα Νοσοκομεία της πόλης, κυκλικά, θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας των οποίων η διάρκεια και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.
Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών κρίνει ότι το καθαρό εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ είναι απαράδεκτα χαμηλό. Στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών περιλαμβάνονται:
Διπλασιασμός των δαπανών για τη δημόσια υγεία, νέο ειδικό μισθολόγιο, κατοχύρωση της 5ήμερης εργασίας ανά βδομάδα, κάλυψη των δαπανών για τις εφημερίες κλπ.