ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Ο «αναπόφευκτος» πόλεμος...

Μόνο με πόλεμο «βλέπουν» τα αφεντικά της Ουάσιγκτον ότι μπορούν να επιτύχουν το σύνολο των στόχων τους τόσο για τη Μέση Ανατολή όσο και για τον πλανήτη

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
«Καταδικασμένη», πριν καν διατυπωθεί, ήταν η απόφαση του Ιράκ να αποδεχτεί και μάλιστα άνευ όρων την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Η Ουάσιγκτον είχε ήδη φροντίσει να αποσαφηνίσει ότι ακόμα και αν το Ιράκ έκανε αποδεκτή μια τέτοια πρόταση «τίποτα δε θα άλλαζε» στα σχέδιά της. Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, όπως είχε «προβλέψει» και ο πρόεδρος Μπους...

Ο πόλεμος είναι ταυτισμένος με τη φύση του ιμπεριαλισμού, είναι συνώνυμό του. Αποτελεί το πιο «πρόσφορο» και «αποτελεσματικότερο» μέσο, για να δίνει λύση στα αδιέξοδά του. Μόνο με πόλεμο «βλέπουν» τα αφεντικά της Ουάσιγκτον ότι μπορούν να επιτύχουν το σύνολο των στόχων τους τόσο για την περιοχή, όσο και για τον πλανήτη.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι επιδιωκόμενοι στόχοι που καθιστούν «αναπόφευκτη» (κατά Μπους) την ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά του Ιράκ; Πρώτον, θέλουν νέα κυβέρνηση ανδρεικέλων στο Ιράκ, νέα συμβόλαια πετρελαίου με τις αμερικανικές πολυεθνικές. «Ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να φύγει, πρέπει να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Πολ Ο Νιλ.

Δεύτερον, κτίζουν νέο «στάτους» στη Μέση Ανατολή με πλήρη έλεγχο της ροής του «μαύρου χρυσού». Τρίτον, καθιστούν περίπου εξαρτημένη την οικονομία της ΕΕ ελέγχοντας τις ενεργειακές της πηγές, ενώ ταυτόχρονα ψαλιδίζουν τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για «πλανητική συγκυριαρχία». Τέταρτον, εδραιώνεται παραπέρα η ηγεμονία των ΗΠΑ, οι οποίες ταυτόχρονα στέλνουν σήμα ότι το μόνο δίκαιο που υπάρχει είναι αυτό που είναι γραμμένο στις «πλατφόρμες» των αεροπλανοφόρων τους.

Τα κέρδη, που προσδοκά το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα στις ΗΠΑ είναι τόσα πολλά, ώστε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Λευκού Οίκου Λόρενς Λίντσεϊ αποκάλεσε περιφρονητικά «ένα τίποτα» τα...200 δισ. δολάρια(!), που ο ίδιος ανέφερε ότι θα είναι το κόστος του πολέμου κατά του Ιράκ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ»

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ: «Η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα ανοίξει τους κρουνούς του πετρελαίου για τις μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και χρόνια είναι αποκλεισμένες από τα κοιτάσματα του Ιράκ. Παράλληλα θα οδηγήσει σε ακύρωση τις συμφωνίες που έχει συνάψει στον ενεργειακό τομέα η Βαγδάτη με τη Ρωσία, τη Γαλλία και άλλες χώρες» (ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ - ΒΗΜΑ).

ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; «"Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Γαλλία και η Ρωσία ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο. Θα πρέπει να τους πούμε λοιπόν ότι αν στηρίξουν την εγκαθίδρυση μιας "αξιοπρεπούς" ιρακινής κυβέρνησης, τότε θα τους διαβεβαιώσουμε ότι το νέο καθεστώς και οι αμερικανικές εταιρίες θα επιδιώξουν τη συνεργασία. Αν όμως δεν υποστηρίξουν την ανατροπή του Σαντάμ, τότε θα είναι δύσκολο να πείσουμε τη νέα ιρακινή κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί τους» (Τζ. Γούλσι - Πρώην διευθυντής της CIA - Στο ίδιο).

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ»: «Ο Μπους και ο αντιπρόεδρος Τσένι έχουν εργασθεί για πολλά χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία και έχουν μακροχρόνιους δεσμούς με αυτήν. Παρ' όλα αυτά έκπληξη δημιουργεί η επιλογή τους να μη συζητήσουν εκτενώς με στρατιωτικούς αξιωματούχους και Δυτικούς συμμάχους το ζήτημα του πετρελαίου του Ιράκ μετά τον Σαντάμ» (ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ»: «Εάν το σχέδιο εισβολής (σ.σ. στο Ιράκ) συνεχίσει να υποστηρίζεται, αυτό γίνεται όχι για να απαλλαχτούν από τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά για να επιβάλλουν στην περιοχή μια συνολική λύση, που ταιριάζει με τα ισραηλινά προβλήματα, ενώ συγχρόνως προκαλεί πτώση της κυβέρνησης στο Ιράκ και εξασκεί πίεση στο Ιράν» (Αλέν Τουρέν - ΕΛ ΠΑΪΣ -ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο «κόσμος τους». «Αστραπιαία εκτοξεύτηκαν στην περίοπτη θέση των διαμορφωτών της κοινής γνώμης τα κατακάθια των δημοσιογραφικών χαμαιτυπείων, άτομα ύποπτων διασυνδέσεων και εξαιρετικά σκοτεινών προθέσεων, τα οποία περιφέρονται από παράθυρο σε παράθυρο θολών τηλεοπτικών καναλιών, βυθίζοντας τη χώρα στην αφόρητη δυσοσμία του κόσμου τους» (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Ο ρόλος των υπηρεσιών: «Ο αποπροσανατολισμός των διωκτικών αρχών, ακόμα και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία διοχέτευε πλαστά έγγραφα, ήταν κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη, ο λόγος που επί 27 χρόνια δεν κατέστη δυνατή η εξάρθρωση της 17Ν» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Βεβαιότητες: «Νοέμβριο, το αργότερο Δεκέμβριο, θα πραγματοποιηθεί η επίθεση στο Ιράκ, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ζήτησε από τον κ. Χριστοδουλάκη τις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις δε θα είναι μεγάλες και πως οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν πρόσκαιρα, επί έναν περίπου μήνα, και μετά θα κατρακυλήσουν στα σημερινά τους επίπεδα, ίσως και σε χαμηλότερες τιμές» (Β. Σκουρής -«ΕΘΝΟΣ»).

Ολα μέχρι την κάλπη: «Ειδική στρατηγική για τις επόμενες 26 ημέρες ως τις εκλογές του Οκτωβρίου πρόκειται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μη χαλάσει το ήπιο πολιτικό κλίμα των ημερών. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση σκοπεύει όχι μόνο να αποφύγει κάθε σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες, αλλά επιπλέον προτίθεται να αμβλύνει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα» (Γ. Παπαχρήστος -«ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμποροι - ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΨΗΦΟΥ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Μετά τα τρομο-ριάλιτι - ΦΡΑΓΗ ΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΗ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΞΗΡ-ΑΣΜΑΤΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΩΣ ΕΔΩ ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ.

ΧΩΡΑ: ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ!

ΕΣΤΙΑ: BIG BROTHER ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΚΟΤΩΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΝΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ 45ΑΡΙ!

ΑΥΓΗ: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΣΕ ΝΕΟ ΡΟΛΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 10-15 ΕΞΩ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΑΙΖΕΙ ΞΕΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ Της «17 ΝΟΕΜΒΡΗ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗ CIA.

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΙΣ 9.195 ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 3.361 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΑΓΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ