ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνθήκες στρατοκρατίας στο λιμάνι

Σε εξέλιξη η μετακίνηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού προς το Κόσσοβο και τη Βοσνία

Αμερικανικά πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φορτωμένα με πολεμικό υλικό, με προορισμό το Κόσσοβο

Motion Team

Αμερικανικά πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φορτωμένα με πολεμικό υλικό, με προορισμό το Κόσσοβο
Πριν προλάβει να εγκατασταθεί καλά καλά το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο Γ΄ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι της πόλης τέθηκε και πάλι σε συνθήκες στρατοκρατίας. Από χτες τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη η μετακίνηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού προς το Κόσσοβο και τη Βοσνία. Προηγήθηκε η άφιξη πλοίων του ιταλικού στόλου με στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Η επιχείρηση, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΓΕΕΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης «Dynamic Response» (Δυναμική Απάντηση) που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί πιθανά στις 27 του Σεπτέμβρη. Σ' αυτή συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις από ΗΠΑ, Ιταλία, Πολωνία, Αργεντινή, Ολλανδία και Ρουμανία. Ο κύριος όγκος θα διέλθει μέσω Θεσσαλονίκης.

Η άσκηση διεξάγεται με επίκεντρο το Κόσσοβο και τη Βοσνία και προβλέπει τη μετακίνηση εφεδρικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση έντασης της κρίσης στην περιοχή. Αναλυτικά το σενάριο αναφέρεται σε ενδεχόμενη ένταση με συμπλοκές μεταξύ Σλάβων και αλβανοφώνων. Σε αυτή την περίπτωση οι εφεδρείες θα επέμβουν ενισχύοντας τις δυνάμεις που ήδη βρίσκονται αναπτυγμένες στην περιοχή.

Παγιωμένη πρακτική, πάντως, είναι η αξιοποίηση των ασκούμενων δυνάμεων σε οποιαδήποτε περιοχή χρειαστεί, εφόσον υπάρξει ανάγκη δράσης. Με δεδομένο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μέση Ανατολή και με εκδηλωμένη την πρόθεση των ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράκ, φαίνεται πως η ενίσχυση της παρουσίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή δεν είναι απλά συγκυριακή.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για προγραμματισμένη αλλά για έκτακτη άσκηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο λοιπόν της «Δυναμικής Απάντησης», από το απόγευμα της Δευτέρας κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τρία υπερσύγχρονα αμερικανικά αποβατικά πλοία. Πρόκειται για το ελικοπτεροφόρο «Νασάου» και τα δύο βοηθητικά «Οστιν» και «Τορτούγκα», τα οποία αναμένεται να αποπλεύσουν σήμερα και να επανέλθουν τις επόμενες μέρες προκειμένου να ξαναπάρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που «ξέρασαν» στο λιμάνι.

Συνολικά αποβιβάστηκαν περίπου 1.000 στρατιώτες και εκατοντάδες οχήματα και κοντέινερ φορτωμένα με πολεμικό υλικό. Η επιχείρηση αποβίβασης των Αμερικανών «Ράμπο» έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα στο ντοκ 23 του λιμανιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νύχτα άρχισαν να ξεφορτώνονται και μάλιστα κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας και κάλυψης, ώστε να μην είναι ορατή η δράση τους ούτε στους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης. Οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία. Τα άρματα μάχης και τα κοντέινερ με δύο τρένα. Χτες βράδυ αναμενόταν να αναχωρήσει άλλο ένα τρένο φορτωμένο με πολεμικό υλικό. Οι υπόλοιποι 500 που θα διέλθουν μέσω Θεσσαλονίκης θα φτάσουν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στη συνέχεια οδικώς, με ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία, θα μεταβούν στις περιοχές δράσης.

Γνωστό το σκηνικό για τους πολίτες. Από το 1999 μέχρι και σήμερα βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τις φάλαγγες των ΝΑΤΟικών δολοφόνων που χρησιμοποιούν τις υποδομές της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Εντάσσεται κι αυτό στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» που υιοθέτησε για την πόλη τους η κυβέρνηση του «ευχαριστώ τους Αμερικάνους», της υπογραφής των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, της συμμετοχής στον πόλεμο του Αφγανιστάν, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Της «ανάπτυξης», στο βωμό της οποίας προσκυνούν οι υποψήφιοι αιρετοί του δικομματισμού.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Κατρακύλα αυταρχισμού και χαφιεδισμού το έγγραφο της ΕΥΡΩΠΟΛ

Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που απευθύνεται στο Συμβούλιο της ΕΕ, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, σχετικά με το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΡΩΠΟΛ για το συντονισμό και την ενιαιοποίηση των μεθόδων αξιοποίησης και κατασκευής χαφιέδων εντός της ΕΕ.

Στην Ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", σε έγγραφο της ΕΥΡΩΠΟΛ με κωδική σήμανση "Ευρωπαϊκές Βέλτιστες Πρακτικές για το χειρισμό των πληροφοριοδοτών", δίνονται κατευθύνσεις και οδηγίες για "τη στρατολόγηση και διαχείριση" καταδοτών. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεθόδους και μέγεθος αμοιβών, ακόμα και ιδιότυπες ασυλίες, αφού οι καταδότες δε θα συλλαμβάνονται, "όταν διαπράττουν εγκλήματα εντός των προσδιορισμένων ορίων" και, επίσης, τους "επιτρέπεται η συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις" μετά από "έγκριση καθορισμένης αρχής, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές".

Ερωτάται το Συμβούλιο, αν αυτό το κείμενο της ΕΥΡΩΠΟΛ, που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έχει την έγκρισή του και αν σκοπεύει να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα αστυνομοκρατίας, αυταρχισμού και χαφιεδισμού της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, της πολιτικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας και των μαζικών οργανώσεών τους».

Οριστικά «ταφόπετρα» στις γερμανικές αποζημιώσεις

Η ελληνική δικαιοσύνη δικαίωσε τους θύτες της ναζιστικής θηριωδίας

Οριστική «ταφόπετρα» μπαίνει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που δικαίωσε το γερμανικό δημόσιο. Τελικά η ελληνική δικαιοσύνη τάχθηκε με τους θύτες και ενάντια στα θύματα της γερμανικής θηριωδίας, τα οποία δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις για όσα φρικτά διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας την περίοδο 1941-1944.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία 6-5 έκρινε ότι η Γερμανία καλύπτεται από το προνόμιο της ετεροδικίας και πρέπει να απορριφθούν οι αγωγές, με τις οποίες οι οικογένειες των θυμάτων διεκδικούσαν αποζημιώσεις. Η πλειοψηφία επικαλείται δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι μπορεί να καμφθεί η απόφαση της ετεροδικίας, γιατί αφορά πράξη βίας κατά αμάχου πληθυσμού.

Δεν υπάρχει πλέον καμιά ελπίδα για να βρουν το δίκαιο τους τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων στα ελληνικά δικαστήρια. Νομικοί κύκλοι σημείωναν ότι κάποιες ελάχιστες ελπίδες εναποτίθενται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και αυτό αν προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατά του ελληνικού δημοσίου για παρεμπόδιση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.

Η Αλ. Παπαρήγα στη Λάρισα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λάρισα σήμερα Τετάρτη, 18 του Σεπτέμβρη.

  • Στις 10.20 θα επισκεφτεί το εργοστάσιο ΙΝΤΡΑΜΕΤ και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.
  • Στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΓΚΡΑΝΤ.
  • Στις 13.45 θα επισκεφτεί το εργοστάσιο ΤΕΜΚΑ και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.
  • Στις 18.00 θα συναντηθεί με εκπροσώπους της διοίκησης της Ενωσης Γονέων Λάρισας στο ξενοδοχείο ΓΚΡΑΝΤ.
  • Στις 20.00 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία Λάρισας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ