Τη δυνατότητα για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στις φοιτητικές εστίες δίνει έγγραφο - επιστολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Κρουσταλλάκη, προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και το οποίο αποτελεί γνωμοδότηση - απάντηση σε έγγραφο του υπουργείου. Το έγγραφο αφορά τη Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ) που βρίσκεται στου Ζωγράφου και διοικητικά ανήκει στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία και γενικότερα στις δυνάμεις καταστολής να μεταβαίνουν στο χώρο και να πραγματοποιούν περιπολίες «για πρόληψη και καταστολή αξιόποινων πράξεων», χωρίς προηγούμενη άδεια του αρμόδιου για τη διαφύλαξη του ασύλου οργάνου του ΑΕΙ, αναφέροντας μάλιστα ότι η παρουσία αυτή της αστυνομίας αφορά «όλους τους χώρους» της εστίας και «την περιβάλλουσα αυτή έκταση» και δεν απαιτεί «συνδρομή ειδικών προϋποθέσεων».
Η επιστολή του Ε. Κρουσταλλάκη κάνει ουσιαστικά ερμηνεία του νόμου περί του ασύλου, που όμως έχει γενικότερη σημασία και δεν αφορά μόνο τη ΦΕΕΜΠ, αλλά κάθε φοιτητική εστία. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι «ο χώρος της εστίας δεν καλύπτεται από το Πανεπιστημιακό Ασυλο, με την έννοια ότι δεν πραγματοποιείται εκεί ακαδημαϊκή διδασκαλία ούτε επιστημονική αναζήτηση και έρευνα και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για ελεύθερη διακίνηση ιδεών εκεί και για κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας».
Το Πανεπιστημιακό Ασυλο, που κατακτήθηκε μετά από μεγάλους αγώνες, ορίζεται στο άρθρο 2 του νόμου 1268/82 (νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ), όπου συγκεκριμένα αναφέρεται: «Για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται το Πανεπιστημιακό Ασυλο». Επίσης, «το Πανεπιστημιακό Ασυλο καλύπτει όλους τους χώρους των ΑΕΙ και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ».
Οι φοιτητικές εστίες δεν είναι μόνο τα «σπίτια» των φοιτητών, είναι οι χώροι όπου μελετούν, συντάσσουν ερευνητικές εργασίες, αλλά πραγματοποιούν και ποικίλες εκδηλώσεις επιστημονικού, κοινωνικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, η κατοχύρωση του ασύλου συνδέεται με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δεν είναι δυνατό να παραβλέπεται ότι στις εστίες υπάρχουν συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα των φοιτητών, που πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, εκλογές και αναπτύσσουν συνδικαλιστική δραστηριότητα, συλλογικές διεκδικήσεις, όπως ακριβώς και μέσα στα πανεπιστήμια.
Μ' αυτή την έννοια η γνωμοδότηση του Ε. Κρουσταλλάκη ανοίγει το δρόμο για συνολικότερη αμφισβήτηση της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου, που εδώ και χρόνια βάλλεται ενορχηστρωμένα από την κυρίαρχη πολιτική και τους μηχανισμούς της. Το άσυλο, όπως και όλες οι μεγάλες κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος που έχουν να κάνουν με τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, αποτελεί «αγκάθι» στα σχέδια της πλουτοκρατίας για μια κοινωνία γενικού χαφιεδισμού, φακελώματος και παρακολουθήσεων, μια κοινωνία όπου καθένας είναι «ένοχος» μέχρι αποδείξεως του εναντίου και που το λαϊκό κίνημα θα αποτελεί τον εσωτερικό εχθρό.
Η ξενόγλωσση εκπαίδευση παραμένει κυρίως ιδιωτική, που χρυσοπληρώνεται από τους εργαζόμενους
Στις 12 και 13 Απρίλη πρόκειται να διενεργηθούν οι πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για σύστημα εξέτασης και αξιολόγησης με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο θα πιστοποιείται το επίπεδο γνώσης και ικανότητας χρήσης μιας γλώσσας. Το πιστοποιητικό θα αναγνωρίζεται στο δημόσιο (διαγωνισμοί ΑΣΕΠ) και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Διαβαθμίζεται σε έξι επίπεδα γλωσσομάθειας, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Α1 «στοιχειώδους γνώσης», Α2 «βασικής γνώσης», Β1 «μέτριας γνώσης», Β2 «καλής γνώσης», Γ1 «πολύ καλής γνώσης» και Γ2 επίπεδο «άριστης γνώσης». Για το 2003, αρχίζει η πιστοποίηση στο επίπεδο «καλή γνώση» στις γλώσσες αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά με εξετάσεις που θα γίνονται δύο φορές το χρόνο και για τη συμμετοχή σε αυτές θα καταβάλλονται εξέταστρα ύψους τουλάχιστον 30 ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι πρόκειται για τίτλο γλωσσομάθειας ανταγωνιστικό προς αυτούς που μέχρι σήμερα παρέχουν αποκλειστικά ξένα ιδρύματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πρόβλεψη του ότι προοπτικά οι απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου θα μπορούν να αποκτήσουν έναν κρατικό τίτλο γλωσσομάθειας δεν αναιρεί το γεγονός ότι προϋπόθεση για να μάθει κάποιος ξένες γλώσσες είναι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γιατί, η καθιέρωση του κρατικού πιστοποιητικού δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ξενόγλωσση εκπαίδευση παραμένει κυρίως ιδιωτική στη χώρα μας.
Η προώθηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας υπαγορεύεται από την κεντρική κατεύθυνση για «ανταγωνιστικότητα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περιγράφεται ως μία από τις βασικές δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο να κατέχει ο κάθε «απασχολήσιμος». Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της εκμάθησης γλωσσών», ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «η γλωσσομάθεια αποτελεί τμήμα του πυρήνα δεξιοτήτων που χρειάζεται ο κάθε πολίτης για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την προσωπική του ολοκλήρωση».
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Ερωτήματα σχετικά με το χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας του λεγόμενου Διεθνούς Πανεπιστημίου θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Λιάνα Κανέλλη και Παναγιώτης Κοσιώνης στον υπουργό Παιδείας, με την Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή. «Τον τελευταίο καιρό», σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης, «όλο και πιο συχνά έρχεται στο φως της δημοσιότητας, χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες, το θέμα της ίδρυσης Διεθνών Πανεπιστημίων (ΔΠ) στη χώρα μας. Από την έλλειψη σχετικής, επίσημης ενημέρωσης προκύπτει και η έντονη ανησυχία μας που αφορά την προοπτική της ίδρυσης ενός Διεθνούς Πανεπιστημίου που είναι ενδεχόμενο να συστήσει έναν εκπαιδευτικό θεσμό η δομή και η λειτουργία του οποίου δεν αποκλείεται να μην υπόκεινται» σε όσα προβλέπονται στο 16ο άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν, λοιπόν, τον υπουργό Παιδείας αν, κατ' αρχήν, η ίδρυση Διεθνών Πανεπιστημίων στη χώρα μας αποτελεί συγκεκριμένη πρόθεση του υπουργείου και αν ναι, ποιος θα είναι ο ακριβής χαρακτήρας τους, όσον αφορά το οργανωτικό τους σχήμα, το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους, το χαρακτήρα των πτυχίων που αυτά θα χορηγούν και ποια η σχέση τους με τα χορηγούμενα πτυχία από τα δημόσια τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας μας, ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν σε αυτά, ποιος θα χρηματοδοτεί τη λειτουργία των Διεθνών Πανεπιστημίων.
Βγήκε ο Γενάρης κι ακόμα δεν έχει δοθεί λύση για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό σε πέντε ΤΕΙ της χώρας, όπου οι ωρομίσθιοι δουλεύουν απλήρωτοι, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα από το Σεπτέμβρη του 2002 μέχρι σήμερα. Απέναντι σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, οι ωρομίσθιοι στο ΤΕΙ Αθήνας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας εδώ και εφτά βδομάδες και από προχτές ξεκίνησε επίσχεση και το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ Κεφαλληνίας.
Το πρόβλημα, που εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο και ταλαιπωρεί χιλιάδες εργαζόμενους στα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας, αναδεικνύει τόσο τις ευθύνες των διοικήσεων όσο και του υπουργείου Παιδείας, αφού δε λύνεται μια και καλά, αλλά αφήνει τους εργαζόμενους έρμαια στην «καλή θέληση» του εκάστοτε προέδρου των ιδρυμάτων.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΕΠ) ΤΕΙ πέρα από την άμεση πληρωμή τουλάχιστον του 90% των δεδουλευμένων και την έγκαιρη έγκριση των πιστώσεων του επόμενου έτους, ώστε να μην υπάρχει και του χρόνου η ίδια κατάσταση, καλεί τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την αδικαιολόγητη και παράνομη καθυστέρηση των πληρωμών. Σ' αυτό το πλαίσιο υπάρχουν σκέψεις να έρθει η ΟΣΕΕΠ σε συνεννόηση με την Επιθεώρηση Εργασίας.
Να σημειωθεί ότι επίσχεση εργασίας των έκτακτων εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Πειραιά, που πραγματοποιούνταν για τον ίδιο λόγο, έληξε μετά από έγγραφη διαβεβαίωση του προέδρου του ΤΕΙ προς τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς ότι σήμερα θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα δυο τουλάχιστον μηνών και από την ερχόμενη βδομάδα θα τους καταβληθούν και τα δεδουλευμένα και των υπόλοιπων μηνών που τους οφείλονται.