ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Αγωνιστική υποδοχή των υπουργών Παιδείας

Μετά την Αθήνα και οι φορείς της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη

Eurokinissi

Σε συσπείρωση και αγώνα ενάντια στην πολιτική της παιδείας που προωθούν οι βάρβαροι της ΕΕ, καλεί τους φορείς της Θεσσαλονίκης η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Την Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα, από κοινού με άλλους φορείς της εκπαίδευσης, οργανώνει σύσκεψη στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με στόχο την προετοιμασία παλλαϊκού συλλαλητηρίου την Παρασκευή 28 Φλεβάρη στις 7μμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στην Αθήνα επίσης έχει προγραμματιστεί στις 28 Φλεβάρη, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καθώς και την 1 Μάρτη, όπου καλεί η Επιτροπή Αθήνας της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003».

Η κίνηση και όσοι συστρατεύονται στην προσπάθεια αυτή, προειδοποιούν πως όλες οι συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, έχουν στόχο να προωθήσουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, τον εξοστρακισμό χιλιάδων μαθητών από το δημόσιο σχολείο, τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και μείωση των κρατικών δαπανών, την παραπέρα υποβάθμιση και πρόσδεση των ΑΕΙ - ΤΕΙ στις ανάγκες της αγοράς.

Με ανακοίνωσή τους, απευθύνονται σε όλους τους μαζικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παιδείας, εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς των ΕΒΕ, των φοιτητών και σπουδαστών, των μαθητών, και τους καλεί να υποδεχτούν αγωνιστικά τους αρχιτέκτονες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ. Μαζικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουν: Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή. Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο για όλους τους νέους με ενιαία μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων. Κατάργηση κάθε νέου μέτρου κατηγοριοποίησης των σχολείων και των ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπως η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, των Πανεπιστημίων και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Κατάργηση των αυταρχικών μέτρων, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι κανονισμοί σχολείων και ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Το κείμενο της πρόσκλησης υπογράφουν: «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ΠΑΜΕ, εκλεγμένοι γονείς, εκλεγμένοι εκπαιδευτικοί Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, Σύλλογοι Φοιτητών Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Τοπογράφων, Δασολογίας, ΤΕΦΑΑ, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών ΙΕΚ.

ΤΕΙ ΧΑΝΙΩΝ
Αντιδράσεις για την παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου

(Της ανταποκρίτριάς μας Λ. Πίττακα).--

Εντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, έχει προκαλέσει η προκλητική παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, από άνδρες της Γενικής Ασφάλειας Χανίων, την Τρίτη το μεσημέρι, με την περίεργη σύλληψη νεαρού εργαζόμενου, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν λίγο καιρό, για δήθεν επίθεση κατά Αμερικανών ναυτών, στο λιμάνι των Χανίων.

Οι άνδρες της Ασφάλειας, ως γνωστόν, μπουκάροντας στην κυριολεξία στο Ιδρυμα, συνέλαβαν 15χρονο που εργαζόταν στην τραπεζαρία, με τη δικαιολογία πως υπήρχε καταγγελία για συμμετοχή του σε κλοπή πλαστικού εξαρτήματος δικύκλου. Κατηγορία που δεν ευσταθούσε και ο νεαρός, λίγη ώρα μετά, αφέθηκε ελεύθερος.

Το γεγονός αυτό ενισχύει την υποψία ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εκφοβισμού και τρομοκρατίας, που καλλιεργούν εντέχνως οι Αμερικάνοι στα Χανιά - με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών - λόγω του έντονου αντιαμερικανισμού του χανιώτικου λαού.

Το περιστατικό κατήγγειλε και ο διευθυντής του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, Αριστομένης Αντωνιάδης, υπογραμμίζοντας πως η συμπεριφορά των οργάνων που μπήκαν παράνομα στο χώρο ήταν προκλητική και στις διαμαρτυρίες των φοιτητών απάντησαν με βωμολοχίες.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος, με επιστολή του προς τον διοικητή της Ασφάλειας, διαμαρτύρεται έντονα για τη χωρίς άδεια, από την Επιτροπή Ακαδημαϊκού Ασύλου, είσοδο και σύλληψη νεαρού στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης.

Τέλος, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Κρήτης Παρ/μα Χανίων, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ότι η «Γενική Ασφάλεια Χανίων, αγνοώντας και καταπατώντας τα συνταγματικά δικαιώματα των σπουδαστών, καταπάτησε το πανεπιστημιακό άσυλο, που ισχύει σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας». Καταγγέλλει, επίσης, κάθε προσπάθεια άρσης του ακαδημαϊκού ασύλου στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και υπογραμμίζει πως ο σύλλογος σπουδαστών θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την τιμωρία των εν λόγω αστυνομικών οργάνων.

1ο ΤΕΕ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Η καθολική κινητοποίηση των μαθητών του 1ου ΤΕΕ Λουτρακίου την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή την έλλειψη θέρμανσης στις αίθουσες διδασκαλίας, έδειξε πως ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα, που στην προκειμένη περίπτωση φάνηκαν κιόλας από την επόμενη ημέρα.

Μετά την αποχή από τα μαθήματα, το κλείσιμο του δρόμου έξω από το σχολικό συγκρότημα, το «σπάσιμο» στην πράξη του εσωτερικού κανονισμού από τους μαθητές, αλλά και τις απειλές που εκτοξεύτηκαν από μεριάς «πεφωτισμένων εκπαιδευτικών» προς το 15μελές - κυρίως - την επόμενη ημέρα οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ Λουτρακίου ήρθαν αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα. Καλοριφέρ αναμμένα στο φουλ, επιπλέον σώματα θέρμανσης σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, οι δεξαμενές των καυστήρων γεμάτες με πετρέλαιο, ακόμα και δηλώσεις συγγνώμης από τον ίδιο το λυκειάρχη για τη συμπεριφορά του και τις απειλές που εκτόξευσε.

Η κινητοποίηση των μαθητών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος». Με κλίμα ενθουσιασμού λοιπόν, ο μαθητόκοσμος της Κορίνθου αναμένεται να συμμετάσχει δυναμικά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Φλεβάρη στην Κόρινθο, αλλά και στις 20 Φλεβάρη, ημέρα παμμαθητικής κινητοποίησης με το Συντονιστικό Σχολείων Κορίνθου - Λουτρακίου να καλεί σε κλείσιμο όλων των σχολείων και μαθητικό συλλαλητήριο - καταδίκης του μαθητοδικείου 45 μαθητών για τις κινητοποιήσεις της περιόδου 1998 - '99, που αναμένεται να διεξαχθεί εκείνη την ημέρα.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΕ
Παζάρια και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο

Την έντονη αντίδραση νομαρχών, που πρόσκεινται ή στηρίχτηκαν από τη ΝΔ προκάλεσε η απόφαση της υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιά, Φ. Γεννηματά να αναβάλλει, λόγω κακών καιρικών συνθηκών - όπως ισχυρίστηκε - τις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 14 Φλεβάρη

Μέχρι και χτες το απόγευμα, οι νομάρχες Ανατολικής Αττικής, Φωκίδας, Σερρών, Ζακύνθου, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λέσβου και Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, με επιστολές τους προς την υπερνομάρχη και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πραξικοπηματική απόφαση που υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες και ευτελίζει τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ). Δε χρειαζόταν, βέβαια, αυτή η απόφαση για να μιλήσει κανείς για εξευτελισμό του θεσμού, αφού οι ίδιοι οι νομάρχες, προσκείμενοι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, με τη μέχρι τώρα στάση τους συναίνεσαν στις κυβερνητικές επιλογές μετατροπής της ΝΑ σε κρατικό μηχανισμό, χωρίς αναπτυξιακό ρόλο, κόντρα, σε πολλές περιπτώσεις, στα συμφέροντα του λαού που υποτίθεται ότι υπηρετούν.

Στο πλαίσιο αυτό και η όποια μάχη διεξαχθεί στις εκλογές για το ΔΣ της ΕΝΑΕ δεν είναι σε επίπεδο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Οπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά, καθώς η ΝΔ έχει περίπου 129 εκλέκτορες στη Γενική Συνέλευση, ενώ το ΠΑΣΟΚ 122. Το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στις 7 ψήφους του ΣΥΝ που θα του δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία στο ανώτατο συλλογικό όργανο των νομαρχών. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν ότι η αναβολή των εκλογών συμφέρει το ΠΑΣΟΚ, προφανώς, γιατί κερδίζει χρόνο για διαβουλεύσεις. Και γι' αυτό «κόπτεται» η ΝΔ.

Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά επικαλούνταν έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που καλούσε τους νομάρχες να είναι σε ετοιμότητα, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων, τα οποία με τη σειρά τους δε θα τους επέτρεπαν να έρθουν στην Αθήνα.

Ενώπιον της Δ' τακτικής ανακρίτριας Πειραιά κατέθεσε χτες ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, σχετικά με την υπόθεση κλοπής 5 επιταγών συνολικού ύψους 103 εκατομμυρίων δραχμών, από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, τον Αύγουστο του 2001. Ο Γ. Μίχας παρέδωσε επίσης το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, το οποίο για 11 ολόκληρους μήνες δεν είχε διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές. Ακόμη, συμφωνήθηκε με την ανακρίτρια να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο της τράπεζας, στο οποίο φαίνεται το πρόσωπο αυτού που εισέπραξε τις επιταγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ