ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στήθηκαν οι κάλπες

Μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ). Η ψηφοφορία θα γίνει στην οδό Κάνιγγος 27 στις παρακάτω ώρες:

  • Σήμερα Σάββατο 14 Δεκέμβρη: Από 10 το πρωί μέχρι 5 το απόγευμα.
  • Κυριακή 15 Δεκέμβρη: Από 10 το πρωί μέχρι 5 το απόγευμα.
  • Δευτέρα 16 Δεκέμβρη: Από 1 το μεσημέρι μέχρι 8 το βράδυ.

Τα μέλη της Ενωσης για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και επίσης το βιβλιάριο ασθενείας ή το συνδικαλιστικό βιβλιάριο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια

Η ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει την αποπροσανατολιστική φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και επαναδιατυπώνει τα αιτήματα για πραγματικές ελαφρύνσεις που διεκδικούν οι ΕΒΕ

Απάντηση στην αποπροσανατολιστική φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, δίνει η ΓΣΕΒΕΕ, εξ αφορμής της πρόσφατης ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία επιχειρεί να εξωραΐσει την πολιτική της. Ειδικότερα για τη συνάφεια, που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως ευεργετική, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι, ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των ΕΒΕ, κάτι που αποδείχτηκε από την ελάχιστη προσέλευση για δηλώσεις στην κανονική προθεσμία, αλλά και η μαζική, εκβιαστική αποστολή σημειωμάτων ελέγχου μετά, προκειμένου να αποδεχτούν τη ρύθμιση.

Η ΓΣΕΒΕΕ, σχολιάζοντας κάποια από τα σημεία της ανακοίνωσης της κυβέρνησης επισημαίνει:

-- Η κυβέρνηση μειώνει δραστικά τη φορολογία μεταβίβασης μετοχών των ΑΕ και δίνει τη δυνατότητα αφορολόγητης μεταβίβασης πλούτου, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της υπερφορολόγησης των ελεύθερων μεταβιβάσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

-- Ο λογιστικός προσδιορισμός των κερδών που προβλέπεται, ακυρώνεται από εξωλογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος και ΦΠΑ ανά τριετία.

-- Δεν καταργείται η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων για τις ΜμΕ, αλλά μόνο για τις μεγάλες.

-- Το κατώτατο αφορολόγητο για τους ΜμΕ είναι πολύ κάτω από το ύψος κάλυψης των αναγκών μιας οικογένειας και μικρότερο των άλλων φορολογούμενων.

-- Αρνείται πεισματικά να καταργήσει το συντελεστή φορολόγησης των ΟΕ και ΕΕ, αυτού του άδικου φορολογικού μέτρου που εμποδίζει τη συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

-- Η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή αποτελεί παροχή προς τα υψηλά εισοδήματα, δεν αφορά τους ΕΒΕ.

-- Η δυνατότητα μεταφοράς και απόσβεσης των ΜμΕ, εφόσον ισχύει η συνάφεια ανά τριετία, καμία ζημιά δε θα γίνει αποδεκτή. Ο,τι εκπίπτει από τη μία διάταξη θα επανέρχεται από την άλλη.

-- Τα αναφερόμενα ως ισχυρά φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης αφορούν μόνο τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ, ενώ οι ΜμΕ αποκλείονται.

-- Αντί να αναφέρει η κυβέρνηση τη διατήρηση του συντελεστή φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση των ΜμΕ στο 20%, αναφέρεται στις ελάχιστες περιπτώσεις κατάργησης του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση σε άμεσους συγγενείς.

Η ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρει ότι στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν αναφέρονται πουθενά τα βασικά αιτήματα που κατ' επανάληψη έχουν υποβάλει οι ΕΒΕ και τα οποία είναι:

  • Να σταματήσουν αμέσως οι εκβιαστικές πρακτικές φορολογικού ελέγχου και η αποστολή σημειωμάτων.
  • Να ανασταλεί η ρύθμιση των υποθέσεων 1993 - 1998 και να γίνει διάλογος για νέα ρύθμιση χωρίς επιπλέον βάρη για τους ΕΒΕ.
  • Να καταργηθεί η συνάφεια τριετίας.
  • Να καταργηθούν οι συντελεστές 25% για ΟΕ και ΕΕ και 35% για τους συνεταιρισμούς.
  • Να αναγνωρίζονται τα βιβλία και οι δηλώσεις με το τεκμήριο την ειλικρίνειας.
  • Ισο κατώτερο αφορολόγητο για όλους, στο ύψος των βασικών αναγκών μιας οικογένειας.
  • Προοδευτική φορολογία και αυξημένοι συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.
  • Καθιέρωση αφορολόγητου αποθεματικού για τις ΜμΕ.
ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΟΙ
Στις πλάτες των ΕΒΕ

Υπερδιπλασιάστηκαν στο 11μηνο φέτος οι αναδρομικοί φόροι στους ΕΒΕ. Στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη του 2002 τα φορολογικά γιουρούσια, επιλεκτικά σε βάρος των μικρεμπόρων, μικροβιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, που εξαναγκάζονται να πληρώσουν και πρόσθετα χαράτσια για περασμένες οικονομικές χρήσεις. Ο ταξικός προσανατολισμός των φοροελέγχων, με τις συνοπτικές διαδικασίες που προβλέπει η εγκύκλιος 1148/98, προκύπτει ανάγλυφα ακόμη και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνουν τα χαράτσια της κατάπτυστης «συνάφειας».

Η ληστεία σε αριθμούς στο 11μηνο φέτος είναι η εξής:

  • Τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα που έχουν τον έλεγχο των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ βεβαίωσαν πρόσθετα χαράτσια ύψους 396,2 εκατ. ευρώ (από 161,7 εκατ. πέρσι), δηλαδή η φοροληστεία φέτος υπερδιπλασιάστηκε (αύξηση 145%).
  • Στον αντίποδα βρίσκονται οι πολύ μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, που ελέγχονται από τα Εθνικά Ελεγκτικά Κέντρα. Ο φόρος που βεβαιώθηκε για αυτές τις επιχειρήσεις αυξήθηκε φέτος μόλις 2%, (στα 524,8 εκατ. ευρώ) ήταν δηλαδή πολύ κάτω ακόμη και από τον επίσημο τιμάριθμο.
  • Συγκεντρωτικά από το σύνολο των Ελεγκτικών Κέντρων βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 1,46 δισ. ευρώ (από 1,03 δισ. πέρυσι) με αύξηση 42%.

Είναι προφανές ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει σχεδόν μοναδική ασχολία του το φορολογικό ξεζούμισμα των ΕΒΕ και, στη βάση των εντολών που παίρνει από την πολιτική ηγεσία, αφήνει στο απυρόβλητο την οικονομική ολιγαρχία. Εκτός από τους παραπάνω ελέγχους το φορολογικό ξεζούμισμα των ΕΒΕ, μέσω της συνάφειας και του κλεισίματος των λεγόμενων «ανέλεγκτων υποθέσεων» 1993-1998 απέφερε στα δημόσια ταμεία ακόμη 910 εκατ. ευρώ, αναπληρώνοντας έτσι και με το παραπάνω τις απώλειες εσόδων από το μεγάλο κεφάλαιο.

Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα

Οριακή άνοδο, της τάξεως των 0,3 μονάδων, καταγράφει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κατά το μήνα Νοέμβρη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από τις 101,9 μονάδες τον Οκτώβρη ανήλθε στις 102,1 μονάδες. Αντίθετα οριακή πτώση καταγράφει ο αντίστοιχος δείκτης σε επίπεδο ΕΕ και συγκεκριμένα από 99,2 έπεσε στις 99,1 μονάδες, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης από 98,9 ο δείκτης έπεσε στις 98,6 μονάδες.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην Ελλάδα οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της βιομηχανίας το Νοέμβρη εκτιμάται ότι διατηρήθηκαν στα επίπεδα του Οκτώβρη, καθώς ο σχετικός δείκτης παρέμεινε στις 104,6 μονάδες. Ετσι δεν καταγράφονται και ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τα βασικά μεγέθη.

Στον τομέα των κατασκευών, ο δείκτης έφτασε τις 133,8 μονάδες από 126,5 που είχε καταγράψει τον Οκτώβρη. Η άνοδος εκτιμάται πως οφείλεται στο γεγονός ότι το επίπεδο προγράμματος των εργασιών είναι ανώτερο του κανονικού για την εποχή (25% από 14% τον Οκτώβρη).

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα του λιανικού εμπορίου διατηρήθηκαν σχετικά αμετάβλητες το Νοέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης κινήθηκε στις 102,3 μονάδες έναντι 102 τον Οκτώβρη.

Ο τζόγος με τα κρατικά ομόλογα

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και το Νοέμβρη τόσο ο τζίρος όσο και η κερδοφορία των τραπεζών και των άλλων ρεντιέρηδων στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσα στο Νοέμβρη άλλαξαν χέρια χρεόγραφα αξίας 46,9 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση στις τιμές των μακροπρόθεσμων τίτλων (15ετή και 20ετή) ξεπέρασε το 1%. Στην αρχή του Νοέμβρη οι τιμές σημείωσαν άνοδο εξαιτίας της μείωσης κατά μισή μονάδα στα επιτόκια του δολαρίου από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, που ευνοήθηκαν από την πεποίθηση που διαμορφωνόταν για κόψιμο επιτοκίων και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πραγματώθηκε μέσα στο Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ