ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΑΠΙΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ
Προτεραιότητα στα προβλήματα των εργαζομένων

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος και πολυμελές κλιμάκιο υποψηφίων του συνδυασμού «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

Ο Αγάπιος Σαχίνης

Motion Team

Ο Αγάπιος Σαχίνης
Τα φλέγοντα προβλήματα της πόλης και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, καθώς και το σοβαρό ρόλο που μπορεί να παίξουν στην αντιμετώπισή τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα συζήτησαν χθες με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης και πολυμελές κλιμάκιο υποψηφίων του συνδυασμού «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα».

Σάρκα από τη σάρκα του εργατικού κινήματος της συμπρωτεύουσας ο Αγάπιος Σαχίνης, που το υπηρέτησε για πολλά χρόνια και από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΚΘ, βρέθηκε χθες, ως υποψήφιος δήμαρχος αυτή τη φορά, στο χώρο από τον οποίο δεν έφυγε ποτέ.

«Ο Αγάπιος Σαχίνης δεν είναι ξένος στο ΕΚΘ, αλλά είναι γνωστή η συνδικαλιστική του δράση και η αξιοποίηση του βήματος του ΕΚΘ για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος, καλωσορίζοντας τον υποψήφιο δήμαρχο και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού.

Στο ίδιο πνεύμα, ο γεν. γραμματέας του ΕΚΘ, Θεόδωρος Κυριακίδης, τόνισε στην προσφώνησή του ότι είναι η πρώτη φορά που το ΕΚΘ έχει συνάντηση με υποψήφιο δήμαρχο, στον οποίον δε χρειάζεται να εκθέσει τα προβλήματα των εργαζομένων, γιατί τα έχει ο ίδιος βιώσει για πολλά χρόνια μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις.

Παίρνοντας το λόγο, ο Αγάπιος Σαχίνης, αφού τόνισε ότι δεν έφυγε ποτέ από το ΕΚΘ, δήλωσε ότι όλα τα χρόνια με τις παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή της παράταξης στα συλλαλητήρια των εργαζομένων της πόλης και αυτός και οι συνεργάτες του ήταν και είναι πάντα παρόντες. Η ΤΑ, τόνισε, μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί και να συμβάλει μαζί με το ΕΚΘ στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Και το ΕΚ μπορεί και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να πιέσει και το Δήμο Θεσσαλονίκης σ' αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί τι αξία έχει μια πόλη με πάρκα, με τραμ, με μετρό, περιαστικό σιδηρόδρομο, ελικοδρόμια κλπ. και με άνεργους τους πολίτες; Δήλωσε, τέλος, τη συμμετοχή της παράταξης στο συλλαλητήριο που έχει προκηρύξει το ΕΚΘ στις 19 Σεπτέμβρη για τα ζητήματα της ακρίβειας, της ανεργίας που συνεχίζει να καλπάζει.

Τέλος, ο Αγάπιος Σαχίνης δήλωσε ότι αυτός και οι συνεργάτες του θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται και μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα των εργαζόμενων και μια ουσιαστική ανάπτυξη της πόλης προς όφελος των κατοίκων της.

Στον Αγάπιο Σαχίνη δόθηκε το τιμητικό μετάλλιο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τη συμβολή του στους αγώνες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και από τη θέση του γγ του ΕΚΘ και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

Τα ποδήλατα και η Ναούμοβα

Εργα και ημέρες των υποψήφιων δημάρχων του δικομματισμού στη Θεσσαλονίκη. Από τη μία ο κ. Βούγιας του ΠΑΣΟΚ με τα 101 ποδήλατα στην παραλία και από την άλλη ο κ. Παπαγεωργόπουλος με τη Μ. Ναούμοβα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ο Σ. Βούγιας, εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και μέχρι πριν λίγες μέρες υφυπουργός Μεταφορών, υπόσχεται δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη και για λίγες μέρες ανέλαβε να εξοικειώσει τους πολίτες με τη χρήση των ποδηλάτων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δωρεάν ένα από αυτά. «Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος», λέει. Οπως συνέβαλε το Μετρό που ακόμη γίνεται, το τραμ που υποσχόταν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο κ. Βούγιας, η υποθαλάσσια που όταν και αν γίνει θα τη χρυσοπληρώνουν στα διόδια οι Θεσσαλονικείς. Οπως οι χώροι στάθμευσης που θα χρηματοδοτήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για να εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες και πάει λέγοντας.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, εκλεκτός της ΝΔ και νυν δήμαρχος, που - όπως ο ίδιος λέει - «αναγέννησε» τη Θεσσαλονίκη, επιστράτευσε την Μ. Ναούμοβα, που πήρε το 1ο βραβείο στο λεγόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, αυτή την ανούσια και εντελώς ασήμαντη καλλιτεχνικά μουσική ευρωπαϊκή «ατραξιόν», για να αποδείξει ότι «υπηρετεί τον πολιτισμό»(!) και πασχίζει για την ψυχαγωγία των δημοτών.

Και οι δυο τους προσπαθούν να μας πείσουν ότι νοιάζονται για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οταν όμως ο ίδιος ο λαός αγωνίζεται για την ουσιαστική αναβάθμιση της ζωής του, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, σταθερή δουλιά, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία και παιδεία για τα παιδιά του, τότε επιλέγουν να βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό της λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας.

Γι' αυτό οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δε θα τους κάνουν τη χάρη. Στις εκλογές της 13ης Οκτώβρη θα ρίξουν «μαύρο» στους υποκριτές, «μαύρο» στους διαχειριστές των αντιλαϊκών επιλογών.


Α. Α.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ο Γ. Νιέρης υποψήφιος δήμαρχος

Ο Γιώργος Νιέρης, οικοδόμος - συνδικαλιστής θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», στο Δήμο Αρτεμισίου Εύβοιας.

Αγωνιστής, γνωστός στην περιοχή της Βόρειας και Βορειοκεντρικής Εύβοιας για τους κοινωνικοπολιτικούς του αγώνες και τη συμμετοχή του στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο συγκρότημα Σκαλιστήρη, ενάντια στο μεγαλοτσιφλικά Αγγλο, Φ. Ν. Μπέκερ, για να μείνει ο φυσικός πλούτος στα χέρια του λαού, να αναπτυχθεί σε φιλολαϊκή κατεύθυνση η περιοχή και ο νομός με βάση τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου.

«Η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν, δεκαετίες τώρα, όλες οι κυβερνήσεις, οδήγησε και τον τόπο μας στο μαρασμό και την εγκατάλειψη», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού της ΔΑΣ. «Η ανεργία αυξάνεται καθημερινά το ίδιο και η εσωτερική μετανάστευση. Μαζικά οι κάτοικοι εγκαταλείπουν γυναίκες, παιδιά και τον τόπο τους για να βρουν δουλιά. Η ακρίβεια φουντώνει. Οι επαγγελματοβιοτέχνες ασφυκτιούν. Οι αγρότες ξεκληρίζονται. Το περιβάλλον καταστρέφεται. Τα ναρκωτικά και τα τηλεσκουπίδια αντικαθιστούν τον πολιτισμό. Την ίδια στιγμή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Στην περιοχή μας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο να δουλέψουμε, οι αγρότες οδηγούνται σε απόγνωση, οι υπηρεσίες υγείας είναι ανύπαρκτες, τα σχολεία κλείνουν, σπαταλιούνται εκατομμύρια για έργα βιτρίνας. Οσοι βάζουν πλάτη να περάσουν αυτές οι πολιτικές, ζητούν ξανά την ψήφο σας. Οσοι απείχαν από κάθε αγώνα εμφανίζονται προεκλογικά σαν "αγωνιστές". Αυτοί τσακώνονται για την "κουτάλα". Τα παχιά λόγια περίσσεψαν. Η πραγματικότητα μιλά από μόνη της».

Η ΔΑΣ απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα, για δήμαρχο και δημοτική αρχή που να μην πειθαρχούν στις αντιλαϊκές πολιτικές. Για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο δήμο προς όφελος του λαού.

Παρεμβάσεις Σαχίνη στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Οποιοι προσπαθούν με ξένα κόλλυβα να κάνουν μνημόσυνο, όσοι σκάβουν λάκκους, να είναι σίγουροι ότι το βράδυ, στις 13 Οκτώβρη, ο λάκκος θα είναι μεγάλος και θα χωράει πολλούς», προειδοποίησε ο Αγάπιος Σαχίνης μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, χθες το μεσημέρι. Αφορμή στάθηκε η προκλητική πρακτική του Σπ. Βούγια να αξιοποιήσει κονδύλια του υπουργείου Μεταφορών για την αγορά και δωρεά 101 ποδηλάτων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αγ. Σαχίνης ζήτησε τη λύση του προβλήματος της δημοτικής εταιρίας ιματισμού, πριν τις εκλογές, με την απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες. Για τους εργαζόμενους του Δήμου, που δεν τους έχει καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας, τόνισε ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους και το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από την παρούσα διοίκηση, αλλά όχι μέσω δανεισμού.

Τέλος, αναφερόμενος στον προεκλογικό αγώνα, ανέφερε πως «ο διάλογος που έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος μέσω των γιγαντοαφισών μπορεί να ωφελήσει μόνο τις εταιρίες αφισοκόλλησης και κανέναν άλλο». Υπάρχει ευθύνη, πρόσθεσε, «στο δήμαρχο και όσους σιωπούν, γιατί ενώ κατατέθηκε έγκαιρα πρόταση από πλευράς της δημοτικής παράταξης "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα" για την αποφυγή τέτοιων μέσων, δεν έγινε δεκτή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ