ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους

Στο πλευρό τους ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης και η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

Με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, που ξεκίνησαν χθες το πρωί, απαντούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης στην εμμονή της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, όπως αυτή εκφράστηκε στην απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το Σάββατο το απόγευμα, απόφαση που πάρθηκε με πλειοψηφία.

Ο δήμαρχος επιμένοντας στην προκλητική άρνησή του, μετά την επιστράτευση των άμεσα ελεγχόμενων «συνδικαλιστών» του και την κινητοποίηση των ΜΑΤ, τώρα πια επιστρατεύει και δικαστικά μέσα εναντίον των απεργών. Χτες κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Συλλόγου Εργαζομένων τα οποία θα εκδικαστούν αύριο Τετάρτη.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα της απεργίας η συμμετοχή των εργαζομένων όλων των τμημάτων ήταν καθολική, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος καθαριότητας. Αυτό, παρά το γεγονός ότι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, κάτω από ασφυκτικές παρασκηνιακές πιέσεις, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα αποφάσισε ότι δε συμμετέχει στην απεργία, για το λόγο ότι την καλύπτει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο γραμματέας του Σωματείου, Μανουσόπουλος, που το πρωί της Δευτέρας συμμετείχε με τους άλλους απεργούς στην περιφρούρηση της απεργίας στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμματοφόρων Οχημάτων.

«Κατάπτυστη και προδοτική» χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι, που είχαν συγκεντρωθεί στο Σταθμό Μεταφόρτωσης για την περιφρούρηση της απεργίας, την απόφαση αυτή της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα. Η ενότητα και η αγωνιστική διάθεση των εργαζόμενων και η άψογη περιφρούρηση της απεργίας δεν επέτρεψαν να κινηθεί κανένα απορριμματοφόρο, παρά την προσπάθεια των ΜΑΤ να τους τρομοκρατήσουν. Ομάδες περιφρούρησης της απεργίας υπήρχαν από το πρωί και έξω από την είσοδο του Δημαρχείου και σ' όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε για άλλη μια φορά χθες το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης.

Η απεργία καλύπτεται με σχετικές αποφάσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, των υπόλοιπων συλλόγων εργαζομένων του Δήμου, εκτός των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Σ. Τσακμακίδης, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ, δήλωσε: «Είναι αρνητική για τους εργαζόμενους, γιατί ο δήμαρχος τους θεωρεί ότι είναι κορόιδα και ζητά τροποποίηση του νόμου, πράγμα που είναι εντελώς απαράδεκτο. Ο δήμαρχος δεν είχε το θάρρος να στηρίξει τους εργαζόμενους και αυτές οι αποφάσεις δε βοηθούν, αν μάλιστα ληφτεί υπόψη ότι έχουμε ομόφωνες αποφάσεις τόσο του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, όσο και αυτού της Αθήνας για την καταβολή του πριμ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποτελεί μια αρνητική εξαίρεση για τους εργαζόμενους».

Ο Σ. Τσακμακίδης κατήγγειλε ακόμα τη στάση της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου που κάλεσε εισαγγελείς και ΜΑΤ για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να υποκύψουν σ' αυτές τις πιέσεις και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Η «ΘεσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

«Να παρθεί άμεσα απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, που να δέχεται την καταβολή του επιδόματος στους εργαζόμενους, με βάση αυτά που προβλέπει ο νόμος και στα χρονικά περιθώρια που προβλέπεται, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση διαγραφής των δικαιωμάτων των εργαζομένων» προτείνει η «Θεσσαλονίκη Τώρα».

«Ο κ. δήμαρχος και η παράταξή του, με πρόσχημα τις όποιες ερμηνείες ή ατέλειες του νόμου, που ας σημειωθεί έχουν ξεπεραστεί σε άλλους δήμους της χώρας, διαιωνίζει το πρόβλημα και είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης», τονίζει η παράταξη. «Μας εκπλήσσει η ευκαιριακή ευαισθησία του κ. Βούγια, ο οποίος απών από τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της πόλης και των εργαζόμενων, απών από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρεί μέσα από τη γνωστή διαδικασία των μεταλλάξεων - που γνωρίζει πολύ καλά - να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των εργαζομένων, παραβλέποντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαιώνιση του προβλήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ