Η «Αγωνιστική Συνεργασία» κατήγγειλε τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ότι μαζί με την κυβέρνηση παραδίδουν τη ΔΕΗ στη ληστρική εκμετάλλευση των ιδιωτών, με πρόσχημα την «απελευθέρωση» ηλεκτρικής ενέργειας
Τις αντιφάσεις της πολιτικής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τη δίγλωσση και αδιέξοδη στάση τους, έφερε στην επιφάνεια η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΗ και η διοίκηση του ΕΚΘ.
Στη συνέντευξη, που είχε θέμα την «Τροποποίηση του Ν. 2773/99 - Εμπλοκές στην απελευθέρωση της Ενέργειας», έγινε προσπάθεια από τα ηγετικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να παρουσιαστεί ο Ν. 2773/99 ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και προωθεί τον «υγιή ανταγωνισμό», με τον οποίον τα εν λόγω στελέχη δήλωσαν ότι δε διαφωνούν.
Η διαφωνία τους έγκειται στην τροποποίηση του νόμου με το νέο νομοσχέδιο που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από τη Β΄ φάση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτικής ενέργειας, που είχε προαναγγελθεί ότι θα ακολουθούσε την πρώτη φάση που ξεκίνησε με την εφαρμογή του «καλού», κατά την πλειοψηφία της διοίκησης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της ΔΕΗ, ν. 2773/99.
Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα αρνητικά στοιχεία του νέου σ.ν. οφείλονται στους «κακούς συμβούλους του κ. Τσοχατζόπουλου», ο οποίος ευτυχώς είδε τις παγίδες που κρύβει και δήλωσε ότι «είναι υπό συζήτηση». Φαίνεται δε ότι η δήλωση αυτή του κ. υπουργού ήταν αρκετή για τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει.
Παρ' όλα αυτά, παρουσίασαν στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη ότι η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής, είναι καταστροφική για το λαό, θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες την αύξηση της τιμής της KWH κατά 25%-30%, την απώλεια θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ, γιατί με την υποχρέωση της ΔΕΗ να απορροφά από ιδιώτες το λιγότερο παραγωγή 6.000 ωρών το χρόνο, σηματοδοτεί αδράνεια πάγιου εξοπλισμού της ΔΕΗ.
Υποστηρίχτηκε, επίσης, η ανάγκη να συνεχίσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμη ύλη το λιγνίτη και να δοθεί η άδεια στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέα μονάδα παραγωγής 400 MW στο Λαύριο, που θα κάλυπτε επαρκώς όλες τις αυξημένες ανάγκες της χώρας από το 2004 και μετά. Αυτά και πολλά άλλα είπαν για να πείσουν για την ανάγκη της διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ. Τώρα που έχει ήδη πουληθεί στους ιδιώτες το 30%! Γιατί δεν είπαν τίποτα όταν άρχισε το ξεπούλημα, αλλά το επικρότησαν κι όλας;
Ξεσκεπάζοντας την αντιφατική και λαθεμένη αυτή στάση της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρος Κυριακίδης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι το νέο σ.ν. για τη Β΄ φάση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, είναι αποτέλεσμα και φυσική συνέπεια της Α΄ φάσης και του ν. 2773/99. Η πολιτική αυτή, υπογράμμισε, καθορίζεται από την ΕΕ και ενσωματώνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το συνδικάτο όφειλε να σχεδιάσει την αντίδρασή του και να κινητοποιηθεί έγκαιρα, όταν άρχισε το ξεπούλημα της ΔΕΗ και όχι να συμφωνεί μ' αυτό και να φτάνει σήμερα σε οριακές καταστάσεις που θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός.
Η θέση έπρεπε να είναι από την αρχή συντονισμένη πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και παραμονή της ΔΕΗ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.
Η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΕΗ «Αγωνιστική Συνεργασία» σε κείμενο που μοίρασε στη διάρκεια της συνέντευξης τονίζει: «Οι αυταπάτες που δημιουργήθηκαν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ ότι είναι δυνατόν να υπάρχει απελευθέρωση που να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, υγιής ανταγωνισμός, ή η μοιρολατρική άποψη ότι το κίνημα πρέπει να αποδεχτεί σαν αναγκαίο κακό την πραγματικότητα που υπάρχει, οδήγησε το προηγούμενο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα σε συμβιβασμό και αποδοχή της κυρίαρχης πολιτικής των μονοπωλίων».
Στις 23 Γενάρη σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, στις 28 Γενάρη στα Φάρσαλα
Το συλλαλητήριο, στην Καρδίτσα, είναι παλλαϊκό και με τη συμμετοχή τους τα λαϊκά στρώματα του νομού θα καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, απαιτώντας ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Το διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου, ενώ δηλώσεις συμμετοχής έχουν κάνει και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς του νομού.
Με απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, οι αγρότες θα συμμετέχουν με τρακτέρ στο συλλαλητήριο, ενώ το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας.
Με περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στα Τρίκαλα, για την επιτυχία του παναγροτικού συλλαλητηρίου, το οποίο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων.
Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη
Ούτε το 25% της παραγωγής πορτοκαλιού των νομών Αρτας, Αργολίδας και Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει διατεθεί στην αγορά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί των νομών αυτών να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης αλλά ο παριστάμενος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης απροκάλυπτα ομολόγησε ότι δεν μπορούν να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υπέρ των παραγωγών γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στους «μηχανισμούς της αγοράς».
Αυτό που μπορεί να γίνει, είπε, είναι να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί τη δυνατότητα που υπάρχει να πηγαίνει ένα 5% της παραγωγής στην απόσυρση ή να προχωρήσουν σε χυμοποίηση όπου προβλέπεται απορρόφηση 300.000 τόνων. Εάν, είπε, τεκμηριωθεί ζημιά στην παραγωγή, υπάρχει και η διαδικασία για οικονομική ενίσχυση μετά από αίτηση στην επιτροπή ανταγωνισμού.
Ο Σπ. Στριφτάρης παρατήρησε ότι ακόμα και εάν προωθηθεί η χυμοποίηση δεν καλύπτεται το πρόβλημα που υπάρχει, αφού εκτός των άλλων οι σχετικές διαδικασίες διαρκούν πάνω από ένα χρόνο. Μέχρι τότε, είπε, οι τράπεζες και οι προμηθευτές θα πιέζουν τους παραγωγούς και θα ζητούν τα λεφτά τους και για αυτό πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Θα μπορούσατε, τόνισε, να δώσετε μια προκαταβολή στους παραγωγούς ή να ζητήσετε από την ΑΤΕ να παγώσει τις απαιτήσεις της όλο αυτό το διάστημα. Επίσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις της παραγωγής που καταστράφηκε λόγω της κακοκαιρίας.