ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανθρωπος - μάλαμα!

Ηταν πριν 12 μέρες που με πήρε στο τηλέφωνο για να μου πει ότι του άρεσαν τα «Διακριτικά» μου για τη νεαρή Τουρκάλα που πέθανε στο «Λευκό Κελί». Το έκανε συχνά, σαν να ήταν ακόμα υπεύθυνος αυτός για τα γραφόμενά μου. Τον ρώτησα για την υγεία του και μου είπε ότι θα έκανε εγχείρηση στην καρδιά. Νιώθοντας την ανησυχία μου, προσπάθησε να με καθησυχάσει κάνοντας χιούμορ για το θάνατο. Ετσι έκανε πάντα, ο Τάκης. Ποτέ δε σ' άφηνε να στενοχωρηθείς.

Δεκαοχτώ χρονώ ήμουν όταν πήγα στον «Ριζοσπάστη» - ήταν στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας - και τον βρήκα διευθυντή. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι είχα να κάνω μ' έναν άνθρωπο - μάλαμα. Σ' αυτόν, οι νέοι που είμαστε τότε στην εφημερίδα, βρήκαμε τον πραγματικό σύντροφο, αλλά και το φίλο. Αυτός «σήκωνε» τ' ασεβή αστεία μας, αποδεχόταν την αυθάδειά μας, κατανοούσε τα ελαττώματά μας, συγχωρούσε τα παραπτώματά μας.

Κι όλα αυτά χωρίς ποτέ να υποχωρήσει ρούπι από τις Ιδέες, τις Αρχές, «τα μέτρα και τα σταθμά» του Κόμματος και του «Ρ». Σαν παρεκκλίναμε κάπου, είχε τον τρόπο να μας φέρνει στον ίσιο δρόμο. Κι όλα αυτά χωρίς ποτέ να κάνει παραχωρήσεις στη δουλιά. Ζητούσε από τον καθένα μας ό,τι περισσότερο μπορούσε να δώσει κι είχε το τρόπο να πετυχαίνει το στόχο. Δε νοιαζόταν μόνο να γίνουμε καλοί δημοσιογράφοι, αλλά και καλοί κομμουνιστές και καλοί οικογενειάρχες και καλοί άνθρωποι.

Ο Τάκης Μαμάτσης έφυγε για να συναντήσει τον Τάκη Αδάμο, τον Γιάννη Παλαβό, τον Χρήστο Μπόμπο, τον Θεμιστοκλή Υψηλάντη, τον Γιάννη Τσακίρη, τον Γιώργο Δημόπουλο κι άλλους πολλούς από τους «παλιούς» του «Ριζοσπάστη», που «έφυγαν» αφήνοντας πίσω τους ανεξίτηλα ίχνη. Θα μου λείψει. Ηταν η «σταθερά» μου. Ενιωθα πως, αν παρέκκλινα δημοσιογραφικά ή ανθρώπινα, θα έβρισκε το τρόπο να με συνεφέρει. Ετσι, ήμουν ήσυχος. Τώρα, όμως;


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αποχαιρετούμε τον άξιο συνάδελφο και αγωνιστή της δημοκρατίας

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για το θάνατο του Τάκη Μαμάτση

Ανακοίνωση για το θάνατο του Τάκη Μαμάτση εξέδωσε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Πέθανε χθες (σ.σ. προχθές) ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και αγωνιστής Δημήτρης (Τάκης) Μαμάτσης.

Ο Τάκης Μαμάτσης γεννήθηκε στη Ραψάνη Λάρισας το 1925. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπου εργάστηκε στον παράνομο τύπο του Τυρνάβου. Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε από τον Οκτώβρη του 1944 ως το καλοκαίρι του 1946 στην "Αλήθεια" της Λάρισας. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο της αναγκαστικής ξενιτιάς και αφού πέρασε στη Ρουμανία, κατέληξε στην τότε Ανατολική Γερμανία. Στο εξωτερικό εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων.

Μετά τον επαναπατρισμό του το 1975 εργάστηκε στο "Ριζοσπάστη", όπου διατέλεσε και διευθυντής, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ηταν πτυχιούχος της σχολής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κλουξ (Ρουμανία). Εγραψε δύο εγχειρίδια ελληνικής ιστορίας και μιλούσε ρουμανικά, γαλλικά και ρωσικά. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος του Αντιφασιστικού Συνδέσμου Ελλήνων Δημοσιογράφων, ενώ διατέλεσε επίσης μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης '41 - '44.

Ο Τάκης Μαμάτσης υπήρξε αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στέλεχος του ΚΚΕ, με ήθος και συνέπεια στις απόψεις του και στάθηκε πάντοτε καλός συνάδελφος, που βοηθούσε και ενίσχυε τις προσπάθειες των νέων δημοσιογράφων. Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο και αγωνιστή της δημοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ