ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Θάνατος την Κυριακή!
  • Οικοδόμος σκοτώθηκε, την ώρα της δουλιάς, σε νεόδμητη οικοδομή
  • Για «έγκλημα εκ προμελέτης» κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η «αυτοψία» του οποίου στο χώρο του «ατυχήματος» έδειξε ότι δεν είχαν ληφθεί τα στοιχειώδη, απαραίτητα μέτρα προστασίας κι ασφάλειας των εργαζομένων

Στο υπόγειο νεόδμητης οικοδομής, στη Λάρισα, ξεψύχησε ένας οικοδόμος, θύμα ενός ακόμα «εργατικού ατυχήματος», όπως ονομάζονται, επισήμως, στις μέρες μας, τα εργοδοτικά εγκλήματα κατά της ζωής των εργαζομένων.

Προχτές, Κυριακή, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, 46 χρόνων, έφυγε από το χωριό του - το Σκλήθρο Αγιάς - για τη Λάρισα να βγάλει το μεροκάματο, αλλά δε γύρισε ποτέ στο σπίτι του. Λίγο πριν τελειώσει τη δουλιά - κοντά στις 4 το απόγευμα - στο ισόγειο της οικοδομής, πάτησε σ' ένα ανοιχτό φρεάτιο κι έπεσε, από ύψος 2,5 μέτρων, στο υπόγειο του κτιρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Είχε πιάσει δουλιά πριν μια βδομάδα στην εταιρία «Οικιστικές Αναπτύξεις», την οποία έχουν συγκροτήσει εργολάβοι για να χτίσουν ένα πολεοδομικό συγκρότημα 150 πολυτελών κατοικιών, που θα πωληθούν. Και δέχτηκε - η ανέχεια και, ίσως, η απειλή της ανεργίας - να κάνει και «μαύρη εργασία», δουλεύοντας τις Κυριακές.

Κάποιοι θα υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Παπαϊωάννου στάθηκε άτυχος, που πάτησε το ανοιχτό φρεάτιο κι άλλοι ίσως ισχυριστούν ότι φταίει ο ίδιος που δεν πρόσεξε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο οικοδόμος έπεσε θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας στο αδυσώπητο κυνηγητό του κέρδους. Και θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ανάλογο «ατύχημα», στο ίδιο εργοτάξιο της εταιρίας, έγινε πριν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργάτης.

Το ΕΚΛ

Για «έγκλημα εκ προμελέτης» κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), εκπρόσωποι του οποίου - μαζί με εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Επιθεώρησης Εργασίας - έκαναν «αυτοψία» στο χώρο «ατυχήματος», διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν ληφθεί τα στοιχειώδη, απαραίτητα μέτρα προστασίας κι ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς, ανάμεσα στ' άλλα:

-- Δεν υπάρχει περίφραξη στο χώρο του εργοταξίου.

-- Δεν υπήρχε σταθερή κάλυψη του φρεατίου.

-- Δεν υπήρχαν προστατευτικά πλαϊνά στο χώρο όπου στεκόταν και δούλευε σοβατίζοντας, ούτε στον ιμάντα της μπετονιέρας.

-- Δε φορούσε κράνος και παπούτσια εργασίας.

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ σημειώνουν ότι τα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα είναι ο βαρύς φόρος αίματος της εργατικής τάξης στο βωμό των εργοδοτικών κερδών, κι επισημαίνουν πως το γεγονός ότι οι θάνατοι στη δουλιά αυξάνονται και πληθύνονται οφείλεται και στην πολιτική των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί, αδίστακτα και ανελέητα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Πρωτοβουλίες απασχόλησης» σημαίνει μισή δουλιά

Συνέντευξη Τύπου για τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», έδωσαν από κοινού η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Ηρακλείου και η Τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με αφορμή εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη 22 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα στη δημοτική αίθουσα «Ανδρόγεω».

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο στις 24 Γενάρη, αλλά και της προσπάθειας του Δήμου Ηρακλείου να προωθήσει μια σειρά μέτρων μερικής απασχόλησης και εξαγοράς των εργαζομένων για την επέκταση των έντονα εκμεταλλευτικών «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ.

Την παρουσίαση των θέσεων έκανε ο Στέλιος Ορφανός, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης και δημοτικός σύμβουλος, τονίζοντας πως το μέτρο αυτό στοχεύει, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην προώθηση της λεγόμενης «απασχολησιμότητας». Ουσιαστικά, όμως, αυτό που πρόκειται να γίνει είναι να ξοδευτούν πολλά δισεκατομμύρια, όχι για να αυξηθεί η απασχόληση, αλλά η πιθανότητα να βρει κάποιος δουλιά, και αυτή μισή, μέσα από τα γνωστά σεμινάρια κατάρτισης και την επιδότηση των επιχειρηματιών για να προσλάβουν προσωπικό.

Στη συνέχεια, ο Στέλιος Ορφανός, αναφέρθηκε στη μετατροπή των δήμων σε παράρτημα του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος αναθέτει στους δήμους νέο ρόλο σε βάρος των εργαζομένων, για να πετύχουν ό,τι δεν πέτυχαν το κράτος και η εργοδοσία για την ανατροπή των εργασιακών θέσεων.

Κλείνοντας τη συνέντευξη υπογραμμίστηκε πως η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Ηρακλείου, μαζί με το ΠΑΜΕ, θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσει το θέμα σιωπηλά, σε στενή επαφή με το εργατικό κίνημα του νομού, για την παραπέρα κλιμάκωση των αγωνιστικών αντιδράσεων των Ηρακλειωτών.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ναι μεν... αλλά από τον Αρειο Πάγο

Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας μιας επιχείρησης λόγω ασθενείας του εργοδότη, θα πρέπει να εξετάζεται και το ενδεχόμενο μήπως μπορούν να λειτουργήσουν κάποια από τα τμήματά της και χωρίς την παρουσία του εργοδότη και συνεπώς σ' αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν απαλλάσσεται της καταβολής αποζημίωσης, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Θράκης, που είχε απορρίψει αγωγή εργαζόμενης για αποζημίωση, λόγω απόλυσης από την επιχείρηση που εργαζόταν. Η εργαζόμενη απασχολούνταν σε εργαστήρι φωτογραφικών ειδών και φωτοαντιγράφων και το 1998 ο εργοδότης κατήγγειλε τη σύμβαση, γιατί, όπως ισχυρίστηκε στο δικαστήριο, προσβλήθηκε από καρκίνο και δεν μπορούσε να εργαστεί στην επιχείρησή του.

Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο, όπου το δικαστήριο δέχτηκε ότι από την εργατική νομοθεσία προκύπτει πως δε δικαιούται αποζημίωση ο απολυθείς εργαζόμενος, λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης από γεγονός «ανώτερης βίας», για το οποίο δεν είναι ασφαλισμένος ο εργοδότης. Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναίρεσε την εφετειακή απόφαση που δικαίωνε τον εργοδότη, καθώς έκρινε ότι δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση και ειδικότερα ότι δε διευκρίνιζε αν η «εκτέλεση εργασιών βλαπτικών για την υγεία του εργοδότη μπορούσε να διεκπεραιωθεί χωρίς την προσωπική του απασχόληση». Η υπόθεση θα εξεταστεί εκ νέου στο Εφετείο με νέα σύνθεση.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ
Νέα τετράωρη ενάντια στις διώξεις

Νέα 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 23 Γενάρη οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σε βαριές ποινές φυλάκισης, 16 συνδικαλιστικών στελεχών του κλάδου για συμμετοχή τους σε απεργία αλληλεγγύης σε απολυμένους συναδέλφους τους. Η απεργιακή κινητοποίηση αυτή τη φορά εκδηλώνεται στο εργοστάσιο της εταιρίας PEPSICO - ΗΒΗ.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΠΣΙ-ΚΟΛΑ Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη στάση εργασίας σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αντιδρώντας στις απαράδεκτες πρακτικές της εργοδοσίας και τις άδικες καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, που αποβλέπουν στο να κάμψουν το φρόνημα των εργαζομένων.

Την ημέρα της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου και θα εγκριθεί ψήφισμα συμπαράστασης στους 16 άδικα καταδικασθέντες συνδικαλιστές.

«PIZZA HUT»
Δεύτερη βδομάδα κινητοποιήσεων

Τη δεύτερη βδομάδα των κινητοποιήσεων διανύουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «PIZZA HUT», στο Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των τεσσάρων απολυμένων συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι ήδη αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του δικαστηρίου, μετά από αγωγή που κατέθεσε η επιχείρηση για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους. Την περασμένη Κυριακή οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα της εταιρίας στην Κυψέλη, όπου και παρέμειναν για τρεις περίπου ώρες. Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της Κυψέλης σταμάτησαν να εργάζονται μόλις οι απεργοί έφτασαν στο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ