ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Απειλούν με προληπτικά χτυπήματα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Ρωσία εν ανάγκη θα καταφέρει προληπτικά χτυπήματα στο φαράγγι Πανκίσι της Γεωργίας, δε θα ανεχθεί πλέον επιδρομές των τρομοκρατών από το έδαφος της Γεωργίας και θα φέρει σε πέρας την αντιτρομοκρατική επιχείρηση, δήλωσε χθες, 19 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ. «Αν από το έδαφος της Γεωργίας θα γίνει μια νέα απόπειρα ή θα δούμε ότι ετοιμάζεται μια τέτοια απόπειρα, δε θα περιμένουμε άλλο η ομάδα ανταρτών να πλησιάσει τα ρωσικά σύνορα και να διασκορπιστεί και να αρχίσει να ανατινάζει σπίτια και ιδρύματα, κανείς δε θα περιμένει άλλο. Φυσικά, σ' αυτήν την κατάσταση θα δράσουμε προληπτικά, θα υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας και τη ζωή των Ρώσων πολιτών. Απλώς δεν έχουμε άλλη λύση», υπογράμμισε ο Ιβανόφ σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε δε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν αρκετές αποδείξεις ότι στο έδαφος της Γεωργίας «βρίσκονται συγκεκριμένοι τρομοκράτες, όχι μόνον τσετσενικής εθνότητας, αλλά και από πολλά κράτη». Επισήμανε ότι θα παρουσιάσει στην αμερικανική ηγεσία ακαταμάχητες αποδείξεις για την υποστήριξη των ανταρτών και τρομοκρατών από μέρους της Τιφλίδας.

Από την άλλη μεριά, ενδιαφέρουσες είναι οι δηλώσεις στην εφημερίδα «Ιζβέστια» (17/89/2002) του πρώην υπουργού Αμυνας της Γεωργίας Τενγκίζ Κιτοβάνι, ότι έμπιστα άτομα του Προέδρου της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε «διεξάγουν τώρα διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να βρουν "τρίτη χώρα", η οποία είναι πρόθυμη να δεχτεί τους Τσετσένους αντάρτες που βρίσκονται στο γεωργιανό έδαφος». «Πριν από τρία χρόνια, προειδοποίησα για τον κίνδυνο που προέρχεται από τις ένοπλες τσετσενικές ομάδες στο Πανκίσι. Ο πρόεδρος, όμως, αρνιόταν ότι τρομοκράτες βρίσκονται στο έδαφος της Γεωργίας. Τώρα ο Σεβαρντνάτζε χρησιμοποιεί τις συμμορίες του Γκελάγεφ για να δημιουργήσει στο πρόσωπο της Ρωσίας τον εξωτερικό εχθρό και να ενισχύσει έτσι το κλονιζόμενο εσωτερικό καθεστώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία μου, στο φαράγγι βρίσκονταν μέχρι τελευταία 1.800 αντάρτες», πρόσθεσε ο Κιτοβάνι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ασχημα σημάδια...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε χτες εκτός νόμου 16 ισλαμικές οργανώσεις και ξεκίνησε έρευνες σε τζαμιά, γραφεία και σπίτια μελών τους σε όλη τη χώρα, αναζητώντας «δυνητικούς»(!) εξτρεμιστές, κατόπιν σχετικών εντολών του Οττο Σίλι.

Το Ρόιτερς, όσο και το BBC, που μετέδωσαν την είδηση, έκαναν μικρή μόνο αναφορά στις ανησυχίες που προκαλεί στη μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα (τρία εκατομμύρια πολίτες, στην πλειοψηφία τους Τούρκοι και Κούρδοι 1,8 εκατομμύρια) αυτό το κυνήγι μαγισσών, αλλά η πραγματικότητα είναι πως --όπως και στις ΗΠΑ-- οι πιστοί του Ισλάμ αντιμετωπίζονται, από 11ης Σεπτεμβρίου και εξής, με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία. Αφορμή είναι ότι τρεις από τους τέσσερις πιλότους των αεροσκαφών, όπου εκδηλώθηκαν αεροπειρατείες το πρωί της μέρας μετά την οποία οι παγκόσμιοι συσχετισμοί άλλαξαν άρδην, ζούσαν στη Γερμανία.

Ο Οττο Σίλι έκανε σαφή το στόχο της επιχείρησης: «Αποτελεί μια προειδοποίηση προς τις άλλες ισλαμικές οργανώσεις να συμμορφώνονται στο Σύνταγμά μας», δήλωσε. Μιλούσε μετά τις ταυτόχρονες εφόδους σε 100 γραφεία, τζαμιά και σπίτια σε πέντε κρατίδια. Και οι 16 οργανώσεις που απαγορεύτηκαν σχετίζονται με την οργάνωση Kalifatsstaat (Χαλιφάτο) του Μετίν Καπλάν, Τούρκου υπηκόου, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη τεσσάρων ετών το Δεκέμβρη, όταν φέρεται να είχε καλέσει για τη δολοφονία ενός θρησκευτικού ηγέτη «αντίπαλου» δόγματος.

Εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτέμβρη και τα δύο κόμματα εξουσίας της Γερμανίας στέκονται στην «ανάγκη» να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο, για να «απελαύνονται οι εξτρεμιστές» μετανάστες.

ΤΣΕΧΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Πολιτικές εξελίξεις Ευρω-Ατλαντικής προοπτικής

Η τσεχική Γερουσία υπερψήφισε χτες ομόφωνα συνταγματική ρύθμιση που επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικού με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η ρύθμιση υπερψηφίστηκε και από τους 66 παρόντες γερουσιαστές (απουσίαζαν 15 από τους συνολικά 81 Γερουσιαστές) και τώρα εκκρεμεί η υπερψήφισή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Τσεχικής Δημοκρατίας και η τελική έγκρισή της από τον Πρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ρύθμισης, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί 30 μέρες μετά την υπογραφή της Ενταξιακής Συνθήκης με την ΕΕ - γεγονός που αναμένεται να λάβει χώρα το Γενάρη του 2003. Επιπλέον, η ρύθμιση προβλέπει ότι δεν απαιτείται ποσοστό συμμετοχής άνω του 50% για να επικυρωθεί το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ επίσης σε περίπτωση που ο τσέχικος λαός απορρίψει την ένταξη τότε το δημοψήφισμα, στην περίπτωση που οι όροι ένταξης μείνουν οι ίδιοι, μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2 χρόνια -στην περίπτωση που οι όροι αλλάξουν τότε το δημοψήφισμα μπορεί να επαναληφθεί συντομότερα.

Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Σλοβακία σήμερα και αύριο (20-21 Σεπτεμβρίου) θα διεξαχθούν οι εθνικές βουλευτικές εκλογές. Από αυτές θα προκύψει η νέα κυβέρνηση, που θα προετοιμάσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και θα αναλάβει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένα από τα κόμματα αυτά δεν αναμένεται να κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ετσι, το μετεκλογικό τοπίο δεν αποκλείει κανέναν κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς εκτός του ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές μεταξύ τους, αυτό που απασχολεί όλες τις προαναφερθείσες πολιτικές δυνάμεις είναι η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής ενταξιακής πορείας της χώρας (κατά πρώτο λόγο) και έπειτα η ένταξη στην ΕΕ.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς δεύτερο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας

ΙΡΛΑΝΔΙΑ.--

Σε δεύτερο δημοψήφισμα καλείται ο ιρλανδικός λαός, στις 19 Οκτωβρίου, για τη Συνθήκη της Νίκαιας, μετά το ηχηρό «όχι» με ποσοστό 56%, που έδειξε το περσινό δημοψήφισμα, προκειμένου να αναθεωρήσει την πρώτη του απόφαση.

Ο πρωθυπουργός, Μπέρτι Αχερν, ανακοίνωσε την ημερομηνία του νέου δημοψηφίσματος κατά τη διάρκεια συνόδου του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η απάντηση θα είναι θετική.

Για να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι», από τον ιρλανδικό λαό, η κυβέρνηση Αχερν, έχει ξεκινήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, με σκοπό να «ενημερώσει» τους πολίτες, όσον αφορά τη Συνθήκη, ώστε να πάρει τη «σωστή» απόφαση μπροστά στην κάλπη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού, το δημοψήφισμα αυτό έχει τεράστια σημασία για την πορεία της χώρας στην ΕΕ, αφού ένα δεύτερο «όχι» των Ιρλανδών θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της όποιας επιρροής στο διεθνή αυτό οργανισμό που «την τελευταία 30ετία, κατά την οποία συμμετέχουν σ' αυτόν, έχει αποφέρει στη χώρα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά κέρδη».

Ετσι, οι υποστηρικτές της Συνθήκης της Νίκαιας διατείνονται ότι με τη διεύρυνση της ΕΕ θα έχουν, σαν κράτος, μεγαλύτερες ευκαιρίες στον τομέα της διπλωματίας, ενώ οι υποστηρικτές τού «όχι» επισημαίνουν ότι η Συνθήκη αυτή έχει σαν στόχο την πλήρη αποδυνάμωση των μικρών κρατών -μελών όπως είναι η Ιρλανδία και την αποκλειστική κυριαρχία των ισχυρών χωρών, που θα έχουν πλέον τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Παρά, όμως, τις έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης και των υποστηρικτών του «ναι» για τη θετική ψήφο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού το 46% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Υποψίες Μπόσκοφσκι για «πειραγμένα ψηφοδέλτια»

ΣΚΟΠΙΑ.-

«Αυτές ήταν οι πιο δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές του κοινοβουλευτικού βίου αυτής της χώρας, και αυτό βελτιώνει την εικόνα των Σκοπίων στα Βαλκάνια και στη διεθνή κοινότητα», είχε δηλώσει τα ξημερώματα της Δευτέρας (μετά τις εκλογές της Κυριακής) ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Ωστόσο, όσοι νόμιζαν πως η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης είναι απλώς «θέμα χρόνου» μερικών ημερών, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του σοσιαλδημοκρατικού μπλοκ του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με άλλα - κυρίως... αλβανικά - κόμματα, φάνηκαν να αναθεωρούν... Και αυτό γιατί εδώ και ένα 48ωρο ο υπουργός Εσωτερικών και πολιτικός επικεφαλής των δυνάμεων της αστυνομίας, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, καταγγέλλει φαινόμενα νοθείας και βίας, που «κατά πάσα πιθανότητα να άλλαξαν σημαντικά τα εκλογικά αποτελέσματα»...

Χτες, ο υπουργός Μπόσκοφσκι επανήλθε στις καταγγελίες του, λέγοντας πως «ενδεχομένως πειράχτηκαν», ούτε λίγο - ούτε πολύ, κάπου 480.000 ψηφοδέλτια! Πληροφορίες αναφέρουν πως βασική αφορμή για τις καταγγελίες του Μπόσκοφσκι περί των 480.000 «προβληματικών ψηφοδελτίων» στάθηκε ένα ορθογραφικό λάθος στην επωνυμία κόμματος της κοινότητας των Αθιγγάνων. Ωστόσο, τα ψηφοδέλτια αυτά καταστράφηκαν δύο μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής στις εγκαταστάσεις τυπογραφείου της πόλης Πρίλεπ και αντικαταστάθηκαν με καινούρια. Ομως, ο Μπόσκοφσκι είπε πως «δεν καταστράφηκαν όλα τα εσφαλμένα ψηφοδέλτια και πως όσα αντικαταστάθηκαν έγιναν με τρόπο που δεν αρμόζει ούτε στην προβλεπόμενη διαδικασία και δη στα επίπεδα ασφαλείας... «Εχουμε λόγους να υποψιαζόμαστε νόθευση του εκλογικού υλικού με πολύ επιτηδευμένο τρόπο», κατέληξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ