ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Παίρνουν αποζημιώσεις, αλλά...

Η μερική, έστω, δικαίωση των αγροτών του Τυρνάβου δείχνει το δρόμο στους παγετόπληκτους των άλλων περιοχών της χώρας. Για να 'χει όμως χειροπιαστά αποτελέσματα η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Το γεγονός ότι οι παγετόπληκτοι της επαρχίας Τυρνάβου πληρώνονται - μέσω του προγράμματος Φρόγκι - τώρα τις αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου χειμώνα στ' αμπέλια και στα δέντρα τους, αποδεικνύει ότι έχουν άδικο ή εν πάση περιπτώσει λαθεύουν - αν δεν το κάνουν επί τούτου - όσοι μιλούν για αναποτελεσματικότητα των αγώνων της αγροτιάς, ισχυριζόμενοι ότι «σήμερα τίποτα δε γίνεται».

Διότι είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι αν δεν αναπτύσσονταν αγροτικοί αγώνες στον Τύρναβο - με συνέχεια και συνέπεια, με επιμονή και δυναμισμό - η κυβέρνηση δε θα προχωρούσε στην ικανοποίηση του αιτήματος των αποζημιώσεων - έστω κι έτσι όπως ικανοποιείται - αλλά θ' ακολουθούσε τη γνωστή τακτική των συνεχών καθυστερήσεων και των απανωτών περικοπών, μέχρι ν' απελπιστούν οι δικαιούχοι και να σταματήσουν να ζητούν.

Θα πρέπει εδώ ν' αναφέρουμε ότι ρόλο στην όλη υπόθεση έπαιξε και το γεγονός ότι στην περιοχή πολιτεύεται και εκλέγεται ο Φ. Χατζημιχάλης, υφυπουργός Γεωργίας, ο οποίος ήταν φυσιολογικό να θέλει να λυθεί με κάποιο τρόπο το ζήτημα, για να γλιτώσει από το προσωπικό πολιτικό κόστος που θα πλήρωνε στην περίπτωση που η κυβέρνηση επέμενε, μέχρι τέλους, στην αρνητική και παρελκυστική τακτική της στο θέμα των αποζημιώσεων.

Διότι, τι θα έλεγε ο Φ. Χατζημιχάλης στον ψηφοφόρο του από το Δαμάσι, που αν δεν πληρωνόταν την αποζημίωση, δε θα είχε καθόλου χρήματα - καθώς έχει μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα - για να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Οι αγώνες, λοιπόν, ήταν που ανάγκασαν την κυβέρνηση να «σκύψει» στο πρόβλημα των παγετόπληκτων του Τυρνάβου. Εκτός κι αν είμαστε αφελείς να πιστέψουμε ότι όλως αιφνιδίως και περιέργως η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλαξε πρόσωπο και αισθήματα και από αντιαγροτική και ανάλγητη, μετατράπηκε σε φιλοαγροτική και φιλεύσπλαχνη.

Και, βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να πείσει για τις αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Μιλτ. Τσιόγκας, ο οποίος έσπευσε να συμβουλεύσει τους αγρότες να μην επιτρέψουν σε κανένα να εκμεταλλεύεται την αγωνία και την ανασφάλεια των πληγέντων παραγωγών.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο κύριος διοικητής είναι ν' απαντήσει στα ερωτήματα των αγροτών για το μέλλον του ΕΛΓΑ που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, αφού δεν παίρνει ό,τι δικαιούται από το κράτος, αλλά συνεχώς δανείζεται κι όχι να εμφανίζεται, ως μη όφειλε, σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και οι άλλοι στον αγώνα

Η δικαίωση των παγετόπληκτων του Τυρνάβου - ως ένα βαθμό, βεβαίως, διότι οι αποζημιώσεις που δίνονται δεν είναι αυτές που ήθελαν οι Τυρναβίτες, αφού δεν καλύπτουν το 100% των ζημιών και δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα - θα πρέπει να παρακινήσει τους παγετόπληκτους στις άλλες περιοχές της χώρας να ξεκινήσουν αγώνες, ώστε να έχουν την ίδια ή δικαιότερη μεταχείριση από την κυβέρνηση. Κι όχι μόνο οι παγετόπληκτοι, αλλά και οι χαλαζόπληκτοι κι όλοι όσων οι καλλιέργειες και οι σοδειές υπέστησαν ζημιές από διάφορες θεομηνίες κι άλλες αντίξοες συνθήκες.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι και οι ίδιοι οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές που προκάλεσε το χιόνι και ο παγετός του περασμένου χειμώνα στις στάνες, στους στάβλους, στις αποθήκες και σε άλλες εγκαταστάσεις τους, ούτε για το γάλα που χάθηκε λόγω θανάτου ή άλλων προβλημάτων στα ζώα. Και, βεβαίως, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από τον ΕΛΓΑ για τα ζώα που ψόφησαν, κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τους πληγέντες κτηνοτρόφους.

Αλλού ο στόχος

Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι, παίρνοντας αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον παγετό, οι αγρότες του Τυρνάβου δε λύνουν τα προβλήματά τους. Το μόνο που, ίσως, καταφέρουν είναι να «επιβιώσουν» φέτος και από του χρόνου - ανεξαρτήτως αν ξαναπάθουν ή όχι ζημιές - τα προβλήματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και αξεπέραστα. Κι όχι μόνο γιατί, έτσι κι αλλιώς, υπέστησαν μείωση του εισοδήματός τους - από τη ζημιά κέρδος δε βγαίνει - αλλά και γιατί όσο περνάει ο καιρός και συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο τ' αγροτικά προβλήματα στη χώρα μας θα πολλαπλασιάζονται και θα οξύνονται.

Πρέπει, λοιπόν, ν' αντιληφθούν πλήρως και οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου - όπως όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας - ότι αν ο αγώνας τους δε συνδυάζει τα επιμέρους αιτήματα που αφορούν σε έκτακτα, προσωρινά και τοπικά προβλήματα, με το στόχο ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής, η οποία ευθύνεται για το μέγα αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να έχει χειροπιαστά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αντιθέτως, τα όποια πρόσκαιρα κέρδη φέρνουν οι αγώνες, γρήγορα θα ξαναχαθούν και θα συνεχιστεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η διαδικασία συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών.

Κι αν, και μέσα στον αγώνα, ο στόχος για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής δε συνδυάζεται με την προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας, προς όφελος του μικρομεσαίου αγρότη και του ελληνικού λαού, τότε πάλι οι αγρότες θα βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο.

Και, βεβαίως, να είναι καθαρό ότι πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση, την οποία δεν μπορούν - και δε θέλουν φυσικά - να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ή του διπολισμού κεντροαριστερά - κεντροδεξιά και γι' αυτό χρειάζεται ν' αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί δύναμης και να δημιουργηθεί ένας άλλος πόλος διακυβέρνησης που θα θέλει και θα μπορεί - στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας - να εφαρμόσει αυτή την εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.


Δεν καλύπτεται το χαμένο εισόδημα

Αγρότες του Τυρνάβου μιλούν στο «Ρ», για τις αποζημιώσεις, που θα πάρουν από τον ΕΛΓΑ

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του συνολικού ποσού αποζημίωσης, που θα λάβει ο κάθε παγετόπληκτος από το Δαμάσι Τυρνάβου -σε 213 παραγωγούς και για 506 αγροτοτεμάχια θα δοθούν συνολικά 919.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φρόγκι- χτες πίνακες με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για το ύψος των ζημιών αναρτήθηκαν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατανούλια, καθώς και στο Δήμο Τυρνάβου. Οι παγετόπληκτοι της επαρχίας είναι, μεν, ως ένα βαθμό ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι θα έχουν μερικά χρήματα στην τσέπη, για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, δεν είναι, όμως, καθόλου ευχαριστημένοι από το ύψος της αποζημίωσης, που θα πάρουν για την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε ο παγετός τον περασμένο χειμώνα στις καλλιέργειές τους.

Μπορεί ο ΕΛΓΑ, και κατά συνέπεια και το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση, να αυτοαναγορεύονται αρωγοί «στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες», όμως όπως προκύπτει από τα ποσά των αποζημιώσεων που δίνονται στους παγετόπληκτους του Δαμασίου, κάτω, βεβαίως, από την πίεση του αγώνα τους, αυτά καλύπτουν μόνο τα έξοδα που έκαναν για να καλλιεργήσουν, αλλά και να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και όχι για ν' αναπληρωθεί το εισόδημα που έχασαν φέτος και θα χάσουν τα επόμενα χρόνια, μέχρι να ξαναέχουν σοδειά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Θ. Μπακαΐμη, από το Δαμάσι, του οποίου υπέστησαν τεράστιες καταστροφές τ' αμπέλια. Ο ίδιος υπολογίζει ότι εάν δεν είχαν χτυπηθεί οι καλλιέργειές του από τον παγετό, φέτος, το ετήσιο εισόδημά του, θα ήταν σχεδόν, τριπλάσιο, από το ποσό της αποζημίωσης που του δίνεται. Μιλώντας στο «Ρ», καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για δίκαιες αποζημιώσεις και τονίζει ότι τα χρήματα είναι λίγα και δεν καλύπτουν το χαμένο εισόδημα των παγετόπληκτων. Προσθέτει, δε, ότι αυτό θα σημάνει περαιτέρω επιδείνωση της, ήδη, τραγικής οικονομικής κατάστασης των παγετόπληκτων της επαρχίας Τυρνάβου, κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωή των οικογενειών τους.

Στο «Ρ» μίλησε και ο Ιωάν. Δούλης, ο οποίος όπως μάς αναφέρει ως παράδειγμα ότι για τις καταστροφές που υπέστησαν 10 στρέμματα από τα αμπέλια του, παίρνει αποζημίωση ύψους 140.000 δραχμών το στρέμμα, ποσό που είναι, περίπου, ίσο με τα χρήματα που ξόδεψε φέτος για την καρατόμηση και για άλλα καλλιεργητικά εφόδια και μέσα. «Δε μένει ούτε δραχμή -λέει- για να ζήσουν οι οικογένειές μας και ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για μας. Αυτά που μας δίνουν ο κόσμος, ήδη, τα χρωστάει για να ξοφλήσει τα δάνεια που πήρε από τις τράπεζες και να καλύψει τα έξοδα για τα ποτίσματα, τα λιπάσματα και μια σειρά άλλα έξοδα που έχουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ