ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Χρέος όσων αντιστέκονται η συμμετοχή

Σήμερα σε Πάτρα, Λάρισα, Πύργο, αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Εντείνονται οι περιοδείες και εξορμήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας ενόψει των συλλαλητηρίων που γίνονται σήμερα και αύριο, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη (12 και 13 Δεκέμβρη). Την πρωτοβουλία για τα συλλαλητήρια πήρε η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και ανταποκρίνονται πλήθος εργατικών και άλλων μαζικών φορέων.

Μετά το χτεσινό συλλαλητήριο του Πειραιά, που άνοιξε την αυλαία των κινητοποιήσεων, σειρά σήμερα έχουν τα συλλαλητήρια σε Πάτρα, Λάρισα και Πύργο και αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Συνδικάτα, ταξικές συσπειρώσεις στο εργατικό κίνημα, μαζικοί φορείς των ΕΒΕ και της νεολαίας, αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις και άλλοι συντονίζουν τις δυνάμεις τους και διαδηλώνουν:

  • Ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, απαιτώντας καμιά συμμετοχή της χώρας, να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη. Λένε ΟΧΙ στις νέες ΝΑΤΟικές απειλές της Συνόδου της Πράγας, στον Ευρωστρατό και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
  • Για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, αδέσμευτη, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις. Ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλίας και στο «σχέδιο Ανάν», που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση.
  • Ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ που δρομολογούνται στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
  • Ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελεί εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ταυτόχρονα διεκδικούν: Πλήρη, σταθερή απασχόληση, αυξήσεις μισθών, συντάξεων. Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση. Μείωση του εργάσιμου χρόνου με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ. Δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Ισα δικαιώματα των μεταναστών. Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νόμων. Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το σημερινό πρόγραμμα των συλλαλητηρίων έχει ως εξής: Πάτρα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, Λάρισα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, Πύργος στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Αύριο, Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, συλλαλητήρια θα γίνουν: Αθήνα (6.30 μ.μ., Προπύλαια), Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου), Αλεξανδρούπολη (6.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Ξάνθη (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κοζάνη (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καβάλα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κόρινθο (6.30 μ.μ., Περιβολάκια), Χανιά (7.30 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς). Αγ. Νικόλαος Λασηθίου (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Ηράκλειο (7 μ.μ., Λιοντάρια). Στα Γιάννενα θα γίνει εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης στις 8.30 στο Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα το Κυπριακό.

Στην Καρδίτσα την Παρασκευή 13 του μήνα, στις 6 μ.μ., θα γίνει σύσκεψη φορέων για το συντονισμό της δράσης σχετικά και με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα του νόμου.

Προσυγκεντρώσεις

Ειδικά για το συλλαλητήριο της Αθήνας, για το οποίο απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής η Επιτροπή Αθήνας «Δράση Θεσσαλονίκη 2003», η ΕΕΔΥΕ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το Συντονιστικό Σωματείο Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, έχουν οριστεί δύο προσυγκεντρώσεις. Η μία στην Ομόνοια στις 6 μ.μ όπου θα συγκεντρωθεί η νεολαία και η άλλη την ίδια ώρα στην Κλαυθμώνος.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Μπορούμε να τα βάλουμε με τον ιμπεριαλισμό»

Από τη χτεσινή εκδήλωση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή εκδήλωση στον Πειραιά
Από τον Πειραιά ξεκίνησαν χτες τα συλλαλητήρια που γίνονται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, για την καταγγελία του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, αδέσμευτη χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις.

«Δεν είμαστε μόνοι μας. Οι λαοί σηκώνουν το κεφάλι. Μπορούμε να τα βάλουμε με τον ιμπεριαλισμό. Αλλη λύση δεν έχουμε: Μέχρι να πέσει το τέρας θα είμαστε εδώ». Τα παραπάνω τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης. Ο Κώστας Τσουκαλάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά, είπε ότι η νεολαία αντιπαλεύει την πολιτική που τη θέλει κρέας για τα κανόνια του ιμπεριαλισμού. Ηχηρό μήνυμα σε όσους απεργάζονται εν κρυπτώ λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ακεραιότητα, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Χρήστος Σταυρόπουλος, προσθέτοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι η ενημέρωση, η κινητοποίηση και η αντίσταση του λαού.

Κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης. «Κλιμακώνεται η επίθεση της Νέας Τάξης, προετοιμάζεται ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ διευρύνεται. Για την Κύπρο δρομολογούνται σχέδια που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση. Οι 15 επεξεργάζονται νέα αντιλαϊκά μέτρα. Τους στόχους αυτούς εξυπηρετεί και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει λύση για το λαό. Η συσπείρωση και η πάλη».

Το ραντεβού των συγκεντρωμένων ανανεώθηκε για τις 24 Γενάρη στο Ναύπλιο, όπου θα γίνει η διαδήλωση για τη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί εκεί.

Ακολούθησε διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ