Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των φοιτητών στην Αθήνα |
Το υπουργείο προωθεί την «αξιολόγηση» στο όνομα τής διασφάλισης της ποιότητας των ελληνικών ιδρυμάτων και της συγκρισιμότητας των σπουδών που παρέχουν με αυτές του εξωτερικού. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μια διαδικασία που έχει δρομολογηθεί μετά τη Σύνοδο της Μπολόνια και οδηγεί στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων στο επίπεδο των αγγλοσαξονικών bachelor, στο σπάσιμο της ανώτατης εκπαίδευσης σε κύκλους, στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίησή της. Η «αξιολόγηση» λοιπόν, θα είναι η διαδικασία ελέγχου της προσαρμογής των ιδρυμάτων σ' αυτές τις κατευθύνσεις.
Το υπουργείο έχει συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης σχετικά με την αξιολόγηση και τα ΙΔΕ και φυσικά έχει εισπράξει και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν παλιότερα με δυναμικές κινητοποιήσεις, έτσι θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε ο «διάλογος» και σκοπεύει να προωθήσει το νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες. Πάντως για το ίδιο θέμα θα συζητήσουν στις 5 και 6 Μάη, στο Ρέθυμνο, πρυτάνεις και γενικοί διευθυντές Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΕΕ, στο πλαίσιο των συναντήσεων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Επίσης, για την καλύτερη προώθηση των αποφάσεων της Μπολόνια και ενόψει της επόμενης Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στο Βερολίνο (Σεπτέμβρη 2003), διοργανώνεται διήμερο σεμινάριο στην Αθήνα στις 19 και 20 του Φλεβάρη.
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο οι μεταβολές στο μηχανογραφικό δελτίο
Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα τις μεταβολές στο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα περιλαμβάνει 19 νέα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ 14 τμήματα αλλάζουν ονομασία.
Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα νέα τμήματα είναι τα εξής: Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Τρίπολη (5ο επιστημονικό πεδίο), Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών με έδρα την Καλαμάτα (1ο επιστημονικό πεδίο), Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με έδρα την Κόρινθο (1ο επιστημονικό πεδίο), Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού με έδρα τη Σπάρτη (5ο επιστημονικό πεδίο), Θεατρικών Σπουδών με έδρα το Ναύπλιο (1ο επιστημονικό πεδίο). Στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών (1ο επιστημονικό πεδίο). Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (4ο επιστημονικό πεδίο), Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής (4ο επιστημονικό πεδίο), Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (4ο επιστημονικό πεδίο). Στο ΤΕΙ Πάτρας τα τμήματα Πληροφορικής και ΜΜΕ με έδρα τον Πύργο (1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο), Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία με έδρα την Αμαλιάδα (5ο επιστημονικό πεδίο), Φυσικοθεραπείας με έδρα το Αίγιο (3ο επιστημονικό πεδίο), Οικολογίας και Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο (4ο επιστημονικό πεδίο). Στο ΤΕΙ Κρήτης τα τμήματα Εμπορίας και Διαφήμισης με έδρα την Ιεράπετρα (5ο επιστημονικό πεδίο), Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής με έδρα τον Αγ. Νικόλαο (5ο επιστημονικό πεδίο), στο ΤΕΙ Καβάλας το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου με έδρα τη Δράμα (4ο επιστημονικό πεδίο), στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων με έδρα την Κατερίνη (4ο επιστημονικό πεδίο), στο ΤΕΙ Ηπείρου το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία με έδρα τη Λευκάδα (5ο επιστημονικό πεδίο), στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία με έδρα τα Γρεβενά (5ο επιστημονικό πεδίο) και τέλος στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) δημιουργούνται πέντε νέα τμήματα τα οποία εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο: Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας, Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής, Εκπαιδευτικών Μηχανολογίας, Εκπαιδευτικών Πολιτικών δομικών έργων και Εκπαιδευτικών Πολιτικών έργων υποδομής.
Ενα τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και 13 τμήματα ΤΕΙ μετονομάζονται και περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο. Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ήταν ενταγμένο στο 1ο επιστημονικό πεδίο μετονομάζεται σε Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, εντάσσεται στο 4ο επιστημονικό πεδίο και περιλαμβάνει εξέταση στο ελεύθερο σχέδιο. Τα Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης μετονομάζονται σε τμήματα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφορικής. Τα τμήματα Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Εργασιών των ΤΕΙ Ηπείρου (παράρτημα Πρέβεζας) και Καλαμάτας μετονομάζονται σε τμήματα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής. Το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΤΕΙ Καλαμάτας μετονομάζεται σε Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα τμήματα Αισθητικής των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης μετονομάζονται σε τμήματα Αισθητικής και Κοσμετολογίας. Το τμήμα Οδοντοτεχνικής του ΤΕΙ Αθήνας μετονομάζεται σε τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας. Το τμήμα Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ηπείρου μετονομάζεται σε τμήμα Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων. Το τμήμα Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Το τμήμα Ενεργειακής Τεχνικής του ΤΕΙ Αθήνας μετονομάζεται σε τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας. Το τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου του ΤΕΙ Καβάλας μετονομάζεται σε τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Το τμήμα Τεχνολογίας Συστημάτων Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης μετονομάζεται σε τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
Τέλος, το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι από τις 3 μέχρι και τις 10 Φλεβάρη πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση οι μαθητές της τελευταίας τάξης που θα εξεταστούν σε ειδικό μάθημα και οι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.
Αγωνιστικά, με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Αγαλμα του Βενιζέλου, διεκδικούν σήμερα οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, το δικαίωμά τους στη μόρφωση μέσα σε σύγχρονα δημοκρατικά σχολεία. Την κινητοποίηση οργανώνει το Συντονιστικό των σχολείων Θεσσαλονίκης και καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά και να καταγγείλουν το νέο σχολικό κανονισμό και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Να διεκδικήσουν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15%, ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης και της ποινικοποίησης των αγώνων. Με αποφάσεις των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων θα συμμετάσχουν οι μαθητές 5 Ενιαίων Λυκείων (4ο Χαριλάου, 1ο, 3ο, 7ο, 23ο Θεσσαλονίκης) και του 3ου Γυμνασίου Χαριλάου.
Οι μαθητές καταγγέλλουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και προειδοποιούν πως θα τους βρίσκει διαρκώς μπροστά της σε κάθε νέα επιχείρηση παραπέρα υπονόμευσης των δικαιωμάτων τους για δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Παιδεία. Ηδη αποφάσισαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Αθήνα την 1η του Μάρτη, ενάντια στη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ και μέσα από τοπικά Συντονιστικά θα προετοιμάσουν τη μαζική συμμετοχή των μαθητών της Θεσσαλονίκης.