ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Ο ελληνικός καπιταλισμός εξοπλίζεται...

Στα 8,25 δισ. ευρώ οι, εμφανείς, στρατιωτικές δαπάνες και οι δαπάνες συντήρησης των κατασταλτικών μηχανισμών για το 2003. Υπάρχουν όμως και οι, απροσδιόριστου ύψους, αφανείς...

Στο ποσό των 8,25 δισ. ευρώ ανέρχονται οι - φανερές - δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2003, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 5,5% του προβλεπόμενου για το 2003 ΑΕΠ (150 δισ. ευρώ) και στο 12% των συνολικών δαπανών, οι οποίες, μαζί με τα χρεολύσια του δημοσίου, προβλέπονται στα 69 δισ. ευρώ. Ετσι η Ελλάδα ...δεν κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά μεταξύ των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών και γενικότερα στην ενίσχυση των κατασταλτικών της μηχανισμών, οι οποίοι βέβαια ευθέως στρέφονται κατά του λαϊκού κινήματος. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι δαπάνες είναι σίγουρα μεγαλύτερες, δεδομένου ότι στους κρατικούς προϋπολογισμούς εγγράφεται ένα μόνο μέρος των στρατιωτικών εξοπλισμών. Αλλωστε, η ορθότητα καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών αμφισβητείται από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Ευρωστάτ), και στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό, ανάλογες με αυτές που, εν μια νυκτί, οι «πλεονασματικοί» προϋπολογισμοί μετατράπηκαν σε ελλειμματικούς.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στρατιωτικού χαρακτήρα που αφορούν στη συμμετοχή της χώρας στα διάφορα εκστρατευτικά σώματα, στην πραγματικότητα αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών παρέπεμπαν για απαντήσεις, το ένα στις υπηρεσίες του άλλου...


Η υψηλή χρηματοδότηση της πολεμικής-κατασταλτικής μηχανής, η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (το 2003 προβλέπεται να διατεθούν περισσότερα από 31 δισ. ευρώ) και η ομαλή χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των επενδύσεων του Γ΄ ΚΠΣ, οι οποίες όλο και στενότερα συνδέονται με το ιδιωτικό κεφάλαιο, αποτελούν τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2003. Από εκεί και πέρα το χάος. Οι κοινωνικές δαπάνες για μια ακόμα φορά εισέρχονται στα άνυδρα πεδία της υποχρηματοδότησης και των σκληρών περικοπών και οι εισοδηματικές πολιτικές στο ύψος του 2,5%!

Η άλλη ενδιαφέρουσα επισήμανση αφορά στη, μέσω των στρατιωτικών εξοπλισμών, ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην ιμπεριαλιστική στρατηγική «καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας». Αν πετάξουμε την ψευδεπίγραφη αυτή μάσκα με την οποία ο διεθνής ιμπεριαλισμός επιχειρεί να κατασκευάσει ενόχους και να δικαιολογήσει τη νέα μιλιταριστική ψύχωση ενάντια σε όσους αντιστέκονται στα συμφέροντά του, τότε διαπιστώνουμε τη σημαντική εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών αυτών σχεδιασμών. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της επιθετικότητας του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα πρωτοστατούν, μέσω των εξοπλισμών και της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, στη δημιουργία κλίματος ιμπεριαλιστικής ψύχωσης. Γιατί, ας μην υπάρχουν αυταπάτες, τα χρήματα για τους εξοπλισμούς δεν πάνε για την άμυνα της πατρίδας, αλλά για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στο εσωτερικό της χώρας δεν αποσκοπεί στην «ασφάλεια του πολίτη», αλλά στην εμπέδωση κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας ενάντια σε όσους αντιδρούν στους σχεδιασμούς της «νέας τάξης πραγμάτων» στην περιοχή των Βαλκανίων.

Οι στρατιωτικές δαπάνες

Από το σύνολο των 8,25 δισ. ευρώ, που προορίζονται για στρατιωτικούς -κατασταλτικούς σκοπούς, στην πρώτη θέση βρίσκεται το υπουργείο Αμυνας με προϋπολογισμό 3,85 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση δανείων που αφορούν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, τα οποία, για το 2003 προβλέπεται να ανέλθουν στα 686 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο κονδύλι περιλαμβάνονται οι αμοιβές του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού του υπουργείου, οι οποίες αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ. Ποσό ύψους 644,6 εκατ. ευρώ αφορά σε «προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού», οι οποίες αναλύονται σε δαπάνες επισκευής εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ύψους 171 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό ύψους 123,5 εκατ. ευρώ αφορά στο κονδύλι «στρατιωτικές κατασκευές, προμήθειες και εξοπλισμοί». Επίσης, ποσό ίσο με 685 εκατ. ευρώ εμφανίζεται ως «αναπτυξιακά προγράμματα» (εισηγητική έκθεση σελ. 45), τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από προμήθειες στρατιωτικού υλικού από την εσωτερική αγορά. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 2002 είχαν προϋπολογιστεί 698 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσό ανήλθε στα 1.138 εκατ. ευρώ, αναμένεται το σχετικό ποσό να αυξηθεί κατακόρυφα και το 2003. Το υπουργείο Αμυνας διαχειρίζεται εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αφορούν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Από ένα συνολικό ποσό ύψους 146,7 εκατ. ευρώ που προορίζεται για ΝΑΤΟικές δραστηριότητες, το υπουργείο Αμυνας διαχειρίζεται τα 138,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλύεται σε «δαπάνες κοινού ενδιαφέροντος ΝΑΤΟ - έργα που εκτελούνται στην Ελλάδα» (84 εκατ. ευρώ), σε δαπάνες Πεδίου Βολής Κρήτης (16 εκατ. ευρώ), δαπάνες για «εθνικές υποχρεώσεις» (12,7 εκατ. ευρώ), αποστολές εξωτερικού για υπηρεσία ΝΑΤΟ (25 εκατ. ευρώ) κλπ. Στο κονδύλι εξάλλου «απόρρητες δαπάνες» έχει εγγραφεί ποσό ίσο με 44 εκατ. ευρώ.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται στο 1,56 δισ. ευρώ, από το οποίο ποσό ίσο με 1,2 δισ. ευρώ προορίζεται για «αμοιβές οργάνων ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα και Αγροφυλακή». Για προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού έχουν προϋπολογιστεί 53 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό ίσο με 37,2 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί στον κωδικό «διάφορες σύνθετες δαπάνες», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις για το είδος των δαπανών.

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Για τη λειτουργία Σωμάτων όπως οι «βατραχάνθρωποι», οι οποίοι τόσο ζήλο επέδειξαν στην τελευταία απεργία των ναυτεργατών, το υπουργείο έχει εγγράψει κονδύλι ύψους 137 εκατ. ευρώ.

Δάνεια στρατιωτικών εξοπλισμών - συντάξεις στρατιωτικών κλπ.

Για τοκοχρεολύσια εξυπηρέτησης δανείων που έγιναν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, έχει εγγραφεί το ποσό του 1,37 δισ. ευρώ. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται και για το πραγματικό ποσό, καθώς πολλά χρόνια τώρα, στους κρατικούς προϋπολογισμούς εμφανίζεται μέρος μόνον των τοκοχρεολυσίων για δάνεια που αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλωστε, η κατηγορία των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς είναι η μια από τις πέντε που εξετάζει η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία πρόσφατα διαπίστωσε... μη ορθή καταγραφή των σχετικών κονδυλίων. Για συντάξεις στρατιωτικών έχει προϋπολογιστεί ποσό ίσο με 1,17 δισ. ευρώ, ενώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσό ίσο με 160 χιλιάδες ευρώ αφορά σε προγράμματα των υπουργείων Αμυνας και Δημόσιας Τάξης.


Θ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ