ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2003
Σελ. /24
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με προοπτική

Συζήτηση με την αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ για το φιλειρηνικό κίνημα στις σημερινές συνθήκες

Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, μιλάει στο «Ρ» για τις λαϊκές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 14 και 15 Μάρτη και γενικότερα για την κατάσταση του αντιπολεμικού κινήματος.

Ακολουθεί η συζήτηση που είχαμε μαζί της:

- Ποιο είναι το μήνυμα των κινητοποιήσεων που θα γίνουν το διήμερο 14 και 15 Μάρτη, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα και πόσο τα θέματα που θα συζητηθούν σ' αυτή, όπως αυτό του ευρωστρατού, συνδέονται με τις τρέχουσες εξελίξεις;

- Αυτή η Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους λαούς όλου του κόσμου. Φαίνεται πως οι ΗΠΑ το έχουν αποφασίσει, είτε από μόνες τους είτε με συμμάχους, θα επιτεθούν στο Ιράκ. Επομένως, αυτές οι κινητοποιήσεις είναι επιβεβλημένες. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνουν οι συμμετοχές σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως τα Εργατικά Κέντρα που ξεπερνούν τα 24 και πλήθος μαζικών οργανώσεων. Καθημερινά ξεπροβάλλουν ποικιλόμορφες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα υπήρξαν και οι υπογραφές από 112 βουλευτές από όλα τα κόμματα, καθώς και το κείμενο των 39 πρώην αρχηγών και ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολα αυτά δείχνουν τη δυναμική και την πλατιά απήχηση του φιλειρηνικού κινήματος. Ωστόσο, για άλλους μπορεί να είναι μόνο μια αντιπολεμική κραυγή και για άλλους είναι κάτι παραπάνω, παίρνει το χαρακτήρα αντίστασης, ενός ξεσηκωμού για τις κατακτήσεις που χάνονται. Ενός αναπτυσσόμενου κινήματος με όλο και περισσότερο αντιΝΑΤΟικά - αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Δείγμα επίσης της δυναμικής των κινητοποιήσεων είναι το γεγονός ότι ξεσηκώνονται οι λαοί σε μια περίοδο που ακόμα ο πόλεμος προετοιμάζεται, δεν έχει εκραγεί. Αυτό δείχνει ότι η ενεργοποίηση όλο και περισσότερο αποκτά χαρακτηριστικά μιας ευρύτερης αμφισβήτησης της γενικότερης πολιτικής του ιμπεριαλισμού.

Στη συγκεκριμένη σύνοδο οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της ΕΕ θα ασχοληθούν με την ολοκλήρωση του ευρωστρατού, τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ και γενικότερα τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Φυσικά, μόνο την ειρήνη δε βοηθούν αυτά, αλλά αντίθετα είναι απέναντι στα συμφέροντα των λαών. Η κυβέρνηση, που συμμετέχει ενεργά σε αυτά τα σχέδια, θα έπρεπε να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για τη στάση της. Στόχος όλων αυτών των μηχανισμών θα είναι το λαϊκό κίνημα. Ο ευρωστρατός προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σαν κατασταλτικός μηχανισμός.

Συναγερμός

- Οι κινητοποιήσεις αυτές συνδέονται με την κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ποια λοιπόν είναι τα επόμενα βήματα και τι στόχοι μπαίνουν;

- Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το αντιπολεμικό -αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε ανάταση. Η ΕΕΔΥΕ και οι περισσότεροι από τους φορείς που κινητοποιούνται δε λένε γενικά ένα ΟΧΙ στον πόλεμο. Προσδιορίζουν τις αιτίες του πολέμου και τις παλεύουν.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

Ημερίδα με θέμα «Πόλεμος και ποιος είναι ο ρόλος των ΝΑΤΟ - ΕΕ και ΟΗΕ», στις 12 Μάρτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 6 το απόγευμα.

Συμβολική περικύκλωση του υπουργείου Αμυνας την Παρασκευή 14 Μάρτη στις 5.30 το απόγευμα.

Το Σάββατο 15 Μάρτη στα Προπύλαια ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο που φιλοδοξούμε να ξεπεράσει τα προηγούμενα.

Στις 21 Μάρτη η απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ.

Και μόλις ξεσπάσει ο πόλεμος, θα βγούμε αυτόματα στους δρόμους να διαδηλώσουμε με πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα

- Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει σήμερα ο λαϊκός παράγοντας, τόσο ως δύναμη ανάσχεσης των πολεμικών σχεδίων που απεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και ως δύναμη παρέμβασης στις διεθνείς εξελίξεις;

- Η όλη προσπάθεια ενδυνάμωσης του φιλειρηνικού κινήματος και γενικότερα του λαϊκού κινήματος δείχνει και την προοπτική του ρόλου του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις. Είναι ενθαρρυντικό ότι διεθνώς υπάρχει αυτή η ενεργοποίηση. Δε θέλουμε το κίνημα αυτό να μείνει μόνο στο «όχι στον πόλεμο», αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να πηγαίνει παράλληλα και να αποκτά αυτά τα χαρακτηριστικά που θα του δίνουν συνέχεια και προοπτική. Αυτό θα γίνεται, όσο αναδεικνύονται τα προβλήματα των εργαζομένων και οι κατακτήσεις που χάνονται. Γι' αυτό ακριβώς οι στόχοι είναι παράλληλοι, τόσο ενάντια στον πόλεμο όσο και ενάντια σε όσα αποφασίζονται στις συνόδους της ΕΕ.

- Από κάποιους υποστηρίζεται ότι υπάρχει και ένας φιλειρηνικός πόλος εντός των ιμπεριαλιστικών κέντρων...

- Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τη μοιρασιά της λείας δεν πρέπει να ξεγελάνε το λαό, να του δημιουργούν αυταπάτες, αφού κάποια στιγμή θα τα βρουν και θα πάνε μαζί. Εχουμε την πρόσφατη εμπειρία από τη Γιουγκοσλαβία και το ρόλο που έπαιξαν και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Βέβαια, πρέπει να αξιοποιούνται αυτές οι αντιθέσεις, αλλά μη μας διαφεύγει ότι είναι εφήμερες και εξανεμίζονται μπροστά στα συμφέροντά τους. Από την άλλη το φιλειρηνικό κίνημα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ρόλο που παίζουν αυτοί οι οργανισμοί.

Ξεκάθαρα χαρακτηριστικά

- Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το φιλειρηνικό κίνημα έχει περάσει σε μια νέα φάση ενεργοποίησης και μαζικοποίησής του. Τι δείχνει η ελληνική εμπειρία και πώς μπορεί το κίνημα αυτό να παίζει ακόμα πιο ενεργό ρόλο και με την παρέμβασή του να βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις;

- Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνεχή ανάταση του φιλειρηνικού κινήματος. Εάν όμως αυτό δεν αναπτύξει ξεκάθαρα τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του, θα σταματήσει αυτή η ανάπτυξη και θα εκτονωθεί. Το πλαίσιο που βάζουμε δεν το κάνουμε για αυτοεπιβεβαίωση, αλλά γιατί ενδιαφερόμαστε το κίνημα να έχει παρέμβαση και προοπτική και να μην ξεφουσκώσει την επομένη. Εχουμε και το φαινόμενο της ταυτόχρονης πραγματοποίησης πολλών συγκεντρώσεων, για το οποίο πολλά ακούγονται. Πρέπει να πούμε ότι παρά τα όσα λέγονται, αυτό δε στάθηκε εμπόδιο να κατέβει μαζικά ο κόσμος. Οι συγκεντρώσεις αυτές δεν είχαν το ίδιο πλαίσιο. Κάποιες ήταν γενικά κατά του πολέμου, κάποιες άλλες ήλπιζαν πολύ στην ΕΕ ή δεν έθιγαν καθόλου το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποδεχτεί την εμπλοκή της χώρας μας. Αλλωστε εμείς κάναμε προσπάθειες και δεν αποκλείεται να συναντηθούμε στις πορείες. Οσο όμως δε συμφωνούμε σε κάποια βασικά ζητήματα, ας γίνονται παράλληλες συγκεντρώσεις. Πρέπει να είναι ξεκάθαρη όχι μόνο η άρνηση στον πόλεμο, αλλά και η απαίτηση στην κυβέρνηση να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να βγούμε έξω από τον πόλεμο. Σε τελική ανάλυση, οι κινητοποιήσεις αυτές δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν από κάποιους ως μηχανισμός εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης.

- Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος που ισχυροποιούμενα μπορούν να του δώσουν μια ακόμα πιο ενισχυμένη δυναμική;

- Το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα βρίσκεται σε μια περίοδο ανάπτυξης. Καθημερινά μπαίνουν καινούριοι στόχοι, αλλά το πιο βασικό είναι το πλαίσιο όπου θα κινείται και τι χαρακτηριστικά θα αποκτήσει στην πορεία αυτή. Πιστεύουμε ότι το κίνημα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, να προσδιορίζει τις αιτίες, να έχει σαφή θέση απέναντι σε αυτούς τους οργανισμούς που προκαλούν ή συμμετέχουν στον πόλεμο, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και να παλεύει τις αποφάσεις τους και γενικότερα την αντιδραστική στάση τους απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Μόνο έτσι θα κερδίζει καθημερινά όχι μόνο τη σύμφωνη γνώμη, αλλά και τη συμμετοχή πλατύτερων λαϊκών μαζών.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Ξεδιπλώνονται παλλαϊκές αντιπολεμικές δραστηριότητες

Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Γιατί η δύναμη των λαών είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη των όπλων τους. Μ' αυτή την πίστη πραγματοποιούνται πολύμορφες αντιπολεμικές δραστηριότητες σ' όλη την Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Ετσι:

Στην Αθήνα

- Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με την ευκαιρία της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ στην Αθήνα, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 12 Μάρτη και ώρα 5.30 μ.μ., με θέμα: «Ο επερχόμενος πόλεμος και ο ρόλος ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ΟΗΕ», που θα «φιλοξενηθεί» στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Την Παρασκευή 14 Μάρτη, στις 5 μ.μ ο λαός και η νεολαία της Αθήνας θα περικυκλώσει το Πεντάγωνο.

- Το Σάββατο 15 Μάρτη πραγματοποιείται συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στις δύο παραπάνω κινητοποιήσεις, που διοργανώνουν η ΕΕΔΥΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πλήθος μαζικών φορέων.

Στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικό σταθμό στο συντονισμό του αντιπολεμικού και αντιΝΑΤΟικού κινήματος της Ευρώπης θα αποτελέσει η μεγάλη λαϊκή αντισύνοδος που θα γίνει στις 15 και 16 Μάρτη, με πρωτοβουλία της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο.

Επίσης, το Σάββατο 15 Μάρτη στη 1.00 το μεσημέρι στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα γίνει μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στο οποίο θα συμμετάσχει μαζικά ο φιλειρηνικός λαός της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, που θα πάρουν μέρος στη διήμερη λαϊκή αντισύνοδο.

Στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί τους κατοίκους του νομού στις 16 Μάρτη 2003 να πάρουν μέρος στη μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει από το Αισθητικό Αλσος στην οδό Κοζάνης και ώρα 10.30 π.μ., με κατεύθυνση την πλατεία Τυρνάβου, όπου στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στη συνέχεια οι φιλειρηνιστές θα διαδηλώσουν μπροστά από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

Στην Κρήτη

Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ και τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται στη Σούδα και σε ολόκληρη τη χώρα μας, διαδηλώνει ο λαός της Κρήτης την Κυριακή 16 Μάρτη, στα Χανιά, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και περικύκλωση της βάσης της Σούδας.

Στη Λέσβο

H Γραμματεία της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλούν το λαό του νησιού να πάρει μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν το Σάββατο 15 Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

Ολοι στο δρόμο την πρώτη μέρα του πολέμου

Σε γενικό ξεσηκωμό καλεί τους πάντες η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», την πρώτη μέρα του πολέμου. Παράλληλα με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για άμεση αντιπολεμική απεργιακή κινητοποίηση, την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ για κλείσιμο των μαγαζιών, τις ανάλογες αποφάσεις άλλων μαζικών οργανώσεων και φορέων, η «Δράση» καλεί να συγκλίνουν όλοι, εκείνη τη μέρα, στο Σύνταγμα, στις 11 το πρωί, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ