ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Παράταση;..
  • Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ
  • Η διεθνής κοινότητα «πανηγυρίζει», σκεπτικισμός στους Βρετανούς ενώ οι ΗΠΑ εμμένουν και κάνουν λόγο για «τακτικό ελιγμό»

Αμερικανικό μαχητικό αεροπλάνο στην τουρκική βάση του Ινσιρλίκ

Associated Press

Αμερικανικό μαχητικό αεροπλάνο στην τουρκική βάση του Ινσιρλίκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΑΣΒΙΛ.-

Με την επιστολή που παρέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νάτζι Σάμπρι στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όπου γίνεται αποδεκτή η άνευ όρων επιστροφή στη Βαγδάτη των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των οπλικών του συστημάτων, η τράπουλα ανακατεύτηκε και πάλι. Εννοείται ότι η κίνηση αυτή, εκ μέρους του Ιράκ, απομακρύνει το ενδεχόμενο του πολέμου, αφού οι ΗΠΑ ήδη έχουν εκπονήσει τα σχέδιά τους και μάλιστα έχουν πληροφορήσει την οικουμένη ότι είναι αποφασισμένες να δράσουν και μόνες τους...

Οσον αφορά ωστόσο τα γεγονότα και το «πρόσχημα» των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, την περιβόητη πια επιστολή, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, παρουσία του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Λίγες μόλις ώρες με την αποδοχή από πλευράς Βαγδάτης της άνευ όρων επιστροφής των επιθεωρητών όπλων, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας - (ΙΑΕΑ) καθιστά σαφές με ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται το «Ρόιτερς», πως επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανάληψη των επιθεωρήσεων - που διακόπηκαν το Δεκέμβρη του 1998 πριν τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς.

Ευρωπαϊκή «ικανοποίηση»

Ηδη πια το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην «επιστολή». Στο παρασκήνιο λοιπόν της επιστολής θα πρέπει να καταλογιστούν οι πιέσεις που άσκησαν κυρίως οι αραβικές και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες προς την ιρακινή κυβέρνηση να μεταβάλει τη στάση της και να κάνει δεκτό το αμερικανικό αίτημα.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Βαγδάτη εδώ και λίγες μέρες βρίσκονται διάφοροι Ευρωπαίοι βουλευτές, μεταξύ αυτών και του κυβερνώντος βρετανικού Εργατικού Κόμματος, καθώς και επιχειρηματίες οι οποίοι εκσφενδονίζουν ουκ ολίγους χαρακτηρισμούς εναντίον του Αμερικανού προέδρου και σύσσωμης της κυβέρνησης των «ιεράκων»... Επισήμως, από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πιο σκληρός και άκαμπτος εμφανίζεται ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που ενόψει εκλογών δε «θέλει ούτε να ακούσει για επίθεση κατά του Ιράκ». Μετά την 22η Σεπτεμβρίου, μέρα των γενικών εκλογών, ίδωμεν... Πάντως χθες, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, καλωσόρισε θερμά την απόφαση της Βαγδάτης, επισημαίνοντας πως αποτελεί μία ευκαιρία για πολιτική λύση.

Είχαν προηγηθεί η Γαλλία, η Ρωσία και το Βέλγιο, το οποίο χαρακτήρισε, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Λουί Μισέλ, ενθαρρυντική την απόφαση του Ιράκ, τονίζοντας πως «η στροφή αυτή πρέπει, όπως δεν έχουμε πάψει να επαναλαμβάνουμε, να ανοίξει το δρόμο για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης». Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «χάρη στις κοινές μας προσπάθειες, κατορθώσαμε να αποφύγουμε την απειλή ενός πολέμου και επανερχόμαστε στα πολιτικά μέσα για την επίλυση του προβλήματος στο Ιράκ».

Θετική ήταν και η αντίδραση της Ιορδανίας, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και σύσσωμος ο Αραβικός Σύνδεσμος διά στόματος του Αμρ Μούσα, αν και αρκετά αραβικά κράτη εκφράζουν ανησυχία ότι δε θα αποφευχθεί τελικώς ο πόλεμος, δεδομένης της αποφασιστικότητας και της επιθετικότητας της κυβέρνησης Μπους.

«Τακτικός ελιγμός»

Από την άλλη πλευρά, η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν μάλλον η αναμενόμενη. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Βρετανία, έσπευσαν να κάνουν λόγο για κινήσεις τακτικής από πλευράς Σαντάμ Χουσεΐν, επισημαίνοντας πως παραμένει η ανάγκη για μία «νέα και αποτελεσματική» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μάλιστα ο Λευκός Οίκος ζήτησε τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη όσο και από το Κογκρέσο να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Ιράκ και να μην χαλαρώσουν από τις υποσχέσεις του Σαντάμ Χουσεΐν. «Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπορεί να γίνει πιστευτός και η ανικανότητα των Ηνωμένων Εθνών να καταλήξουν σε μία απόφαση, όπως αυτή που επιθυμούν οι ΗΠΑ, θα ανάψει το πράσινο φως στο καθεστώς της Βαγδάτης να συνεχίσει την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής» δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τη στιγμή που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ συνεχίζει τις πιέσεις στον ΟΗΕ για απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντός 4 βδομάδων...

Με επιφύλαξη υποδέχτηκε την ιρακινή πρόταση και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος σημείωσε ότι «ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει μια μακρά ιστορία να μην παίζει τίμια». Ψεύτη αποκάλεσε τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Πολ Ονίλ, τονίζοντας ότι πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Την ίδια ώρα, ναυτιλιακές πηγές στο Λονδίνο ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στείλουν στον Κόλπο δεκάδες στρατιωτικά οχήματα και εκατοντάδες κοντέινερ με πυρομαχικά.

Τέλος, από την πλευρά της, η Βαγδάτη ελπίζει, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταρέκ Αζίζ, πως η απόφασή της θα οδηγήσει σε όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των κυρώσεων κατά της χώρας και στην εξομάλυνση της παρούσας κατάστασης.

Η «οικονομία» των όπλων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ως «βάλσαμο» λειτούργησε η είδηση ότι το Ιράκ κάνει δεκτή την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, χωρίς όρους, γεγονός, που -πάντα πιθανώς- απομακρύνει, τουλάχιστον προσωρινά, μία στρατιωτική ευρείας κλίμακας επίθεση. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά, ενώ η τιμή του πετρελαίου έπεσε δραστικά, φτάνοντας στο Λονδίνο στα 27,8 δολ. το βαρέλι. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της επίθεσης ή της επέμβασης δεν έχει αποσοβηθεί.

Ο χρόνος είναι και πάλι το κρισιμότερο στοιχείο... Προς το παρόν το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης εντός 4 βδομάδων, όπως επιθυμεί η Ουάσιγκτον, δείχνει να έχει απομακρυνθεί, μέχρι νεοτέρας φυσικά.

Εξάλλου, το σκεπτικό των ιθυνόντων στην Ουάσιγκτον είναι ευρύτερο και το Ιράκ, συνιστά καίριο στρατηγικά οικονομικό στόχο. Οσο για τους αναλυτές, έσπευσαν να τονίσουν ότι ακόμη και η αμερικανική οικονομία είχε θετικές αντιδράσεις στην επιστολή του Ιράκ, ανακουφισμένη από την προοπτική του βάρους που θα έχει το κόστος του πολέμου (μέχρι και 200 δισ. δολάρια). Κόστος οδυνηρό για την «ισχυρότερη» οικονομία του πλανήτη. Αυτήν την οικονομία... με το μεγαλύτερο και συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα παγκοσμίως.

Οσο για το «δυσβάσταχτο» βάρος ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Πολ Ο' Νιλ, έσπευσε να αποσαφηνίσει, ότι το κόστος είναι μηδαμινό μπροστά στα οφέλη... «Ο Σαντάμ πρέπει να φύγει» δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC προσθέτοντας ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να εκτιμήσουμε -ως προς το οικονομικό του κόστος- έναν ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ, κατακρίνοντας έτσι εμμέσως τον Λόρενς Λίντσεϊ, βασικό σύμβουλο του προέδρου Μπους για οικονομικά θέματα.

«Δεν είναι πολύ καλή ιδέα να προσπαθούμε να εκτιμήσουμε οικονομικά κάτι που μπορεί να μη συμβεί ποτέ», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πολ Ο' Νιλ επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με το Ιράκ καταλήγοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι «τόσο μεγάλη και ισχυρή» που μπορεί κάλλιστα να αντέξει τα αποτελέσματα ενός πολέμου κατά του Ιράκ.

Εντούτοις, ο Λίντσεϊ που δέχτηκε αυτή την έμμεση επίθεση από τον υπουργό Οικονομίας, εκτός τις εκτιμήσεις, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ότι το κόστος του πολέμου θα κυμανθεί μεταξύ του 1% και 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ, απέρριψε τις ανησυχίες ότι θα οδηγήσει ενδεχομένως την αμερικανική οικονομία στη δίνη της ύφεσης και μίας μακράς πληθωριστικής περιόδου.

Εκτός αυτών, στη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», τόνισε ότι η εκδίωξη του Σαντάμ Χουσεΐν θα «ευνοήσει τις επιχειρήσεις» αφού θα προκαλέσει τεράστια ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς «θα προστεθούν 3 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στην παγκόσμια παραγωγή», που θα έχει ως συνέπεια τη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ