ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--
Η κρίση που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, με αιχμή του δόρατος τις αιτιάσεις τους για το λεγόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας, αρχίζει να υποβόσκει.
Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, επιδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Ντάε-γιουνγκ, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι δύο χώρες βλέπουν με «ανησυχία» την προχτεσινή απόφαση της ΛΔ Κορέας να επαναλειτουργήσει πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι Πρόεδροι συμφώνησαν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί το παρόν καθεστώς σχέσεων με την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, αλλά και πως θα πρέπει να βρεθεί μία ειρηνική λύση στην κρίση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, αναφερόμενος στη χτεσινή επικοινωνία Μπους-Ντάε γιουνγκ. Ο Φλέισερ δε διευκρίνισε σε τι ακριβώς θα μεταβληθεί το παρόν καθεστώς σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ν. Κορέα και ΛΔ Κορέας, αρκούμενος να ενημερώσει τον Τύπο πως ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το πυρηνικό πρόγραμμα της γειτονικής του χώρας...
Πάντως, σε συνέντευξη που έδωσε ο Τζ. Μπους στο ABC και η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής, αρνήθηκε πως οι ΗΠΑ έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού, επί παραδείγματι, ασκούν διπλωματικές πιέσεις έναντι της ΛΔ Κορέας ενώ προετοιμάζουν μηχανή πολέμου κατά του Ιράκ. Η απάντηση του Μπους ήταν: «Δεν απαιτείται στρατιωτική απάντηση σε κάθε ζήτημα...»!
Το ίδιο 24ωρο, η ΕΕ μοιάζει να πιάνεται στο δίχτυ «ανησυχίας» που επιχειρεί να δημιουργήσει η Ουάσιγκτον για την Κορεατική Χερσόνησο προκειμένου να δικαιολογήσει τα μεσοπρόθεσμα ιμπεριαλιστικά της σχέδια στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας της ΕΕ Δανίας, Περ Στιγκ Μίλερ, υποστήριξε πως το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στους «15» και στη ΛΔ Κορέας «θα εξαρτηθεί απ' την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας» που είχε υπογράψει η τελευταία το 1994 με τις ΗΠΑ (και με την ΕΕ) για αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος...
Η δε ΛΔ Κορέας, με αφορμή το φιάσκο κατηγοριών που επιχείρησαν να στήσουν εναντίον της οι ΗΠΑ με αφορμή το φορτίο (μεταξύ άλλων 15 πυραύλων «Σκουντ») του εμπορικού μεταγωγικού πλοίου «Σο-σαν», επισήμανε σε χτεσινή της ανακοίνωση τα ακόλουθα: «Οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι απροκάλυπτη στρατιωτική πρόκληση... Απέχει ελάχιστα απ' την κήρυξη πολέμου εναντίον της ΛΔ Κορέας»! «Η αναχαίτιση του πλοίου παραβιάζει το σύνηθες εμπόριο μεταξύ των χωρών», αναφέρεται σε άλλο σημείο, ενώ ακολούθως οι ΗΠΑ κατηγορούνται για «υποκλοπές» και «πειρατεία ολκής»...
Επιπλέον, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του BBC και τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες, η ΛΔ Κορέας ζήτησε χτες απ' τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που βρίσκονται στο υπό λειτουργία πυρηνικό σταθμό, να απομακρύνουν τις σφραγίδες ασφαλείας και τις κάμερες παρακολούθησης.
Μάλιστα, ο προεδρεύων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, μιλώντας χτες στο CNN ζήτησε απ' τη ΛΔ Κορέας να ανακαλέσει την απόφασή της για αποσφράγισμα και απομάκρυνση κάμερας παρακολούθησης στους πυρηνικούς σταθμούς. Πρότεινε η επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού να γίνει σύμφωνα με τις δικλείδες ασφαλείας της «ΙΑΕΑ». Διευκρίνισε πως επισήμως τουλάχιστον δε ζητήθηκε η αποχώρηση των επιθεωρητών της ομάδας που βρίσκονται στη ΛΔ Κορέας. Ο ελ Μπαραντέι άφησε το «καλύτερο» για το τέλος: Οπως είπε, σε περίπτωση που η ΛΔ Κορέας εφαρμόσει στην πράξη την απόφασή της για «αθέτηση» της συμφωνίας του '94 , τότε θα φέρει την υπόθεση μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Associated Press |
Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές, με το δάχτυλο στη σκανδάλη μπροστά σε αθώα παιδικά μάτια. Στο Αφγανιστάν πλέον επιχειρεί, «διακριτικά», και το ΝΑΤΟ... |
Ωστόσο, εντός του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει συναίνεση για την ανάληψη οιουδήποτε ρόλου της «συμμαχίας» των 19 στο Αφγανιστάν και τουλάχιστον η Γαλλία έχει ρητώς εκφράσει τη σθεναρή αντίρρησή της στην εμπλοκή του.
Αλλά ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δε μοιάζει να πολυσκοτίζεται για τις γαλλικές αντιρρήσεις: «Διαβήκαμε το Ρουβίκωνα», δήλωσε πρόσφατα μετά από ένα ταξίδι του στη Μόσχα. Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα, η «νέα αποστολή» της συμμαχίας αρχίζει να γίνεται πράξη... Ο Ρόμπερτσον λέει: «Είναι η πρώτη μας αποστολή εκτός επιχειρησιακών μας ορίων. Αλλά θα γίνει διακριτικά, από τις Βρυξέλλες». Ο Ρόμπερτσον ενημέρωσε σχετικά τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Ιβανοφ. Η ρωσική πλευρά, κατά την Ποστ, «δεν εξέφρασε αντιρρήσεις».
ΡΩΜΗ.-- Περίπου 20.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους του Τορίνο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ΦΙΑΤ να απολύσει (με την υποστήριξη της κυβέρνησης) 8.100 εργαζόμενους σε 5 από τα 6 εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων που διαθέτει στην Ιταλία. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΦΙΑΤ ζήτησαν τη διεξαγωγή γενικής απεργίας σε όλη την Ιταλία. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θα είναι η τρίτη γενική απεργία από τον περασμένο Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι ο Αλεσάντρο Μπαρμπέρις θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στη θέση του Γκαμπριέλε Γκαλατέρι που παραιτήθηκε στις αρχές αυτής της βδομάδας. Παράλληλα, στη θέση του ως συνδιευθύνοντα συμβούλου παραμένει ο Πάολο Φρέσκο. Η αλλαγή αυτή στην ηγεσία της ΦΙΑΤ, πάντως, δε σηματοδοτεί καμία αλλαγή, σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» που προβλέπει τις απολύσεις των εργαζομένων. Ωστόσο, η αλλαγή είναι χαρακτηριστική του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ αυτών που θέλουν να αποσπαστεί η Αλφα Ρομέο από τη ΦΙΑΤ (και να ενωθεί με τη Μαζεράτι - Φεράρι, στην οποία θα επενδύσει και η Volkswagen) και αυτών που θέλουν να πουλήσουν ολόκληρη τη ΦΙΑΤ στη General Motors (όπως ο Φρέσκο).
Το μέλλον του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΦΙΑΤ παραμένει προς το παρόν άγνωστο, ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν σχεδόν καθημερινά τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις στα εργοστάσιά της.