Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του κράτους - τιμωρού, όσων αντιστέκονται στη «νέα τάξη πραγμάτων»
Στις συζητήσεις, οι Αμερικανοί παίζουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ με γρήγορους ρυθμούς Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ προχωρούν στην οικοδόμηση ενός αστυνομικού κράτους, που, στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, θα τιμωρεί όσους αντιστέκονται και αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.
Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Τζ. Ασκροφτ ζήτησε «συνεργασία στον τομέα της πληροφόρησης για να είναι πιο αποτελεσματική η μάχη κατά της τρομοκρατίας σε επίπεδο πρόληψης», ενώ «εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας και ειδικότερα στην έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή». Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας!
ICON |
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης των υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις. Απ' ό,τι φαίνεται, οι Ευρωπαίοι εταίροι αίρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους και «συμμορφώνονται» με τις επιταγές των Αμερικανών σ' αυτό το θέμα. Η αμερικανική πλευρά αξιοποιεί και το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001 για να επιβάλει τις θέσεις της.
Επίσης, έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συνεργασίας μεταξύ της Eurojust και των ΗΠΑ, καθώς και στο θέμα της σύναψης δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για έκδοση και αμοιβαία δικαστική συνδρομή.
Να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια υλοποίησης του λεγόμενου «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης», η χώρα μας πλέον με αφορμή την καταπολέμηση της «17 Νοέμβρη», ανοιχτά και χωρίς επιφυλάξεις, συντάσσεται με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Αμερικανών για την ίδρυση του κεντρικού οργάνου από ανώτατους αστυνομικούς και δικαστές για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Η Eurojust θα συγκεντρώνει «αποδεικτικά στοιχεία» και έτσι θα σύρεται η Δικαιοσύνη να νομιμοποιεί τη δράση των διωκτικών αρχών.
Τέλος, στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να «εξάγει» την πολιτική της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, όχι μόνον στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, αλλά και σε τρίτες χώρες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών.
Διευκρινίσεις για τις συνθήκες νοσηλείας του Σ. Ξηρού στον «Ευαγγελισμό» για τα φάρμακα που του χορηγήθηκαν, αλλά και για όσα μεταδίδονται «για, δήθεν, επισκέψεις πολιτικών ή άλλων προσώπων, ξένων προς το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στον νοσηλευθέντα τραυματία», δίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του «Ευαγγελισμού», προς αποκατάσταση, όπως αναφέρει, της αλήθειας.
Η διοίκηση του «Ευαγγελισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δηλώνει κατηγορηματικά και με έμφαση»:
Καταλήγοντας, η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει ότι «η πρόσβαση στον ασθενή Σ. Ξηρό τόσο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όσο και στο θάλαμο νοσηλείας ήταν αδύνατη». «Οι χώροι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, φυλάσσονταν με ιδιαίτερη αυστηρότητα, από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις (ΥΜΕΤ, ΕΚΑΜ) καθώς και από το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου (SECURITY)».
«Η ευθύνη της νοσηλείας του ασθενούς είχε ανατεθεί στην Πανεπιστημιακή Κλινική στον "Ευαγγελισμό", υπό τον καθηγητή κ. Ρούσσο και την ομάδα του. Η θεραπευτική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι έχει υπεισέλθει οποιοσδήποτε άλλος μηχανισμός ή οποιαδήποτε άλλα άτομα άσχετα με τη θεραπευτική ομάδα στην αντιμετώπιση του κ. Ξηρού», δήλωσε χτες απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια ουσία που μπορεί να προκαλέσει τρόμο, ανέφερε: «Υπάρχουν φάρμακα που μεταβάλλουν το επίπεδο συνείδησης και χρησιμοποιούνται για την καταστολή, ως αναισθητικά, αλλά φάρμακα που στρίβεις ένα κουμπάκι και αλλάζουν την προσωπικότητα και μετά την επαναφέρουν εκεί που θέλεις δεν υπάρχουν».
Την προφυλάκιση της Αγγελικής Σωτηροπούλου ζήτησε εκ νέου χτες, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας της υπόθεσης «17Ν» Κυρ. Καρούτσος, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σε βάρος της αποχρώσες ενδείξεις ενοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρισέλιδη πρότασή του θεωρεί αδιαμφισβήτητη την παρουσία της Σωτηροπούλου στο κρησφύγετο της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, ενισχύεται και από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Ο εισαγγελικός λειτουργός έχει, επίσης, την άποψη ότι η κατηγορουμένη γνώριζε την ύπαρξη του οπλισμού της «17Ν», γιατί ο συγκεκριμένος χώρος είναι τόσο μικρός ώστε θα ήταν αδύνατο να μην αντιληφθεί κάποιος επισκέπτης τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα.
Η Α. Σωτηροπούλου αφέθηκε ελεύθερη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μετά τη μαραθώνια απολογία της στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκο, καθώς ανέκυψε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και αρμόδιου εισαγγελέα για την προσωρινή κράτησή της. Ο εισαγγελέας Κυρ. Καρούτσος τάχτηκε υπέρ, ενώ ο ειδικός ανακριτής κατά, κρίνοντας επαρκή την επιβολή περιοριστικών όρων στην κατηγορουμένη, δεδομένου ότι είναι γνωστής διαμονής, παρακολουθείται από την αστυνομία και δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό. Τη διαφωνία αυτή θα λύσει τις αμέσως επόμενες μέρες το δικαστικό συμβούλιο, εκδίδοντας σχετικό βούλευμα.
Η ίδια, κατά τη διάρκεια της απολογίας της, αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται για συμμετοχή στη «17Ν». Υποστήριξε ότι «ένα δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο βρέθηκε σε χώρο διαμονής, δεν μπορεί να αποδείξει» ότι είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. «O μόνος λόγος που θα με δικάσουν -φέρεται να είπε- είναι η προσωπική σχέση μου με τον Δημήτρη (Κουφοντίνα) και κανένας άλλος». Η συνήγορός της Ιωάννα Κούρτοβικ κατέκρινε τον τρόπο που παρουσιάστηκε η υπόθεση της πελάτισσάς της από τα ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «ένα ένταλμα σύλληψης δεν αρκεί, δε δικαιολογεί το διασυρμό ενός ανθρώπου».
Ανώτερα στελέχη της ΕΛΑΣ εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη της υπόθεσης Σωτηροπούλου, γιατί «χαλά» την «επικοινωνιακή» εικόνα που η αστυνομία εμφανίζει τον τελευταίο καιρό στην κοινή γνώμη, με αφορμή την «εξάρθρωση» της «17Ν». Σύμφωνα με την εικόνα αυτή, γίνονται συλλήψεις μόνο όταν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ενοχής για οποιονδήποτε ύποπτο...
Παρέμβαση σε όσα εξελίσσονται αυτές τις μέρες για την τρομοκρατία κάνει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με τη νεοσύστατη Επιστημονική Επιτροπή, η οποία έχει επιφορτιστεί το έργο για να εξετάσει ζητήματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή του «τρομονόμου».
Στη χτεσινή πρώτη συνεδρίασή της, η Επιστημονική Επιτροπή καθόρισε τους άξονες μέσα στους οποίους θα κινηθεί και θα εξετάζει ζητήματα, όπως συνθήκες συνεργασίας συνηγόρων με κατηγορούμενους, δυνατότητες επικοινωνίας των κατηγορουμένων μέσω τηλεφώνων κλπ. Αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν όλα τα σχετικά υλικά (αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του συμβουλίου των φυλακών, αναφορές των δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των φερόμενων ως μελών της «17 Νοέμβρη» κλπ.).
Στο μεταξύ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκης διέψευσε τις καταγγελίες του Σ. Ξηρού, ο οποίος από τις φυλακές Κορυδαλλού μίλησε στον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο, όπου έκανε λόγο για χορήγηση ψυχοφαρμάκων, εικονικές εκτελέσεις κλπ.
Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός με ανακοίνωσή του καλύπτει πλήρως τον εισαγγελέα Ι. Διώτη, που ήταν παρών στην προανάκριση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αναφέρει ότι η προανάκριση διεξήχθη σε όλα τα στάδια, σύμφωνα με τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες και με σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που ο Ε. Κρουσταλάκης παρεμβαίνει γι' αυτό το θέμα, ενώ και στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι ήταν «απολύτως νόμιμη» η παρατεταμένη ανάκριση του Σ. Ξηρού στον «Ευαγγελισμό».
Επίσης, σήμερα θα επισκεφτούν τον ΔΣΑ ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κάππος και Ε. Κρουσταλάκης αντίστοιχα και θα παραστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές δεν πρόκειται να ασχοληθούν με όσα κατήγγειλε ο Σ. Ξηρός στην τηλεφωνική συνέντευξη στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, εκτός και αν υπάρξουν επίσημες καταγγελίες. Τέλος, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, με αφορμή τη συνέντευξη, να περιοριστούν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των κρατουμένων μόνο στα συγγενικά πρόσωπα και τους συνηγόρους τους.
Το «Βήμα της Κυριακής» σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Πόλεμος μυστικών υπηρεσιών» αναφέρει: «Οι Αμερικανοί καταλογίζουν στους Βρετανούς ότι "δε θέλουν να προχωρήσουν στην εξάρθρωση των μικρότερων τρομοκρατικών οργανώσεων είτε επειδή δεν τους ενδιαφέρει είτε επειδή δε θέλουν" υπαινισσόμενοι ότι μπορεί και να αποκρύπτουν στοιχεία. Ασφαλώς οι Αμερικανοί θα ζητήσουν από τους δικηγόρους τους να μάθουν στην ακροαματική διαδικασία πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις στην οργάνωση, πώς έφθαναν οι πληροφορίες σε αυτήν και αν τα δίκτυα της ελληνικής τρομοκρατίας μπλέκονταν με μηχανισμούς του κράτους».
Η «Απογευματινή της Κυριακής» αναγγέλλει, ότι αναμένεται έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για πιθανούς νέους ενόχους στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Αναφέρει συγκεκριμένα το ρεπορτάζ: «Στις τάξεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπάρχει έντονος προβληματισμός αν οι επόμενες συλλήψεις θα γίνουν από την αντιτρομοκρατική ή μέσω διαύλου της Δικαιοσύνης, με τη διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο. Οι λόγοι είναι ευδιάκριτοι. Φάνηκαν καθαρά στη δίκη Λεσπέρογλου, καθώς "ομάδες υποστήριξης" έδωσαν πάλι το στίγμα του στόχου τους: Απαξίωση με κάθε τρόπο των προανακριτικών ενεργειών και γενική επίθεση δυσφήμισης της αστυνομίας, την οποία προσπαθούν να παρουσιάσουν ως υποχείριο αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ζυγός κλείνει υπέρ της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, αφού είναι σαφές ότι με τη Δικαιοσύνη απέναντί τους τα πράγματα δυσκολεύουν για τους περίεργους "υποστηρικτές" των υποψηφίων... ενοίκων του Κορυδαλλού».
Η «Καθημερινή της Κυριακής» επισημαίνει ότι οι διωκτικές αρχές έχουν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν «εκβιασμούς επιχειρηματιών». Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, δέχτηκαν εκβιασμούς από συγκεκριμένα άτομα, που υποστήριξαν ότι μπορούσαν να διαγράψουν τα ονόματά τους από τη λίστα των υποψήφιων θυμάτων της "17Ν" έναντι αδράς αμοιβής. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που υπέκυψαν στον εκβιασμό και έδωσαν αυτά τα χρήματα».
Τα «Νέα» δημοσιεύουν δηλώσεις γιατρών που ανήκαν στην ομάδα νοσηλείας του Σάββα Ξηρού στον «Ευαγγελισμό» καθώς και τη λίστα φαρμάκων που του χορηγήθηκαν. Φιλοξενείται ανώνυμη δήλωση γιατρού της ομάδας νοσηλείας, ο οποίος φέρεται ως «αγανακτισμένος για τις συνεντεύξεις Σάββα Ξηρού και με όλα όσα ακούγονται για τη νοσηλεία του ίδιου», δηλώνοντας ότι δεν του χορηγήθηκε σκοπολαμίνη ούτε άλλο παρόμοιο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή αμνησία. Ακόμη η ίδια πηγή αναφέρει για τον Σ. Ξηρό, ότι «την πρώτη εβδομάδα αφότου αποσωληνώθηκε, δε γνώριζε για την παρουσία της Αστυνομίας στο νοσοκομείο. Υστερα από μερικές ημέρες, ο ίδιος ζήτησε από τη γιατρό της εφημερίας να καλέσει την Αστυνομία λέγοντας πως "αποφάσισε να περάσει στο αντίθετο στρατόπεδο"».
Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι επιχειρείται άσκηση πίεσης σε κάποιους από τους προφυλακισμένους, οι οποίοι τήρησαν «αρνητική στάση κατά την προανακριτική και ανακριτική διαδικασία και δεν έτυχαν των ευεργετικών διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου όπως οι αδελφοί Ξηρού». «Εκτιμάται, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, πως η προσπάθεια των Αρχών είναι με τη βοήθεια επιλεγμένων Μέσων Ενημέρωσης να πειστούν όσοι τήρησαν αρνητική μέχρι τώρα στάση, να αρχίσουν να συνεργάζονται ώστε να απολαύουν αυτοί και όχι οι "ανανήψαντες" σύντροφοί τους τα προβλεπόμενα προνόμια».
«Τον επικίνδυνο κατήφορο στον οποίο οδηγούν η σεναριολογία και η ονοματολογία γύρω από την υπόθεση της τρομοκρατίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας. Η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι «τα σχετικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται και στο όνομα των αποκλειστικών πληροφοριών ολοένα και νέα πρόσωπα βλέπουν να φωτογραφίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως εμπλεκόμενοι στη "17Ν"».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ως μία από αυτές τις περιπτώσεις, του μέλους της ΕΣΗΕΑ Ιωάννας Σωτήρχου, δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο ίδιος ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ύστερα από επικοινωνία του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών διέψευσε κατηγορηματικά όσα μεταδόθηκαν σχετικά. Χαρακτήρισε μάλιστα «συνήθεις απαράδεκτες και καταδικαστέες φήμες» τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλέσει τους διευθυντές ειδήσεων των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και τους διευθυντές των εφημερίδων, σε συζήτηση για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, ενώ παράλληλα καλεί «τους δημοσιογράφους να αντισταθούν σε κάθε πίεση και σκοπιμότητα» και προτρέπει «κάθε θιγόμενο πολίτη να προσφεύγει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και της ΕΣΗΕΑ».
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), καταγγέλλει «τους όποιους εμπνευστές των διαφαινόμενων οργανωμένων σχεδίων κατασυκοφάντησης της αντιδικτατορικής αντίστασης, ότι τάχα αποτέλεσε το θερμοκήπιο της τρομοκρατίας», με αφορμή την εξάρθρωση της τρομοκρατίας της «17Ν», «όπως αυτή μας παρουσιάζεται με τις ελάχιστες επίσημες ανακοινώσεις των αρμοδίων θεσμικών φορέων και την ατέλειωτη σεναριολογία και παραπληροφόρηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ...».
«Θεωρούμε θετικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εξάρθρωσης της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης που για 27 χρόνια διέσυρε με βαρβαρότητα μια ημερομηνία κορυφαίο σταθμό της αντιδικτατορικής αντίστασης και της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας, της 17 Νοέμβρη 1973, δολοφονώντας Ελληνες και αλλοδαπούς πολίτες», τονίζεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται ακόμα: «Οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές λειτούργησαν στην 7χρονη διαδρομή τους για την κατάργηση της τυραννίας και την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, υπακούοντας σε ρητή διάταξη του βίαια καταλυθέντος Συντάγματος, στα πλαίσια του γνωστού άρθρου 114 και στην κληρονομιά από την εποχή του Δημοφάντη μέχρι την Εθνική Αντίσταση». Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Ζητάμε από τους θεσμοθετημένους φορείς και από όλες τις πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις να προασπίσουμε την ιστορική μας μνήμη, αγωνιστική έμπνευση του λαού μας, από την καθημερινή προσπάθεια σπίλωσής της»,
Στα πλαίσια αυτά, ο Σύνδεσμος προτίθεται να οργανώσει σχετική εκδήλωση - συζήτηση.