ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 21 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Βλέπουν «πρόοδο στις έρευνες» αλλά την κρατούν μυστική...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

«Οι έρευνες για την έκρηξη στο Μπαλί προχωρούν. Υπάρχει πρόοδος...», δήλωναν σε δημοσιογράφους οι αρχές της Ινδονησίας, δίχως να εξηγούν πού ακριβώς έχει σημειωθεί η πρόοδος... Εάν εννοούσαν την «επισημοποίηση» της κράτησης του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, μουσουλμάνου ιερωμένου, φερόμενου ως αρχηγού της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Τζεμάγια Ισλαμίγια», η «πρόοδος» μάλλον δεν είναι σαφής. Και αυτό γιατί δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε ανάκριση, αφού όπως έλεγαν ιατρικές πηγές του νοσοκομείου στο Σόλο, όπου νοσηλεύεται εδώ και μερικές μέρες, ο Μπασίρ θα πάρει εξιτήριο μάλλον στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας...

Σε λεκτικό επίπεδο, πάντως, η «πρόοδος» στις έρευνες για τους δράστες της επίθεσης στο Μπαλί, καταγράφηκε στις δηλώσεις του Ινδονήσιου υπουργού Αμυνας που απέδωσε (για πολλοστή φορά) την ευθύνη της επίθεσης στην οργάνωση «Τζεμάγια Ισλαμίγια», στο φερόμενο ως δεύτερο τη τάξει αρχηγό της, Χαμπαλί...

Το περασμένο 24ωρο, βρήκε την Αυστραλία βυθισμένη σε επίσημη κήρυξη πένθους και τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ να δίνει όρκους πίστης στην «αντιτρομοκρατική» προσπάθεια του Τζορτζ Ουόκερ Μπους και να ανταπαντά με θέρμη στα κελεύσματα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για διπλασιασμό της αντιτρομοκρατικής συμβολής της Καμπέρα σε διεθνές επίπεδο... Ο Πάουελ, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστραλίας, φρόντισε να ανανεώσει το μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, καλώντας τη να εξαπολύσει επίθεση κατά των εκεί τρομοκρατικών οργανώσεων, προτρέποντάς τη να τις πατάξει «παρά το πολιτικό κόστος»...

Ενδιαφέρον, εντούτοις, παρουσίασε εκτενές χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χέραλντ Σαν» που υποστήριζε πως σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας της Αυστραλίας είχε απ' τις 27 Αυγούστου ενημερώσει τους προϊσταμένους του για το «ισχυρό ενδεχόμενο εξαπόλυσης μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης με στόχους Αυστραλούς πολίτες σε Μπαλί και Τασμανία»...

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο απόηχος της έκρηξης στο Μπαλί βρήκε χτες την κυβέρνηση της Μαλαισίας να αναζητά από τις αρχές ξένων χωρών να της χορηγήσουν στοιχεία για το ενδεχόμενο εμπλοκής ξένων μεταναστών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η δε κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δημιούργησε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή, καλώντας τους πολίτες να δίνουν πληροφορίες για πιθανούς υπόπτους και τους ταξιτζήδες να καταδίδουν «περίεργους και ύποπτους πελάτες»!

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Επιθέσεων συνέχεια

Νέα βομβιστική επίθεση στη Ζαμποάνγκα με 1 νεκρό και 18 τραυματίες

Νέα επίθεση. Η χθεσινή έκρηξη έξω από ναό είχε 1 νεκρό και 18 τραυματίες

Associated Press

Νέα επίθεση. Η χθεσινή έκρηξη έξω από ναό είχε 1 νεκρό και 18 τραυματίες
ΜΑΝΙΛΑ.-- Η έκρηξη μιας βόμβας που είχε αφεθεί σε ποδήλατο έξω από ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην περιοχή της Ζαμποάνγκα την ώρα που ήταν γεμάτη κόσμο, το βράδυ της Κυριακής, άφησε έναν άνθρωπο νεκρό και 18 τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, που επικαλούνταν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η έκρηξη, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», κατέστρεψε ολοσχερώς καταστήματα και πάγκους μικροπωλητών που πουλούσαν φαγητό, κεριά και άλλα μικροαντικείμενα έξω από τον ιστορικό ναό Φορτ Πίλαρ της Ζαμποάνγκα, πόλης όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί. Η πόλη έχει γίνει στόχος πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, με 7 νεκρούς και πάνω από 150 τραυματίες - συνολικά, σε όλη τη χώρα, οι νεκροί φθάνουν τους 13.

Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ήταν καθαρή τύχη που δεν υπήρξαν περισσότεροι νεκροί, αφού ο καιρός ήταν βροχερός, ενώ είχαν εφαρμοστεί και αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι τραυματίες ήταν 17 πιστοί κι ένας λοχίας που φρουρούσε το ναό.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη ούτε γι' αυτήν την επίθεση, αν και οι αρχές της χώρας μοιάζουν έτοιμες να την αποδώσουν στην Αμπού Σαγιάφ.

Η Πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο νωρίτερα χτες πρωταγωνίστησε σε ένα τηλεοπτικό σόου, αυτό της παρουσίασης τεσσάρων συλληφθέντων εκ των οποίων, όπως εξήγησε η ίδια σε ρόλο... κονφερανσιέ, ο ένας, ο Μαρκ Γκουμπαχάλ, γνωστός και ως Δόκτωρ Αμπού, είναι «κορυφαίο στέλεχος της Αμπού Σαγιάφ ο οποίος συνελήφθη σε Internet caf στη Μανίλα». Κατά την Πρόεδρο ο νεαρός (21 ετών) ενέχεται σε σειρά απαγωγών για λογαριασμό της Αμπού Σαγιάφ και μεταξύ των απαχθέντων ήταν δύο Φινλανδοί, τρεις Γερμανοί, τρεις Γάλλοι και δύο Νοτιοαφρικανοί, τον Απρίλη του 2000. Πάντα κατά τις αρχές των Φιλιππίνων, ο Γκουμπαχάλ είναι «ειδικός στα ελαφρά όπλα και ένας από τους 8 κορυφαίους ηγέτες της οργάνωσης». Ο νεαρός ήταν επικηρυγμένος για 94.000 δολάρια. Οι αρχές μοιάζουν να τον συνδέουν (να του φορτώνουν, μάλλον) επίσης με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μανίλα το 2000 με 22 νεκρούς, στις οποίες φέρεται να είχε εμπλακεί και η ινδονησιακή οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια. Οι ΗΠΑ αποδίδουν σ' αυτήν την οργάνωση την επίθεση στο Μπαλί, που είχε ως αποτέλεσμα τους θανάτους σχεδόν 200 τουριστών και Ινδονησίων.

Την ίδια ώρα, ο στρατός ανακοίνωνε ότι «σκότωσε πέντε ισλαμιστές αντάρτες σε μάχες στις νότιες Φιλιππίνες».

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Πράσινο φως» στη διεύρυνση

ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν τόσο από την ιρλανδική κυβέρνηση, όσο και από την ίδια την ΕΕ, προκειμένου η έκβαση του δεύτερου δημοψηφίσματος να είναι θετική, φαίνεται να έπιασαν τόπο ...περισσότερο, όμως μέτρησαν οι πιέσεις και το εκβιαστικό «τελεσίγραφο», που έδωσαν όλοι οι παροικούντες του Δουβλίνου και των Βρυξελλών, περί απομόνωσης της χώρας και τραγικής κατάληξης της ΕΕ, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά τους Ιρλανδούς...

Πάντως, η συμμετοχή, αν και αυξήθηκε κατά ένα τρίτο, δεν ξεπέρασε το 50% των εγγεγραμμένων. Για την ακρίβεια μόλις το 48,45% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες και πήρε μέρος. Αναμφισβήτητο γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν τελικά, αποτελέσματα το 62,89% είπε «ΝΑΙ» στην επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας και το 37,11% την καταψήφισε. Κατά αυτόν τον τρόπο «σφραγίζεται το εισιτήριο» δέκα κρατών -της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας -για την ΕΕ του 2004 «στην ιστορική διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας» κατά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι...

Ετσι, μετά το «θετικό» για την ΕΕ αποτέλεσμα, τα συναισθήματα άλλαξαν. Ο ενθουσιασμός και φυσικά η ανακούφιση, αντικατέστησαν τον τρόμο και τον πανικό... «Η Ιρλανδία είπε ένα "εμφατικό ναι" στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε αργά χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν.

Την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας υποδέχεται με ικανοποίηση σύσσωμη η ΕΕ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ότι «οι ενδείξεις είναι ακόμη καλύτερες απ' ό,τι είχε προβλεφτεί». Και ενώ μόλις προ δύο ημερών μιλούσε για τραγωδία από ενδεχόμενη δεύτερη απόρριψη της Συνθήκης από τον ιρλανδικό λαό, σήμερα ο Πρόντι είναι αισθητά «ανακουφισμένος»: «Η Ιρλανδία έδωσε το "πράσινο φως" στη διεύρυνση. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτήν για την ειρήνη, για τη φωνή της Ευρώπης, για το μέλλον της οικονομίας. Θα είναι το τέλος μιας κακής περιόδου», λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «η διεύρυνση πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο».

Ικανοποίηση για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας από το Δουβλίνο εκφράζουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες. Το Βέλγιο με δηλώσεις του πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ, η Αυστρία με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ και, η υποψήφια προς ένταξη Πολωνία, διά στόματος του προέδρου της, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και έπεται συνέχεια.

Στο δημοψήφισμα της 7ης Ιούνη του 2001, και πάλι για τη Συνθήκης της Νίκαιας το «όχι» είχε εξασφαλίσει ποσοστό της τάξεως του 54%, έναντι μόλις 35% που είχε αποσπάσει το «ναι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ