Αρχισαν χτες στην Αθήνα και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Γραμματείας του ΠΣΕ
Τα μέλη της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης |
Με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων- μελών της Γραμματείας των φιλειρηνικών κινημάτων έγινε χτες το απόγευμα η έναρξη των εργασιών, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, ο Πορτογάλος εκπρόσωπος Κορεγεδόρ ντε Φονσέκα, ο Κουβανός Ορλάντο Φουντόρα, ο Ιάπωνας Καουάτα Ταντάκι, ο Ινδός επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ρομές Σάντρα και ο επίσης επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ευάγγελος Μαχαίρας, συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, για τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών αλλά και την ταυτόχρονη και μεγάλη άνοδο του αντιπολεμικού κινήματος.
«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ένα μεγάλο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, ανεξάρτητα από τις κινήσεις του κράτους αυτού, και μάλιστα έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Πράγας. Πρόκειται για έναν πόλεμο προαποφασισμένο, που σχετίζεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών της Ευρασίας», υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης στην εισηγητική του ομιλία. Ο ίδιος αμέσως μετά υπογράμμισε: «Παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν και εκδηλώθηκαν από ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία και οι οποίες σχετίζονται με τα δικά τους συμφέροντα, φαίνεται ότι τελικά θα εξασφαλιστεί η συναίνεση και η συμμετοχή τους. Είναι προφανές πως ο πόλεμος αποτελεί διέξοδο για την κρίση του συστήματος και δρόμο για την εδραίωση της κυριαρχίας της "νέας τάξης"», τόνισε ο Θ. Παφίλης.
Στην εισήγησή του ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα και κυρίως στις αποφάσεις της, για τις οποίες χαρακτηριστικά είπε πως «αποτελούν σημαντικότατο γεγονός για την ανθρωπότητα, το ειρηνικό μέλλον και το κίνημά μας». Ο ίδιος προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση των αποφάσεων επισημαίνοντας: «Νέα μέλη, δημιουργία μιας νέας δύναμης ταχείας επέμβασης για τις ανάγκες της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας", αύξηση των εξοπλισμών και προσαρμογή τους στις σύγχρονες ανάγκες και δεδομένα». Στη Σύνοδο της Πράγας, τόνισε, «όμως έγινε και νέα προσαρμογή της στρατηγικής του ΝΑΤΟ με την υιοθέτηση του προληπτικού χτυπήματος. Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν πως το ΝΑΤΟ αποτελεί το οπλισμένο χέρι επιβολής της "νέας τάξης" και αντικειμενικά συνδέει την πάλη του φιλειρηνικού κινήματος με τον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ».
Οι παρεμβάσεις των μελών της Γραμματείας, που ακολούθησαν, φανέρωσαν ξεκάθαρα ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει «ανοίξει» μέτωπα σ' όλο τον κόσμο.
Η διεθνής κατάσταση ελέγχεται από την τρομοκρατία που επέβαλαν οι ΗΠΑ μετά τις 11 του Σεπτέμβρη. Με τη βοήθεια κατάλληλων μηχανισμών και των ΜΜΕ κατασκευάζουν «τρομοκράτες», τους οποίους στη συνέχεια τους χαρακτηρίζουν εχθρούς, τόνισε ο Ορλάντο Φουντόρα, και συνέχισε: «Η αυτοκρατορία του κακού σήμερα για τις ΗΠΑ είναι η Κορέα, το Σουδάν, το Ιράν, το Ιράκ, η Κούβα, η Παλαιστίνη και ένας ακόμα μακρύς κατάλογος». Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση, τόνισε ο ίδιος, προσπαθεί με όλα τα μέσα «να συνηθίσει ο αμερικανικός λαός στους βομβαρδισμούς αμάχων και στην ισοπέδωση χωρών, όπως το Αφγανιστάν».
Ο Ορλάντο Φουντόρα παρουσίασε αναλυτικά την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λατινική Αμερική, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ». Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα εναντίον της κυβέρνησης του Τσάβες στηρίζονται ανοιχτά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών». Στην πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, την Αργεντινή, υπογράμμισε ο Κουβανός εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος, «τα παιδιά τρώνε από τα σκουπίδια, την ίδια ώρα που σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αναλογούν δυο αγελάδες για κάθε Αργεντίνο πολίτη»! Συγχρόνως, αναφερόμενος στην Κολομβία, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση πολέμου, επειδή «όποιος τολμά να πολεμά για την ανεξαρτησία της χώρας του, θεωρείται τρομοκράτης και έμπορος ναρκωτικών». Τέλος, ο Κουβανός φιλειρηνιστής, σχολιάζοντας την κατάσταση στην ίδια του τη χώρα, υπογράμμισε ότι «το εμπάργκο των 43 χρόνων συνεχίζεται και μάλιστα γίνεται σκληρότερο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», αφού, όπως τόνισε, «αν ένα καράβι αφήσει εμπορεύματα στην Κούβα, πρέπει να περάσουν έξι ολόκληρες μήνες για να πάρει άδεια να δέσει σε αμερικανικό λιμάνι».
«Η αμερικανική επιθετικότητα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και στην Ασία», τόνισε ο Ιάπωνας Κ. Ταντάκι, ο οποίος συγχρόνως επισήμανε ότι «για πρώτη φορά έγινε λόγος ανοιχτά από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, για χρήση πυρηνικών όπλων». Ο ίδιος, παράλληλα, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ προχωρούν σε συμμαχίες με ασιατικές χώρες με άμεσο στόχο και σκοπό τον έλεγχο του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, που θα τους εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τις επιθετικές τους ενέργειες εναντίον αρχικά και του Ιράκ και στη συνέχεια και άλλων χωρών». Ο Κ. Ταντάκι, όμως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος «για την άνοδο τόσο του ιαπωνικού, όσο και του ασιατικού κινήματος ειρήνης». Χαρακτηριστικά είπε: «Κινήματα ειρήνης και άλλες κοινωνικές ομάδες, από την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία, προχωρούμε σε συναντήσεις για τη δημιουργία κοινού αντιπολεμικού κινήματος».
Ο Ε. Μαχαίρας, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι «το ελληνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πραγματοποίησε μεγάλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό, που σφαγιάζεται με την ανοχή των ΗΠΑ από την ισραηλινή κυβέρνηση», ενώ επισήμανε ότι είναι έτοιμο να αντιδράσει και να κινητοποιηθεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ.
Ο Ρομές Σάντρα, παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο, επισήμανε ότι «το ΠΣΕ πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις που γίνονται στον πλανήτη». Μάλιστα, ενισχύοντας τα επιχειρήματά του, τόνισε ότι «ο ρόλος του ΠΣΕ είναι σημαντικός, γιατί υπάρχει μεγάλη άνοδος του αντιαμερικανισμού και παράλληλα του φιλειρηνικού κινήματος, που έχει κατορθώσει να συνενώσει διαφορετικών πεποιθήσεων και πολιτικής προέλευσης οργανώσεις, οι οποίες όμως αντιστέκονται στον πόλεμο». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Πορτογάλου Κ. Φονσέκα, ο οποίος παρουσίασε την ανάγκη «συντονισμένων προσπαθειών για την ισχυρή προβολή του ΠΣΕ». Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι «πρέπει να γίνει κριτική από το ΠΣΕ στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί μέσα στην ΕΕ». Κλείνοντας την παρέμβασή του, τόνισε ότι «για το πορτογαλικό κίνημα ειρήνης αποτελεί κρίσιμο θέμα ο αγώνας για την απομάκρυνση από τη χώρα μας των αμερικανικών βάσεων» και προς την κατεύθυνση αυτή επισήμανε ότι «πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις, αλλά και συλλογή χιλιάδων υπογραφών από τους πολίτες αλλά και τις προσωπικότητες της χώρας μας».
Σ' αυτό το σημείο πήρε ξανά το λόγο ο Θ. Παφίλης, ο οποίος τόνισε ότι «το ΠΣΕ πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση, απέναντι σε όλα τα κινήματα ειρήνης». Δεν πρέπει, είπε, «να σπέρνουμε αυταπάτες στους λαούς, ότι τα διάφορα φόρουμ που στήνουν και συντονίζουν οι κυβερνήσεις των σοσιαλδημοκρατών και ειδικότερα σε αυτές τις συνθήκες είναι το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό». Αντίθετα, μάλιστα, μπορεί να οδηγήσουν, τα αμέσως επόμενα χρόνια, ακόμα και στη διάλυση των κινημάτων, επισήμανε ο ίδιος, και κατέληξε: «Είναι όμως σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι οι λαοί και τα κινήματα ξεφεύγουν από τις αυταπάτες και την παγίδα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται μεγάλες και πρωτοφανείς κινητοποιήσεις κατά του πολέμου και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Πολλά και πολύμορφα κινήματα αναπτύσσονται που αμφισβητούν τη σημερινή κατάσταση. Κινητοποιήσεις που έγιναν σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Φλωρεντία, Πράγα και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλες χώρες, το αποδεικνύουν περίτρανα».
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών αναμένεται τα μέλη της Γραμματείας να καταλήξουν στο πλαίσιο δράσης και στις μορφές των κινητοποιήσεων που θα κάνουν για το επόμενο χρονικό διάστημα.