ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
Δίνει προνόμια στρατού κατοχής
  • Την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ συνάντησε η κύρωση της σχετικής συμφωνίας στη Βουλή
  • Απαράδεκτη τη χαρακτήρισαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Από κινητοποίηση των κατοίκων των Χανίων στη αμερικάνικη βάση της Σούδας
Από κινητοποίηση των κατοίκων των Χανίων στη αμερικάνικη βάση της Σούδας
Μνημείο υποτέλειας, με τους Αμερικανούς να απολαμβάνουν ουσιαστικά προνόμια στρατού κατοχής λίγο πριν την επέμβαση στο Ιράκ, αποτελεί η «Τεχνική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» που επεκτείνει την «ετεροδικία» (δηλαδή ατιμωρησία) του προσωπικού των ΗΠΑ που υπηρετεί στην Ελλάδα και η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κυρώθηκε χτες από τη Βουλή.

Στην κύρωσή της εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ αντιτάχθηκαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μάλιστα τη χαρακτήρισαν απαράδεκτη. Επειδή ακριβώς πρόκειται για συμφωνία που περιορίζει την εθνική κυριαρχία οι βουλευτές του ΚΚΕ πρότειναν να γίνει κανονική συζήτηση και όχι η συνοπτική που προβλέπεται στις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων, κάτι όπως που απέρριψε η κυβέρνηση και έτσι είχαν δικαίωμα να μιλήσουν μόνο όσοι αντιτάσσονται στη σύμβαση.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με επέκταση και εμβάθυνση της υποτέλειας της χώρας μας - τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος - αφού επεκτείνεται η ετεροδικία, θεσπίζονται πρωτοφανείς φοροαπαλλαγές και εγκαθίσταται η πλήρης ασυδοσία, ακόμα και η ποινική, των Αμερικανών που υπηρετούν στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη νέα σύμβαση, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, διευρύνεται ο αριθμός των Αμερικανών που προστατεύονται, αφού πλέον εμπίπτουν σ' αυτήν και στα «προστατευόμενα» πρόσωπα, ενώ αυτοί θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν στη χώρα μας χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της χώρας. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι ανατρέπεται προς το χειρότερο το ήδη απαράδεκτο καθεστώς της ετεροδικίας και επεκτείνεται ακόμα και για ποινικά αδικήματα που οι Αμερικανοί θα κάνουν στην προσωπική τους ζωή και θα βαφτίζονται βάσει της συμφωνίας ως αδικήματα που έγιναν «εν υπηρεσία».

Στις εξοργιστικές διατάξεις της προβλέπεται ότι δε θα μπορεί Ελληνας πολίτης να ζητήσει αστική αποζημίωση από Αμερικανό που υπηρετεί στην Ελλάδα, ενώ αυτοί θα απολαμβάνουν πλήρεις φοροαπαλλαγές και για την προσωπική τους περιουσία και για τις εργολαβίες που θα κάνουν.

Στο σημείο αυτό ο Αντ. Σκυλλάκος σχολίασε και την τοποθέτηση του ΣΥΝ όταν συζητιόταν η σύμβαση στην αρμόδια επιτροπή (όπου η Μ. Δαμανάκη είπε ότι στο όνομα του ρεαλισμού ούτε λίγο ούτε πολύ δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και έριξε το βάρος απλώς και μόνο στην «αμοιβαιότητα» της σύμβασης), λέγοντας ότι δε βοηθούν καθόλου τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Τα λεγόμενά του αυτά επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα από την τοποθέτηση της Μ. Δαμανάκη.

Βρικολακιάζει το παρελθόν τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τονίζοντας ότι εξαιτίας της σύμβασης αυτής η Ελλάδα εμπλέκεται στην επέμβαση στο Ιράκ, αφού αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει ασφάλεια και προστασία στις δυνάμεις των ΗΠΑ που θα σταθμεύουν εδώ. Πρόκειται, είπε ουσιαστικά για «χρήση της χώρας» από τη μεριά των Αμερικανών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές δε θα μπορούν να ελέγχουν ούτε «την τέταρτη ξαδέλφη του μπατζανάκη ενός Αμερικανού που υπηρετεί στη χώρα μας». Θα φέρνουν, είπε, όποιον θέλουν, όποτε το θέλουν, χωρίς κανέναν έλεγχο και όλα αυτά σε μία κρίσιμη συγκυρία, λόγω Ιράκ.

Ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι Αμερικανοί στην Ελλάδα είναι, όπως είπε η Λ. Κανέλλη, και το ότι η Νομαρχία δεν τολμάει να γκρεμίσει ούτε καν μια αυθαίρετη μάντρα της αμερικάνικης πρεσβείας στον Κηφισό.

Δεν πρόκειται, κατέληξε, να δεχτούμε ποτέ μια συμφωνία που θα λέει ότι θα είμαστε ο «λουστράκος Καΐλας» του πλανητάρχη και θα του γυαλίζουμε τις μπότες του όταν αυτές θα πατάνε σε εδάφη μας.

Η συμφωνία αυτή είναι υποτελής δεν είναι καν αποικιοκρατική, αφού γίνεται με τη θέληση της κυβέρνησης, τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α.Τζέκης. Παραχωρούνται όλα στους Αμερικανούς, είπε, και δεν είναι τυχαία ούτε η ημερομηνία που υπογράφηκε ούτε η στιγμή που έρχεται για κύρωση. Υπογράφηκε το 2001 όταν η χώρα μας αποτελούσε ορμητήριο για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και είχε αναπτυχθεί ένα μεγάλο φιλειρηνικό κίνημα και κυρώνεται σήμερα που οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη για ενίσχυση των σταθμών που έχουν ανάγκη για την επέμβαση στο Ιράκ. Ηδη, τόνισε, η Σούδα χρησιμοποιείται ως ορμητήριο και ενισχύθηκε με προσωπικό, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παρά τα όσα λέει συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την εκστρατεία δίνοντας λιμάνια, αεροδρόμια και πλοία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο λεγόμενος ρεαλισμός δεν μπορεί να οδηγήσει στην υποταγή και τόνισε ότι μπορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συμφωνούν στον υποτελή τους ρόλο, όμως ο λαός όπως έχει δείξει και η ιστορία του έχει αντισταθεί αρκετές φορές στα «ρεαλιστικά κελεύσματα». «Ο ρεαλισμός υπάρχει στην αντίσταση» κατέληξε.

Είναι απαράδεκτη

Η συμφωνία είναι απαράδεκτη και την καταψηφίζω, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος. Είπε ότι ξεπερνάει τα όρια η προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι Αμερικανοί και υπογράμμισε ότι είναι ενοχλητικός και ο χρόνος επικύρωσης της συμφωνίας, αφού θα έρθουν στην Ελλάδα αρκετοί Αμερικανοί προκειμένου να διέλθουν προς το Ιράκ. Χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» τα περί αμοιβαιότητας της συμφωνίας και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Θέλω, είπε, να ακούσω ότι η χώρα μας δε θα συμμετάσχει και γι' αυτό πρέπει να αποσύρουμε το πολεμικό πλοίο που έχουμε στον Περσικό Κόλπο και όχι να στείλουμε και άλλο.

Για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση εκτός των άλλων και βλακώδη. Υπενθύμισε ότι η ετεροδικία άρχισε να ισχύει μετά το θάνατο του στρατηγού του ΕΛΑΣ, Στ. Σαράφη, σε τροχαίο από Αμερικανό λοχία και είπε ότι ετεροδικία δεν ισχύει ούτε στην Τουρκία. Εχω υποχρέωση να την πολεμήσω αυτή τη σύμβαση, είπε και χαρακτήρισε εξοργιστική τη συμφωνία της ΝΔ με αυτήν.

Την καταψηφίζω και είμαι εναντίον της, τόνισε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός, γιατί όχι μόνο διαιωνίζει την κατάσταση, αλλά τη χειροτερεύει. Πρόκειται, διευκρίνισε, για σύμβαση που είναι ετεροβαρής και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και γι' αυτό θα έπρεπε να είχε συζητηθεί με την κανονική διαδικασία και να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία.

Μετά βίας καταψήφισε τη σύμβαση η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη κυρίως γιατί αγνοείται η αρχή της αμοιβαιότητας η οποία βέβαια δεν μπορεί πρακτικά να ισχύει αφού η Ελλάδα όπως είναι γνωστό δεν έχει στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων, ενώ έδειξε κατανόηση στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για να αρθρώσει λόγο στα διεθνή δρώμενα. Καταφέρθηκε κατά του «γενικού αντιαμερικανισμού» (!) που λέει ότι κάθε τι που έρχεται από τις ΗΠΑ είναι κακό και για τη συμφωνία αυτή καθεαυτή είπε ότι σε ορισμένα μόνο σημεία είναι κατά τι χειρότερη από αυτά που ισχύουν.

Για διαφανή συμφωνία έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος ισχυριζόμενος ότι αυτή θα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Είπε ότι πρόκειται για συμφωνία ποινικής δικαιοδοσίας και ως εκ τούτου δεν αποτελεί εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Θέλοντας να αντικρούσει τα όσα ακούστηκαν από τους βουλευτές για υποταγή της χώρας, ισχυρίστηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα των Αμερικανών για ετεροδικία πολιτών τους.

Στο τέλος της συζήτησης ζητήθηκε από 16 βουλευτές όλων των κομμάτων η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά τη στιγμή που αναγνώστηκε ο σχετικός κατάλογος έλειπαν δύο από όσους υπέγραψαν, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, αφού για τη διεξαγωγή της απαιτούνται οι υπογραφές 15 βουλευτών. Ετσι η συμφωνία εγκρίθηκε διά βοής κατά πλειοψηφία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ