ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην τελική ευθεία

Αμέσως μετά τις γιορτές οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις

Δεν τους φτάνει που χρεώνονται την κατακραυγή για την κυβερνητική πολιτική, τώρα, καλούνται να δουλεύουν και με όρους μερικής απασχόλησης
Δεν τους φτάνει που χρεώνονται την κατακραυγή για την κυβερνητική πολιτική, τώρα, καλούνται να δουλεύουν και με όρους μερικής απασχόλησης
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ζήτημα της εφαρμογής της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις τόσο για το χρόνο όσο και για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Χτες, επί του θέματος, ο πρωθυπουργός είχε μακρά συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν λακωνικός στις αναφορές του για το θέμα: «Συζητήσαμε ακόμη για τα θέματα που αφορούν τη μερική απασχόληση και την πρόταση που πρέπει να εισηγηθώ στην κυβέρνηση» είπε, χωρίς να προσθέσει τίποτε το διευκρινιστικότερον τούτων. Παρ' όλα αυτά, αναφερόμενος στο σύνολο των θεμάτων που συζήτησε με τον πρωθυπουργό τόνισε με έμφαση: «Μπορεί να είναι παραμονές Πρωτοχρονιάς, αλλά η δουλιά πρέπει να προχωρήσει».

Το ότι η κυβέρνηση επείγεται για την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα είναι κάτι που κατέστησε σαφές ευθύς εξαρχής. Για το θέμα αυτό, στις 5 του Δεκέμβρη είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομίας. Στη σύσκεψη αυτή είχε υπάρξει κατ' αρχήν ομοφωνία στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου και είχε ανατεθεί στον Κ. Σκανδαλίδη μέσα σε 15 μέρες να καταθέσει εισήγηση στον πρωθυπουργό ώστε να υπάρξουν οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις. Τότε δε, ο υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, και είχε απαντήσει ευθαρσώς ότι η εφαρμογή θα είναι άμεση, μετά τη λήψη των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, τα κυβερνητικά επιτελεία εξετάζουν κάθε είδους εμπειρία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα και δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να εφαρμόσουν εκείνες τις λύσεις που θα προκαλέσουν τις ελαχιστότερες αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, θα έχουν την κοινωνική αποδοχή ή ανοχή και θα δίνουν τη δυνατότητα στο κυβερνητικό κόμμα να δημιουργήσει προσδοκίες τέτοιες που θα μπορεί να τις αξιοποιήσει για εκλογικά οφέλη. Σύμφωνα με τα σενάρια που κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει από τα συναρμόδια υπουργεία, η εφαρμογή του μέτρου, σε πρώτη φάση, θα δώσει τη δυνατότητα ν' ασχοληθούν με μισά δικαιώματα περί τις 30.000 με 40.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι, κατά τον υπουργό Εσωτερικών, θα έχουν καθεστώς Εργασίας «μονιμότερο των σημερινών συμβασιούχων». Εντούτοις θα πρόκειται για μερικώς και προσωρινώς απασχολούμενους, αφού ο χρόνος απασχόλησής τους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, θα είναι από 4 - 24 μήνες. Κριτήρια πρόσληψης των μερικώς απασχολουμένων θα είναι ο χρόνος ανεργίας, η οικογενειακή τους κατάσταση και το φύλο, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού να χρηματοδοτήσει το όλο εγχείρημα. Η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται στον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέες γενιές συμβασιούχων στο Δημόσιο, κάτι που θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί. Σημειώνεται δε, ότι στο εν λόγω υπουργείο Οικονομίας έχει εκφραστεί προβληματισμός για την αναζήτηση αυτών που θα καλύψουν τις θέσεις μερικής απασχόλησης, μέσω και των διαβόητων γραφείων επινοικίασης εργαζομένων.

Οι χώροι του δημοσίου, όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο της μερικής απασχόλησης, δεν έχουν καταγραφεί. Εντούτοις γίνεται λόγος ότι, κυρίως στην αρχική φάση, θα αφορά στους τομείς εξυπηρέτησης του κοινού και παροχής υπηρεσιών, με τελικό στόχο την επέκταση του μέτρου σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα.

Αξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων βεβαιώνουν πως η εφαρμογή του μέτρου της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο έχει ωριμάσει και στη συνείδηση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή της ΑΔΕΔΥ, που αναζητά το πλαίσιο αποδοχής του.

Οδηγεί σε «μερική ζωή»

Αλυσιδωτές αντιδράσει,ς με πολύμορφες συνέπειες για τους δημόσιους υπάλληλους, αναμένεται να προκαλέσει η εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, εάν δεν υπάρξει αντίσταση από τους εργαζόμενους

Το 1990 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποκλινόταν στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών και, συνεπής με όσα πρεσβεύει, θεσμοθετούσε τη «μερική απασχόληση». Αξιος διάδοχός της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με οδηγό τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αντεργατική «Λευκή Βίβλο» επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Ενα από τα τελευταία της «κατορθώματα» είναι η προαναγγελία της εφαρμογής της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα ακόμη καρφί στην «κάσα» των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας της κυβέρνησης να εξισώσει το δημόσιο τομέα με τον ιδιωτικό, όπου η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις έχει ισχυρή νομοθετική βάση.

Στις 5 Δεκέμβρη, μέρα πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, ο πρωθυπουργός δεχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδη, Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Εργασίας Δ. Ρέππα. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο σε έκταση που, κατά το επικρατέστερο σενάριο, θα φτάσει τις 30.000 προσλήψεις. Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη η εφαρμογή του μέτρου θα είναι άμεση.

Σκοπιμότητες και επιπτώσεις

Η μια πλευρά της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της αγωνίας χιλιάδων ανέργων, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με την πολιτική της. Η μερική εργασία, παρ' όλο που εμπεριέχει την έννοια της «μισής ζωής» πετάγεται στους άνεργους σαν «σανίδα σωτηρίας» από την απόλυτη εξαθλίωση της παρατεταμένης ανεργίας, που συνδυάζεται με μηδενική στήριξη από τον ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης». Μόνο που στη συνέχεια αυτή η «σανίδα» μετατρέπεται σε «θηλιά». Η εκμετάλλευση αυτή έχει άμεση και σαφή σχέση με τη δημιουργία προσδοκιών και τη συνακόλουθη πολιτική ομηρία των ανέργων, ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Αυτό, όμως, είναι ένα παρεπόμενο και όχι ο βασικός λόγος για την εφαρμογή του μέτρου στο Δημόσιο. Σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξελίσσεται αυτή την περίοδο μια ευρείας έκτασης αναπροσαρμογή σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, για τη βέλτιστη υποστήριξη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που δίνει τη μάχη του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Η αλλαγή αυτή απαιτεί διαφορετική λειτουργία και εργασιακές σχέσεις στη δημόσια διοίκηση. Γενικότερα, η μερική εργασία, βασικό συστατικό της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, εμποδίζεται στην ανάπτυξή της από τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Η μερική εργασία πλήττει από μια άλλη πλευρά και την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς για τους νεοπροσληφθέντες θα ισχύει ένα καθεστώς απλά «μονιμότερο των σημερινών συμβασιούχων». Αυτό, με τη σειρά του θα ανακινήσει θέμα ασφαλιστικής κάλυψης σε τελείως διαφορετική βάση απ' ό,τι ισχύει σήμερα στο Δημόσιο. Το μέτρο προβλέπεται να αποκτήσει τη δική του δυναμική, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε βάρος των εργαζομένων.

Βολικές «συγκυρίες»

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε φροντίσει να προετοιμάσει το «έδαφος» για το νέο μέτρο μήνες πριν τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Ηδη τον περασμένο Μάη, δημοσιεύματα σε εφημερίδες έκαναν αναφορές, σε συνδυασμό με τη δημιουργία των «Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη», στην πρόθεσή του να υιοθετηθεί η μερική εργασία και στο Δημόσιο. Ανάλογα, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει τις πρώτες προσλήψεις σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Εξαιρετικά ...βολικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι μετά την απεργία στις 5 Δεκέμβρη, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, όπως πρότεινε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την αντίδραση των εργαζομένων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιχείρησε να θεσπίσει τη μερική εργασία στο Δημόσιο μέχρι σήμερα, παρ' όλο που οι πρώτες αναφορές της έγιναν τουλάχιστον το 1997 στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου», που για πρώτη φορά τότε χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο αποπροσανατολισμού της εργατικής τάξης.

Στο κείμενο της «σύνθεσης απόψεων» των «κοινωνικών εταίρων» και της κυβέρνησης, με ημερομηνία 30 Οκτώβρη του 1997, αναφέρεται ότι «οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ) στάθηκαν θετικοί επί της ουσίας της εισήγησης. Στις προτάσεις τους εξέφρασαν τη διάθεση αναζήτησης τρόπων για την εισαγωγή και τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα». Η κυβέρνηση από την πλευρά της, εκτιμούσε ότι μια σχετική ρύθμιση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την εργατική πλευρά για την «κάλυψη ειδικών εποχιακών αναγκών» και σε εργασίες του Δημοσίου που «ανατίθενται σε τρίτους».


Γ.Φ.

Ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και απάντησης

Δήλωση του Δ. Αγκαβανάκη, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Η κινητικότητα που παρατηρείται στα ανώτερα κυβερνητικά επιτελεία για το ζήτημα της θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, αποκαλύπτει τις αντεργατικές κυβερνητικές προθέσεις. Η κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επόμενο εξάμηνο, θέλει και με αυτόν τον τρόπο να δώσει τις «εξετάσεις» του πειθήνιου πολιτικού ενεργούμενου προς το διευθυντήριο των Βρυξελλών και να προδιαγράψει την ανάλογη στάση της για τη λήψη τέτοιων και άλλων αντίστοιχων μέτρων σε βάρος όλων των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ζήτημα της μερικής απασχόλησης, αποτελεί μέρος των αναδιαρθρώσεων των εργασιακών σχέσεων και μπαίνει στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των γενικότερων αντιδραστικών αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων.

Με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων, να δώσει δηλαδή μερική εργασία με μερικά μόνο μίζερα δικαιώματα στο μεροκάματο, στην κοινωνική ασφάλιση, στην Υγεία, στη... ζωή, άμεσα σε πολλούς και προοπτικά σε όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα επιδιώκει να αμβλύνει - φαινομενικά μόνο - το πρόβλημα της ανεργίας, μοιράζοντάς τη σε πολλούς μερικώς απασχολούμενους, δηλαδή ημιάνεργους. Ακόμα, η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, θα αποτελέσει και το κυβερνητικό «πράσινο φως» για τη γενίκευσή της και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, σε μέτωπο με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι ανάγκη να οργανώσουν μέτωπα αγώνων αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης. Οι ταξικές δυνάμεις με επικεφαλής το ΠΑΜΕ έχουν ήδη χαράξει για το επόμενο εξάμηνο ένα δυναμικό αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποτροπής τέτοιων μέτρων, αλλά και διεκδίκησης των αιτημάτων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Με αυτό το πρόγραμμα συντασσόμενοι όλοι οι εργαζόμενοι, μαζικά δυναμικά, υπάρχει ελπίδα και να αποτρέψουμε τον εργασιακό εξανδραποδισμό της μερικής απασχόλησης, αλλά και να συμβάλουμε στη δημιουργία των αναγκαίων όρων για τη συνολική σύγκρουση με τη συνολική πολιτική που γεννά όλα τα προβλήματα σε βάρος μας και ακονίζει τα αντεργατικά δόντια του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ