ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
Χίλιοι συν ένας λόγοι για το Ναύπλιο

Οι πεντακάθαρες «ντιρεκτίβες» των Βρυξελλών ήρθαν να κονιορτοποιήσουν την επιχείρηση ενσωμάτωσης, που με τόσο κόπο και χρήμα προωθεί η κυβέρνηση

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Την «κατάλληλη στιγμή» ήρθαν οι «συστάσεις» (sic) του ΕΚΟΦΙΝ, με αφορμή την έγκριση του Συμφώνου Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης για το 2002-2006. Οι υπουργοί Οικονομίας δε μάσησαν τα λόγια τους: Διαιώνιση της λιτότητας και περικοπές στους μισθούς, παράταση του εργασιακού βίου (τουλάχιστον πέντε χρόνια), απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις... Οι πεντακάθαρες «ντιρεκτίβες» των Βρυξελλών ήρθαν να κονιορτοποιήσουν την επιχείρηση ενσωμάτωσης, που με τόσο κόπο και χρήμα προωθεί η κυβέρνηση, και να τινάξουν στον αέρα το κλίμα εφησυχασμού και αποκοίμισης των εργαζομένων.

Οι διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών, ότι τάχα «δεν ανοίγει» ξανά το Ασφαλιστικό, αποδείχτηκαν απατηλές και παραπλανητικές. Οι υποσχέσεις τους, πως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα γίνουν «με ασφάλεια», είναι λόγια του αέρα. Συνειδητά και σκόπιμα βέβαια ψεύδονταν, αφού γνωρίζουν άριστα, τόσο τη «στρατηγική της Λισαβόνας», όσο και τις αποφάσεις που οι ίδιοι ετοιμάζουν για τη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη. Ηθελαν, όμως, να μας πείσουν ότι «το Ναύπλιο μας χωράει όλους», εννοώντας ότι «όλοι μπορούν να βγουν ωφελημένοι» από τις αποφάσεις των υπουργών Εργασίας «μέσα από το διάλογο». Τίποτα πιο τερατώδες.

Οχι, το Ναύπλιο δε μας χωράει όλους. Οι αποφάσεις τους έχουν θύτες και θύματα, νικητές και ηττημένους. Οι «καταληψίες» της Ακροναυπλίας αγνοούν ότι ο κατώτερος μισθός είναι μόλις 520 ευρώ (177.000 δραχμές) και το μεροκάματο 23 ευρώ! Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μας μετατρέψουν σε ανθρώπους -μηχανές, πλήρως αλλοτριωμένους, που υπάρχουμε για να δουλεύουμε (οι μισοί - οι άλλοι άνεργοι), χωρίς δικαιώματα στο έλεος του εργοδότη... Στόχος μας δεν μπορεί να είναι «η τήρηση των νόμων» (ΓΣΕΕ), ήδη τους αλλάζουν... Αν είχαμε χίλιους λόγους για να πάμε Ναύπλιο, οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ είναι ένας ακόμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΕ

ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ: «Παρά τις εδώ συνεχείς αναφορές στην "ισχυρή οικονομία", στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, τελούσα υπό πίεση, αναγκάστηκε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις εφαρμογής περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο του χρέους και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ECOFIN, όπου αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομίας δεσμεύτηκε για την ταχεία επέκταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πέραν του ΙΚΑ, αλλά και για τη θέσπιση αυστηρά προσδιορισμένου μηχανισμού συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΜΙΣΘΟΙ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: «Το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα έβαλε τώρα στο στόχαστρό της η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παράλληλα ζήτησε να συμβαδίζουν οι αυξήσεις μισθών στο σύνολο της οικονομίας με την αύξηση της παραγωγικότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και ζητά από την κυβέρνηση να ενθαρρύνει την επικουρική ιδιωτική ασφάλιση» (Ειρήνη Χρυσολωρά - ΝΕΑ).

ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: «Στο Ναύπλιο, στο Συμβούλιο υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η προεδρεύουσα Ελλάδα καλείται να προωθήσει τις στρατηγικές επιλογές των Βρυξελλών για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, έχοντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων. Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι δε συζητεί καν την περίπτωση εφαρμογής της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ: «Πιλότο για τη στάση της κυβέρνησης έναντι των επόμενων Συμβουλίων Υπουργών, αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης αποτελεί η συμπεριφορά των διαδηλωτών μεθαύριο στο Ναύπλιο. Οπως προκύπτει από τη συζήτηση στον "πρωινό καφέ", εάν στο Ναύπλιο γίνουν επεισόδια, οι επόμενες πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν Συμβούλια Υπουργών, όπως και η Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο, δε θα είναι και τόσο... ανοιχτές πόλεις!» (ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΚΗΡΥΚΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χιλιάδες διαδηλωτές θα βρεθούν στο Ναύπλιο - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΕΣ.

ΑΥΓΗ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, έμποροι - ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το «Στοίχημα» έγινε «δυστύχημα» για τον ΟΠΑΠ - «ΛΑΧΕΙΟ» 90 ΔΙΣ. ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΓΥΜΝΑΣΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζος): ΠΟΙΟΙ ΕΞΕΒΙΑΖΑΝ 20 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ;

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

ΧΩΡΑ: Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!.. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΣΟ ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΒΑΣΩΣ - ΛΑΛΙΩΤΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Φορολογική δήλωση: ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 1.318 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: 30 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Επιθεωρητές - πράκτορες: «Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τότε (σ.σ. 1991 -1998) τους επιθεωρητές των όπλων για να συλλέξουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν και για στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ημουν παρών και το ξέρω... Οι πληροφορίες μου είναι ότι και σ' αυτή τη φάση χρησιμοποιούν τις επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών ως όχημα για κατασκοπία» (Σκοτ Ρίτερ - ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Με τη «γλώσσα» της αγοράς: «Στα ύψη εκτοξεύτηκαν χτες ευρώ, χρυσός και πετρέλαιο, ύστερα από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Ο "πλανητάρχης" προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για το Ιράκ όπως και ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δε θα συμμορφωθεί στις συστάσεις του ΟΗΕ να αφοπλιστεί. Αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών ήταν η επέκταση των φόβων στις αγορές ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι πλέον αναπόφευκτος» (Μπάμπης Μιχάλης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Το όπλο του διαδικτύου: «Το Ιντερνετ δίνει ζωή σε ένα παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, πριν καν ξεσπάσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Το περασμένο Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε 32 χώρες διαδήλωσαν, για πρώτη φορά στην ιστορία, ενάντια σε έναν πόλεμο που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Οι μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις μετά τη δεκαετία του '60 και το Βιετνάμ διοργανώθηκαν στην Ουάσιγκτον, στο Σαν Φραντσίσκο και δεκάδες ακόμα αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις, βρίσκοντας σημείο επαφής μέσω του Διαδικτύου. Η ταχύτητα και η αμεσότητα του Ιντερνετ βοήθησε διοργανωτές και συμμετέχοντες να μάθουν πληροφορίες, να οργανώσουν και να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε μια εποχή που τα παραδοσιακά ΜΜΕ κρατούν φιλοκυβερνητική στάση» (Εύη Ελευθεριάδου - «ΝΕΑ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ