ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σε ρυθμούς... «ασυμβίβαστου»

Σε μια προσπάθεια να βαφτίσει το κρέας - ψάρι έχει επιδοθεί η κυβέρνηση με αφορμή την καταψήφιση του νομοσχεδίου της για το ασυμβίβαστο των βουλευτών που αποτέλεσε θρυαλλίδα εκδήλωσης της υποβόσκουσας κυβερνητικής κρίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο Κ. Λαλιώτης (που χτες είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό) θέλοντας να υποστηρίξουν ότι το ΠΑΣΟΚ «διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων», κάλεσαν τη ΝΔ, εφόσον πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει τη «δεδηλωμένη», να καταθέσει πρόταση μομφής «για να λάβουν την απάντηση»...

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η κυβερνητική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία η καταψήφιση του νομοσχεδίου «δε συνιστά πολιτική ήττα», καθώς η κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας... Μάλιστα, ο Χρ. Πρωτόπαπας, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε ότι «κάποιοι βουλευτές, οι οποίοι δεν το ψήφισαν, έσπευσαν να τονίσουν, τουλάχιστον οι περισσότεροι απ' αυτούς, ότι δεν έχει καμία σχέση η επιλογή τους αυτή με τη γενικότερη στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση».

Το κύριο βάρος της κυβερνητικής φιλολογίας στράφηκε εναντίον της ΝΔ, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε για «επικίνδυνη διγλωσσία» και για «αναίρεση» της αρχικής ψήφου της στο Σύνταγμα. «Εάν η ΝΔ αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα και δεν έχει τη στοιχειώδη σταθερότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο κόμμα είναι επικίνδυνο για την άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα», είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας

«Εάν η ΝΔ εκτιμά ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας, της απευθύνουμε μια πρόκληση: αν το πιστεύει, ας δοκιμάσει κατά πόσο στέκεται ή όχι αυτό, κάνοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ιδού η Ρόδος», πρόσθεσε ο Χρ. Πρωτόπαπας, καταλήγοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της, έχει την πλήρη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της... και το 2004, με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη θα διεκδικήσει και πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού»...

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Ανησυχία της κυβέρνησης εκ των υστέρων

Ανήσυχη εμφανίζεται τώρα εκ των υστέρων η κυβέρνηση για τα απανωτά κρούσματα αστυνομικής αυταρχικής συμπεριφοράς τα οποία όμως τροφοδοτεί η ίδια η πολιτική της. Με αφορμή το περιστατικό κατά του δημοσιογράφου Μάκη Γεωργίου που γρονθοκοπήθηκε και με χειροπέδες οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, επειδή δεν είχε κολλημένο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου το σήμα κυκλοφορίας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση η οποία συζητήθηκε χθες.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος είπε ότι τέτοια περιστατικά «μας θλίβουν και μας ανησυχούν» και ομολόγησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αστυνομικοί έχασαν την ψυχραιμία τους. Αυτό το περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια δείγματα «μιας αδικαιολόγητης και αναίτιας βίας εκ μέρους των αστυνομικών σε βάρος πολιτών, μας έχει προβληματίσει». Ομως ως λύση ο υφυπουργός αρκέστηκε να προτείνει απλώς την αναβάθμιση της διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων που γίνονται στις σχολές της Αστυνομίας, όπως των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Κοινωνικής Επαγγελματικής Αγωγής και των Δημοσίων Σχέσεων.

Χάρηκα με τον τρόπο που απαντήσατε, είπε η Λ. Κανέλλη, γιατί αναγνωρίσατε ότι έχουμε αύξηση των φαινομένων αυταρχισμού. Ομως, συνέχισε, η πολιτική αντιμετώπιση πέρα από το διαδικαστικό εκπαιδευτικό έργο, θα πρέπει να είναι διαφορετική και να περάσει η αντίληψη στα αστυνομικά όργανα ότι δεν ασκούν εξουσία ατομική, αλλά υπηρετούν το λαό.

Οι δημοσιογράφοι ειδικά, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, αυτόν τον καιρό είναι στο στόχαστρο και δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο γεγονός συνέβη σε δημοσιογράφο και μάλιστα του αστυνομικού ρεπορτάζ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξοικειωμένος με τους ίδιους τους αστυνομικούς. «Βρισκόμαστε, κατέληξε, σε μία εποχή όπου απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να κινούνται, να κάνουν τη δουλιά τους και να καλύπτουν γεγονότα. Δεν είναι δυνατόν ο δημοσιογράφος, ο οποίος εκπροσωπεί την κοινωνία, να υφίσταται αυτή τη συμπεριφορά από δυνάμεις καταστολής.

«Αντι-άξονας» στην ΕΕ

Ισπανο - βρετανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών

Η Ισπανία και η Βρετανία επεξεργάστηκαν μια αντιπρόταση για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία απαντά στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο, που υποβλήθηκε στις 15 Γενάρη στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση, σύμφωνα με το χτεσινό φύλλο της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς».

Το κύριο σημείο διαφωνίας ανάμεσα στα δύο σχέδια είναι ότι το Λονδίνο και η Μαδρίτη επιθυμούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξακολουθήσει να διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, και ο διορισμός του να επικυρώνεται ή να απορρίπτεται στη συνέχεια από το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται επίσημες ισπανικές και βρετανικές πηγές.

Το Παρίσι και το Βερολίνο πρότειναν το Γενάρη στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης μια διπλή προεδρία για τη διευρυμένη ΕΕ, με έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκλεγμένο από το Ευρωκοινοβούλιο και έναν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλεγμένο από το όργανο αυτό για μια θητεία δυόμισι ετών ανανεώσιμη ή πέντε ετών.

Το ισπανο-βρετανικό σχέδιο διευκρινίζει, επίσης, ποιες πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη Μαδρίτη και το Λονδίνο, οι θεσμικές σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου και το μελλοντικό Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών «ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων», προσθέτει η εφημερίδα.

Περιοδεία στο Ζεφύρι

Την Κυριακή, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο Ζεφύρι (περιοχή Λίμνης), από το βουλευτή του Κόμματος Αντώνη Σκυλλάκο.

Η παγκοσμιοποίηση είναι συνώνυμο του ιμπεριαλισμού

Οι αστοί ιδεολόγοι υποστηρίζουν ότι οι εκδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση γίνονται για να μην μπαίνουν τα προϊόντα των αναπτυσσόμενων στις αγορές των μητροπόλεων του καπιταλισμού, να μην μπει η Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κ.λπ. Καταρχήν οι εκδηλώσεις στο Σιατλ, την Ουάσιγκτον, το Γκέτεμπουργκ, τη Γένοβα είχαν ως αιτήματα να σταματήσει το πολυεθνικό κεφάλαιο να καταπατά τα δικαιώματα των εργατών, να μην αφαιρεί τα κεκτημένα, να μην περιορίζει τις θέσεις εργασίας. Ενα από τα κύρια συνθήματα ήταν: «Κλείστε τη σχολή των δολοφόνων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)».

Πέρα από αυτό και κύρια η παγκοσμιοποίηση είναι η σύγχρονη μορφή του ιμπεριαλισμού. Αυτό το παραδέχονται και οι αστοί επιστήμονες. Παραδείγματος χάρη, ο Roland Atmann υποστηρίζει ότι ο όρος παγκοσμιοποίηση είναι συνώνυμο του ιμπεριαλισμού (Globalization and Europe σελίδα 1, Εκδοση Pinter). Αποκαλυπτικό για το χαρακτήρα της παγκοσμιοποίησης είναι το σχέδιο για την Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις που ετοιμάστηκε εν κρυπτώ από τον ΟΟΣΑ και τελικά οι διαπραγματεύσεις προσωρινά σταμάτησαν μετά από τις αντιδράσεις. Η πολυμερής αυτή συμφωνία απαγόρευε στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις να προτιμάνε τις εγχώριες επιχειρήσεις σε βάρος των ξένων. Επίσης, απαγόρευε στις κυβερνήσεις αυτές να επιβάλλουν στους ξένους επενδυτές όρους σε σχέση με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την εκ νέου επένδυση των κερδών, την απασχόληση γυναικών και παιδιών. Ακόμη, επέτρεπε στο πολυεθνικό κεφάλαιο να ενάγει τις κυβερνήσεις σε διεθνή επιτροπή εξομάλυνσης διαφορών αν αυτό είναι της γνώμης ότι οι κυβερνήσεις ζημιώνουν ή έχουν την πρόθεση να ζημιώσουν τις προοπτικές των κερδών του («Ριζοσπάστης» 30.08.1998).

Είναι καθαρό, λοιπόν, ότι η παγκοσμιοποίηση σημαίνει ιμπεριαλισμός με σκληρούς αποικιακούς όρους. Οι συνέπειες από την παγκοσμιοποίηση για τους λαούς είναι οδυνηρές. Σύμφωνα με την Εκθεση του ΟΗΕ του 1999 το 20% των πιο πλούσιων κατοίκων του πλανήτη εισπράττει το 86% του παγκόσμιου εισοδήματος και το 20% των πιο φτωχών μόνο το 1%. Η σχέση του εισοδήματος του 20% των πιο πλούσιων προς το 20% των πιο φτωχών, ενώ το 1960 ήταν 30 προς 1, το 1977 έγινε 77 προς 1 («Καθημερινή» 13.07.1999).

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, έχει αναπτυχθεί ένα μεγαλειώδες κίνημα, που έχει ως κοινό στοιχείο τη θέληση των συμμετεχόντων ενάντια στις συνέπειες από την παγκοσμιοποίηση. Στο κίνημα αυτό συμμετέχει και ένα σημαντικό προλεταριακό ρεύμα που μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο, ώστε να αποκρούσει τη χειραγώγηση του κινήματος από το κεφάλαιο και να στρέψει το κίνημα σε σωστή κατεύθυνση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό στο σύνολό του.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Εκδήλωση του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ

Εκδήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις πραγματοποιεί ο Εργατικός Τομέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, την ερχόμενη Δευτέρα (17/2), στις 6:30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Ιματισμού και Δέρματος (Χαλκοκονδύλη 37 και Σωκράτους, στον 5ο όροφο). Το ακριβές θέμα της εκδήλωσης είναι: «Ο πόλεμος στο Ιράκ, η οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής μας δράσης και οι θέσεις του ΚΚΕ για την πολιτική συμμαχιών».

Δείτε στον «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Από τις 8 το πρωί έως τις 16.00, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του «902», σε κοινή σύνδεση, στον παλμό των αντιιμπεριαλιστικών, αντιπολεμικών συλλαλητηρίων της χώρας, στα Προπύλαια και στην πορεία προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία. Ολο το δημοσιογραφικό επιτελείο του σταθμού σε συνεχή ροή, θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει, με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, σχόλια, ανταποκρίσεις και συζητήσεις.
  • Στις 22.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθούν ομιλίες και στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ