ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη εναντίον πολέμου

Αντιπολεμικός «άνεμος» πνέει στους καλλιτέχνες, στους διανοούμενους και στους ακαδημαϊκούς των ΗΠΑ. Εκτός από εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, όπως των ποιητών (για την οποία γράψαμε χτες), πραγματοποιούνται πλήθος άλλες που, βεβαίως, αποσιωπούνται από τα μεγάλα αμερικάνικα ΜΜΕ.

Μία από αυτές είναι και η εικαστική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Πανεπιστημίου Γουέσλιαν του Κονέκτικατ (εγκαινιάστηκε στα τέλη Γενάρη και θα διαρκέσει έως τις 2/3), με τίτλο, «Καλημέρα Αμερική». Πρόκειται για ένα, μάλλον, ειρωνικό τίτλο, αφού σκοπός της έκθεσης είναι ο σχολιασμός του επεμβατικού ρόλου των ΗΠΑ σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης στις ΗΠΑ.

Στην έκθεση συμμετέχουν εννέα εικαστικοί, μεταξύ των οποίων δύο ξένοι. Ο Ελληνας ζωγράφος Γιάννης Ζιώγας και ένας Ισραηλινός. Ο Γ. Ζιώγας είχε παρουσιάσει ατομική του έκθεση στον ίδιο χώρο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οι διοργανωτές της του ζήτησαν να συμμετάσχει με ένα έργο για τη στήριξη των ΗΠΑ στη χούντα των συνταγματαρχών.

Ο ζωγράφος δήλωσε στο «Ρ» ότι η έκθεση δεν είναι άσχετη με τη συγκυρία της πολεμικής προετοιμασίας εναντίον του Ιράκ και του ισχυρού αντιπολεμικού ρεύματος που εκδηλώνεται στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η έκθεση έχει μεγάλη απήχηση, συζητιέται στον κόσμο και καλύφθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ. Παράλληλα, παρουσιάζεται και μια έκθεση φωτογραφιών από την πρόσφατη επίθεση στο Αφγανιστάν, που δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που θέλει να παρουσιάσει η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και μία παρουσίαση παραδειγμάτων λογοκρισίας με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων.

Το έργο του Γ. Ζιώγα ήταν μια τρισδιάστατη σύνθεση ζωγραφικής και αντικειμένων, που παρέπεμπαν στην ελληνική αλλά και στις άλλες χούντες μέσω συμβολικών στοιχείων, όπως το τανκ, κλπ. Ο Ισραηλινός ομότεχνός του σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τη φοβία των Αμερικανών απέναντι σε μια... αραβική «επίθεση» εναντίον τους!

Στο «φως» μετά από 115 χρόνια

Σε πρώτη παγκόσμια παρουσιάζεται η όπερα «Μαραθών - Σαλαμίς», του Παύλου Καρέρ
Σε πρώτη παγκόσμια παρουσιάζεται η όπερα «Μαραθών - Σαλαμίς», του Παύλου Καρέρ
Μια ιστορική στιγμή για την ελληνική μουσική δημιουργία αποτελεί η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας του Παύλου Καρέρ «Μαραθών - Σαλαμίς» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κυριακή (7μ.μ.) στο «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59, τηλ. 210 3612.461).

Το «τελειότερο των έργων» του, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωτοπόρο Ζακύνθιο μουσουργό, γράφτηκε το 1888, όμως ουδέποτε παρουσιάστηκε στη σκηνή. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος, εμπνευστής και αρωγός της παράστασης, «το ανέβασμα είναι αποκατάσταση μιας φρικτής ιστορικής αδικίας». Αν και γράφτηκε για να παρουσιαστεί στα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών, που θα χρηματοδοτούσε ο Συγγρός «μια από τις σκοτεινότερες μορφές της ελληνικής ιστορίας», το θέατρο εγκαινιάστηκε με τη «Μινιόν» του Τομά. Ομως, δεν είχε καλύτερη τύχη και τα χρόνια που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να παραμένει «βουβό» περισσότερο από έναν αιώνα. «Τα έργα του Καρέρ», είπε ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, που θα έχει τη μουσική διεύθυνση στο «Μαραθών - Σαλαμίς» «σηματοδοτούν το ξεκίνημα της εθνικής μουσικής έκφρασης και θα έπρεπε να είναι μέρος της εγκύκλιας παιδείας των Νεοελλήνων. Με το ανέβασμα, μετά από 115 χρόνια, είναι σαν να ανακαλύπτουμε την Αμερική...».

Η σκηνοθεσία είναι του Ισίδωρου Σιδέρη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και η χορογραφία του Κυριάκου Κοσμίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μάρθα Αράπη, Ανδρέας Κουλουμπής, Γιάννης Χριστόπουλος, Βικτώρια Μαϊφάτοβα, Λυδία Αγγελοπούλου, Δημήτρης Κασιούμης, Βασίλης Κωστόπουλος. Συμμετέχουν, επίσης, οι χορευτές της ΕΛΣ, Στράτος Παπανούσης και Αγγελική Βαενά. Θα δοθούν, επίσης, παραστάσεις, στις 12,14 και 16/2.

Φωτογραφικές μνήμες της Ελλάδας

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού φωτογράφου, Κώστα Μπαλάφα, φιλοξενείται από χτες στο Μουσείο Μπενάκη. «Κώστας Μπαλάφας, Φωτογραφικές μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα», τιτλοφορείται η εξαιρετική έκθεση που περιλαμβάνει 80 φωτογραφίες από τη μεταπολεμική περίοδο. Πρόκειται για μοναδικό αφιέρωμα, που πραγματοποιείται με αφορμή τη δωρεά αυτών των έργων στο Μουσείο. Στο Μουσείο Μπενάκη, επίσης, ο Κ. Μπαλάφας δώρισε και μία μεγάλη ενότητα διαφανειών από την Αντίσταση στην Ηπειρο.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «στην τριαντάχρονη φωτογραφική του πορεία έχει συγκεντρωμένες στο αρχείο του τις εικόνες μιας Ελλάδας που πλέον δεν υπάρχει, συνθέτοντας έτσι την άλλη ιστορία της. Ο Κ. Μπαλάφας ανήκει στους ουμανιστές φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής φωτογραφίας. Παράλληλα, το σύνολο της δουλιάς του αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την ιστορία και την κοινωνία του τόπου».

«Η φωτογραφία είναι το τρίτο μάτι της ανθρώπινης όρασης», είπε ο Κ. Μπαλάφας. «Η φωτογραφία τεκμηριώνει την ιστορία, έγινε το απαραίτητο βοήθημα της ιστορίας και βοήθησε σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Σταμάτησε το βρώμικο πόλεμο στο Βιετνάμ, έκανε γνωστό το δράμα των Παλαιστινίων, σταμάτησε τις φυλετικές διακρίσεις». Οσο για την καλύτερη φωτογραφία του, «θα είναι εκείνη που θα βγάλω», αφού «όταν κατακτάς ένα σκαλοπάτι στην τέχνη, δεν πρέπει να κοιτάς την αφετηρία, αλλά το πού πρέπει να φτάσεις».

«Μαζί» και πάλι

Ενα μελωδικό πρόγραμμα, βασισμένο σε διφωνίες, θα παρουσιάσουν η Μαρινέλλα και ο Γιώργος Νταλάρας και πάλι «Μαζί» σήμερα και στις 6,8,9/2, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα εισιτήρια, όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες παραστάσεις τους, εξαντλήθηκαν την πρώτη κιόλας ημέρα προπώλησης. Οι «τυχεροί» θαυμαστές των δύο καλλιτεχνών θα τους ακούσουν, τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Χατζηχρήστου, Ζαμπέτα, Μητσάκη, Χιώτη, Κουγιουμτζή, Νικολόπουλου, Κατσιμίχα, Αντύπα κ.ά.

Εκθεση Βιβλίου Λευκωσίας

Με 47 εκδότες και 1.100 τίτλους βιβλίων θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών στη Διεθνή Εκπαιδευτική Εκθεση στη Λευκωσία (6 - 9/2). Ο ΣΕΒΑ, με στήριξη του ΥΠΠΟ, συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση (την επισκέπτονται χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί), περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, και άλλης κατηγορίας βιβλία.

Παράλληλα προγραμματίζονται εκδηλώσεις για τη σύγχρονη λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο, συναντήσεις με Κύπριους εκδότες, συγγραφείς και παράγοντες του πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΡΙΚ, την πολιτιστική κίνηση Αγλατζιάς και το Δήμο Αγλατζιάς.

Κλοπή στο «Τεριάντ»

Αποτέλεσμα του απαρχαιωμένου συστήματος ασφάλειας είναι η κλοπή τριάντα εσωτερικών σελίδων του «Μεγάλου Βιβλίου» που εικονογράφησε ο Ματίς, από το μουσείο μοντέρνας τέχνης «Τεριάντ» στη Μυτιλήνη.

Την κλοπή ανακοίνωσε ο διευθυντής του μουσείου Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δράστες τις αντικατέστησαν με μικρότερης αξίας σελίδες του ίδιου καλλιτέχνη. Η κλοπή αυτού του σημαντικού έργου τέχνης έγινε αντιληπτή το μεσημέρι της Κυριακής, κατά τον προγραμματισμένο έλεγχο του Κ. Μανιατόπουλου. Ολα δείχνουν ότι η προθήκη που φυλασσόταν το έργο δεν παραβιάστηκε, κάτι που δείχνει ότι η κλοπή πραγματοποιήθηκε σε ώρες λειτουργίας του μουσείου, ίσως τη στιγμή που οι φύλακες επιτηρούσαν κάποιες άλλες αίθουσες.

Σύμφωνα με τον Κ. Μανιατόπουλο, «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της υποδομής και της σωστής λειτουργίας του μουσείου, τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή καθώς έχουν σχεδιαστεί πριν από 25 χρόνια». Προανάκριση διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Ο Μ. Μητσιάς για τον Χ. Φλωράκη

Το βιβλίο του Χρήστου Θεοχαράτου, «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα», προτείνει στους αναγνώστες ο Μανώλης Μητσιάς, μέσα από τη στήλη «Διάβασα», της εφημερίδας «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου. Παραθέτουμε την άποψη του δημοφιλούς καλλιτέχνη για το βιβλίο:

«Πάντα μου άρεσε από μικρό παιδί να διαβάζω βιβλία που αφορούν την Ιστορία μας. Θέλω να γνωρίζω το παρελθόν της πατρίδος μου, το οποίο άλλωστε είναι μεγάλο και μεγαλειώδες. Ο Σεφέρης είχε πει πως λαός που δεν έχει παρελθόν δεν έχει και μέλλον. Ηθελα να 'μαι γνώστης κάποιων γεγονότων, διότι έτσι όπως τότε τα διδαχθήκαμε στα σχολικά εγχειρίδια είναι αρκετά διαστρεβλωμένα.

Επειδή γνωρίζω τον Χαρίλαο Φλωράκη, πολλά βράδια, όσον αφορά τον Εμφύλιο και μετά, με άφηναν μαγεμένο οι αφηγήσεις του, αλλά και προβληματισμένο για όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή και που είχε ως αποτέλεσμα την παραχάραξη της Ιστορίας.

Θέλησα, λοιπόν, μέσα από το βιβλίο του Χρήστου Θεοχαράτου να μάθω και να γνωρίσω τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Μέσα από το βιβλίο του ανακαλύπτεις τις αλήθειες και τις προδοσίες που συνέβησαν τότε. Ο γλαφυρός, τρυφερός και θυμόσοφος τρόπος που αφηγείται ο Φλωράκης αναδεικνύει έναν πραγματικό επαναστάτη με όπλο πάντα την ελευθερία, την ανεξαρτησία και το δίκιο της εργατικής και αγροτικής τάξης.

Φανερώνει έναν πραγματικό ηγέτη, γεννημένο και ζυμωμένο μέσα από τις λαϊκές τάξεις, ζώντας όλες τις προσδοκίες, τις εξορίες και τα στρατοδικεία εκείνης της εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ