ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Κορυφώνονται οι πιέσεις και ετοιμασίες επέμβασης...

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά τις τελευταίες «καθησυχαστικές» δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ περί «μη ειλημμένης» απόφασης απ' τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους για την εξαπόλυση πολέμου κατά του Ιράκ, οι πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ, τόσο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου όσο και στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ εντείνονται... για λόγους «ετοιμότητας».

«Ο Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται στρατιωτικά για οτιδήποτε χρειαστεί», έλεγε χαρακτηριστικά ο Πάουελ την περασμένη Κυριακή στο CBS. «Κατά σύμπτωση», λίγες ώρες πριν ο Πάουελ δηλώσει τα παραπάνω, αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά έκαναν νέα «χειρουργική» επιδρομή κατά ιρακινών ραντάρ σε περιοχή που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Επιπλέον, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Σάντεϊ Εξπρές», επικαλούμενο έγκυρες πληροφορίες που πηγάζουν απ' την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου Τζ. Ουόκερ Μπους με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, υποστήριζε σε δημοσίευμά του πως έχει αποφασιστεί «για τα μεσάνυχτα της 21ης Φλεβάρη» η έναρξη του πολέμου κατά της Βαγδάτης...

Δημοσίως απρόθυμες Ριάντ και Αγκυρα

Παράλληλα, τα σκληρά παζαρέματα της Ουάσιγκτον με καίριους συμμάχους της στην περιοχή του Περσικού συνεχίζονται και εξελίσσονται με τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας, Αμπντούλ-Ραχμάν μπιν Αμπντούλ-Αζίζ να διαψεύδει χτες τις πληροφορίες που διέρρεαν στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» πως δηλαδή η Ελ Ριάντ έχει δώσει το «ελεύθερο» στην Ουάσιγκτον για χρήση στρατιωτικών βάσεων ενόψει της επέμβασης στο Ιράκ. «Δεν έχουμε δεσμευτεί για τίποτε όσον αφορά στο Ιράκ. Παραμένουμε αντίθετοι σε έναν τέτοιο πόλεμο» δήλωνε ο Σαουδάραβας υπουργός... Ο δε Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Σουδάν, χαρακτήρισε τις πληροφορίες των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» «ανακριβείς». Ο ίδιος είπε: «Δεν έχουμε παραχωρήσει βάσεις. Η αλήθεια είναι αυτό που λέω και όχι αυτά που γράφουν οι εφημερίδες (δηλαδή οι πληροφορίες των "Τάιμς της Ν. Υόρκης"). Ακόμη και εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδώσει ομόφωνα απόφαση για επίθεση στο Ιράκ ελπίζουμε πως θα δοθεί ευκαιρία στα αραβικά κράτη να βρουν μία πολιτική λύση σ' αυτό το ζήτημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Μαρουάν Μοασέρ, προειδοποιούσε χτες για τις οδυνηρές οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν χώρες της Μέσης Ανατολής το 2003 «εάν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ και εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη»...

Στη δε Αγκυρα - και παρά τη στρατιωτική υπερκινητικότητα που παρατηρείται στη μεθόριο με το Ιράκ - η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκιουλ επιλέγει - για ευνόητους λόγους - να δείχνει πως αντέχει στις πιέσεις των ΗΠΑ και πως δεν είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις...

Οι αρχισυντάκτες μεγάλων τουρκικών εφημερίδων σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ επικαλούνται δηλώσεις του τελευταίου με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Η Τουρκία δεν είναι εμιράτο και εγώ δεν είμαι εμίρης. Είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία», «η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να υποστηρίξει αυτομάτως τις ΗΠΑ έναντι του Ιράκ».

Η Νουρτσάν Ακάντ, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ακσάμ», έπειτα από συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, επικαλέστηκε δηλώσεις του, λέγοντας πως «δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την Τουρκία μια απόφαση (για τη συμμετοχή της σε μια στρατιωτική επιχείρηση) τη στιγμή που οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει μια απόφαση». Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», Ιμπραήμ Γιλντίζ, επικαλέστηκε ανάλογου περιεχομένου δήλωση του Γκιουλ, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα «δε θα πει ναι σε όλα τα αμερικανικά αιτήματα...».

Ολα αυτά ενώ τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως εντείνεται τις τελευταίες μέρες η δραστηριότητα τουρκικών στρατευμάτων στο Σιλόπι (νοτιοανατολική Τουρκία). Οι πληροφορίες ανέφεραν πως την Κυριακή φάλαγγα 80-90 στρατιωτικών οχημάτων, κυρίως φορτηγά, κατέφθαναν σε στρατιωτικό καταυλισμό που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από το μεθοριακό σταθμό του Χαμπούρ, μοναδικό πέρασμα ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ιράκ. Μεταδόθηκε επίσης πως Τούρκοι στρατιώτες εντείνουν τις προετοιμασίες στο Χαμπούρ για την κατασκευή χώρου υποδοχής πολλών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που θα μπορούσαν να προκληθούν απ' την εξαπόλυση πολέμου έναντι του Ιράκ...

Πυρετός πολεμικών ετοιμασιών

Δύο νέα αμερικανικά αεροπλανοφόρα πήραν εντολή να κατευθυνθούν προς την περιοχή του Περσικού Κόλπου και άλλες 50.000 Αμερικανοί έφεδροι ετοιμάζονται για τη θερμή περιοχή (σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας την περασμένη βδομάδα). Πληροφορίες που δημοσίευσαν χτες οι «Τάιμς του Λος Αντζελες» αναφέρουν πως για την επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ θα επιστρατευτούν τουλάχιστον 250.000 Αμερικανοί πεζοναύτες, αεροπόροι, στρατιώτες. Πολλοί απ' αυτούς θα είναι σε στρατιωτικές βάσεις - κλειδιά της Τουρκίας, του Κουβέιτ του Κατάρ ως δυνάμεις εφεδρείας σε περίπτωση που το αρχικό σκέλος της σχεδιαζόμενης επέμβασης συναντήσει «απροσδόκητη αντίσταση», υποστηρίζει η εφημερίδα....

Οι επιθεωρητές ψάχνουν...

Πάντως, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν κάποιο στοιχείο που να μπορεί να δικαιολογήσει έστω και στο ελάχιστο τις αμερικανικές αιτιάσεις «περί όπλων μαζικής καταστροφής» έναντι της Βαγδάτης.

Χτες επισκέφτηκαν επτά περιοχές. Μεταξύ αυτών ένα κέντρο παραγωγής σιδερολοστών και μικροβιολογικό εργαστήριο στην κεντρική Βαγδάτη και στην περιοχή Αμπού Γκρέιμπ, κτίριο στο Μουντχαριέχ (κοντά στα ιρακινο-ιρανικά σύνορα) και δεξαμενές ύδατος κοντά στον Ευφράτη ποταμό... Οπως έγραφε χαρακτηριστικά χτεσινή ανταπόκριση εφημερίδας του Σίδνεϊ απ' το Ιράκ, έως τώρα οι δεκάδες επιθεωρητές του ΟΗΕ «δεν έχουν εντοπίσει στο Ιράκ ούτε ένα ίχνος των προγραμμάτων χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων που επιμένει η Ουάσιγκτον πως υπάρχουν»...

ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση σε νοσοκομείο

ΤΖΙΜΠΛΑ, ΣΑΝΑΑ.--

Ενοπλος εισέβαλε, τη Δευτέρα, στο χριστιανικό νοσοκομείο των Βαπτιστών, της πόλης Τζίμπλα, στην Υεμένη και άνοιξε πυρ κατά Αμερικανών γιατρών του, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας έναν σοβαρά. Σύμφωνα με τις αρχές, ο φερόμενος ως δράστης, Α.Α.Ρ. αλ Καμέλ, μπήκε στο νοσοκομείο προσποιούμενος τον τραυματία, πέρασε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το ιατρικό συμβούλιο και άρχισε να πυροβολεί.

Η ασφάλεια του νοσοκομείου συνέλαβε αμέσως το νεαρό που ομολόγησε την πράξη του και αποκάλυψε, σύμφωνα με την αστυνομία, ότι είναι μέλος μουσουλμανικής οργάνωσης, η οποία έχει σχεδιάσει και ετοιμάζεται να εκτελέσει πέντε ακόμα επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων που βρίσκονται στην Υεμένη. Ο δράστης υποστήριξε ότι επιτέθηκε κατά των γιατρών, του νοσοκομείου, γιατί προσηλύτιζαν ασθενείς στο χριστιανισμό.

Το γεγονός καταδίκασαν οι φορείς εξουσίας της Υεμένης, δηλώνοντας ότι είναι απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά ανθρώπων που προσφέρουν κοινωνικό έργο στη χώρα τους.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
«Λέμε όχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών»

Σε ετοιμότητα και αγωνιστική αντιπολεμική δράση τώρα, καλεί το λαό, με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Επιτροπής Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του ΙΡΑΚ από τις ΗΠΑ και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μπορούμε μαζί με τους λαούς όλου του κόσμου να σταματήσουμε τον πόλεμο».

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Επιτροπή: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διακηρύσσει προκλητικά, ότι θα εξαπολύσει μαζί με τους συμμάχους του άμεσα γενικευμένη πολεμική επίθεση στο ΙΡΑΚ. Με αυτό τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, η ανθρωπότητα σύρεται σε μια υλική και ηθική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Η χώρα μας συμμετέχει ήδη στις προετοιμασίες του πολέμου με τη συμμετοχή φρεγάτας στο Περσικό Κόλπο, εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν και τη λειτουργία της βάσης της Σούδας.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνει στη συνέχεια «Λέμε όχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο ΙΡΑΚ και απαιτούμε: Να απεμπλακεί άμεσα η Ελλάδα, να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα και οι Ελληνες στρατιώτες από τον Περσικό. Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές. Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα άμεσα ή έμμεσα σαν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να κλείσει και να φύγει η βάση της Σούδας. Να κλείσουν και να απομακρυνθούν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία από την Ελλάδα. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Τέλος, να δυναμώσει ο αγώνας του λαού, με στόχο να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και να διαλυθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ