ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι αύριο στο Γοργοπόταμο

Η ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς, τον εργαζόμενο λαό, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν της 60ής επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας

Αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί στο Γοργοπόταμο, στον τόπο της επιχείρησης των ανταρτών, πραγματοποιείται ο καθιερωμένος γιορτασμός της 60ής επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στο μεγάλης σημασίας αυτό αντιστασιακό γεγονός. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι φίλοι και οπαδοί της Αντίστασης, καθώς και οι Ελληνες πατριώτες καλούνται να τιμήσουν, για άλλη μια χρονιά, την επέτειο της ανατίναξης της ομώνυμης Γέφυρας.

Το σαμποτάζ αυτό, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοέμβρη 1942, ήταν το μεγαλύτερο εκείνη την εποχή σ' ολόκληρη την κατεχόμενη από το ναζισμό-φασισμό Ευρώπη και αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για τον κατακτητή. Στέφθηκε δε με απόλυτη επιτυχία και δόξασε την Εθνική μας Αντίσταση. Σπουδαίος και αποφασιστικός, στην όλη επιχείρηση της ανατίναξης της Γέφυρας, υπήρξε ο ρόλος που έπαιξαν τμήματα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Πρωτοκαπετάνιο του, Αρη Βελουχιώτη.

Την αυριανή εκδήλωση διοργανώνει, όπως πάντα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

Με σκοπό τη διευκόλυνση όλων όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, δρομολογούνται πούλμαν όπως:

-- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ: Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210-8234.296 και 210-8831.368.

Τα Παραρτήματα:

-- Πειραιά, αναχώρηση στις 7 π.μ., από την Αγία Τριάδα.

-- Κηφισιάς (δωρεάν), αναχώρηση στις 7.45 π.μ. από Κηφισιά και 8 π.μ. από Νέα Ερυθραία. Τηλ.: 210-8016.977.

-- Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, αναχώρηση στις 7 π.μ. από το Δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας. Τηλ.: 210-2524.136, 210-2530.706, κιν. 097-3871042.

-- Ηρακλείου (Αττικής), αναχώρηση στις 7 π.μ. από τα «Τρία Αστέρια».

-- Περιστερίου (δωρεάν), αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Δημαρχείου.

-- Λαυρίου (δωρεάν), αναχώρηση στις 6 π.μ. από το Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου.

-- Αμαρουσίου, αναχώρηση από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Αμαρουσίου στις 7 π.μ. Τηλ.: 210-8021.507, 6 μ.μ.-8.30 μ.μ.

-- Χολαργού (δωρεάν), αναχώρηση στις 7 π.μ. από το τέρμα Χολαργού με δυο επόμενες στάσεις στις πλατείες Κύπρου και Δημοκρατίας.

-- Αγίας Παρασκευής, αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλ. Αγ. Παρασκευής.

-- Πεύκης (δωρεάν), αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από τη 13η Στάση και 7.40 π.μ. από την πλ. Δημοκρατίας.

-- Μελισσίων, αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από τη Ζωοδόχο Πηγή.

-- Αρτέμιδας (Λούτσα) και Ραφήνας, στις 6.30 π.μ. από Λούτσα και 7 π.μ. από Ραφήνα.

-- Αμπελοκήπων, αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από την πλ. Αγίου Δημητρίου. Τηλ: 210-6460.996.

-- Λουτρακίου, αναχώρηση στις 6.30 π.μ.

-- Πούλμαν ξεκινάνε και από τη Ν. Ιωνία, στις 7 το πρωί από: Αγ. Στέφανο (δίπλα στο Δημαρχείο) και από το Δημοτικό Σχολείο Καλογρέζας.

-- Ακόμη πούλμαν δρομολογεί η ΠΕΣΑΘΕΑ (δωρεάν για μέλη και συνοδό), που αναχωρεί από την Πλ. Εθνικής Αντίστασης, στην οδό Αθηνάς στις 7 π.μ. Τηλ.: 210-3249.037.

-- Εκδρομή στο Γοργοπόταμο και συμμετοχή στο γιορτασμό διοργανώνουν αύριο Κυριακή και οι εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βρώμικα παιχνίδια με Γλίξμπουργκ

Να έρθει στην Ελλάδα και να μην εισπράξει την αποζημίωση υποδεικνύει στον έκπτωτο μονάρχη ο Κ. Λαλιώτης!

Βρώμικα παιχνίδια με τον Γλίξμπουργκ, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, σχεδιάζει να παίξει η κυβέρνηση Σημίτη, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την επιθυμία του έκπτωτου μονάρχη για επιστροφή στην Ελλάδα ή την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου αφ' ενός να δώσει κάποιο άλλοθι «προοδευτισμού» στο βαθιά αντιλαϊκό προφίλ της και αφ' ετέρου να επιχειρήσει να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ, ποντάροντας στην αντίδραση των φιλοβασιλικών στελεχών της.

Σαφέστατη ένδειξη για τους παραπάνω σχεδιασμούς της κυβέρνησης αποτελεί η χτεσινή δήλωση του Κ. Λαλιώτη, ο οποίος δε δίστασε να ενθαρρύνει τον έκπτωτο μονάρχη να έλθει στην Ελλάδα! «Η δημοκρατία μας -είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- είναι ισχυρή και έχει ανοιχτή πάντα την αγκαλιά της και είναι πάντα φιλόξενη και για τους Ελληνες και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο πρώην βασιλέας μπορεί να έρθει στην Ελλάδα»(!). Μάλιστα, του υπέδειξε να κάνει μια δήλωση ότι δε θα εισπράξει τα χρήματα από την αποζημίωση, προφανώς για να «διευκολύνει» το παιχνίδι! «Ας κάνει μια πράξη να πει ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα εισπράξει», δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι μια πράξη, είναι μια απόφαση. Μέσα στις επόμενες βδομάδες, μέσα στους επόμενους μήνες, οφείλει να λάβει και μια τέτοια απόφαση. Ή θα πάρει τα χρήματα ή δε θα τα πάρει».

Το πονηρό «κλείσιμο του ματιού» στον Γλίξμπουργκ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η σχεδόν απροσχημάτιστη πρόκληση για επάνοδό του στη χώρα, είναι ολοφάνερο ότι εντάσσεται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση πουλάει ακριβά τη «μεγάλη νίκη», όπως τη χαρακτηρίζει, που αφορά την «ευτελή»(!) αποζημίωση για την (ανύπαρκτη) περιουσία του τέως βασιλιά. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να «στριμώξει» τη ΝΔ και να κερδίσει πόντους στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε στη ΝΔ «καλύτερα να σιωπήσει», υπενθυμίζοντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη («το αίσχος της σύμβασης του '92», όπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, και «το άγος της μεταφοράς με κοντέινερ αντικειμένων αμύθητης αξίας» από το Τατόι).

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η σκόπιμη υπερπροβολή του Γλίξμπουργκ από τα ΜΜΕ, κυρίως τα ηλεκτρονικά, ενώ ο ίδιος φροντίζει να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και το βήμα που γενναιόδωρα του προσφέρουν. Χτες, επανήλθε με γραπτή ανακοίνωσή του από το Λονδίνο, στην οποία διατηρεί το τίτλο του «βασιλέα», για να επαναλάβει τους αστείους ισχυρισμούς ότι «δε ζήτησα χρήματα, αλλά το δικαίωμα να κρατήσω το σπίτι και τους τάφους των γονιών μου». Από την άλλη περίσσεψαν οι κορόνες του τύπου ότι «αυτό που δεν μπορούν να μου πάρουν είναι το δικαίωμά μου να είμαι και να παραμείνω Ελληνας», ενώ προαναγγέλλει συνέντευξη Τύπου στις 5 Δεκέμβρη!

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αποδοκίμασε τους «αμετροεπείς πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης, γιατί οι Ελληνες πολίτες «θα κληθούν να πληρώσουν τα 4,6 δισ.». Η κυβέρνηση, συνέχισε, ο Θ. Ρουσόπουλος οφείλει μια εξήγηση και μια συγνώμη «αφού μέχρι χθες δεσμεύοταν ότι "δε θα πληρώσουμε ούτε μια δραχμή στον τέως" και ότι "το ποσό της αποζημίωσης θα είναι μηδενικό"».

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

- Η Κομματική Οργάνωση Νυρεμβέργης σήμερα, Σάββατο, διοργανώνει εκδήλωση, στις 6 μ.μ. και αμέσως μετά, στις 7 μ.μ., συνεστίαση στην πόλη της Νυρεμβέργης, προς τιμήν των 84 χρόνων του Κόμματος. Η συνεστίαση θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική Gaststatte «Turnerheim».

- Η Κομματική Οργάνωση Ναυπάκτου του ΚΚΕ καλεί στη συζήτηση που διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, εσωτερικές και διεθνείς (προϋπολογισμός, Κυπριακό, Παλαιστινιακό, Ιράκ κ.ά.).

- Η ΚΟΒ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών του ΚΚΕ καλεί στη συζήτηση που διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., με θέμα συζήτησης τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στα γραφεία της, Αχαρνών 146.

- Σε συζήτηση, που θα γίνει αύριο Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, καλεί η Κομματική Οργάνωση της Λευκάδας του ΚΚΕ. Το θέμα που θα συζητηθεί είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και η ανάπτυξη περισσότερων τοπικών πρωτοβουλιών από δω και πέρα.

- Οι ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων και ΕΒΕ Αχαρνών του ΚΚΕ καλούν στη σύσκεψη που διοργανώνουν τη Δευτέρα, 2/12, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία τους, Αχαρνών 297. Θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν τα συμπεράσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, καθώς επίσης και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως αυτές που αφορούν στο Κυπριακό.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν στη σύσκεψη που διοργανώνουν τη Δευτέρα, 2/12, στις 6.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Το Αμπελόφυλλο», Σαμοθράκης 3, με θέμα: «Κυπριακό - Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

- Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη, 4/12, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ, Βερανζέρου και Κοτοπούλη, με θέμα συζήτησης τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

- Εκδήλωση - συζήτηση οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στην οδό Πρεβελάκη και Γρεβενών γωνία, απέναντι από το «Ξενία», όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα από την πρόσφατη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών και οι εξελίξεις γύρω από την Κύπρο και το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ