ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εννιά μνηστήρες για τη ΔΕΠΑ

Το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών, που μυρίστηκαν «ψητό», προσέλκυσε το «πωλητήριο» που έβαλε η κυβέρνηση στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ξεπουλήματος (διαγωνισμού) που έληξε χτες το βράδυ. Η θέση της ΔΕΠΑ (γεωγραφική) αποτελεί πρώτης τάξεως λεία για το πολυεθνικό κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την επικείμενη ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας προς τη Δυτική Ευρώπη, την καθιστά ισχυρό παράγοντα - με ό,τι αυτό σημαίνει - στην ευρύτερη περιοχή. Εχοντας αυτό κατά νου, μεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι, αλλά και η κρατική επιχείρηση αερίου της... Αλγερίας, εκδήλωσαν χτες ενδιαφέρον για την εξαγορά έως και το 35% της επιχείρησης, καθώς και του μάνατζμεντ.

Οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι: η ισπανική «Natural Gaz», η γαλλική «Gaz de France», η επίσης γαλλική «Elf - Total Aquitene», οι ιταλικές «Edison», «ENI - SNAM» και «ENEL», η ρωσική «Gazprom», η γερμανική «Rurhgaz» σε συνεργασία με τον «Προμηθέα Γκαζ» (του Δ. Κοπελούζου) και η αλγερινή κρατική εταιρία φυσικού αερίου «Sonertrack». Η πώληση της ΔΕΠΑ, έγκειται στα πλαίσια της κυβερνητικής απόφασης να ιδιωτικοποιήσει όλες τις ενεργειακές δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας. Ετσι, μετά από τα ΕΛ.ΠΕ και τη ΔΕΗ, μπήκε και η ΔΕΠΑ στο στόχαστρο του ιδιωτικού κεφαλαίου. Κατ' αυτόν τον τρόπο, πριν ακόμα ο τομέας φυσικού αερίου αναπτυχθεί στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, τον παραχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Στο απόσπασμα φορείς και δαπάνες

Μειώνονται και σε απόλυτα ποσά οι δαπάνες για τους επιχορηγούμενους φορείς και τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου

Οι επιχορηγούμενοι φορείς του κρατικού προϋπολογισμού (συγκοινωνιακοί φορείς, ΑΕΙ, ΤΕΙ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδρύματα πρόνοιας κλπ.) και οι καταναλωτικές δαπάνες λειτουργίας της κρατικής μηχανής κυριολεκτικά «σφάζονται» με το νέο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2003. Οι πρώτες μειώνονται απόλυτα κατά 0,7% και οι δεύτερες κατακρημνίζονται κατά 7%. Η νέα περιστολή των δαπανών αυτών έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Οι μεν δαπάνες για επιχορηγήσεις συντηρούν, στο βαθμό που συντηρούν, τα δημόσια συστήματα Παιδείας, Πρόνοιας, Υγείας, φορείς του πολιτισμού - αθλητισμού κλπ. Η στέρηση των αναγκαίων πόρων ανοίγει νέους δρόμους στον ιδιωτικό επιχειρηματικό φορέα διείσδυσης στους τομείς αυτούς, κάτι που συμβαίνει συστηματικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η δε περικοπή των λειτουργικών δαπανών υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων, με τους οποίους οι πολίτες έρχονται σε άμεση επαφή, οδηγεί στην υπολειτουργία τους, κάτι που οξύνει τα γνωστά προβλήματα γραφειοκρατίας που ταλανίζουν όσους έρχονται σε επαφή με το δημόσιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2003, οι επιχορηγήσεις φορέων μειώνονται από 1.737 εκατ. ευρώ το 2002 σε 1.724 εκατ. το 2003, δηλαδή μειώνονται κατά 0,7%. Οι καταναλωτικές δαπάνες περικόπτονται από 2.353 εκατ. ευρώ το 2002 σε 2.187 εκατ. το 2003. Για τους επιχορηγούμενους φορείς στο σχέδιο προϋπολογισμού στοιχεία δίδονται μόνο για τους συγκοινωνιακούς φορείς, η επιχορήγηση των οποίων αυξάνει μόλις κατά 2,1% από 174 εκατ. ευρώ το 2002 σε 178 εκατ. ευρώ το 2003. Αντίθετα οι επιχορηγήσεις όλων των άλλων φορέων μειώνονται κατά 1,1%, από 1.563 εκατ. ευρώ, στα 1.546 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι τα επιδόματα πολυτέκνων «παγώνουν» στα 419 εκατ. ευρώ, που είναι οι προϋπολογισθείσες δαπάνες του 2002. Μεταξύ των επιχορηγούμενων φορέων, στο συνολικό κονδύλι των οποίων μειώνεται απόλυτα, περιλαμβάνονται: τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, τα φοιτητικά συσσίτια, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νοσηλευτικά και Υγειονομικά Ιδρύματα, Ιδρύματα Πρόνοιας, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο ΟΚΑΝΑ, το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, ο «Δημόκριτος», ελληνικά σχολεία της αλλοδαπής κλπ.

Αυτά βέβαια τα κονδύλια δαπανών αφορούν το λεγόμενο και «καλό» σενάριο του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2003, το οποίο όμως δεν ενσωματώνει παραμέτρους τής - «αναπόφευκτης», όπως υποστηρίζουν πολιτικοί παράγοντες - ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο - όχι μόνο στο Ιράκ - κάτι που προβλέπεται να επιδεινώσει την οικονομία και στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση προβλέπεται να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο και «πολεμικό» προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει μεγαλύτερες ακόμα περικοπές δαπανών.


Θ. Κ.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ζημιές από νεροποντή και χαλάζι

Επίσκεψη του Τ. Τσιόγκα, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Νίκαιας και Κιλελέρ

Αποψη από πλημμυρισμένες καλλιέργειες στη Λάρισα

Eurokinissi

Αποψη από πλημμυρισμένες καλλιέργειες στη Λάρισα
Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας προκάλεσε το χαλάζι και η βροχή που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή σε πολλές περιοχές των τριών νομών. Ιδιαίτερα, τεράστιες ζημιές ήταν αυτές που προκλήθηκαν σε μεγάλες εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας, ενώ σπίτια σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων, των Δήμων Νίκαιας και Κιλελέρ Λάρισας πλημμύρισαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που δημιούργησαν «φουσκωμένα» ποτάμια, όπως ο «Γκουσμπασανιώτης».

Οσον αφορά στις ζημιές που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Νέες Καρυές, στο Σοφό και στο Καλό Νερό Λάρισας ο χείμαρρος κατέκλυσε χωράφια, περιβόλια, αποθήκες, αλλά και ορισμένα σπίτια.

Στο Νομό Μαγνησίας επλήγησαν κατά κύριο λόγο βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής Βελεστίνου.

Το μέγεθος των ζημιών στο Νομό Λάρισας έγινε ακόμα πιο ορατό κατά τη χτεσινή μέρα. Τις πληγείσες περιοχές των Δήμων Νίκαιας και Κιλελέρ του Νομού Λάρισας επισκέφτηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, αποτελούμενη από τους Ρ. Μαρούδα, Γ. Φωτάκη, Ν. Ζαμπούκα, καθώς και ο Απ. Μπλιάτσος, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας. Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν απελπιστική: Πολλές εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας δέχτηκαν καίριο «χτύπημα», στο οδικό δίκτυο προκλήθηκαν ζημιές, αρδευτικά δίκτυα των αγροτών παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους, στις πλημμυρισμένες αποθήκες χάθηκαν σημαντικές ποσότητες δημητριακών, πολλά μικροφράγματα έσπασαν, όπως στα χωριά Νέο Περιβόλι, Μύρα, Σοφό, Καλό Νερό, Δίλοφος, Νέες Καρυές, Μοσχοχώρι, Κυπαρίσσι.

Από τα μεγαλύτερα «θύματα» των καταστροφών είναι οι πληγέντες αγρότες, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα, δεδομένου ότι βλέπουν να χάνεται η παραγωγή τους κι όχι για πρώτη φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα περιμένουν από την κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προκάλεσε η ξηρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2001.

Στις συναντήσεις και στις συζητήσεις που είχε με φορείς και κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, ο Τ. Τσιόγκας τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής των ζημιών και την καταβολή έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων στο 100% της καταστροφής.


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ημερίδας των υποδηματοποιών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το περασμένο Σάββατο, οι εργασίες της ημερίδας με θέμα «μετεγκατάσταση επιχειρήσεων υποδηματοποιίας - δημιουργία κλαδικού βιοτεχνικού πάρκου», που διοργανώθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας από την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, έγιναν εισηγήσεις από την επιστημονική ομάδα (επικεφαλής της οποίας ήταν ο διευθυντής της ΟΒΥΕ - επιστημονικός σύμβουλος Ιορδάνης Κετίκογλου) καθώς επίσης και παρεμβάσεις από βιοτέχνες υποδηματοποιούς. Παραβρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΟΒΣΑ, ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά και πολλοί άλλοι.

Μετά το τέλος της ημερίδας άνοιξε κατάλογος των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή στο Βιοτεχνικό Πάρκο, που αποφάσισε να ιδρύσει η ΟΒΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ