ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ξέγραψαν τους μικρομεσαίους αγρότες

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον φτώχειας και ξεκληρίσματος για τους αγρότες και «ρημαγμού» της ελληνικής υπαίθρου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν ενέκρινε χτες στις Βρυξέλλες επίσημα και τελεσίδικα τη νέα καταστροφική αναθεώρηση της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Για τους αγρότες και ειδικά τους μικρομεσαίους, η ΕΕ προδιέγραψε ένα ζοφερό μέλλον, φτώχειας και μαζικού ξεκληρίσματος. Η διάλυση της υφιστάμενης «πολιτικής στήριξης» στο όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της διεύρυνσης της ΕΕ αρχίζει ήδη από το 2004. Κι αρχίζει με «αποσύνδεση» της ενίσχυσης από την παραγωγή και κατ' αποκοπήν ετήσια «ενιαία ενίσχυση εκμετάλλευσης», που μετατρέπει τον αγρότη από παραγωγό σε «έρμαιο» εξαρτώμενο πλήρως από την αγορά και τις εισαγωγές, δηλαδή από τις βουλές του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Επιπλέον η αγροτιά θα τελεί υπό «οικολογική» τρομοκρατία, καθώς για την κατ' αποκοπήν πριμοδότηση απαιτείται «πολλαπλή συμμόρφωση» υπό την απειλή κυρώσεων και χρηματικών προστίμων μέχρι και του 100% της ενίσχυσης.

Από το 2007 προβλέπεται σταδιακή μείωση όλων των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων. Στο μεσοδιάστημα 2004-2007 προβλέπεται νέα μείωση κατά 5% στην τιμή παρέμβασης για τα σιτηρά, άπαξ μείωση κατά 50% στην τιμή παρέμβασης του ρυζιού και «ευρύτερες αναθεωρήσεις» στα γαλακτοκομικά. Και ενόψει της γενικής διάλυσης της ΚΑΠ, «στη διάρκεια του 2003 θα επακολουθήσουν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ζάχαρης, του ελαιολάδου, του βάμβακος και του καπνού, πιθανώς δε των οπωροκηπευτικών και του οίνου».

Πρόκειται για την τελική, φαρμακερή επίθεση της Κομισιόν κατά της ευρωπαϊκής αγροτιάς, ιδιαίτερα των μεσογειακών μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, η οποία σε δύο στάδια, ενόψει διεύρυνσης της ΕΕ και διαπραγμάτευσης στον ΠΟΕ, το 2004-2006 και το 2007-2013, θ' αλλάξει ριζικά και προς το πολύ χειρότερο την εδώ και δεκαετίες κοινή «αντιαγροτική κατεύθυνση» της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Οπως τονίζει η Κομισιόν, πρόκειται για προτάσεις που «ανταποκρίνονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο γεωργικών δαπανών έως το 2013, όπως αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο 2002», αποφάσεις ομόφωνες που έχει συνυπογράψει και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Αυστριακός Φρανς Φίσλερ εξήγησε ότι «ως συνέπεια των αποφάσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη διάσκεψη κορυφής των Βρυξελλών θα χρειαστεί να εξοικονομηθούν χρήματα». Οσον αφορά τους παραγωγούς, ο επίτροπος ήταν σαφής δηλώνοντας ότι «ο στόχος είναι να έχουν νόημα οι γεωργικές επιδοτήσεις. Τα σχέδιά μας θα προσφέρουν στους αγρότες ξεκάθαρη προοπτική για να προγραμματίσουν το μέλλον. Οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να μεγιστοποιούν το εισόδημά τους προσφεύγοντας στην αγορά» (!!!).

Γίνεται φανερό ότι η δυναμική αντίσταση της αγροτιάς αποτελεί μονόδρομο, και γιατί οι προτάσεις της Κομισιόν είχαν προαναγγελθεί εδώ και ένα εξάμηνο, και, παρά τις αρχικές αντιδράσεις όλων των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων, επισημοποιήθηκαν χτες ως έχουν, και γιατί «ευλογήθηκαν» εκ των προτέρων από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον περασμένο Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη σημασία έχει - και πρέπει να προσεχτεί από τους Ελληνες αγρότες - ότι η Κομισιόν, στα πλαίσια του μεγάλου πακέτου αναθεώρησης της ΚΑΠ, ανακοίνωσε χτες ότι «στη διάρκεια του 2003» προβλέπονται νέες επιμέρους αναθεωρήσεις σε βασικές ΚΟΑ μεσογειακών προϊόντων, όπως ελαιολάδου, βάμβακος και καπνού.

Πρόκειται για προϊόντα που έχουν ήδη δεχτεί σωρεία καταστροφικών «μεταρρυθμίσεων» και η προαναγγελία της Κομισιόν προετοιμάζει για νέα δεινά εντός του 2003. Ειδικά για τους Ελληνες αγρότες, η καταστροφική αναθεώρηση της ΚΑΠ αρχίζει ήδη από φέτος.

Αντιαγροτικό ΚΑΠέλο

Η Κομισιόν προτείνει, πλέον, επίσημα τη ριζική ανατροπή της υφιστάμενης ΚΑΠ ως «συντονισμένης πολιτικής στήριξης» της αγροτικής παραγωγής και τη μετατροπή της σε πολιτική των κατ' αποκοπή επιταγών πείνας προς «αγρότες». Η ίδια η Κομισιόν τιτλοφορεί την πρότασή της ως «ενιαία ενίσχυση εκμετάλλευσης», ανεξάρτητα από την παραγωγή («αποσύνδεση») και «μια ενιαία ενίσχυση εκμετάλλευσης για την προώθηση μιας περισσότερο στραμμένης στην αγορά γεωργίας». Αυτή η κατ' αποκοπήν ετήσια επιταγή θα αντικαταστήσει τις περισσότερες πριμοδοτήσεις που δίνονται στα πλαίσια διαφόρων Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ) προϊόντων. Το νέο καθεστώς θα καλύπτει αρχικά ενισχύσεις για «τα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους, το βόειο κρέας (συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος των Νήσων του Αιγαίου), το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αιγοπρόβατα, τα γεώμηλα αμυλοπαραγωγής, τα όσπρια, το ρύζι, τους σπόρους προς σπορά και τις αποξηραμένες χορτονομές».

Μετά τις αναθεωρήσεις του 2003 θα επεκταθεί και σ' όλα τα προαναφερόμενα μεσογειακά προϊόντα. Η κατ' αποκοπήν ετήσια ενίσχυση θα γίνει «με βάση ποσό αναφοράς κατά την περίοδο αναφοράς από το έτος 2000 έως το 2002». Το τσεκ θα αποσυνδέει την ενίσχυση από την παραγωγή ή τον αριθμό των ζώων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «θα αναλύεται σε δικαίωμα ενίσχυσης ώστε να διευκολύνεται η μεταβίβαση. Κάθε δικαίωμα θα υπολογιστεί διαιρώντας το ποσό αναφοράς με τον αριθμό εκταρίων, βάσει του οποίου εκτιμήθηκε το ποσό αυτό κατά τα έτη αναφοράς».

Σαν να μην έφθανε αυτό, το ετήσιο τσεκ θα δίνεται υπό όρους «οικολογικής» τρομοκρατίας. Αυτό που η Κομισιόν ονομάζει «πολλαπλή συμμόρφωση» (!) και αφορά την «εξάρτηση των ανωτέρω ενισχύσεων από την τήρηση προτύπων για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, καθώς και την απαίτηση διατήρησης των γεωργικών εκτάσεων σε καλές συνθήκες» (!).

Σύμφωνα με τις προτάσεις, «οι αγρότες θα υπόκεινται σε κυρώσεις και το πρόστιμο θα έχει τη μορφή μείωσης, κατά ποσοστό 10% έως 100% της ενίσχυσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης». Αν δηλαδή οι Βρυξέλλες ισχυριστούν ότι π.χ. δε συμπεριφέρεστε «καλά» στα γελάδια σας, σύμφωνα με τους «όρους» που καθόρισε το κίνημα της Μπριζίτ Μπαρντό (!), η ενίσχυση μπορεί να μειωθεί μέχρι και 100%. Για την τριετία 2004-2006 προβλέπονται και μια σειρά μέτρων «σταθεροποίησης των αγορών».

Οσον αφορά τα σιτηρά μειώνεται κατά 5% η τιμή παρέμβασης και συμπιέζεται σε 95,35 ευρώ/τόνο από την περίοδο 2004/2005, ενώ καταργείται το μηνιαίο σύστημα επαύξησης εξαιτίας του «μειούμενου ρόλου της παρέμβασης». Πλήττεται, ιδιαίτερα, ο σκληρός σίτος, αφού, μέσα στην τριετία, στις παραδοσιακές ζώνες παραγωγής θα μειωθεί η ενίσχυση από 344,5 ευρώ/εκτάριο σε 250 ευρώ/εκτάριο, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες καταργείται οριστικά η στήριξη, που σήμερα έχει οριστεί σε 139,5 ευρώ/εκτάριο. Προβλέπεται μια ελάχιστη αντιστάθμιση 40 ευρώ/εκτάριο για «βελτιωμένες ποιότητες» ως προς χρήσεις για παραγωγή σιμιγδαλιού και ζυμαρικών, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ιταλικής βιομηχανίας.

Για το ρύζι προτείνεται άπαξ μείωση της τιμής παρέμβασης κατά ποσοστό 50% σε ενεργό τιμή στήριξης ύψους 150 ευρώ/ τόνο. Ευρεία αναθεώρηση προτείνεται για τα γαλακτομικά, αφού προτείνεται επίσπευση της μεταρρύθμισης του Βερολίνου (Ατζέντα 2000) κατά ένα χρόνο (2004), περαιτέρω μείωση της τιμής στήριξης για το γάλα με αντίστοιχη αύξηση της ποσόστωσης κατά 1% για τα έτη 2007 και 2008. Συνολικά «προτείνεται μείωση κατά 28% των ενδεικτικών ευρωπαϊκών τιμών γάλακτος στο διάστημα πενταετίας».

Η περιβόητη μείωση των άμεσων ενισχύσεων προτείνεται να αρχίσει, τελικά, από το 2007 μέχρι το 2013 και θα αφορά τη νέα διευρυμένη ΕΕ. Οι πληρωμές από 1-5.000 ευρώ δε θα θιχτούν, από 5.000-50.000 ευρώ θα μειωθούν σταδιακά από 1% (2007) μέχρι 12,5% (2013) και άνω των 50.000 ευρώ από 1% (2007) μέχρι 19% (2013). Οι ενισχύσεις δε θα συνδέονται, πλέον, με το προϊόν και την έκταση και θα ακολουθούν «φθίνουσα πορεία» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Κομισιόν προκύπτει πως από τα ποσοστά που κόβονται, μόνο το 1% το 2007, που θα φτάνει το 6% ετησίως το 2012, θα διατίθενται ως στήριξη για τη λεγόμενη αγροτική ανάπτυξη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ