ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ενισχύστε με την ψήφο τους αγώνες σας

Περιοδεία του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, στους εργαζόμενους για την αναστήλωση της Ακρόπολης

Eurokinissi

Σε καθημερινή βάση, λαξεύουν το μάρμαρο για να ολοκληρώσουν το έργο αναστήλωσης της Ακρόπολης. Εργάζονται για να αναστηλώσουν ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία του κόσμου, δυστυχώς όμως κάτω από συνθήκες πού θυμίζουν σύγχρονη δουλεία... Πώς μπορεί άλλωστε να ερμηνεύσει κανείς την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι συμβασιούχοι, στην ουσία «αιχμάλωτοι» μιας πολιτικής που «γεννά» και συντηρεί την εξάρτηση του εργαζομένου... Αυτή, είναι η δραματική κατάσταση, που συνάντησε χτες το πρωί ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Θανάσης Παφίλης, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Ο Θ. Παφίλης, συναντήθηκε και μίλησε με αρκετούς από τους εργαζόμενους της ΥΣΜΑ που την ώρα της επίσκεψης πραγματοποιούσαν στάση εργασίας, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι από τους 210 εργαζόμενους του ΥΣΜΑ το 90% είναι συμβασιούχοι! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, στη συζήτηση που είχαν με τον υποψήφιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, έκαναν λόγο για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και για χαμηλούς μισθούς που συμπληρώνονται με επιδόματα. Τόνισαν επίσης, ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί τους, αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη των συμβάσεων ζουν και εργάζονται με το άγχος της ανανέωσής τους...

Ο Θ. Παφίλης μιλώντας προς τους εργαζόμενους, τόνισε: «Είναι απαράδεκτο και τραγικό η ονομαζόμενη πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας, η προσπάθεια -όπως λέγεται- διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων, να περνάει πρώτα απ' όλα μέσα από την ομηρία των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν με σχέσεις εργασίας που θυμίζουν σύγχρονη δουλεία. Με συμβάσεις για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν είναι ποτέ βέβαιοι για το αν θα ανανεωθούν ή όχι και με εξευτελιστικές αμοιβές, στην ουσία ζουν και εργάζονται κάτω από ένα καθεστώς ομηρίας». Στη συνέχεια, ο Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στις επικείμενες νομαρχιακές εκλογές, επισήμανε «έχουν μεγάλη πολιτική σημασία. Σ' αυτές τις εκλογές τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε δυο μεγάλες πολιτικές επιλογές». Τα πράγματα, τόνισε στη συνέχεια, είναι ξεκάθαρα «ο λαός καλείται να δώσει την ψήφο του είτε στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ που ήδη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εφαρμόζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και μέσα στις νομαρχίες, είτε να ψηφίσουν τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία που αποτελεί τον πόλο αντίστασης, τη διαφορετική πολιτική φωνή, που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».

Ο Θ. Παφίλης, υπογράμμισε ότι «οι νομάρχες και οι δήμαρχοι που στηρίχτηκαν και θα στηριχτούν από τις πρώτες αυτές πολιτικές δυνάμεις εφάρμοσαν πιστά τις κυβερνητικές εντολές, βοήθησαν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης». Σ' αυτό το σημείο κάλεσε τους εργαζομένους σε αγώνα, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που επιδιώκει τη μετατροπή των εργαζομένων σε απασχολήσιμους. «Πρέπει να υπερασπίσετε τα ταξικά σας συμφέροντα. Να αναδείξετε νομάρχες που είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε. Τέλος, ο ίδιος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε μια συντονισμένη επιχείρηση εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία στηρίζουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις». Ουσιαστικά, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, «η περιβόητη πολιτιστική αναβάθμιση, γίνεται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας σαν άλλη μια πηγή τεράστιων εσόδων για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΚΟΣ
Και η Αυτοδιοίκηση στο Μέτωπο Παιδείας

Συνάντηση του υποψήφιου νομάρχη Θεσσαλονίκης της ΝΑΣΥ, με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων του νομού

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Παιδείας στο νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και η γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική, επιβάλλεται η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και η διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής για εκπαίδευση δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη. Για να γίνει αυτό απαιτείται «ο συντονισμός δράσης εκπαιδευτικών, γονιών και Νομαρχιακής - Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συγκρότηση ενός κοινωνικού Μετώπου Παιδείας», σημείωσε ο Γιώργος Ρόκος, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΝΑΣΥ), στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού.

Στη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι και φέτος, με την έναρξη των σχολείων, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν μπροστά στην ίδια γνωστή πραγματικότητα, στην ίδια πολιτική, με τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης και των υποδομών, με τη διπλή βάρδια, τις συγχωνεύσεις σχολείων και συμπήξεις τμημάτων και τη δραματική υποβάθμιση των ΤΕΕ.

Διαπιστώθηκε ότι το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα (ΥΠΕΠΘ, ΟΣΚ ΑΕ και Νομαρχίας), ύψους 70 δισ. δραχμών που θα έλυνε το πρόβλημα σχολικής στέγης στο νομό έως και το 2006, ουσιαστικά παραμένει στα χαρτιά εδώ και 2 χρόνια και ελάχιστες μόνο αίθουσες διδασκαλίας έχουν παραδοθεί.

Παράδειγμα της όξυνσης των προβλημάτων αποτελεί το Δημοτικό Σχολείο Χορτιάτη, αλλά και το 26ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, οι μαθητές των οποίων βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αίθουσες διδασκαλίας και σύγχρονα διδακτήρια. Χτες, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 26ου Δημοτικού στην Τούμπα πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και πορεία διαμαρτυρίας. Το κτίριο που στεγάζεται το σχολείο είναι επικίνδυνο και οι μαθητές 6 τμημάτων μεταφέρονται σε σχολείο της Τριανδρίας για μάθημα.

Τα όποια ολοήμερα σχολεία ή του διευρυμένου ωραρίου, υπολειτουργούν και οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για τον εξοπλισμό τους και το προσωπικό.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα γίνονται μαθήματα σε επικίνδυνα και ακατάλληλα κτίρια, σε αποθήκες που έγιναν αίθουσες διδασκαλίας κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στην περιοχή ευθύνης της Δ΄ ΕΛΜΕ απαιτούνται 35 νέα διδακτήρια και 425 αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να γίνει δυνατή η λειτουργία των σχολείων σε δικά τους διδακτήρια και σε πρωινό κύκλο. Το πρόγραμμα όμως προβλέπει μέχρι το 2006 να παραδοθούν 15 διδακτήρια με 180 αίθουσες διδασκαλίας.

Και όλα αυτά, αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία των επιλογών της κυβέρνησης για παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Επιλογές που οι εκλεκτοί αιρετοί της υιοθετούν (π.χ. ο υποψήφιος νομάρχης Γ. Χατζησάββας) και δηλώνουν έτοιμοι να υπηρετήσουν.

Δραστηριότητες παρατάξεων
  • Ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ Θ. Παφίλης και ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Ηλ. Νικολόπουλος, πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί περιοδεία στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων (Μηχανογραφικό Κέντρο) του ΟΤΕ στο Ρουφ.
  • Η υποψήφια Νομάρχης Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ελπίδα Παντελάκη και ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» Κ. Τζατζάνης, μαζί με στελέχη του ναυτεργατικού κινήματος, πραγματοποιούν σήμερα στις 7 το πρωί περιοδεία στα καράβια, στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ Θ. Παφίλης πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, περιοδεία στο Σταθμό Σεπολίων του Μετρό.
  • Η «Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη» Βόλου (ΔΑΣ) και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Μαγνησίας (ΝΑΣ) καλούν στο λαϊκό γλέντι που πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή, στις 9.30 το βράδυ, στο κέντρο ΘΕΟΦΙΛΟΣ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Ν. Γκατζής και ο υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας Νάνος Απόστολος. Ποιοτική λαϊκή μουσική και τραγούδι από τη λαϊκή κομπανία του Στάθη Μιλάνου.
  • Παρουσίαση του ψηφοδελτίου θα κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Αρταίων Νίκος Καραβασίλης, αύριο Παρασκευή 20/9 στις 9 μ.μ.. Η παρουσίαση θα γίνει στο εκλογικό κέντρο στην Πλατεία Κιλκίς. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Σήμερα η παρουσίαση του ψηφοδελτίου

Το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» παρουσιάζεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά (πλατεία Κοραή), όπου η Κίνηση θα δώσει το στίγμα της μάχης των δημοτικών εκλογών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ