Associated Press |
Ραμάλα: Παιδιά εναντίον αρμάτων μάχης - ξανά |
Ισραηλινά άρματα μάχης και πεζικάριοι εισέβαλαν χτες στο συγκρότημα των γραφείων του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, αφού άνοιξαν πυρ με βαριά πολυβόλα. «Δεχόμαστε πυρά», είπε ο Αραφάτ στον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ.
Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, ο οποίος μίλησε από την Ιεριχώ χτες βράδυ στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν επλήγη, ωστόσο δύο από τους φρουρούς του «τραυματίστηκαν ελαφρά» κατά την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων, που συνεχίζουν να καταπατούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την «παλαιστινιακή τρομοκρατία». Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ξερά, όταν ρωτήθηκε για την εισβολή, ότι η δύναμη που εισέβαλε στη Ραμάλα «ενεπλάκη σε μια επιχειρησιακή δραστηριότητα», ενώ συνολικά ο ισραηλινός στρατός «έχει αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητάς του» - χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Πηγές στη Ραμάλα στο μεταξύ ανέφεραν ότι γύρω από το αρχηγείο του Αραφάτ τα πυρά επέμεναν, ενώ τεθωρακισμένα τζιπ καλούσαν με χρήση μεγαφώνων όσους βρίσκονταν μέσα στο αρχηγείο του Αραφάτ να βγουν από το κτίριο επειδή «καταζητούνται από το στρατό του Ισραήλ». Οι πηγές αυτές τόνιζαν ότι δεν ήταν σαφές αν ανάμεσα στους «καταζητούμενους» είναι και ο Γιάσερ Αραφάτ - ενδεχόμενο που, όσο ακραίο κι αν ακούγεται, δεν μπορεί να αποκλειστεί...
Την αφορμή για την κλιμάκωση του ισραηλινού πολέμου αποτέλεσε η δεύτερη παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας σε δύο μέρες, σε λεωφορείο που κινούνταν στο κέντρο του Τελ Αβίβ, με απολογισμό - σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά έως χτες βράδυ - πέντε νεκρούς και κάπου 60 τραυματίες. Αρκετοί από τους τραυματίες, σύμφωνα με την έκδοση της Χα'αρέτζ στο Διαδίκτυο, βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς (στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ) και η Χαμάς διεκδίκησαν ξεχωριστά την ευθύνη για την ενέργεια. Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ διεκδίκησε επίσης την ευθύνη για την προχτεσινή επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος καμικάζι.
Η θέση του Αριέλ Σαρόν, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, όπως την είχε μεταφέρει χτες, μερικές ώρες πριν την εισβολή του στρατού στο αρχηγείο του Αραφάτ, βοηθός του, είναι ότι «οι Παλαιστίνιοι έχουν ανέβει στο τρένο της παγκόσμιας τρομοκρατίας». Αλλα στελέχη της κυβέρνησης τον παπαγάλιζαν πρόθυμα - «δεν είμαστε σε ειρηνευτική διαδικασία», έλεγε ένας, «η Παλαιστινιακή Αρχή ευθύνεται για την επίθεση» στο Τελ Αβίβ, έλεγε ένας δεύτερος. Ενώ οι εκπρόσωποι και ξένων κυβερνήσεων εξέφραζαν τον «αποτροπιασμό τους» για την επίθεση αυτοκτονίας, για να σιωπήσουν στη συνέχεια: Ο οπαδός του Σαρόν, που τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους («καταδικάζω την επίθεση αυτή, καταδικάζω την τρομοκρατία... εκφράζω συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν μέλη τους»), ο Χαβιέ Σολάνα της ΕΕ («ήταν μια ηθικά απαράδεκτη επίθεση που καταστρέφει τις ειρηνευτικές προσπάθειές μας» - ποιες;), ο Γερμανός ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ («ήταν μια δόλια και παράλογη βίαιη ενέργεια... Οι επιθέσεις είναι το έργο εχθρών της ειρήνης και βλάπτουν την παλαιστινιακή υπόθεση» - λες και η κυβέρνησή του παλεύει για την... παλαιστινιακή υπόθεση) και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών («καταδικάζουμε τις τελευταίες επιθέσεις»). Βεβαίως όλοι αυτοί κατόπιν, όταν ο ισραηλινός στρατός μπήκε στη Ραμάλα, δεν ήταν «διαθέσιμοι για σχόλια»...
Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε πρώτη απ' όλους καταδικάσει την επίθεση προβλέποντας ουσιαστικά τι επρόκειτο να γίνει: Τέτοιες ενέργειες, ανέφερε, «βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα και δίνουν στον ισραηλινό στρατό κατοχής και στον Σαρόν τη δικαιολογία συνέχισης της πολιτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στα Αυτόνομα και της καταστροφής».
Ο Ερεκάτ στο μεταξύ αποκάλυπτε το πόσο προσχηματικά κινείται η κυβέρνηση Σαρόν, εξηγώντας: «Αυτές τις έξι βδομάδες που πέρασαν χωρίς επίθεση αυτοκτονίας ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 71 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί στη Ραμάλα σήμερα» (χτες), είπε στο Ρόιτερς. Η ισραηλινή κυβέρνηση όμως προσπαθούσε να περάσει την εικόνα ότι «δεν υπήρξε ηρεμία» στην περιοχή, όπως είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν στο BBC, αποδίδοντας τη μη πραγματοποίηση επιθέσεων, πολύ απλά, «στην παρουσία του ισραηλινού στρατού στα Αυτόνομα» - την επανεπιβολή της κατοχής, δηλαδή...
ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--
«Υπό έλεγχο», μολονότι τεταμένη, παραμένει η κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά τις 3 χτες το πρωί έξω από κέντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν, και μεταλαμπαδεύτηκαν στις πόλεις Κορχόγκο, Μπουάκε και Φερέκε ανάμεσα (κατά πάσα πιθανότητα...) σε δυνάμεις του στρατού και υποστηριχτές του ε.α. στρατηγού Ρόμπερτ Γκέι.
Εντούτοις, αδιευκρίνιστη παρέμενε η αφορμή των συγκρούσεων, που εκδηλώθηκαν ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Λοράν Γκμπάγκμπο πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Αλλες κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως επρόκειτο για πραξικόπημα και άλλες πηγές για ανταρσία στρατιωτών και αξιωματικών... Την εκδοχή του πραξικοπήματος στήριξε ο πρωθυπουργός Πασκάλ Αφί Ν' Γκουεσάν που μίλησε για στάση 750 με 800 απόστρατων στρατιωτών με αίτημα την επανένταξή τους στο στράτευμα...
Μέσα στον κυκεώνα των συγκρούσεων (που περιλάμβαναν ως και βομβαρδισμούς προαστίων του Αμπιτζάν!) αναφέρθηκε ο θάνατος αρκετών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας των στασιαστών, στρατηγός Ρόμπερτ Γκέι (πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που το '99 είχε κάνει πραξικόπημα και απομακρύνθηκε ένα χρόνο μετά, οπότε διεξήχθησαν οι ταραγμένες προεδρικές εκλογές του 2000). Διπλωματικές πηγές υποστήριξαν επίσης πως κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Εμίλ Μπόγκα Ντούντου και πως απήχθη στην πόλη Μπουάκε ο υπουργός Αθλητισμού.
Νωρίτερα χτες βράδυ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ακτής Ελεφαντοστού ανακοίνωσε πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο», πως εξομαλύνθηκαν τα πράγματα στις πόλεις όπου είχαν εκδηλωθεί συγκρούσεις, ενώ ο Πρόεδρος Πασκάλ Γκμπάγκμπο δήλωσε πως θα συνεχίσει την επίσκεψή του στην Ιταλία...
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως τα χτεσινά γεγονότα ήταν μία εκδήλωση της κρίσης πολιτικού, οικονομικού ακόμη και θρησκευτικού χαρακτήρα (αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους μουσουλμάνους του βορρά και χριστιανούς και ανιμιστές του νότου) που σιγοβράζει στην Ακτή του Ελεφαντοστού εδώ και μήνες.
ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.--
Ανεστάλησαν χτες στην Τανζανία και τουλάχιστον έως το τέλος της βδομάδας οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ αντάρτικων οργανώσεων και της μεταβατικής κυβέρνησης του Μπουρούντι, μετά τις επιβεβαιωμένες καταγγελίες και πληροφορίες για τις σφαγές εκατοντάδων αμάχων από δυνάμεις του στρατού!
Το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας για τη Δημοκρατία (CNDD) υπό τις εντολές του Πιερ Νκουρουντζιτζάχαβε ανήγγειλε την αναστολή των συνομιλιών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Πιερ Μπουγιόγια πως οι πρόσφατες σφαγές εκατοντάδων αμάχων στις επαρχίες Ιτάμπα και Γκιτέγκα είναι η «πιο οδυνηρή και απτή απόδειξη πως είτε η κυβέρνηση δεν ελέγχει το στρατό, είτε τον χρησιμοποιεί για να σφαγιάζει αμάχους...».
Νωρίτερα, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Μπουρούντι παραδέχτηκε πως μόνον στις 9 του Σεπτέμβρη στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν στην επαρχία Γκιτέγκα 173 αμάχους με το πρόσχημα πως ήταν «συνεργοί, ή όμηροι των ανταρτών»! Επιπλέον, την περασμένη Δευτέρα, ο Λεωνίδας Ντιμπαγιάζι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Μπουρούντι για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» είχε επιβεβαιώσει τις σφαγές 183 άλλων αμάχων στην ίδια επαρχία...