ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς τα φέρνει η ζωή... για το πουλί ο λόγος πάλι

Το χελιδόνι αποτελεί το σύμβολο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Τι άραγε να θέλει να μεταδώσει ο δημιουργός του;

Το αντικειμενικό - αυτό που υπάρχει έξω από τη συνείδησή μας - είναι σήμερα αναγνώσιμο. Κι αυτό χάρη στη συλλογική επίπονη προσπάθεια του συλλογικού ανθρώπου, να διεισδύσει στο αντικειμενικό της φύσης που προϋπήρξε της δικής του οντότητας και τον δημιούργησε.

Ο Ηλιος δεν ανατέλλει, ούτε δύει. Αυτό είναι μια εμπειρική γνώση. Είναι η κίνηση των πλανητών που προκαλεί την ανατολή και τη δύση, το αντικειμενικό δηλαδή.

Η επικράτηση της αντικειμενικής - επιστημονικής γνώσης, στοίχισε ποταμούς αίματος. «Κι όμως κινείται», είναι γνωστή η ιστορία... Το χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη, είναι η άνοιξη, η αλληλουχία των εποχών που την προκαλεί, η αντικειμενική κίνηση των πλανητών που με τη σειρά της προκαλεί τον ερχομό και του χελιδονιού, των αρωμάτων των λουλουδιών του Μάη.

Κατά βάση είναι το περιεχόμενο (η ουσία) που προκαλεί την τέτοια ή αλλιώτικη εμφάνιση της μορφής.

Ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο είναι αναγνώσιμος, δε χρειάζεται πολλές γνώσεις, πρόκειται για την καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι άνθρωποι.

Κι όμως, αυτό το βάρβαρο περιεχόμενο αυτού του συστήματος, ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να το συγκαλύψουν με ποικιλόμορφες μορφές.

Ενα χελιδόνι είναι το σύμβολο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, στο εξάμηνο που έρχεται.

Ενα ευαίσθητο πουλί, επιστρατεύεται για να συγκαλύψει μια βάρβαρη ουσία. Τα γεράκια ντύθηκαν χελιδόνια.

1 «Ενα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή»: Αν ισχύει αυτό, τότε με το χελιδόνι ο δημιουργός του παροτρύνει σε πολλή δουλιά για να προωθηθούν οι πολιτικές της ΕΕ, πολιτικές τρομακτικά επιζήμιες για τους λαούς και τους εργαζόμενους.

Συχνά πυκνά ο κ. πρωθυπουργός προκειμένου να εκθειάσει το κυβερνητικό έργο χρησιμοποιεί τις φράσεις «τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι προϊόν σχεδιασμού, επιμονής και πολλής δουλιάς».

Πιθανά ο στόχος και οι κλισέ φράσεις του κ. Σημίτη να ενέπνευσαν το δημιουργό και μας προέκυψε το έργο.

2 Για πολλούς το χελιδόνι θεωρείται - κακώς - προπομπός της άνοιξης.

Να υποθέσουμε ότι θέλει να υποδηλώσει ότι η προεδρία του κ. Σημίτη με τις παρεμβάσεις και τους χειρισμούς, τη θεματολογία της Ατζέντας, θα φέρει την άνοιξη στην ΕΕ;

Στα 2003 είναι ξεκάθαρο ότι το χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη, άλλα η άνοιξη φέρνει το χελιδόνι. Προηγείται το αντικειμενικό γεγονός της αλληλουχίας των εποχών και ακολουθούν τα σημάδια της άνοιξης.

Για να 'ρθει η άνοιξη στους λαούς της Ευρώπης (στην καπιταλιστική ΕΕ) απαιτείται η ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται. Οσα χελιδόνια και να ζωγραφιστούν, η βαρυχειμωνιά της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ θα μας παγώνει.

Μόνο ο ενωμένος, συντονισμένος αγώνας σε κάθε χώρα και στο σύνολο της ΕΕ μπορεί να φέρει την άνοιξη για τα δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων.

3 Πέρα απ' αυτά η χελιδόνα η αγροτική είναι πουλί απάτριδο, κινούμενο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Εντομοφάγο (σαρκοφάγο), ταχύπτερο, φλύαρο, όχι όμως καλλικελάιδο.

Να υποθέσουμε ότι ο δημιουργός του σήματος θέλει να μεταδώσει το μήνυμα ότι η ελληνική προεδρία επιθυμεί να προωθήσει τη διεύρυνση, τον κοσμοπολιτισμό της ΕΕ προς τις χώρες της Αφρικής, ανάμεσα στις οποίες ίπταται το χελιδόνι;

Στην περίοδο που διανύουμε η μόνη σαφής τρομοκρατική σχέση που τεκταίνεται ανάμεσα σε ΕΕ, Αφρική, Μέση Ανατολή είναι η γενοκτονία των Παλαιστινίων, ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ.

Μήπως η χελιδόνα, που σε μια αφαιρετική πρόσληψη, προσλαμβάνεται σαν Αμερικάνικο «Stelth», σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της ελληνικής προεδρίας να τα δώσει όλα ενόψει των εξελίξεων στην περιοχή, στους Αμερικανούς ράμπο;

Η άποψή μας αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι πρόκειται για πουλί σαρκοφάγο, καθώς συμβαίνει και με την ιμπεριαλιστική πολιτική.

Και τα ευρωπαϊκά αστεράκια (συγγενείς της αμερικάνικης αστερόεσσας, οι δυο αστερόεσσες) που περιβάλουν το χελιδόνι - «Stelth» προσομοιώνονται εύκολα με τις έξυπνες βόμβες, τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

4 Είναι απορίας άξιο γιατί τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ δεν καθοδήγησαν το δημιουργό σε κάτι που να μη σηματοδοτεί τόσο μονοσήμαντα όσο το χελιδόνι. Η πετροπέρδικα (PERDIX GRAECA - πέρδικα η ελληνική) θα μπορούσε να ήταν μια λύση. Στο κάτω - κάτω, η ράχη της έχει χρώμα πράσινο της ελιάς και το ράμφος της και τα πόδια της είναι ροζ.

Ενας τέλειος συνδυασμός κεντροαριστερού σήματος.

Λύση θα μπορούσε επίσης να είναι ο κούκος.

Φυσικά ίσως χρειαζότανε περισσότερα του ενός στο σήμα, γιατί ως γνωστό «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη». Εχει όμως το πλεονέκτημα να είναι πιο κοσμοπολίτης, ίπταται από τα Ιμαλάια στα δάση της Ανατολής (τέλεια σηματοδότηση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης). Είναι επίσης και πιο πολεμικό: καταστρέφει άλλα πουλιά και τις φωλιές τους. Αυτό δεν κάνει άλλωστε το NATO και η ΕΕ με τις επιχειρήσεις δήθεν, για την ειρήνη;

Τα γεράκια που ντύθηκαν χελιδόνια δεν ξεγελούν πλέον κανέναν. Εστω και με το χελιδόνι, το γνωστό τραγούδι, πάλι δε σ' αφήνει να ησυχάσεις,

«Αχ χελιδόνι μου πώς να πετάξεις σ' αυτόν το μαύρο τον ουρανό

Αίμα σταλάζει το δειλινό και πώς να κλάψεις

και πώς να κλάψεις, αχ χελιδόνι μου».

Αλλά τα περιστέρια ας παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους.

«Οι καιροί ου μενετοί».

Τα περιστέρια καλούνται να δείξουν τη δύναμή τους στη θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003, στη διάρκεια της Συνόδου των «15».


Χ.. Κ. και Γ. Π.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

Σήμερα, Σάββατο στις 18.10 «Στα μονοπάτια του πολιτισμού». Το ρεσιτάλ κιθάρας του Νίκου Ζύλη από το Πνευματικό Κέντρο Ν. Χαλκηδόνας. Τον συνοδεύει στο πιάνο ο Δ. Παπαθεοδώρου.

Ενισχύστε τη «Δημοκρατική Μέριμνα»

Μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η «Δημοκρατική Μέριμνα», σε ανακοίνωσή της, σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Η Δημοκρατική Μέριμνα, όπως είναι γνωστό, είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με στόχο την παροχή μιας στοιχειώδους βοήθειας στους αναξιοπαθούντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα θύματα των πολιτικών διώξεων.

Η Δημοκρατική Μέριμνα, για την πραγματοποίηση του έργου της, δεν έχει άλλους πόρους πέραν εκείνων, που διαθέτουν Οργανισμοί και ιδιώτες νια να καλυφθούν εκατοντάδες άτομα, που, χωρίς εισοδήματα και συχνά χωρίς οικογένεια, βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.

Τους πόρους αυτούς εξασφαλίζει με την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση των Χριστουγέννων - Νέου Ετους. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στη φετινή μας εξόρμηση θα ανταποκριθείτε, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δύσκολη αποστολή μας.

ΣΗΜ.: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας (Ακαδημίας 78, τηλ. 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκ/μα Κάνιγγος) στο Λογαριασμό 129/498908-21».

Κηδεύεται σήμερα ο Κ. Βαζούρας

Κηδεύεται σήμερα Σάββατο ο σύντροφός μας Κώστας Βαζούρας, στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων, στις 12 το μεσημέρι. Η ταφή του, με δική του επιθυμία, θα γίνει με πολιτική τελετή. Επίσης, επιθυμία του θανόντος ήταν, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν προσφορά στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Συλλυπητήρια

Η ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στον Γιώργο Χατζηθεοχάρη, διευθυντή της Α' Χειρουργικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για το θάνατο της μητέρας του Κλεοπάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ