ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Αναμένοντας τη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη

Του Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Μαραγκού από το «Εθνος»
Μπορεί, το Κυπριακό, να πέρασε στη δεύτερη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς οι επόμενες εξελίξεις αναμένονται στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Κοπεγχάγης, στις 12 και 13 Δεκέμβρη, αλλά οι προβλέψεις ακόμη και των πλέον αισιόδοξων περιορίζονται πλέον στα εξής: Πρώτον, στη διασφάλιση της απόφασης ένταξης της Κύπρου (του ελεύθερου τμήματός της) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συνοδεία ενός πρωτοκόλλου, που θα προστεθεί στους υπάρχοντες μοχλούς εκβιασμού. Και δεύτερον, στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Προφανώς, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η αφετηρία των διαπραγματεύσεων αυτών δε θα είναι οι μέχρι πρότινος αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά το σχέδιο Ανάν, το οποίο έχουν αποδεχτεί, ήδη, η ελληνική και κυπριακή ηγεσία.

Εάν θα επαληθευτούν αυτές, οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ή όχι, γρήγορα θα γίνει φανερό. Ετσι κι αλλιώς, όμως, και είτε ομολογείται είτε όχι, η πολιτική όλων όσοι εναποθέτανε τη δίκαιη αντιμετώπιση του Κυπριακού, στην ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδείχτηκε βαθιά λαθεμένη και επιζήμια. Η πολιτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όχι μόνο δε βοήθησε στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αλλά το αντίθετο. Μετατράπηκε σε μοχλό εκβιασμού και πιέσεων σε βάρος της Κύπρου, όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ, εφαρμόζοντας μια συστηματική δημαγωγική τακτική, επιχειρεί να εγκλωβίσει την αυξανόμενη συνεχώς λαϊκή δυσαρέσκεια και, ταυτόχρονα, να αποκρύψει την ουσιαστική σύμπλευσή της με την κυβερνητική πολιτική. Μετά, το πυροτέχνημα - καταγγελία, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι παραμάγαζο του ΣΕΒ, «σήκωσε» τους τόνους για τις δαπάνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Οχι, για το ΝΑΤΟικό προσανατολισμό των δαπανών αυτών, ούτε καν για το υπέρογκο ύψος τους, αλλά, κυρίως, για τον σκανδαλώδη τρόπο μοιράσματός τους...

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ξεχασμένα σε δυο νοσοκομεία - 13 μωρά ζουν σε... διαδρόμους!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΡΝΗΤΙΚΑ σενάρια 18 μέρες πριν την Κοπεγχάγη - ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ Αθήνα - Λευκωσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΥΠΕΧΩΔΕ: Αποχαρακτηρίζονται όσα βγήκαν «κίτρινα» μετά το σεισμό του '99 - ΠΑΓΙΔΑ οι επισκευές σε 30.000 κτίρια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο άγνωστος πόλεμος για εξοπλισμούς 1,36 τρισ. δρχ. στο ΚΥΣΕΑ - ΔΩΡΟ 98 ΔΙΣ στους μεσάζοντες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΝΩ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΑΠΕΙΛΟΥΝ να καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό οι «πατριώτες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργισμένος ο Πρωθυπουργός απειλεί να πάρει κεφάλια - ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ με το σκάνδαλο των προμηθειών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Παραλύει από σήμερα η Ελλάδα - ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ.

ΧΩΡΑ: Βόμβες κρατάει ο Μάκης, που ούτε χθες βγήκε «στον αέρα» - Η ΑΝΝΑ ΤΗΣ 17Ν ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΛΟΝΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανοίγει η παγίδα: Στη ρότα ΗΠΑ - Ανάν στρέφεται η Τουρκία για το Κυπριακό - Και τώρα την... Μπουτσίσαμε αν ο Ντενκτάς πει το «ναι».

ΕΘΝΟΣ: 600.000.000 ευρώ για αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού - Η ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΝΕΤΑΙ FBI μέχρι τους Ολυμπιακούς.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΓΗ νομιμοποιούν τα αυθαίρετα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΕ 5 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ στις αρτιότητες των οικοπέδων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.


ΓΙΑ ΤΑ ... ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ

Οι ανταγωνισμοί: «Τα ποσά είναι δυσθεώρητα κι ένα ολόκληρο κύκλωμα (εντός κι εκτός της χώρας) που σιτίζεται από τα εξοπλιστικά προγράμματα έχει κάθε συμφέρον να διατηρεί τις πολιτικές έντασης, να διογκώνει τις τριβές, να μεγιστοποιεί τις απειλές, να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την πατρίδα, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τους εντός κι εκτός Ελλάδος μεσάζοντες.

Οι αμυντικές δαπάνες είναι αναγκαίες και ουδείς Ελλην βαρυγκώμησε ποτέ πληρώνοντας από το υστέρημά του. Ξέρει, όμως, πολύ καλά πως η κούρσα των εξοπλισμών, που διάφοροι εντός και εκτός της χώρας επιθυμούν, εξυπηρετεί κυρίως τους μεσάζοντες. Οχι τη χώρα...» (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Μια αποκαλυπτική συνηγορία: «Ηδη, η αντιπολίτευση, με το δίκιο της, έχει ασχοληθεί με το θέμα και εκτός από τις Ερωτήσεις, που έχει καταθέσει στη Βουλή, απειλεί να μετατρέψει το θέμα σε πολιορκητικό κριό κατά της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες, παράνομες μεθοδεύσεις, φωτογραφικές προδιαγραφές και στημένες διαδικασίες απ' τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο των προμηθειών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην προμήθεια των ελικοπτέρων "Απάτσι", αντιπρόσωπος των οποίων είναι ο γνωστός προμηθευτής όπλων και εκδότης Θωμάς Λιακουνάκος και συνεταίροι του "στο κόλπο" ο μεγαλοεργολάβος και επίσης εκδότης Γιώργος Μπόμπολας και ο "γνωστός εθνικός προμηθευτής" Σωκράτης Κόκκαλης» (ΑΥΡΙΑΝΗ).

Η μνήμη: «Ακόμα και τα κομπιούτερ για να υπάρξουν χρειάζονται τη μνήμη τους, πόσο μάλλον οι άνθρωποι την ιστορία τους.

Ισως έτσι εξηγείται γιατί στην ελληνική εκπαίδευση το μάθημα της Ιστορίας είναι πλέον Istory όπως λένε οι Αμερικανοί για τα πεθαμένα και τα αδιάφορα...» (Στάθης Σ. - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πάση θυσία... «... Εκείνο που ενδιαφέρει είναι ν' αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη διάσκεψη κορυφής της Κοπεγχάγης στις 12 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση...» («ΕΘΝΟΣ»).

... ένταξη «... Σ' αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για μια ακόμη αποτυχημένη μπλόφα της περίφημης τουρκικής διπλωματίας. Η απάντηση πρέπει να είναι πολύ απλή και από τη Λευκωσία και από την Αθήνα: Ενταξη της Κύπρου τώρα και προσαρμογή του σχεδίου Ανάν στις δημοκρατικές αρχές της Ευρώπης αργότερα, για να μπορέσει να εφαρμοστεί το κοινοτικό δίκαιο και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όταν θα πάψει πραγματικά να είναι κατεχόμενο από την Τουρκία» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Προαποφασισμένος πόλεμος... «Το 1982, ο Τζορτζ Σουλτς είχε πρόσφατα ορκιστεί υπουργός Εξωτερικών και ανακοίνωνε τα τρία θεμέλια στα οποία θα στηριζόταν υπό την ηγεσία του η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών: ρεαλισμό, δύναμη και διπλωματία, με αυτή τη σειρά. Είκοσι χρόνια μετά, οι κινήσεις της κυβέρνησης Μπους τους δύο τελευταίους μήνες αντανακλούν αυτό το τρίπτυχο του Σουλτς...

... Ο Σουλτς είναι μέλος της διακομματικής Επιτροπής για την Απελευθέρωση του Ιράκ, που ιδρύθηκε πρόσφατα με τη στήριξη του Λευκού Οίκου για να προβάλλει την ανάγκη να ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν και να ανοικοδομηθεί το Ιράκ μετά την πτώση του. Με δεδομένες τις στενές σχέσεις του Σουλτς με κορυφαίες κυβερνητικές φυσιογνωμίες, οι απόψεις του θεωρούνται ενδεικτικές της κατεύθυνσης που πρόκειται να πάρει ο Λευκός Οίκος. Το πιθανότερο, λέει ο πρώην υπουργός, είναι πως θα υπάρξει στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ - "θα εκπλησσόμουν αν δεν έχουμε ενεργήσει ως τα τέλη Ιανουαρίου" τονίζει....» (Γιώργος Αγγελόπουλος - «ΤΑ ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ