ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Προετοιμασίες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή

Την όσο γίνεται καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 12 του Δεκέμβρη στην Αθήνα, στις 6.30 μμ, στα Προπύλαια, παράλληλα με τις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη, όπου θα συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, συζήτησαν χτες μαζικοί φορείς της Αθήνας στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Στη σύσκεψη που πήραν μέρος πολλοί μαζικοί φορείς και εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, της νεολαίας, των ΕΒΕ κ.ά., τονίστηκε ότι πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και να μην πάει ούτε μία ώρα χαμένη. Να κλιμακωθεί ο αγώνας όσο γίνεται πιο μαζικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τις πολιτικές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να συγκροτηθεί ένα μαζικό κίνημα που θα μπει μπροστά και θα δίνει προοπτική.

Οπως σημείωσε άλλωστε στην εισήγησή του και ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, απαιτείται ένας πόλος λαϊκής αντίστασης που θα συγκρούεται καθημερινά με την κυρίαρχη αντίληψη που εκφράζουν οι υποστηριχτές της νέα τάξης και θα διαχωρίζεται με σαφήνεια από εκείνους που δημιουργούν αυταπάτες για τον εξωραϊσμό της. Θα συντάσσεται και θα συνεργάζεται με όσους αναζητούν δρόμους αντίστασης και δράσης και θα αποκαλύπτει και θα αντιπαλεύει εκείνους που επιχειρούν να στρέψουν το λαό σε ανώδυνες διαφοροποιήσεις και να τον εγκλωβίσουν στη λογική του συμβιβασμού.

Στη Θεσσαλονίκη

Για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, απόρριψη του σχεδίου Ανάν και των εκβιαστικών τηλεγραφημάτων και για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Το συλλαλητήριο διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Στο κάλεσμά της στο λαό και τη νεολαία για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, η ΕΔΥΕΘ τονίζει ότι το σχέδιο Ανάν σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το πρόβλημα. «Είναι μακριά από το πλαίσιο λύσης που είχαν θέσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου καθώς και οι αρχές του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για ένα δυσλειτουργικό σχέδιο που αποσκοπεί περισσότερο στην ένταξη της Κύπρου στους γαιοστρατηγικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τη Μ. Ανατολή.

Στις 12 του Δεκέμβρη, ημέρα που θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, θα εκδηλωθεί αποφασιστικά και δυναμικά η αντίσταση του λαού της Θεσσαλονίκης στα σχέδια του ιμπεριαλισμού για τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου

Στον Πειραιά

Στη μάχη για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου που θα γίνει στον Πειραιά στις 10 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή, ρίχνονται και τα ταξικά σωματεία του Πειραιά. Χτες το απόγευμα έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης μαζική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, η Επιτροπή για τα Δημοκρατικά και Συνδικαλιστικά Δικαιώματα και Ελευθερίες και η Επιτροπή Πειραιά «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Ολοι οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν από σήμερα να ξεκινήσουν περιοδείες και εξορμήσεις σε κάθε χώρο δουλιάς και σε όλες τις γειτονιές της περιοχής, να αναρτήσουν πανό, ενώ θα τυπωθεί και σχετική αφίσα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Πειραιώτικης περιφέρειας για το «νέο κύμα» αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων σε βάρος της εργατικής τάξης που θα επεξεργαστούν οι «15» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη και θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ το Α' εξάμηνο του 2003. Να τους ενημερώσουν συνολικά για την ένταση της επίθεσης της «Νέας Τάξης» σε βάρος των λαών, η οποία σκιαγραφείται ανάγλυφα μέσα από την προετοιμασία των ιμπεριαλιστών για τον πόλεμο στο Ιράκ, τη δρομολόγηση της διχοτόμησης της Κύπρου.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Οριστική απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες, κατά πλειοψηφία, την οριστική απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού «το αργότερο μέχρι την 31η Ιούλη 2005» στα έντυπα μέσα, στο Διαδίκτυο (Internet), στο ραδιόφωνο και τις χορηγίες εκδηλώσεων, όπως στο φεστιβάλ και τους αγώνες της «Φόρμουλα 1», με αντίρρηση της Γερμανίας και της Βρετανίας και συμφωνία του Ελληνα υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή.

Η απαγόρευση της «άμεσης» διαφήμισης αφορά στην πρόταση οδηγίας της Κομισιόν του Ιουνίου 2001, όπως εγκρίθηκε, κατ' αρχήν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι δεσμευτική για τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το Συμβούλιο υιοθέτησε και μια «σύσταση», που αφορά στην απαγόρευση της «έμμεσης» διαφήμισης και αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών να αποφασίσουν, στη βάση της «εθνικής» νομοθεσίας, την απαγόρευση μορφών διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού, όπως η χρήση διαφημιστικών ειδών (σταχτοδοχεία, αναπτήρες, ρούχα, τσάντες, ομπρέλες κλπ.), η χρήση διαφημίσεων στους κινηματογράφους και οι γιγαντοαφίσες. Η νέα «οδηγία» δεν αφορά στην απαγόρευση της διαφήμισης στην τηλεόραση, που ισχύει ήδη μετά την οδηγία της ΕΕ για την «τηλεόραση χωρίς σύνορα».

Ο Κ. Στεφανής αναγνώρισε ότι η απόφαση θα δημιουργήσει προβλήματα «στους καπνοπαραγωγούς, στα έντυπα μέσα και τις καπνοβιομηχανίες». Αλλά ισχυρίστηκε ότι ψήφισε «υπέρ», γιατί «έπρεπε να 'μαστε συνεπείς με τη θέση μας υπέρ της απαγόρευσης» και γιατί «ακόμη και αν ψηφίζαμε "κατά", δε θα εμποδίζαμε τη λήψη απόφασης υπέρ της απαγόρευσης» (!!!). Ο υπουργός έχει δίκιο στο γεγονός ότι η χτεσινή απόφαση είχε προαναγγελθεί εδώ και τριετία και όλοι οι ομόλογοί του στην κυβέρνηση έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απαγόρευσης.

Να υπενθυμίσουμε, παρ' όλα αυτά, ότι η απόφαση συνοδεύεται από την παρότρυνση προς τα κράτη - μέλη «να προωθήσουν οικονομικώς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τους καλλιεργητές καπνού, καθώς επίσης και τη σταδιακή αντικατάσταση των επιδοτήσεων στην καλλιέργεια καπνού από εναλλακτικές λύσεις». Και αυτό γιατί στις Βρυξέλλες έχει προαποφασιστεί ότι το 2006 θα καταργηθούν οριστικά οι κοινοτικές πριμοδοτήσεις στα καπνά και η ΕΕ θα «αποδεσμευτεί» πλήρως από την «εγγύηση» αυτού του προϊόντος. Δεν προτείνονται «εναλλακτικές» λύσεις, αφού η εντολή προς τους καπνοπαραγωγούς είναι σαφής: «Αλλάξτε επάγγελμα».

Απαγόρευση και «συστάσεις»

Τα προϊόντα καπνού και η διαφήμισή τους απαγορεύονται, χωρίς να διευκρινίζεται γιατί απαγορεύονται πρώτα τα καπνά του Αγρινίου και όχι μιας «τρίτης χώρας» εκτός ΕΕ ή γιατί η διαφήμιση απαγορεύεται στην ΕΕ και όχι στις ΗΠΑ ή γιατί απαγορεύεται η διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης και όχι στους κινηματογράφους και στις γιγαντοαφίσες. Οπως και να 'ναι, «το αργότερο μέχρι την 31/7/2005» απαγορεύεται:

1) Η διαφήμιση στα έντυπα μέσα (εφημερίδες, περιοδικά, ένθετα) και στις «υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας» (Διαδίκτυο κλπ.). Εξαιρούνται, λέει, τα έντυπα που απευθύνονται στους επαγγελματίες του εμπορίου και της βιομηχανίας και τα έντυπα που εκδίδονται σε «τρίτες χώρες», με την προϋπόθεση ότι δεν προορίζονται «κατά κύριο λόγο» για την ΕΕ.

2) Η διαφήμιση και η χορηγία στο ραδιόφωνο, η χορηγία εκδηλώσεων και της δωρεάν διανομής προϊόντων καπνού ή της πώλησης σε χαμηλότερη τιμή, που διοργανώνονται σε πολλά κράτη - μέλη ή έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στη χρηματοδότηση από τις καπνοβιομηχανίες των αυτοκινητιστικών αγώνων της «Φόρμουλα 1». Η απόφαση για την απαγορευτική «οδηγία» θα τεθεί σε ισχύ «εντός του 2003» και θα πρέπει να ενσωματωθεί στη νομοθεσία όλων των κρατών - μελών το αργότερο μέχρι την 31/7/2005. Η προηγούμενη σχετική οδηγία 98/43/ΕΚ, όσον αφορά «τη διαφήμιση και χορηγία των προϊόντων καπνού» είχε ακυρωθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στις 5/10/2002 μετά από προσφυγή της Γερμανίας και για καθαρά «νομικούς» λόγους. Η χτεσινή απόφαση στηρίζεται στα άρθρα 47(2), 55 και 95 της κοινοτικής νομοθεσίας.

ΠΕΔΥΕ
Γιορτινό παζάρι

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει για τις γιορτές των Χριστουγέννων παζάρι με μεγάλη συλλογή εκλεκτών δώρων και πολύ προσιτές τιμές.

Τα εγκαίνια του παζαριού θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 4 του Δεκέμβρη και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 15 του Γενάρη 2003. Ωρες λειτουργίας 9 - 2 π.μ. και 6 - 8 π.μ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Σύσκεψη φορέων

Η Επιτροπή Ειρήνης Ζακύνθου, καλεί τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων του νησιού, σε σύσκεψη - συζήτηση που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 4/12 και ώρα 7μ.μ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, με θέμα: «Το Κυπριακό και η ευρύτερη περιοχή στις συμπληγάδες του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης πραγμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ