ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Με «υψηλή εποπτεία» η αναδιάρθρωσή του

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναλαμβάνουν τον έλεγχο της μετατροπής του Οργανισμού σε μηχανή που θα παράγει απασχολήσιμους

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταβληθεί ο ΟΑΕΔ σε ένα εύχρηστο εργαλείο υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής της, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώνει μεγάλες καθυστερήσεις, απειλεί με «πάγωμα» προγραμμάτων ύψους 500 δισ. δραχμών και επιβάλλει τη δημιουργία μεικτής επιτροπής, η οποία θα επιβλέπει την αναδιάρθρωση του Οργανισμού!

Η απόφαση αυτή λήφθηκε χτες, μετά τη συνάντηση που είχαν στελέχη του ΟΑΕΔ με εκπροσώπους της 5ης Διεύθυνσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση της πολιτικής της και πιέζει για αναδιαρθρώσεις, ωστόσο η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη χώρα μας δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη πίεση να γίνουν πράξη οι αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας για την απασχόληση και την ασφάλιση.

Σε κάθε περίπτωση οι αρνητικές παρατηρήσεις της Κομισιόν δεν αναιρούν το σημαντικό αντεργατικό έργο της κυβέρνησης, αλλά η αντίσταση των εργαζομένων να αποδεχτούν τις ελαστικές μορφές εργασίας επιβαρύνουν τα χρονοδιαγράμματα. Εκτιμάται λοιπόν ότι οι άνεργοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στις νέες εργασιακές σχέσεις και εκείνοι που θα τις επιλέξουν καταναγκαστικά, οπότε η παρέμβαση του ΟΑΕΔ σε αυτό τον τομέα πρέπει να ενταθεί.

Η πίεση μεταφέρεται και στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να επαναλάβει την προσπάθεια δημιουργίας μιας ξεχωριστής μονάδας, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και τη λειτουργία των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ). Με πρόσφατη ρύθμιση, η κυβέρνηση κατάργησε την Ανώνυμη Εταιρία που είχε συστήσει, καθώς δεν μπορούσε να συνδυάσει τη λειτουργία της με το μηχανισμό του ΟΑΕΔ. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να βρει μια νέα φόρμουλα για να πετύχει την αυτονόμηση των ΚΠΑ.

Τα ΚΠΑ, με τη σειρά τους, είναι τα εργαλεία για την εξατομικευμένη παρέμβαση στους ανέργους, τη συγκεκριμένη καταγραφή και έλεγχο της πορείας τους. Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαιτούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2003. Για τη στελέχωση των υπηρεσιών και των Ανωνύμων Εταιριών του ΟΑΕΔ, η Κομισιόν απαιτεί προσλήψεις και μάλιστα με όσο γίνεται λιγότερα «γραφειοκρατικά» εμπόδια, ακόμη και έξω από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Τέλος, για τη διευκόλυνση όλης της επιχείρησης προώθησης της «ελαστικότητας» και ενίσχυσης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να μετατραπούν σε «one stop shop» (υπηρεσίες περιορισμένων διαδρομών).

ΝΙΚΑΙΑ
«Ομηροι» κυβερνητικών σκοπιμοτήτων κάτοικοι και εργαζόμενοι

Αντιμέτωποι με τα δύσοσμα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της αυτοδιοίκησης βρίσκονται αυτές τις μέρες οι κάτοικοι της Νίκαιας και μια μεγάλη ομάδα συμβασιούχων εργαζομένων στο δήμο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η δημοτική αρχή του Τράπαλη έχουν αποφασίσει να κληροδοτήσουν στη νέα δημοτική αρχή ένα δήμο υπερχρεωμένο με 13 δισ. και με τους εργαζόμενους απλήρωτους, χωρίς να παρέχουν καν στοιχειώδεις εγγυήσεις για το εργασιακό μέλλον τους. Τα σπασμένα τα πληρώνουν ήδη οι δημότες και οι εργαζόμενοι. Η κατάσταση στην πόλη έχει αγγίξει τα όρια του επικίνδυνου. Ογκοι απορριμμάτων έχουν αρχίσει να μαζεύονται έξω από παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία, σχολεία, ενώ εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε το νοσοκομείο. Οι κάτοικοι μιλούν για άθλια κατάσταση. «Μας ξέχασαν οι πάντες. Η Πέτρου Ράλλη γέμισε ποντίκια σαν γάτες. Είμαστε τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», λέει με αγανάκτηση ένας κάτοικος και ένας άλλος συμπληρώνει: «Πληρώνουμε δημοτικά τέλη 23 ευρώ το μήνα και αντί για χριστουγεννιάτικα στολίδια η Ολυμπιακή πόλη θα έχει σκουπίδια!».

Υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης η απερχόμενη Δημοτική Αρχή και η κυβέρνηση που της επέτρεψε να προσλάβει εκατοντάδες εργαζόμενους, καθιστώντας τους ομήρους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν κάλυπταν πάγιες ανάγκες του δήμου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απλήρωτοι τέσσερις και πέντε μήνες. Ετσι υποχρεώθηκαν, για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους να κάνουν επίσχεση εργασίας, αποκλείοντας το γκαράζ του Δήμου και εμποδίζοντας την έξοδο των απορριμματοφόρων. «Μας εκδικείται ο δήμαρχος, επειδή δεν τον ψηφίσαμε», υποστηρίζει ένας από τους καταστηματάρχες που βλέπει τα σκουπίδια να μαζεύονται έξω από το μαγαζί του. «Αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα πάμε τα σκουπίδια στα υπουργεία», προσθέτει ένας γείτονας επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της Νίκαιας πληρώνουν τα ακριβότερα ανταποδοτικά τέλη στη Β΄ Πειραιά. Ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Τράπαλης, αντί να απολογηθεί για την κατάσταση στην οποία η πολιτεία του έφερε την πόλη συνεχίζει να προκαλεί, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται για πιέσεις!!!

«Αυτή η κατάσταση είναι η προίκα που θα πάρουμε από τη Δημοτική Αρχή», λέει ο νέος δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, τονίζοντας ότι τα χρέη του δήμου φτάνουν τα 13 δισ. δραχμές, ενώ απλήρωτοι δεν είναι μόνο οι συμβασιούχοι. Ο Δήμος χρωστά σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και έκτακτους.

Σε ανακοίνωση της η «Δημοκρατική Ενότητα», αναφερόμενη στους συμβασιούχους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η πρόσληψή τους εκτός από τις προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες κάλυπτε και το στόχο αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων. «Εμείς θεωρούμε ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή οφείλει να βρει τρόπους, πιέζοντας την κυβέρνηση για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι. Θεωρούμε ότι ο δίκαιος αγώνας των συμβασιούχων πρέπει να στραφεί προς την κυβέρνηση, διεκδικώντας κονδύλια για την πληρωμή των δεδουλευμένων. Ειδικότερα, μπροστά στις γιορτές ούτε η Νίκαια μπορεί να μείνει βρώμικη, ούτε οι εργαζόμενοι που για τους περισσότερους έχει λήξει η σύμβαση να είναι απλήρωτοι», τονίζεται στην ανακοίνωση. Και καταλήγει: «Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή οφείλει, χωρίς καθυστέρηση, να καταβάλει τουλάχιστον όλες τις οφειλές της σε όλους τους εργαζόμενους συμβασιούχους και μόνιμους. Σε καμία περίπτωση ο λαός της Νίκαιας και η νέα Δημοτική Αρχή δε θα δεχτούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν».

Ψηφίζουν

Συνεχίζεται η ψηφοφορία στο Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας και γύρω δήμων. Οι συνταξιούχοι ψηφίζουν σήμερα και αύριο στα γραφεία του σωματείου τους (Σοφοκλέους 102).

ΑΔΕΔΥ
«Αγώνες» ... κατόπιν εορτής

Σε εορταστική ανάπαυλα μπαίνει η ΑΔΕΔΥ και τις όποιες κινητοποιήσεις τις μεταθέτει για το νέο έτος, παραδεχόμενη ότι η απεργία που έγινε στις 5 Δεκέμβρη ήταν και το αγωνιστικό «κύκνειο άσμα» αυτής της χρονιάς.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, χτες, η επιμονή των συμβούλων της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ) για συγκεκριμένο προσδιορισμό των επόμενων αγωνιστικών βημάτων αντιμετωπίστηκε με αναβλητικότητα. Οι αποφάσεις μετατέθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση και με την προϋπόθεση ότι οι Ομοσπονδίες θα έχουν ολοκληρώσει εσωτερικές διαδικασίες για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Η ΤΑΔΗΣΥ έθεσε και το θέμα της μερικής εργασίας στο Δημόσιο, στη βάση της απόκρουσης, όχι μόνον αυτής της επιδίωξης, αλλά και κάθε άλλης «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση.

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» παραμένουν προσηλωμένες στο νέο μισθολόγιο, ενώ για το 2003 οι δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται στην ακόμη και ονομαστική απώλεια μισθών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, ώστε μέσα από το νέο μισθολόγιο να περάσει την «ελαστικοποίηση» και να θέσει νέους μηχανισμούς χειραγώγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο με τη σύνδεση «μισθού - αποδοτικότητας» και άλλα παρόμοια μέτρα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Προβάλλοντας διεκδικητικό πλαίσιο, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της Παιδείας, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Συλλόγους και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου της Αττικής διοργανώνουν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. «Η αδράνεια, η υποταγή και η απραξία που έχει επιβληθεί στο κίνημα των εκπαιδευτικών πρέπει να σπάσει», σημειώνουν και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, που βιώνουν το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πολιτικής στο δημόσιο σχολείο και την εμφάνιση ενός χωρίς προηγούμενο κλίματος αυταρχισμού και εργασιακής τρομοκρατίας, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Να εκφράσουν τη ριζική αντίθεσή τους στην προωθούμενη «αξιολόγηση» σχολείου και εκπαιδευτικών, στο «καθηκοντολόγιο» και το σχολικό κανονισμό, στη μόνιμη πολιτική λιτότητας και το νέο αντιασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο και να διεκδικήσουν ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν βασικό σχολείο, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, ουσιαστικές αυξήσεις στο ύψος του 35% για τους εκπαιδευτικούς, αύξηση δαπανών για την Παιδεία, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς με διαφύλαξη των εργασιακών τους δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ