ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
«Συμπαράταξη» ουσιαστικής πολιτιστικής παρέμβασης

Μια ξεχωριστή εκδήλωση - αφιέρωμα στη Σωτ. Μπέλλου διοργάνωσε στην «Τεχνόπολη» η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Ο Σπ. Χαλβατζής τη στιγμή που παραδίδει στον εκπρόσωπο του Δήμου τα προσωπικά κειμήλια της μεγάλης και αξέχαστης Σωτ. Μπέλλου
Ο Σπ. Χαλβατζής τη στιγμή που παραδίδει στον εκπρόσωπο του Δήμου τα προσωπικά κειμήλια της μεγάλης και αξέχαστης Σωτ. Μπέλλου
Στην Σωτηρία Μπέλλου, την αξέχαστη ερμηνεύτρια, την αντάρτισσα της ζωής και του λαϊκού μας τραγουδιού, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», το περασμένο Σάββατο, στην «Τεχνόπολη» (Γκάζι). Μια βραδιά ουσιαστικής πολιτιστικής παρέμβασης, που επιβεβαίωσε την άρρηκτη σχέση των ανθρώπων της «Συμπαράταξης» με την πολιτιστική μας κληρονομιά και το σεβασμό τους σε όσους έχουν μοχθήσει για να γίνει μεγαλύτερος και φωτεινότερος ο ορίζοντας του πολιτισμού μας. Μια μεγάλη εκδήλωση, με παρόντες πολλούς ανθρώπους του πολιτισμού - ανάμεσά τους δυο μεγάλοι στυλοβάτες του λαϊκού τραγουδιού, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Μπάμπης Μπακάλης, καθώς και ο αδελφός της Σωτηρίας, Πέτρος Μπέλλος.

«Παλεύουμε για την ανάδειξη του πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις», είπε στο χαιρετισμό του ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης» Σπύρος Χαλβατζής, αναφερόμενος στην έντονη δραστηριότητα της δημοτικής κίνησης και στον πολιτιστικό τομέα και στη διοργάνωση εκδηλώσεων ουσίας και όχι καταναλωτικού χαρακτήρα. «Τα τραγούδια της Μπέλλου, είπε, αγαπήθηκαν και θα βρίσκονται στα χείλη των ανθρώπων του λαού για πολλά - πολλά χρόνια, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τα περισσότερα από τα σημερινά μιας χρήσεως. Η Μπέλλου δε συμβιβάστηκε ποτέ, μια ζωή ήταν αντάρτισσα σε όλα. Ηταν από τους μαχητές της ΕΑΜικής Αντίστασης, φυλακίστηκε από τους κατακτητές, αλλά και από τους Ελληνες. Εζησε δύσκολη ζωή, αλλά γεμάτη. Το πέρασμά της από το τραγούδι θα μείνει για πολλά χρόνια στη μνήμη του λαού μας».

Κατάμεστη η αίθουσα της «Τεχνόπολης»
Κατάμεστη η αίθουσα της «Τεχνόπολης»
Ως μια «βραδιά υπεράσπισης του πολιτισμού» χαρακτήρισε την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ και του ΣΕΗ και υποψήφιος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), Βασίλης Κολοβός, τονίζοντας πως και η περίπτωση της Μπέλλου αποδεικνύει «το δείγμα γραφής των ταξικών κυβερνήσεων, που πολέμησαν και πολεμούν τους Ελληνες δημιουργούς».

Στην «αντάρτισσα και μάγκισσα τραγουδίστρια», στην Σ. Μπέλλου, που «ήταν ευγενική, ταπεινή και αγωνίστρια» αναφέρθηκε ο συγγραφέας - μελετητής Νέαρχος Γεωργιάδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως γι' αυτήν «η ζωή ήταν τυχερές ζαριές, που άλλες κέρδιζαν και άλλες έχαναν. Οι επιτυχίες στα τραγούδια ήταν εξάρες. Εμείς κληρονομήσαμε τα τραγούδια της. Η Μπέλλου είναι από τις Καρυάτιδες που θα στεγάζουν το οικοδόμημα του νεοελληνικού μας πολιτισμού».

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παράδοση από τη «Συμπαράταξη» προς τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας μουσικών κειμηλίων της Σ. Μπέλλου, όπως ο μπαγλαμάς, το ντέφι, το μικρόφωνό της κ.ά., προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενα μιας μόνιμης έκθεσης για τους πολίτες της Αθήνας. Μια κίνηση με «πολλαπλό μήνυμα», όπως είπε ο Ελευθέριος Σκιαδάς, μέλος του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού, «καθώς γίνεται σε μια περίοδο εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και των λαϊκών κειμηλίων».

Τραγούδια, που η Σ. Μπέλλου σημάδεψε με την ανεπανάληπτη φωνή της ερμήνευσαν η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Αντώνης Παπαϊωάννου και η Χαρούλα, ξεσηκώνοντας τον κόσμο στο χορό, ενώ προβλήθηκε μικρό οδοιπορικό στη ζωή και το έργο της Σ. Μπέλλου, με στοιχεία από το προσωπικό της αρχείο. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν οι: Λάκης Χαλκιάς, Λάκης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Βαρδαρός, Νίκος Αντωνάκος, Εύα Φάμπα, Εύα Μελά, Ντενίς Μπαλτσαβιά, Γιώργος Τσαπόγας κ.ά.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Το ΤΕΕ να στηρίξει το λαϊκό κίνημα

Την ανάγκη ενίσχυσης της δραστηριότητας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου να στηρίξει επιστημονικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μαζικό λαϊκό κίνημα, υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, επισκεπτόμενος χτες το Επιμελητήριο. Ο υποψήφιος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά με την παράταξη «Πειραιάς - Αναγέννηση Τώρα» Κώστας Τζατζάνης.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως το ΤΕΕ μπορεί να συμβάλει θετικά και να ενισχύσει με επιστημονικά στοιχεία και επεξεργασμένες θέσεις την ΤΑ και το μαζικό λαϊκό κίνημα, για θέματα όπως τα εργατικά ατυχήματα, η λειτουργία της πόλης - συγκοινωνιακά και κυκλοφοριακά - και οι νέες τεχνολογίες.

Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια, «που ήταν ανεπτυγμένο το μαζικό λαϊκό κίνημα, τότε που κυριαρχούσε στο χώρο μια πιο συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων, το ΤΕΕ είχε επεξεργασίες, προτάσεις, θέσεις, αλλά και ενέργειες, πράξεις, παρεμβάσεις για τα ζητήματα της ανάπτυξης. Είναι καιρός να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή τη δραστηριότητα για να παίξει έναν πιο θετικό ρόλο στα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων».

Ο Κ. Τζατζάνης ζήτησε από το ΤΕΕ να στηρίξει τους αγώνες των κατοίκων του Πειραιά για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων, που επιχειρούν να καταλάβουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αναφέρθηκε σε σχέδια μεγαλοσχημόνων να τσιμεντοποιήσουν τέτοιους χώρους γύρω από το ΣΕΦ και το στάδιο Καραϊσκάκη, να οικοδομήσουν μεγαθήρια και, πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή, να εξοντώσουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Ο. Γ. Αλαβάνος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετικά εποικοδομητική» και μίλησε για «κοινούς προβληματισμούς» των ΤΕΕ, Σπ. Χαλβατζή και Κ. Τζατζάνη. Συνέχισε: «Και οι προτάσεις, και η κριτική που ακούστηκαν για τη δουλιά του Επιμελητηρίου και το πώς πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ΤΕΕ και εκπροσώπων της ΤΑ, για μας είναι πολύτιμη».

Αργότερα το απόγευμα, ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε σε συγκέντρωση της «Συμπαράταξης» για το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα στην πλατεία Κυψέλης.

Σήμερα στις 7.30 μμ, ο Σπ. Χαλβατζής θα μιλήσει σε συγκέντρωση για το 4ο Διαμέρισμα, στον Κολωνό (πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα). Την ίδια ώρα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση για το 2ο Διαμέρισμα στην πλατεία Πρ. Ηλία (Παγκράτι) η Αλ. Ζορμπαλά, δημοτική σύμβουλος της «Συμπαράταξης» και στέλεχος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

  • Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού θα περιοδεύσουν στις 8.30 πμ στη Διεύθυνση Περιφέρειας Νήσων της ΔΕΗ (λεωφόρος Συγγρού, περιοχή Φιξ). Στις 3 μμ θα περιοδεύσουν στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στα Χαυτεία.
Δηλαδή δεν έχει ιδέα;

Ορκωτό λογιστή που θα ελέγξει τα οικονομικά του δήμου Αθήνας, θα βάλει η υποψήφια δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη. Και ακολούθως - όπως υποσχέθηκε - θα ενημερώσει τον αθηναϊκό λαό για τα αποτελέσματα. Δηλαδή, θέλει να μας πει ότι το κόμμα της, εκπρόσωποι του οποίου διοικούν το δήμο εδώ και 16 χρόνια, δε γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση; 'Η νομίζει πως οι Αθηναίοι δε βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους την οικονομική πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια, με σημείο αιχμής την έφοδο στην τσέπη τους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ