ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστικό μπλόκο στην ασυδοσία της ΑΝΕΚ

ICON

Μπλόκο στην ασυδοσία του ενός από τα τρία εταιρικά μονοπωλιακά μεγαθήρια, που έχουν διαμορφωθεί στην ακτοπλοΐα, έστησαν επί δύο μέρες, οι ναυτεργάτες. Η ΑΝΕΚ αποθρασυμένη, όπως και οι άλλες ακτοπλοϊκές εταιρίες, από το νέο θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο που έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Νοέμβρη και δίνει νέα σκανδαλώδη υπερπρονόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ακριβώς από το Νοέμβρη μέχρι και χτες, δεν είχε καταβάλει δραχμή από τα δεδουλευμένα των πληρωμάτων τεσσάρων επιβατικών οχηματαγωγών πλοίων. Πρόκειται, για τα πλοία «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της ΔΑΝΕ, «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» της ΛΑΝΕ και «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» της ΑΝΕΝ. Η ΑΝΕΚ. αποτελεί το στρατηγικό επενδυτή των εταιριών αυτών, καθώς με τις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών τους.

Την πρώτη αγωνιστική βολή, η ΑΝΕΚ τη δέχτηκε προχτές το απόγευμα, όταν το πλήρωμα του «ΠΑΤΜΟΣ» με επίσχεση εργασίας αρνήθηκε να σηκώσει κάβους προκειμένου να εκτελεστεί το προγραμματισμένο ταξίδι. Κάτω από την αποφασιστικότητα που έδειξαν οι ναυτεργάτες και τα σωματεία τους, με πρωτοστάτες την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα δεδουλευμένα καταβλήθηκαν. Ακολούθησε το πλήρωμα του πλοίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» όπου και εκεί η ΑΝΕΚ αναγκάστηκε να πληρώσει.

Αργά το βράδυ, μόλις το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» έφτασε στο λιμάνι, επιτόπου το πλήρωμα προχώρησε σε επίσχεση εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ΑΝΕΚ.Το ίδιο επαναλήφθηκε και σήμερα το πρωί, στο πλοίο «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ». Οι ναυτεργάτες του πληρώματος δήλωσαν ότι το πλοίο δε σηκώνει άγκυρες για το προγραμματισμένο ταξίδι του, αν πρώτα δεν πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Και εκεί, η ΑΝΕΚ πλήρωσε μέχρι τελευταίας δραχμής τα όσα όφειλε.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Νέα τραγωδία με μετανάστες

Δύο νεκροί, ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών και ένας άντρας, είναι ο απολογισμός της νέας τραγωδίας με οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες, που διαδραματίστηκε αυτή τη φορά στη θάλασσα του Ιονίου.

Οι δουλέμποροι είχαν στοιβάξει σ' ένα σαπάκι 15 περίπου μέτρων 160 ανθρώπους, τους οποίους είχαν επιβιβάσει, σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών, από Ελευσίνα και Πάτρα. Το σαπιοκάραβο προχτές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έπεσε πάνω σε βράχια, λίγα μέτρα μακριά από την παραλία της Λευκίμης, Ν/Δ της Κέρκυρας. Οι περισσότεροι έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν, ενώ στην περιοχή έσπευσαν ναυαγοσωστικά και παραπλέοντα σκάφη. Ολη τη νύχτα, βρισκόταν σε εξέλιξη, τεράστια επιχείρηση μεταφοράς των ναυαγών στη στεριά. Χτες το πρωί, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις της Λευκίμης, όπου δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και την αλληλεγγύη των κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ