ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Παίρνουν μέτρα για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν, χτες 11/9/2002, στις Βρυξέλλες, πρώτη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, αποφάσισε να προτείνει προς το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) την «ενίσχυση της ασφάλειας των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», με αύξηση των αποθεμάτων, δημόσιο έλεγχο και «κοινή» διαχείριση σε «περιόδους κρίσεων», επικαλούμενη, ούτε λίγο ούτε πολύ, «γεωπολιτική αβεβαιότητα».

Πρόκειται για μια απόφαση που καταδείχνει περίτρανα ότι ο «παγκόσμιος αντι-τρομοκρατικός πόλεμος» έχει επιταχύνει τις «αβεβαιότητες» της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» και όλοι έχουν αρχίσει να μαζεύουν σύνεργα πολέμου. Η αρμόδια επίτροπος Ισπανίδα Λογιόλα ντε Παλάθιο χαρακτήρισε «αποφασιστική» την πρόταση της Κομισιόν και «επιβεβλημένη» για την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το 2000 η ΕΕ ήταν υποχρεωμένη να εισάγει το 70% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 40% σε φυσικό αέριο, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα των αναγκών της, ενώ οι προβλέψεις για το 2020 κάνουν λόγο για σχεδόν πλήρη ενεργειακή εξάρτηση.

Η Κομισιόν προτείνει αύξηση των «στρατηγικών» αποθεμάτων σε πετρέλαιο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για τουλάχιστον 120 ημέρες και την ίδρυση «εθνικών οργανισμών διαχείρισης», ενώ προβλέπει και «κοινή» διαχείριση σε περιπτώσεις «ενεργειακών κρίσεων» (μείωση του εφοδιασμού κατά 7% και αύξηση του κόστους κατά 0,5% του κοινοτικού ΑΕΠ). Οσον αφορά το φυσικό αέριο, για το οποίο δεν υπήρχε καμία κοινοτική «εναρμόνιση» δεν προβλέπεται «στρατηγικό» απόθεμα, αλλά προτείνονται «ενισχυμένες συμφωνίες» με τις προμηθεύτριες χώρες, ιδιαίτερα τη Ρωσία. Γίνεται φανερό ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν ιδιαίτερα από μια πτυχή του «παγκόσμιου πολέμου», αυτή της ενεργειακής εξάρτησης και προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Ενεργειακή εξάρτηση και πολεμική προετοιμασία της ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, το 2000 η ΕΕ ήταν έντονα εξαρτημένη στον ενεργειακό της ανεφοδιασμό. Οσον αφορά το πετρέλαιο, η ΕΕ εισάγει το 70% των αναγκών της και εξαρτάται άμεσα από τις χώρες ΟΠΕΚ κατά 51% (Σαουδική Αραβία 13%, Λιβύη 10%, Ιράν 9%, Ιράκ 7%, Νιγηρία 4%, Αλγερία 4%, Βενεζουέλα 2% και Κουβέιτ 2%). Το υπόλοιπο 49% εισάγεται από τη Νορβηγία (21%), τη Ρωσία (18%), το Μεξικό (2%) και άλλες χώρες (8%). Η Ρωσία είναι και ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός τροφοδότης της Γερμανίας. Η εξάρτηση από τη Ρωσία είναι ασφυκτική και όσον αφορά το φυσικό αέριο απ' όπου η ΕΕ εισάγει το 41%, ενώ το υπόλοιπο 29% το εισάγει από την Αλγερία, το 25% από τη Νορβηγία και το 5% από άλλες χώρες. Συνολικά η ΕΕ εισάγει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Οπως τονίζει η Κομισιόν: «Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σ' αυτή την εξάρτηση είναι ανησυχητικοί», και προειδοποιεί ότι «μια κρίση εφοδιασμού μπορεί να αποτελέσει πηγή κοινωνικού ρήγματος». Σήμερα τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν αποθέματα, το καθένα ξεχωριστά, που αρκούν για 90 ημέρες, αλλά δεν υπάρχει δημόσιος έλεγχος των αποθεμάτων. Συγκεκριμένα τα λιγότερα αποθέματα έχει η Πορτογαλία (91 ημέρες), το Λουξεμβούργο (93 ημέρες) και η Ελλάδα (3.239 χιλιάδες τόνοι που αρκούν για 96 ημέρες). Τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» αποθέματα έχει η Ολλανδία (214 ημέρες) και σε ποσότητα η Γερμανία (31.999 χιλιάδες τόνοι) και η Γαλλία (19.623 χιλιάδες τόνοι) και η Ιταλία (16.386 χιλιάδες τόνοι). Η Κομισιόν προτείνει:

1) αύξηση των «στρατηγικών» αποθεμάτων σε πετρέλαιο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για τουλάχιστον τέσσερις μήνες (120 ημέρες)

2) Ιδρυση «εθνικών οργανισμών διαχείρισης» που θα θέσουν υπό δημόσια «προστασία» τα «στρατηγικά» αποθέματα, ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες κρίσεις, και,

3) «κοινή» διαχείριση όλων των «στρατηγικών» αποθεμάτων σε περίοδο κρίσης στη βάση μιας «κοινής στρατηγικής», που θα καθοριστεί για «κοινή» δράση της Κομισιόν και μια «επιτροπή εκπροσώπων των κρατών - μελών».

Προτείνεται και η ίδρυση «ενός ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης του εφοδιασμού σε καύσιμα» τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο. Για το αέριο, προτείνεται για πρώτη φορά κοινοτική «εναρμόνιση» που αφορά κυρίως τις συμφωνίες που υπογράφονται με τις προμηθεύτριες χώρες. Οπως τονίζει η Κομισιόν «ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας αποτελεί πρότυπο προς αυτή την κατεύθυνση». Προβλέπεται η εφαρμογή «κοινών κανόνων» για το φυσικό αέριο. Και όλα αυτά ενόψει της πλήρους «απελευθέρωσης» της εσωτερικής αγοράς ενέργειας που προβλέπεται για το 2004.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Προωθείται λύση «κατά περίσταση» για το θέμα του ευρωστρατού ώστε να πάει άμεσα η ευρωπαϊκή δύναμη στην ΠΓΔΜ

Μέτρα για την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πιο ενεργό συμμετοχή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ), όπως αυτές τις παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οσον αφορά το επίμαχο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, δηλαδή της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης και της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ, το θέμα αυτό φαίνεται πως παραπέμπεται για αργότερα, ενώ προκρίνεται λύση ad hoc, δηλαδή κατά περίσταση συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμη ταχείας αντίδρασης σε αντικατάσταση της ΝΑΤΟικής δύναμης στην ΠΓΔΜ, της οποίας η αποστολή λήγει στις 26 του Οκτώβρη.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χρήσης των υποδομών του ΝΑΤΟ από τον ευρωστρατό, λόγω των τουρκικών ενστάσεων. Ετσι σύμφωνα με τον Γ.Παπαντωνίου «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ad hoc συνομιλίες για αλλαγές στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ έως το τέλος του χρόνου». Και δήλωσε ότι «θα ήταν λάθος να καθυστερήσουμε την αποστολή μας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επειδή απλώς δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι «κεντρικός στόχος της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι η συγκρότηση και ολοκληρωμένη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης μέσα στους επόμενους μήνες». Και συμπλήρωσε ότι αυτό σημαίνει την κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν σε οπλικά συστήματα, σε μέσα και δυνατότητες αυτής της Δύναμης, μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σε αντίθετη περίπτωση «θα υπάρξει μία δεύτερη και τελική ευκαιρία καλύψεως αυτών των ελλειμμάτων, με μία ενδεχόμενη σύγκληση μιας διασκέψεως στην Αθήνα τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2003».

Εξίσου μεγάλος στόχος της ελληνικής προεδρίας, όπως είπε, θα είναι η προώθηση της συνεργασίας στο ζήτημα των ευρωπαϊκών εξοπλισμών. «Χρειαζόμαστε, είπε, κοινές προδιαγραφές και μία κοινή παραγωγική βάση για την εξασφάλιση των αναγκαίων οπλικών συστημάτων, τόσο για την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, όσο και γενικότερα τις ευρωπαϊκές Ενοπλες Δυνάμεις».

ΚΚΕ
Συγκέντρωση στον Πύργο

Συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλ. Παπαρήγα

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικρεμπόρων, πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Λεωφόρος Αλεξάνδρας). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ