Το 66,65% των τακτικών εσόδων θα εισπραχτεί από τους δημότες. Αυξάνονται από 8,5% μέχρι 10% τα τέλη
«Δεν τον αποδεχόμαστε. Για μας το θέμα του προϋπολογισμού είναι κύρια πολιτικό και αναδεικνύει το τι Αυτοδιοίκηση θέλεις να υπηρετείς. Γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε», είπε ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Αντεπίθεση Τώρα». Ο προϋπολογισμός, που εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με αυτόν του 2002, καταψηφίστηκε και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν ίδια, αντίθετα όμως αυξάνονται από 8,5% έως 10% τα έσοδα από τέλη και φόρους.
Η δημοτική αρχή για το 2003 προβλέπει έσοδα της τάξης των 195.756.761 ευρώ (66,7 δισ. δρχ.). Από αυτά, τα τακτικά έσοδα είναι 100.829.650 ευρώ (34,358 δισ. δρχ.), από τα οποία ο δήμος προβλέπει να εισπράξει 33.634.163 ευρώ από το κράτος και τα υπόλοιπα από τους δημότες.
Από τον προϋπολογισμό εσόδων απουσιάζουν τα χρήματα που χρωστάει η κυβέρνηση από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους.
Ταυτόχρονα, μειώνονται τα κονδύλια για τον Πολιτισμό κατά 3,82%, Νεολαία-Αθλητισμό 5,65%, τις Διευθύνσεις Βιβλιοθηκών, Μηχανολογίας 48,67%, Αρχιτεκτονικού 36,06%, Τοπογραφίας 20,67%, Πρασίνου 23,6%, Οδοποιίας 34,24%, Ηλεκτρολογικού 0,40%. Ετσι, για τον Πολιτισμό διατίθεται μόνον το 1,16% του προϋπολογισμού, για Νεολαία-Αθλητισμό το 1,23%, για τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών το 1%, για το Πράσινο το 4,13% και για τις κοινωνικές υπηρεσίες το 4,18%, για δε την ανάπτυξη των Διαμερισματικών Συμβουλίων διατίθεται το «τεράστιο» ποσοστό του 0,22%.
Εκτός των άλλων, όμως, ο προϋπολογισμός είναι και παραπλανητικός, γιατί στο σκέλος των εκτάκτων εσόδων προβλέπονται ποσά που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν.
«Η πολιτική των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μειώνουν τους πόρους για να αυξήσουν τους φόρους.
Προωθείται γοργά η μεταβίβαση στους δήμους, χωρίς πόρους, εκείνων των αρμοδιοτήτων που είναι οικονομική και γενικότερη υποχρέωση του κράτους, με αποτέλεσμα νέα τέλη και πρόσθετα βάρη να επιβάλλονται στους δημότες που έχουν ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Αγάπιος Σαχίνης. Επίσης, τόνισε ότι «παρά τις γενικότερες δυσκολίες που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση και πάλη πλατιών στρωμάτων για τη διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων στα προβλήματα της πόλης και των δημοτών». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα του λαού της Θεσσαλονίκης με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που πρεσβεύει η διοίκηση του δήμου και προς αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστεί η δημοτική μας παράταξη».
Αύξηση 3,8% στις οικίες και τα καταστήματα για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, προβλέπει η εισήγηση της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων. Αντίθετα, σταθερά θα παραμείνουν τα τέλη διαφήμισης, με τη λογική ότι έχουν περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Δ. Αβραμόπουλος, αφού χαράτσωσε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τους Αθηναίους, αφού αύξησε τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού από το 1994 που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου μέχρι σήμερα κατά 86,5% στις κατοικίες και 92,8% στους επαγγελματικούς χώρους και αφού υπερχρέωσε το Δήμο με υπέρογκα ποσά δανείων, εμφανίζει φέτος - όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές - χαμηλές ή μηδαμινές αυξήσεις στα τέλη. Πρόκειται για την κλασική τακτική της σημερινής διοίκησης, «μετά το μαστίγιο, το καρότο»...
Το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών θα συζητούνταν στη διάρκεια του χτεσινού δημοτικού συμβουλίου, το οποίο, όμως, αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα εισηγητικά έγγραφα της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, σημειώνεται: «Ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2003, απεικονίζει την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής να ενισχύσει τον καθαρώς ανταποδοτικό χαρακτήρα».
Ετσι, και επειδή σύμφωνα με τη διοίκηση προκύπτει αρνητική διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, η πλειοψηφία επιθυμεί την αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 3,8% ανά τ.μ. Ετσι, οι συντελεστές οικιών από 1,34Ε/τ.μ. για το 2002, φέτος αυξάνονται σε 1,39Ε/τ.μ. το 2003 και οι συντελεστές επαγγελματικών χώρων από 5,12Ε/τ.μ., σε 5,31Ε για το 2003.
Αναφορικά με τα ειδικά τέλη της διαφήμισης, αυτά, παραμένουν σταθερά. Σύμφωνα με τη διοίκηση, μετά το νόμο «Πολιτεία», με τον οποίο το τέλος διαφήμισης καταβάλλεται πλέον στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αντί του Δήμου Αθηναίων, «υποβαθμίζεται η δυνατότητα του Δήμου μας για τη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής για την υπαίθρια διαφήμιση».
Τέλος, η διοίκηση του Δήμου εισηγείται και την αύξηση (μέχρι και 100%) του τέλους απολύμανσης, το οποίο διαμορφώθηκε το Νοέμβρη του 1997 και από τότε δεν άλλαξε. Η αναπροσαρμογή οφείλεται στην αγορά ...καινούριου εντομοκτόνου.
Με δάνειο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι το πριμ παραγωγικότητας που τους οφείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Παρά τις προεκλογικές δηλώσεις του δημάρχου, Β. Παπαγεωργόπουλου, τελικά ο δήμος δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρώσει τους εργαζόμενους.
Η πλειοψηφούσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σε αγαστή συνεργασία με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε, στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη σύναψη δανείου ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Την πρόταση καταψήφισε ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Αντεπίθεση Τώρα», ενώ λευκό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανανιάδης.
Στην τοποθέτησή του ο Αγ. Σαχίνης τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να υποθηκεύεται ο δήμος για να καταβάλει επιδόματα και μισθούς στους εργαζόμενους. Τα ποσά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι πρέπει να τα παίρνουν έγκαιρα χωρίς καθυστέρηση, όχι όμως με δάνεια που η αποπλήρωμή τους θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα στα οικονομικά του δήμου.
Ο δήμος, τόνισε ο Αγ. Σαχίνης, πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει τις αμοιβές των εργαζομένων από τα πάγια έσοδα, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε δανεισμούς. Αν τα έσοδα δεν αρκούν ο δήμος οφείλει να διεκδικήσει μαχητικά και οργανωμένα τα κονδύλια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που η κυβέρνηση παρακρατεί και δεν τα αποδίδει.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του δήμου θα πάρουν, αν εγκριθεί και όταν εκταμιευτεί το δάνειο, μόνον το 50% από το ποσό που δικαιούνται, ενώ για το άλλο 50% πρέπει να περιμένουν να πληρωθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Και όταν γίνει αυτό όμως το ποσό που θα πάρουν τελικά θα καλύπτει τα αναδρομικά μόνο για την περίοδο 1993-1996, ενώ σύμφωνα με το νόμο δικαιούνται να πληρωθούν για την περίοδο 1990-1996.