Το δικό τους αγωνιστικό «παρών» δίνουν το Σάββατο στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι της Αθήνας, το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα. Δίπλα στους εργαζόμενους της Μακεδονίας, στους αγρότες και στους επαγγελματοβιοτέχνες θα διαδηλώσουν για αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις, θα απαιτήσουν πάγωμα και έλεγχο των τιμών, μείωση του εργάσιμου χρόνου, αλλά και κοινωνική ασφάλιση, παιδεία και υγεία αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα με καλύτερες παροχές.
Το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δεκάδες συνδικάτα και μαζικοί φορείς, οι λιθογράφοι, οι κλωστοϋφαντουργοί, οι μεταλλεργάτες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι λογιστές, οι συνταξιουχικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι στο φάρμακο, η ΟΓΕ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς. Η ΟΛΜΕ επίσης καλεί σε συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς. Οπως ενημερώνει το Συντονιστικό Αθήνας, τα λεωφορεία για τη ΔΕΘ, θα αναχωρήσουν το Σάββατο, στις 9 το πρωί, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Το τηλέφωνο συνεννόησης είναι: 010.8223344 και ώρες, από 9.00-13.00.
Αντίστοιχα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά έχει ορίσει ώρα αναχώρησης στις 9 το πρωί, από την πλατεία Κοραή. Το τηλέφωνο συνεννόησης είναι: 010.4126.766.
Χιλιάδες Θεσσαλοί εργάτες, αγρότες, νέοι, συνταξιούχοι και πολλοί άλλοι θα δώσουν το «παρών» τους στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη να διαδηλώσουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που ευθύνεται για όλα τα δεινά τους. Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήραν, μεταξύ των άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Καρδίτσας, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομών Μαγνησίας και Τρικάλων, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και Καρδίτσας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων, αγροτικών συλλόγων, συνταξιουχικών οργανώσεων και άλλοι φορείς.
Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη ΔΕΘ πήρε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι καθηγητές του νομού είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τη δραστική αύξηση του εισοδήματός τους, τον έλεγχο κατά της ακρίβειας, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση, την προστασία του δημόσιου πλούτου και το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Για την άνοδο στη Θεσσαλονίκη δρομολογούνται λεωφορεία, που ναυλώνουν Εργατικά Κέντρα και άλλοι φορείς, τα οποία θα ξεκινήσουν από τις πόλεις των νομών της Θεσσαλίας το μεσημέρι του Σαββάτου.
Οχι μόνο δε μετέχουν στη διαδήλωση, αλλά προτείνουν και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου για το 2003. Η ΝΑΣΥ θα είναι στη διαδήλωση δήλωσε ο υποψήφιος νομάρχης Γ. Ρόκος
Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΝΑΣΥ), με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Γ. Ρόκο, το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, θα βρίσκεται στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μαζί με τους εργάτες, αγρότες, υπάλληλους, άνεργους, μαθητές και σπουδαστές. Αυτό δήλωσε ο Γ. Ρόκος στη χτεσινή συνεδρίαση τού Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Συμβούλου της ΝΑΣ Μ. Σπυριδάκη, συζητήθηκε το θέμα συμμετοχής της ΝΑ στις κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Οι υπόλοιποι, εκλεκτοί του δικομματισμού, σήκωσαν το λάβαρο της δήθεν προστασίας του θεσμού για να κρύψουν και πάλι την υποτέλειά τους. Να κρύψουν την ταύτισή τους με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Εκλεγμένοι και υποψήφιοι που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, περιορίστηκαν να συμφωνήσουν φραστικά στις διαπιστώσεις του ψηφίσματος που κατέθεσε ο Μ. Σπυριδάκης. Αρνήθηκαν όμως η ΝΑ να καλέσει το λαό σε συμμετοχή στη διαδήλωση. Καθείς λοιπόν εφ ω ετάχθη.
Στο κείμενο που κατέθεσε ο Μ. Σπυριδάκης (υποψήφιος με τη ΝΑΣΥ στις επικείμενες εκλογές) περιγράφεται η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός του νομού: «Η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, αγγίζοντας σε Δυτικούς Δήμους ακόμη και το 35%. Οι βασικές υποδομές (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, κλπ.) εξαγγέλλονται κάθε χρόνο. Οι αγρότες ασφυκτιούν από τις τιμές στο βαμβάκι, στο στάρι, στο λάδι και άλλα προϊόντα. Η ακρίβεια καλπάζει, η λαϊκή οικογένεια στριμώχνεται για να τα βγάλει πέρα. Οι μικρομεσαίοι του νομού εξαφανίζονται. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΝΑΣΥ στο συλλαλητήριο ο Γ. Ρόκος σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την τρομολαγνία της κυβέρνησης, των μυστικών υπηρεσιών, των τηλεοπτικών καναλιών, θα αναδείξουν αγωνιστικά αυτό που πονάει τον πολίτη και θα διεκδικήσουν λύσεις προς όφελός του. Θα ανοίξουν το δρόμο για ό,τι σε ένα χρόνο θα ακολουθήσει: την «υποδοχή» των Ευρωπαίων ηγετών από την πανευρωπαϊκή διαδήλωση κατά της πολιτικής του κεφαλαίου, τον Ιούνη του 2003».
Στην αντίπερα όχθη οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ έκαναν καθαρό ότι αυτό που τους καίει είναι άλλο. Ομοφώνησαν σε ένα: να «πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη» και δηλώνουν ως ΝΣ ότι «διαφωνεί ριζικά με τις όποιες άλλες εναλλακτικές προτάσεις, που το τελευταίο διάστημα διατυπώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Μάλιστα, λένε, θα καλέσουν και το λαό να διεκδικήσει την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής!
Ο νομάρχης, Κ. Παπαδόπουλος, πιο προκλητικός, μίλησε ακόμη και για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού πρότεινε κλείσιμο του ΑΠΘ, τις ημέρες της Συνόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της!
Ο Μ. Σπυριδάκης καταψηφίζοντας την απόφαση κατήγγειλε πως είναι προβοκατόρικο το επιχείρημα των κυβερνητικών παραγόντων πως η Σύνοδος ενδέχεται να μη γίνει στη Θεσσαλονίκη διότι δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διεξαγωγή της. «Το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τα απαγορευτικά και τρομοκρατικά μέτρα που έτσι κι αλλιώς προτίθενται να πάρουν», είπε ο Μ. Σπυριδάκης. Και κατέληξε: «Ο λαός θα διατηρήσει το δικαίωμά του να διαδηλώνει όπου και όποτε θέλει. Και θα είναι μεγάλη επιτυχία για το κίνημα να καταφέρει να εμποδίσει την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής».