Ανετη προδιαγραφόταν η επικράτηση του Λικούντ και του Σαρόν στις χτεσινές πρόωρες εκλογές, προβληματική, όμως, αναμένεται η επόμενη μέρα
Associated Press |
Βομβαρδίζοντας και καταστρέφοντας πήγαν στις εκλογές... |
Σχεδόν βέβαιη εμφανιζόταν η επικράτηση του Λικούντ και του Αριέλ Σαρόν λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες των πρόωρων ισραηλινών εκλογών, αν και διόλου βέβαιο δεν ήταν το άμεσο μέλλον του, με δεδομένη την έλλειψη αυτοδυναμίας. Ενώ οι Ισραηλινοί προσέρχονταν στα εκλογικά τμήματα υπό την ασφυκτική παρουσία αστυνομίας, ειδικών δυνάμεων και στρατού, στα παλαιστινιακά εδάφη ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε το «έργο του», στο οποίο συγκαταλέγονται άλλοι 7 Παλαιστίνιοι νεκροί.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε οίκημα στη συνοικία Σεϊκ Ραντουάν, στη βόρεια πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινός πύραυλος έπληξε το σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 9. Ταυτόχρονα, σχεδόν, 20 ισραηλινά τεθωρακισμένα και ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν, εκ νέου, στην καρδιά της πόλης Τζενίν, στη Δ. Οχθη, ξεκινώντας πολύωρη επιχείρηση από σπίτι σε σπίτι «για τον εντοπισμό τρομοκρατών». Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί 4 νεαροί Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δύο, κατά τον ισραηλινό στρατό, ήταν μέλη της Χαμάς και των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα αντίστοιχα οι υπόλοιποι, ενώ είχαν τραυματιστεί δύο παιδιά στο γειτονικό ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό και ένας Παλαιστίνιος φωτογράφος του «Reuters».
Την ίδια ώρα, οι 4,7 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι καλούνταν να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν την τέταρτη κυβέρνηση μέσα στα τελευταία 7 χρόνια, αφού από το 1988 μέχρι σήμερα το Ισραήλ οδεύει από τη μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην άλλη. Τα 7.996 εκλογικά τμήματα βρίσκονταν σε αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό, ενώ στα παλαιστινιακά εδάφη είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στον Αριέλ Σαρόν άνετη επικράτηση επί του κυριότερου αντιπάλου του, του Αμράμ Μίτζνα, των Εργατικών. Το Λικούντ αναμενόταν να εξασφαλίσει 30-33 έδρες, έναντι 19 που διαθέτει μέχρι σήμερα στην 120μελή Κνέσετ. Οι Εργατικοί, αντίθετα, αναμενόταν να συρρικνωθούν στις 19 από τις 25 έδρες που κατέχουν. Τον κομβικό ρόλο του τρίτου κόμματος (και πιθανότατου ρυθμιστή της επιβίωσης ή όχι, αλλά και της σύνθεσης της επόμενης κυβέρνησης) έδιναν οι δημοσκοπήσεις, σταθερά, στο κεντρώο κόμμα Σινούι.
Ο Μίτζνα επανέλαβε, χτες, ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνεργασίας με το Λικούντ υποστηρίζοντας ότι «και να μην κερδίσουμε θα παραμείνουμε μια εναλλακτική λύση». Ο Σαρόν αρκέστηκε να ευχηθεί ότι δε θα υπάρξει άλλη εκλογική αναμέτρηση τα επόμενα 4 χρόνια. Η δήλωση Σαρόν σχετίζεται άμεσα με το σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται την επομένη των εκλογών και δεν είναι διόλου ευοίωνο. Το Λικούντ υπερτερεί σε έδρες, αλλά δεν έχει αυτοδυναμία. Ακόμα και αν συνεργαστεί με τους «γνωστούς» ακροδεξιούς «αιμοδότες» του, η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία είναι ισχνή, γεγονός που δεν αποκλείει νέες εκλογές και προμηνύει έντονο παρασκήνιο τις επόμενες βδομάδες.
Ενδεικτικό του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην ισραηλινή κοινή γνώμη ήταν το ποσοστό συμμετοχής. Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, μόλις το 63,5% των Ισραηλινών είχαν ψηφίσει, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ. Χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος της «Μααρίβ», Χεμί Σαλέβ, έγραφε ότι «δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε ότι την επομένη αυτών των εκλογών, δεν ξημερώνει καμία καλύτερη ημέρα για το Ισραήλ».
Ενώ ο Αριέλ Σαρόν βαδίζει σε μια ανανέωση της πρωθυπουργικής του θητείας, στις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές ο αριθμός των κρατουμένων αρνητών εφέδρων και ολικών αρνητών στράτευσης αυξάνεται καθημερινά. Οι πλέον πρόσφατοι «φιλοξενούμενοι» των στρατιωτικών κρατητηρίων είναι 10 από τους 300 υπογράφοντες την «Επιστολή Τελειόφοιτων του Λυκείου» που είχε δημοσιοποιηθεί πέρυσι. Οι 300 Ισραηλινοί 18χρονοι αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό, οι περισσότεροι αρνούμενοι να τοποθετηθούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, και άλλοι αρνούμενοι να υπηρετήσουν γενικώς «σε ένα στρατό κατοχής».
Δύο από τους δέκα 18χρονους κρατουμένους, οι Χιλέλ Γκοράλ και Νοάμ Μπαχάτ, διανύουν, ήδη, την 14η ημέρα της απεργίας πείνας που έχουν κηρύξει διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που το «Κράτος του Ισραήλ μεταχειρίζεται τους αρνητές συνείδησης σε ένα στρατό που διαπράττει εγκλήματα κατοχής». Ο «μακροβιότερος», όμως, «φιλοξενούμενος», των ισραηλινών στρατιωτικών φυλακών από τους 300, είναι ο Γιόνι Μπεν Αρτζι, που εκτίει αλλεπάλληλες ποινές κάθειρξης, που έχουν φθάσει τις 196 μέρες. Η περίπτωσή του κρίθηκε από την ηγεσία του στρατεύματος, αφού ο Μπεν Αρτζι έχει την «ατυχία» στην προκειμένη περίπτωση να είναι ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στο μεταξύ, με «σκληρότερη ποινή από αυτήν που επιβάλλεται στους αρνητές στράτευσης και στους εφέδρους που αρνούνται να υπηρετήσουν στα παλαιστινιακά εδάφη», απειλεί η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία έναν υπολοχαγό της αεροπορίας, ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσει εντολές για την πραγματοποίηση αεροπορικής επιδρομής σε παλαιστινιακό στόχο. Σύμφωνα με τη φιλειρηνική οργάνωση «Γιες Γκβουλ», ο υπολοχαγός, που υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών της αεροπορίας, αρνήθηκε να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να πληγεί στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής, σε κατοικημένη περιοχή, στο πλαίσιο των αντιποίνων για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της 5ης Γενάρη.
Ο υπολοχαγός, που αποπέμφθηκε από την υπηρεσία και μετατέθηκε σε διοικητικό πόστο εντός Ισραήλ, υποστήριξε στους ανωτέρους του που τον «δίκασαν», ότι η εντολή «ήταν παράνομη γιατί θα έπληττε αθώους Παλαιστινίους πολίτες».
ΜΙΛΑΝΟ.--
Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε χτες τη μη μεταφορά δίκης κατά του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Μιλάνο στην Μπρέσια. Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa» οι 9 δικαστές έκριναν τελικά ότι δεν υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος» ύπαρξης προκατάληψης κατά του Μπερλουσκόνι από τους δικαστές του Μιλάνο.
Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά δίκης εξαιτίας «προκατάληψης» των δικαστών κατά των εναγομένων, προβλέπεται από πρόσφατο νόμο τον οποίο πέρασε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το περασμένο φθινόπωρο.
Ο Μπερλουσκόνι που έχει πολύ συχνά επιτεθεί ενάντια στους Ιταλούς δικαστές (τους οποίους κατηγορεί ότι έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία καταστροφής του εξαιτίας των «αριστερών» πολιτικών τους φρονημάτων) κατηγορείται για υπόθεση δωροδοκίας. Συγκεκριμένα, ο Μπερλουσκόνι μαζί με το φίλο του (και πρώην υπουργό Αμυνας στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι) Τσέζαρε Πρέβιτι, κατηγορούνται ότι δωροδόκησαν δικαστές στη Ρώμη στη δεκαετία του '80 σε υπόθεση εξαγοράς κρατικής εταιρίας.
Στην περίπτωση που η έδρα της δίκης μεταφερόταν στην Μπρέσια, τότε η διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή. Το γεγονός αυτό θα αύξανε κατά πολύ τις πιθανότητες οριστικής διακοπής της δίκης, αφού σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία οι δίκες που δεν έχουν ολοκληρωθεί μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία διάπραξης του αδικήματος, διακόπτονται. Πλέον η απόφαση αναμένεται τον Ιούνη.
Ο Μπερλουσκόνι όλως τυχαίως ήταν ο πρώτος που έκανε χρήση του νόμου...
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Σκέφτηκαν και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κοινό τους «πρόβλημα», τους οικονομικούς μετανάστες, που εισέρχονται παράνομα, διά θαλάσσης, στις χώρες της ΕΕ. Ετσι ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας, Α. Αθέμπες, ανακοίνωσε ότι Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ομάδα από σκάφη που θα αστυνομεύουν τις ακτές τους και δε θα επιτρέπουν την είσοδο οικονομικών μεταναστών. Η «επιχείρηση "Οδυσσέας"», όπως ονομάστηκε, θα εφαρμοστεί αρχικά στη Δ. Μεσόγειο και μετά θα επεκταθεί στις ατλαντικές ακτές και στις ακτές της Δυτικής Σαχάρας. Στόχος τους θα είναι να εντοπίζουν τα ύποπτα πλοία, να τα απομακρύνουν ή αν θεωρηθεί απαραίτητο να πραγματοποιούν και προσαγωγές...