Σε «καθαρά» δικομματική αναμέτρηση επιχειρεί να μετατρέψει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η ηγεσία της ΝΔ και στην κατεύθυνση αυτή εντείνει την πόλωση, επιδιώκοντας να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ως δήθεν «αντικυβερνητικός πόλος».
Η τακτική αυτή της Ρηγίλλης αποσκοπεί στη μέγιστη συσπείρωση των ψηφοφόρων της με έμφαση στην υπερνομαρχία Αθηνών, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αποδοχής της υποψηφιότητας του Γ. Τζαννετάκου από τη «βάση» του κόμματος. Προκειμένου να υπερφαλαγγιστούν οι «επιφυλάξεις» και διαφωνίες των ψηφοφόρων η ηγεσία του κόμματος θα προσδώσει ειδικά στην υπερνομαρχία Αθήνας χαρακτήρα δημοψηφίσματος ενάντια στην κυβέρνηση, προσβλέποντας στην ιδιοποίηση της ψήφου διαμαρτυρίας κυρίως στο δεύτερο γύρο. Επίσης, θα τονίσει ότι η μάχη της Αθήνας αποτελεί «πρόκριμα» για τις βουλευτικές εκλογές και άρα για την πορεία του κόμματος προς την εξουσία.
Η Ρηγίλλης, η οποία περιμένει με αγωνία τα γκάλοπ που ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα ρίξει μεγάλο βάρος στη «μάχη της Αθήνας», αφού από την έκβασή της θα εξαχθούν «πολιτικά συμπεράσματα» και, άρα, θα εξαρτηθεί και το παιχνίδι εντυπώσεων. Για το σκοπό αυτό αυξάνονται τα κονδύλια για την προεκλογική καμπάνια του συνδυασμού, ενώ ζητείται κινητοποίηση βουλευτών και κομματικών στελεχών, καθώς, εκτός των άλλων, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την επιλογή του Γ. Τζαννετάκου.
Πονοκέφαλο για την ηγεσία της ΝΔ αποτελεί και το «ρήγμα» με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος αποκήρυξε - εμμέσως πλην σαφώς - τον Γ. Τζαννετάκο για τη στάση του στη διαμάχη για τις ταυτότητες καθώς και γιατί τον αποκαλούσε με το κοσμικό του όνομα (Παρασκευαΐδης). Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Ρηγίλλης είναι αποστροφή του γραμματέα της ΚΕ, Βαγγ. Μεϊμαράκη, σε χτεσινή συνέντευξή του (στον «Πλάνετ»): «Η κυρίαρχη ασχολία και αρμοδιότητα της Εκκλησίας είναι τα του οίκου της», είπε, και σημείωσε με νόημα ότι το κόμμα του «από το '74 μέχρι σήμερα έχει στηρίξει την Εκκλησία».
Σφοδρή επίθεση κατά του θεσμού των ενόρκων εξαπέλυσε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ υπέδειξε στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ενιαία δίκη για τους κατηγορούμενους για τη «17Ν». «Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη όταν δικάζουν οι ένορκοι», είπε (στο «Μέγκα») σχολιάζοντας την αθώωση Λεσπέρογλου. Δικαιολογώντας τη θέση περί διάβρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων από την τρομοκρατία, επικαλέστηκε την κλοπή οπλισμού στην Κω, υποστηρίζοντας ότι οι ένοχοι «σίγουρα είναι τρομοκράτες». Ανησυχία εξέφρασε και για το πότε και πώς θα γίνει η δίκη για τη «17Ν», υποδεικνύοντας «να μην πάμε σε ενιαία δίκη», γιατί «δε θα γίνει ποτέ η δίκη».
Το «Βήμα» με δημοσίευμά του ξαναφέρνει στο προσκήνιο την υποτιθέμενη επίσκεψη μελών της «17Ν» στην Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «ένας Κύπριος αγιογράφος και ένας εστιάτορας υποστηρίζουν ότι πριν από ένα περίπου χρόνο η ηγετική ομάδα της "17Ν" (εν. Γιωτόπουλο, Κουφοντίνα και τους τρεις αδελφούς Ξηρού) επισκέφτηκε την Κύπρο και ότι ο Σάββας Ξηρός διερευνούσε το ενδεχόμενο επενδύσεων στη Μεγαλόνησο. Οι κυπριακές και ελληνικές αρχές ασφαλείας δηλώνουν άγνοια για τις πληροφορίες, τις οποίες άρχισαν να διερευνούν από χθες».
Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει πως «υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας απάντησε ότι από τις εντατικές έρευνες που διήρκεσαν δύο μήνες, διάστημα που μεσολάβησε από τον εντοπισμό και των δύο στρατηγείων της "17Ν", έχουν εντοπιστεί ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και για τους 17 που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση. Υποστηρίζεται συγκεκριμένα πως έχουν βρεθεί στις γιάφκες σε σταθερά αλλά και σε άλλα σημεία, που μόνο μέλη της "17Ν" θα μπορούσαν να έχουν ακουμπήσει, αποτυπώματα όλων των προφυλακισμένων».
Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι τα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής «πασχίζουν να βγάλουν και άλλους γενετικούς τύπους εκτός των τεσσάρων, ενός γυναικείου και τριών ανδρικών, που έχουν ως τώρα. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός με το ειδικό λογισμικό για την εξέταση των 3.000 που βρέθηκαν στις γιάφκες της οργάνωσης έχει ήδη εγκατασταθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Επειτα από ταχύρυθμη εκπαίδευση Ελλήνων αστυνομικών, η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει σε περίπου 15 μέρες».
Η «Καθημερινή», αναφερόμενη σε αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών μετά την παρέμβαση του Γερμανού πρέσβη, επισημαίνει «ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει γραπτώς και κατ' επανάληψη προφορικώς, νέα στοιχεία αλλά μέχρι στιγμής η γερμανική πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί, χωρίς παράλληλα να αποσαφηνίζει τους λόγους που την ωθούν στη συγκεκριμένη προσέγγιση».
Τέλος, η «Χώρα» αναφέρει ότι «οι γερμανικές υπηρεσίες έχουν ερευνήσει και αναλύσει τον τομέα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Εχουν στείλει έγγραφα-φωτιά, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη. Εχουν στείλει στοιχεία-ντοκουμέντα από "σπάσιμο" τροφοδοτών λογαριασμών που καταλήγουν σε μεγαλοεπιχειρηματία, από τον οποίο θέλει όπως-όπως να απεμπλακεί η κυβέρνηση, διότι άλλο πράγμα οι μπίζνες και άλλο πράγμα ο τρόμος».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ |
«H σύνδεση του προσώπου μου με ευφάνταστα σενάρια, που βασίζονται μόνο σε σχέσεις συγγενικού και κοινωνικού χαρακτήρα, δεν έχει μόνο ως στόχο την κατασκευή ενός ενόχου αλλά και δημιουργεί την εικόνα μιας προαναγγελθείσας δίωξης». Τα παραπάνω σημειώνει ο Μιχάλης Κασσίμης, σε ανοιχτή του επιστολή προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την ΕΣΗΕΑ, με αφορμή, δημοσιεύματα εφημερίδων και τηλεοπτικές εκπομπές που «αυθαίρετα τον ονοματίζουν ή φωτογραφίζουν ως "συμμέτοχο" στην οργάνωση "1η Μάη"».
Ολη αυτή «η καφκική μεθόδευση θέτει σε κίνδυνο τόσο την προσωπική μου ασφάλεια όσο και της οικογένειάς μου», συνεχίζει και συμπληρώνει: «Ανεξάρτητα από την προσωπική μου αντίδραση, την άμεση, δηλαδή, προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη (...) πιστεύω ότι για την αντιμετώπιση αυτών των σύνθετων καταστάσεων απαιτείται κυρίως η πρακτική ενεργοποίηση όλων εκείνων των φορέων, οι οποίοι προασπίζονται τα ουσιαστικά συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου απέναντι σε τέτοιου είδους αυθαιρεσίες».