ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Η παράταση μόνη της δε λύνει το πρόβλημα

Κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για οργάνωση στα συνδικάτα και κοινή πάλη μέσα από αυτά

Στην ουρά για την κάρτα παραμονής
Στην ουρά για την κάρτα παραμονής
Εξάμηνη παράταση θα δοθεί, τελικά, στη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών για την έκδοση αδειών εργασίας και παραμονής στους μετανάστες. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, που έχει προκαλέσει η μέχρι τώρα κυβερνητική τακτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, μια τακτική που οδηγούσε σε παράταση της παρανομίας των μεταναστών, έτσι ώστε αυτοί να παραμένουν ως παράνομοι και φτηνοί εργάτες. Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, θα προχωρήσουν στην κατάθεση τροπολογίας που θα δίνει εξάμηνη παράταση στη σχετική διαδικασία νομιμοποίησης.

Παρά την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, το πρόβλημα παραμένει, καθώς οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έκδοση αδειών εργασίας και παραμονής καθιστούν στις περισσότερες των περιπτώσεων τη νομιμοποίηση «όνειρο απατηλό». Εξάλλου, οι μετανάστες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την Αστυνομία και να απειλούνται με απελάσεις.

Κατ' αρχήν η συλλογή του πλήθους των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους αλλοδαπούς εργάτες και η διαδικασία κατάθεσής τους είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Σε τέτοιο σημείο ώστε πολλοί από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους να χάνουν πολλά μεροκάματα, περιμένοντας σε ατελείωτες ουρές, χωρίς, στο τέλος, να κάνουν τη δουλιά τους. Ακόμα, πρέπει να επισημανθεί η απαράδεκτη απαίτηση από την κυβέρνηση να πληρώνουν οι μετανάστες παράβολο 50.000 δραχμών, τη στιγμή που η πλειοψηφία τους ζει κάτω από τις πιο δύσκολες και βάρβαρες συνθήκες.

Ομως, εκτός από το πολύπλοκο γραφειοκρατικό μηχανισμό που συνειδητά έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση, είναι και οι ίδιες οι προϋποθέσεις που θέτουν εμπόδια στη νομιμοποίηση των μεταναστών. Εμπόδια που θέτουν τόσο οι ίδιοι οι εργοδότες όσο και η κυβέρνηση με έναν και μόνο σκοπό. Οχι για να διώξουν τους μετανάστες, αλλά για να τους κρατάνε παράνομους, ώστε να δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι εργοδότες αρνούνται να δώσουν στους αλλοδαπούς εργάτες τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να τις προσκομίσουν για να πάρουν την άδεια εργασίας και παραμονής.

Ενώ από τη μεριά της η κυβέρνηση απαιτεί από τους μετανάστες να εκπληρώνουν προϋποθέσεις που ούτε ο Ελληνας εργάτης δε θα μπορούσε να το κάνει. Πρόσφατο είναι το δημοσίευμα του «Ρ», όπου επισημαίναμε πως το υπουργείο Εργασίας, με έγγραφο του, προ ολίγου καιρού απαιτεί από τους μετανάστες εργαζόμενους σε σταθερό εργοδότη να κολλάνε 300 ένσημα ανά έτος, προκειμένου να τους ανανεωθεί η άδεια εργασίας!!! Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποδείξουν απολύτως τεκμηριωμένα ότι ήταν άνεργοι, άρρωστοι ή ότι ταξίδευαν στο εξωτερικό. Βέβαια, για την προσκόμιση τέτοιων στοιχείων μπαίνουν εκ νέου εμπόδια που ουσιαστικά είναι σα να λέει η κυβέρνηση στους μετανάστες: «Δεν πρόκειται να νομιμοποιηθείτε ποτέ».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γραφειοκρατικής διαδικασίας είναι η δεύτερη απαίτηση του υπουργείου Εργασίας. Δηλαδή, αν ένας μετανάστης εργάτης δουλεύει με σύμβαση αορίστου χρόνου ή με σύμβαση διάρκειας πάνω από ένα έτος τότε θα πρέπει να καταθέσει, εκτός από τη σύμβαση που πρέπει να είναι επικυρωμένη από την Αστυνομία, και δήλωση του εργοδότη που θα φέρει το γνήσιο της υπογραφής του ότι η σύμβαση αυτή ισχύει!!!. Σε λίγο καιρό θα ζητάνε και υπεύθυνη δήλωση που θα επιβεβαιώνει ότι η δήλωση του εργοδότη είναι αληθινή.

Κοινός αγώνας Ελλήνων
και αλλοδαπών εργατών

Σε χτεσινή του ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας επισημαίνει: «Η κυβέρνηση με την πολιτική της υπέρ των εργοδοτών και του κεφαλαίου φέρει ολόκληρη την ευθύνη για το καθεστώς της ομηρίας των χιλιάδων αλλοδαπών, οι οποίοι "ξεκρέμαστοι πλέον στον αέρα" θα σπρώχνονται στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών». Ενώ πιο κάτω το Συνδικάτο, υιοθετώντας τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταναστών απαιτεί την παράταση της άδειας παραμονής για έξι μήνες, την απλούστευση των διαδικασιών, τη θέσπιση ενιαίου φορέα χορήγησης αδειών παραμονής και εργασίας κ.ά. Καταλήγοντας καλεί τους συναδέλφους αλλοδαπούς να συσπειρωθούν μαζικά στα Συνδικάτα τους και μέσα από αυτά «Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες να επιβάλουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας».

Σοβαρός τραυματισμός ναυτικού

Σοβαρά τραυματίστηκε την περασμένη Κυριακή το βράδυ ο Χ. Σταμούλος του Δημητρίου, ανθυποπλοίαρχος του φορτηγού πλοίου «AFROS», με σημαία Κύπρου.

Ενώ το πλοίο βρισκόταν για εκφόρτωση στο αγκυροβόλιο Kohsichang της Ταϊλάνδης, ο Χ. Σταμούλος, κατά τη διάρκεια ελέγχου, έπεσε στο νούμερο εφτά αμπάρι του πλοίου με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Ο Χ. Σταμούλος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου εγχειρίστηκε και παραμένει στην εντατική μονάδα για νοσηλεία.

Πρόσκαιρη ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες

Αδυναμία να προσφέρουν ακόμα και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Εύβοια, αντιμετωπίζουν οι τοπικές μονάδες Υγείας της περιοχής, αφού έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ετσι, στους χώρους φιλοξενίας στην Εύβοια, κλήθηκε ειδικό επταμελές κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), αποτελούμενο από ιατρικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και Ιατρική Κινητή Μονάδα.

Το κλιμάκιο παρεμβαίνει με ιατρικούς ελέγχους των προσφύγων - μεταναστών και παραπομπή, για όσους κρίνεται απαραίτητο, σε νοσοκομεία της περιοχής.

Η αποστολή ξεκίνησε στις 27.12.2002 από το Μαντούδι, όπου προσφέρθηκαν ιατρικές υπηρεσίες σε 70 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Από προχθές 29.12.2002 το κλιμάκιο βρίσκεται στο Αλιβέρι, όπου, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο 74 άτομα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Κίνα, το Ιράν κ.ά. Η ιατρική αποστολή θα ολοκληρωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

ΗΣΑΠ
Απαγορεύεται η απεργία!

Με μια ακόμα δικαστική απαγόρευση στο δικαίωμα απεργίας των εργαζομένων, κλείνει το χρόνο η κυβέρνηση.

Με προσφυγή που άσκησε - κατά την προσφιλή της τακτική - η διοίκηση των ΗΣΑΠ, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η χτεσινή στάση εργασίας των ηλεκτροδηγών (11 π.μ. - 3 μ.μ.), κατάφερε να ματαιώσει την εξαγγελθείσα κινητοποίηση, μιάμιση ώρα μετά την έναρξή της.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτροδηγοί των ΗΣΑΠ κήρυξαν από την περασμένη βδομάδα δύο 4ωρες στάσεις εργασίας, με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2002! Η πρώτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή, ενώ η χτεσινή ανεστάλη στις 12.25 μ.μ., μετά την κοινοποίηση της απαγορευτικής δικαστικής απόφασης, καθώς το Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε αποδεκτό το αίτημα της διοίκησης των ΗΣΑΠ, κηρύσσοντας την κινητοποίηση «παράνομη και καταχρηστική».

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι ανεξάρτητα από τις βαρύτατες ευθύνες της διοίκησης των ΗΣΑΠ για τη μη υπογραφή ΣΣΕ, σημαντικές ευθύνες φέρει και η προσκείμενη στην ΠΑΣΚΕ ηγεσία του Σωματείου Ηλεκτροδηγών, η οποία αν και η ΣΣΕ καταγγέλθηκε από τον περασμένο Μάη, προχώρησε σε πολύμηνες διαβουλεύσεις με τη διοίκηση, καλλιεργώντας μάλιστα στους εργαζόμενους ευνοϊκό κλίμα για την υπογραφή... πλουσιοπάροχης ΣΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ