ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Διάλυση και παράδοση στην εμπορευματοποίηση

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και κάνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Σανταρόζα Το απόγευμα στις 6 μμ γίνεται συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Με συνοπτικές διαδικασίες, προωθεί σήμερα η κυβέρνηση την ψήφιση του νομοσχεδίου, που διαλύει την Πρόνοια, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει τις διαδικασίες που εκχωρούν περαιτέρω τομείς στην επιχειρηματική δραστηριότητα του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας. Ετσι, μετά τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, ερρίφθη ο κύβος για την εκχώρηση μέρους των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Απεργία και συγκέντρωση
για την Πρόνοια

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και οργανώνουν συγκέντρωση, ώρα 12 το μεσημέρι στην οδό Σανταρόζα (παλιά Δικαστήρια), και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Το απόγευμα, ώρα 6μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' τη Βουλή, ώρα 6 μ.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» καταγγέλλει ως έκτρωμα το νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρσή του.

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει παραπέρα ώθηση στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα της Πρόνοιας, στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, για Πρόνοια για τους λίγους, τους πιο εξαθλιωμένους, για πρόνοια των ψευτοφιλανθρώπων και των καλοπληρωμένων εθελοντών. «Αφήνουν, υπογραμμίζει, το χώρο της Πρόνοιας στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση, περνάνε μια σειρά υπηρεσίες στους δήμους, στις νομαρχίες και στις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να ξαναπληρώσουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι τις όποιες ανάγκες τους, είτε με τη μορφή της ανταποδοτικότητας είτε με την αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων. Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει το νομοσχέδιο με το να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες με κρατικά λεφτά να διεκπεραιώνουν μια σειρά προγράμματα σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς ακόμα και να ανοίγουν κέντρα περίθαλψης για βαριές, ανίατες παθήσεις. Ενας άλλος νέος εκσυγχρονιστικός (!) θεσμός, που ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει ο νέος νόμος για την Πρόνοια (κοινωνική φροντίδα την ονομάζουν!) είναι ο θεσμός των ερανικών συστημάτων και των ραδιοτηλεμαραθωνίων. Θεσμός που προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των αναπήρων και των οικογενειών τους. Θεσμός που αφήνει τα περιθώρια εκμετάλλευσης της ευαισθησίας του ελληνικού λαού από διάφορους επιτήδειους».

Περισσότερη ευελιξία στην Υγεία

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας εκφράστηκε και στη χτεσινή σύσκεψη των προέδρων των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), που έγινε χτες με την -πρώτη- συμμετοχή του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή και του υφυπουργού Εκτ. Νασιώκα.

Αν και δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο υπουργός Κ. Στεφανής ήταν επικριτικός για την πολιτική των προέδρων των ΠεΣΥ σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση των υπηρεσιών οι ασθενείς. Υπογράμμισε ότι δεν είναι απλώς τεχνοκρατικές αλλά πολιτικές οι θέσεις που κατέχουν και έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται.

Η τοποθέτηση του υπουργού είχε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ως αποτέλεσμα κάποιοι πρόεδροι να θέσουν τις παραιτήσεις στη διάθεση του υπουργού Κ. Στεφανή.

Ομως, η πολιτική συμπεριφορά που απαίτησε ο υπουργός Υγείας απ' τους προέδρους των ΠεΣΥ έχει ως πλαίσιο την πολιτική της κυβέρνησης που θα πολλαπλασιάσει τα αδιέξοδα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Εκείνο που κυριάρχησε, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη ήταν η εξεύρεση ευελιξίας. Κινούμενη σε αυτό το πνεύμα η κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τις ασφαλιστικές εταιρίες, για να τους εκχωρήσει ποσοστό των κρεβατιών τους όπως προβλέπουν οι νόμοι των Γείτονα και Παπαδόπουλου. Η κυβέρνηση προσδοκά να έχει έσοδα, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες φαίνεται να χρησιμοποιούν την προσφορά της κυβέρνησης ως όπλο στις διαπραγματεύσεις τους με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με τα οποία «δεν τα βρήκαν» μέχρι τώρα.

Συγχώνευση εργαστηρίων στο «Αλεξάνδρα»

Η άλλη πλευρά των εκχωρήσεων είναι η συρρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας μέσω των συγχωνεύσεων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η ενοποίηση των ενδοκρινολογικών εργαστηρίων του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και μάλιστα με την ανάθεση του νέου εργαστηρίου σε μη γιατρό, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ηδη στο ένα απ' τα δυο εργαστήρια υπάρχουν μεγάλες λίστες, ενώ με την ενοποίηση θα μειωθεί το -ήδη- περιορισμένο προσωπικό.

Τροπολογίες

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Πρόνοια, επιτρέπεται η επέκταση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με ένα χειρουργείο, τρεις αίθουσες αιμοδυναμικού, 22 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και 42 κλίνες νοσηλείας.

  • Με άλλη τροπολογία παρατείνεται για μια ακόμα διετία η αποχώρηση απ' το επάγγελμα των φαρμακοποιών που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας.
  • Με άλλη τροπολογία καθιερώνεται η επιχορήγηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες απ' το Ειδικό Λαχείο μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Υγεία και Οικονομίας.

Θυμίζουμε ότι οι καρεκλοκένταυροι στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας είχαν ζητήσει την επιχορήγησή τους με το 1% των επιδομάτων των ΑμΕΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
«Παράταση» των αγωνιστικών διεκδικήσεων

Σε αναντιστοιχία με την αγωνιστική διάθεση του κλάδου βρέθηκε για μια ακόμα φορά η ηγεσία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), παρά την επιτυχία της 24ωρης απεργίας και των διαδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που πραγματοποίησαν οι οδοντίατροι την περασμένη Παρασκευή 17.1.2003.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΕΟΟ στην έκτακτη συνεδρίασή του την Παρασκευή αποφάσισε, όπως ανακοίνωσε με επείγουσα εγκύκλιό της στους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας, την αναστολή των κινητοποιήσεων σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας και, όπως αναφέρει, σε ένδειξη καλής θέλησης για την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Κ. Στεφανής για αναστολή κάποιων διατάξεων του ΠΔ 84/2001, αποφασίστηκε αντίστοιχα η αναστολή επί τριμήνου των κινητοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούν το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους οδοντιάτρους να μη θεωρήσουν τα βιβλία επίσκεψης ασθενών μέχρι τις 27.1.2003, με ευθύνη της Ομοσπονδίας, και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με το υπουργείο για την επίλυση των θεμάτων.

Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις διαφώνησε η «Πανεπιστημονική Οδοντιατρική Συνεργασία», η οποία έχει θέσει διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο που απαντάει συνολικά στα ζητήματα της Υγείας, ενώ απορρίπτει στο σύνολό του και ζητά την άμεση απόσυρση του ΠΔ. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η «Πανεπιστημονική» πρότεινε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων, η πρόταση όμως δεν έγινε δεκτή.

Απροστάτευτα τα αυτιστικά παιδιά

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον υπουργό Υγείας

Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους, εξαιτίας της ίδιας της ασθένειας, αλλά, κυρίως, λόγω της παντελούς έλλειψης κρατικής μέριμνας, έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, Γ. Χουρμουζιάδης και Ν. Γκατζής.

Τα αυτιστικά παιδιά, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, εκτός των άλλων, έχουν μεγάλη δυσκολία στη συμπεριφορά και στις αλλαγές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις η συνεργασία τους με διάφορους γιατρούς και ιδιαίτερα με τους οδοντιάτρους. Τα παιδιά αυτά δε γίνονται δεκτά στα υπάρχοντα οδοντιατρεία, είτε κρατικά είτε ιδιωτικά. Υπάρχει ένα ιδιωτικό παιδοοδοντιατρικό κέντρο που εμφανίζεται σαν εξειδικευμένο για τον αυτισμό, το οποίο όμως ζητάει υπέρογκα ποσά, που είναι απαγορευτικά για τις περισσότερες οικογένειες, ενώ και τα ασφαλιστικά ταμεία, όσων έχουν ασφάλιση, καλύπτουν μηδαμινό μέρος των εξόδων.

«Το ουσιαστικό πρόβλημα, υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, είναι ότι αντί η κυβέρνηση να δημιουργήσει δημόσια οδοντιατρικά κέντρα, εξειδικευμένα στην παροχή υπηρεσιών για τα περίπου 30.000 αυτιστικά άτομα της χώρας, έχει αφήσει απροστάτευτα τόσο αυτά, όσο και τις οικογένειές τους να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από διάφορους ιδιώτες που ζητάνε υπέρογκα ποσά».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν δημόσια κέντρα για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερης συμπεριφοράς των αυτιστικών παιδιών και ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι συγκεκριμένα μέτρα και πότε προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
Παράταση μετά το μπάχαλο

Οι γιατροί του ΙΚΑ θα δέχονται τα βιβλιάρια ασθενείας του 2002 μέχρι το τέλος του Φλεβάρη του 2003 ούτως ώστε να φτάσουν και τα αυτοκόλλητα, ανακοίνωσε χτες η Διοίκηση του ΙΚΑ.

Η παράταση δόθηκε μετά τη φοβερή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις ουρές του ΙΚΑ καθώς πέρα απ' τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, η Διοίκηση του Ιδρύματος δεν πήρε κανένα μέτρο για το πρόβλημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. «Οσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα αυτοκόλλητα του 2003, δε χρειάζεται να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ διότι τα νέα αυτοκόλλητα θα αποσταλούν με το ταχυδρομείο στη διεύθυνση του εργοδότη ή στη διεύθυνση της κατοικίας τους» αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ